Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

„Să ne batem în Europa…” Acești viteji cărora li s-a urât cu binele

Dragnea primari tricolor

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Găsesc fascinant cum și în România, și în alte țări UE există o frenezie a chematului sau a mobilizării oamenilor la votul pentru Parlamentul European... Și asta îmi aduce minte că uneori „cantitatea este o calitate în sine”…

Totul este despre mobilizare, adică despre numărul decidenților și mai nimic despre calitatea deciziei. Iar când vine vorba de calitatea deciziei, temele de politică națională prevalează asupra temelor de politică a Uniunii, iar acesta este un eșec al Uniunii formată din statele membre.

Deși Uniunea Europeană este o invenție fantastică, care face viață din „mai bună” în „și mai bună” pentru 500 de milioane de oameni, celor cărora le merge din ce în ce mai bine nu le pasă de binele pe carl cunosc. Fiecare este preocupat de gâlcevele din „tribul” propriu, uitând că, de fapt, fiecăruia îi merge mai bine pentru că „triburile” au format o confederație de triburi care produce prosperitate și pace pentru toți membrii.

Să zicem că ești un cetățean european mediu, care se bucură că trăiește mai bine decât înaintașii săi și nu pricepe exact de ce este nemulțumit.

UE este o construcție extrem de complicată și complexă, foarte greu de înțeles și care (totuși) funcționează bine, desigur că nu perfect.

Bunicii sau străbunicii noștri au trăit cel mai cumplit război al omenirii, iar noi avem „probleme bune de avut”. Și, totuși, discursul dezbinării și al urii care a precedeat cel de-Al Doilea Război Mondial găsește iarăși un teren fertil în urechile și capetele celor cărora le merge bine pentru că sunt în UE și cărora pare că li s-a urât cu binele.

UE este complicată, imperfectă, distantă etc. Doar că ne-a adus pace și prosperitate. Fie că vom vota mulți sau puțini, fie că vom vota bine informați sau doar pentru că avem dreptul sau deloc, cred că este util să înțelegem că avem de ales între „probleme mizerabil de avut” și „probleme bune de avut”. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • dan check icon
    UE face viata din mai buna in si mai buna. zice autorul care traieste pe alta planeta.
    UE este. o uniune buna dar sa nu exageram, nu e raiul pe pamant, pretul caselor si chiriilor a explodat in ultimii ani facand dificil traiul chiar si in tari ca Germania dar poate ca din spatele calculatorului de pe scaunel se vede altceva..
    Ia traieste matale 5 ani in UE sa vezi ca nu mai ai aceeasi perspectiva cand platesti 1000e chirie.
    • Like 0
    • @ dan
      Alien check icon
      Chiria aia ajunge la alt european care banuiesc ca e destul de multumit de viata.
      Insa ai dreptate, raiul pe pamant nu exista. Insa nici noi nu ne omoram sa-l construim, ci parem blocati in conflicte meschine si ideologii sterile.
      • Like 1
    • @ dan
      Germania este ultima țară care poate să se plângă de UE, cât despre prețuri, într-o economie liberă sunt reglate în bună măsură de piață, așa că dacă ar dormi lumea pe sub poduri și ar rămâne casele goale, ar ajunge chiriile la 100 de euro.
      Și da, UE face viața și mai bună, numai că cei născuți în UE nu prea mai au cu ce să facă comparație.
      Restul e drăgnism.
      • Like 0
    • @ dan
      Spune-mi, te rog, Dan, care este legatura dintre piata imobiliara si a chiriilor si Uniunea Europeana? Daca este sa abordam situatia din cel mai la indemana unghi, am putea spune ca prin fondurile europene de dezvoltare, unele tari (nu zic ca ROmania ar fi parte din aceste tari, neaparat) au putut sa construiasca locuinte sociale, sa implementeze planuri de dezvoltare urbana si rurala. Astea, in cel mai simplist mod, ar contribui pozitiv la pietele mentionate mai sus. Numarul locuintelor si pretul lor au o relatie invers proportionala. Economie de clasa 1, Dane.

      Inteleg ca euroscepticismul este la moda, nu ma inteleg gresit, sunt destul decizii luate la comun care nu ar trebuie bagate pe gatul membrilor individuali, dar haide sa ne bazam aceasta pozitie pe ganduri formulate ca lumea.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult