Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

„Să ne batem în Europa…” Acești viteji cărora li s-a urât cu binele

Dragnea primari tricolor

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Găsesc fascinant cum și în România, și în alte țări UE există o frenezie a chematului sau a mobilizării oamenilor la votul pentru Parlamentul European... Și asta îmi aduce minte că uneori „cantitatea este o calitate în sine”…

Totul este despre mobilizare, adică despre numărul decidenților și mai nimic despre calitatea deciziei. Iar când vine vorba de calitatea deciziei, temele de politică națională prevalează asupra temelor de politică a Uniunii, iar acesta este un eșec al Uniunii formată din statele membre.

Deși Uniunea Europeană este o invenție fantastică, care face viață din „mai bună” în „și mai bună” pentru 500 de milioane de oameni, celor cărora le merge din ce în ce mai bine nu le pasă de binele pe carl cunosc. Fiecare este preocupat de gâlcevele din „tribul” propriu, uitând că, de fapt, fiecăruia îi merge mai bine pentru că „triburile” au format o confederație de triburi care produce prosperitate și pace pentru toți membrii.

Să zicem că ești un cetățean european mediu, care se bucură că trăiește mai bine decât înaintașii săi și nu pricepe exact de ce este nemulțumit.

UE este o construcție extrem de complicată și complexă, foarte greu de înțeles și care (totuși) funcționează bine, desigur că nu perfect.

Bunicii sau străbunicii noștri au trăit cel mai cumplit război al omenirii, iar noi avem „probleme bune de avut”. Și, totuși, discursul dezbinării și al urii care a precedeat cel de-Al Doilea Război Mondial găsește iarăși un teren fertil în urechile și capetele celor cărora le merge bine pentru că sunt în UE și cărora pare că li s-a urât cu binele.

UE este complicată, imperfectă, distantă etc. Doar că ne-a adus pace și prosperitate. Fie că vom vota mulți sau puțini, fie că vom vota bine informați sau doar pentru că avem dreptul sau deloc, cred că este util să înțelegem că avem de ales între „probleme mizerabil de avut” și „probleme bune de avut”. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • dan check icon
  UE face viata din mai buna in si mai buna. zice autorul care traieste pe alta planeta.
  UE este. o uniune buna dar sa nu exageram, nu e raiul pe pamant, pretul caselor si chiriilor a explodat in ultimii ani facand dificil traiul chiar si in tari ca Germania dar poate ca din spatele calculatorului de pe scaunel se vede altceva..
  Ia traieste matale 5 ani in UE sa vezi ca nu mai ai aceeasi perspectiva cand platesti 1000e chirie.
  • Like 0
  • @ dan
   Alien check icon
   Chiria aia ajunge la alt european care banuiesc ca e destul de multumit de viata.
   Insa ai dreptate, raiul pe pamant nu exista. Insa nici noi nu ne omoram sa-l construim, ci parem blocati in conflicte meschine si ideologii sterile.
   • Like 1
  • @ dan
   Germania este ultima țară care poate să se plângă de UE, cât despre prețuri, într-o economie liberă sunt reglate în bună măsură de piață, așa că dacă ar dormi lumea pe sub poduri și ar rămâne casele goale, ar ajunge chiriile la 100 de euro.
   Și da, UE face viața și mai bună, numai că cei născuți în UE nu prea mai au cu ce să facă comparație.
   Restul e drăgnism.
   • Like 0
  • @ dan
   Spune-mi, te rog, Dan, care este legatura dintre piata imobiliara si a chiriilor si Uniunea Europeana? Daca este sa abordam situatia din cel mai la indemana unghi, am putea spune ca prin fondurile europene de dezvoltare, unele tari (nu zic ca ROmania ar fi parte din aceste tari, neaparat) au putut sa construiasca locuinte sociale, sa implementeze planuri de dezvoltare urbana si rurala. Astea, in cel mai simplist mod, ar contribui pozitiv la pietele mentionate mai sus. Numarul locuintelor si pretul lor au o relatie invers proportionala. Economie de clasa 1, Dane.

   Inteleg ca euroscepticismul este la moda, nu ma inteleg gresit, sunt destul decizii luate la comun care nu ar trebuie bagate pe gatul membrilor individuali, dar haide sa ne bazam aceasta pozitie pe ganduri formulate ca lumea.
   • Like 0


Îți recomandăm

iancu guda - andreearosca.ro

Iancu trăiește printre cifre. Biroul lui e mic și „decorat” cu o grămadă de lucruri care reflectă și preocupările, și pasiunile, și munca lui: pe un perete e un tricou semnat al echipei Viitorul Constanța și alte memorabilia legate de clubul creat de Gheorghe Hagi. Fotbalul e una dintre pasiunile lui Iancu, alături de înot.

Citește mai mult

Tinu Boșinceanu

„Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață, ca o căsătorie - eu sunt român în România sau eu am plecat și nu mă mai întorc înapoi. Societatea a devenit oricum mult mai fluidă și trebuie să privești obiectiv. Mi se pare că asta ar ajuta la întoarcerea mai multor oameni, care or să facă lucrurile mai bune. Și poveștile lor or să inspire”, crede Tinu Bosînceanu.

Citește mai mult