Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

„Să ne iubim întâi pe noi mai mult decât pe ceilalți, să devenim mai puțin latini”. Noua doctrină economică anunțată de ministrul de Finanțe

Eugen Orlando Teodorovici - aprilie

(Foto Inquam Photos / Octav Ganea)

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, acuză „tratamentul incorect” la care sunt supuse firmele românești de transport în unele state din Uniunea Europeană - „companiile din România sunt efectiv ținte, una câte una” -, și cere un tratament egal la nivelul „familiei europene” pentru transportatorii români. 

Ministrul vorbește de „bariere” și „piedici” în calea dezvoltării companiilor românești de transport, care sunt supuse unei „concurențe neloiale”.

El are și un sfat: „să ne iubim întâi pe noi mai mult decât pe ceilalti, să devenim mai puțin latini decât suntem azi, mai pragmatici, cum sunt și ceilalți”.

„Îmi doresc foarte mult la nivel european un tratament egal sau cel puțin la fel cum e și în celelalte state. Eu le văd ca și bariere economice, în zona de concurență neloială, vorbim de un tratament incorect față de anumiți agenți economici care încearcă să își dezvolte afacerile în Europa, fie că tranzitează anumite țări,  fie că au ca destinație alte țări europene.

Știți foarte bine că în zona transportatorilor auto companiile din România sunt efectiv una câte una ținte, pentru că logica într-o familie europenă este să te iubești mai mult pe tine decât pe ceilalți, asta e din păcate în orice familie de acest tip. Și eu doresc același lucru, să ne iubim întâi pe noi mai mult decât pe ceilalti, să devenim mai puțin latini decât suntem azi, să fim mai pragmatici, cum sunt și ceilalți, categoric, și atunci când simțim că drepturile sau respectul față de noi nu sunt tocmai așa cum sunt și față de celelate state, să spunem foarte clar, cu argumente”, a spus Teodorovici miercuri.

„Bine, asta e treaba comisarului european pe Concurență, dar o să o ajutăm noi pe doamna comisar ca lucrurile să fie foarte clare”

Ministrul Finanțelor a anunțat că autoritățile vor „ajuta” comisarul european pe Concurență pentru rezolvarea problemelor transportatorilor români prin furnizarea unor rapoarte întocmite de Consiliul Concurenței.

„Aici pot să vă spun aici că o modificare legislativă a fost făcută, iar Consiliul Concuentei are ca obligație ca de două ori pe an să pună pe masa guvernului și a parlamentului un raport foarte clar, o analiză amănunțită a fiecărui stat membru, pe fiecare sector de activitate pentru a vedea cum sunt încalcte drepturile agenților economici atunci când încearcă să dezvolte o afacere peste granițele țării, în UE. Bine, asta e treaba comisarului european pe Concurență, dar o să o ajutăm noi pe doamna comisar ca lucrurile să fie foarte clare și relativ soluționate”, a adăugat Eugen Teodorovici.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ai găsit o fumigena 9, să acoperi revenirea la taxa pe bacșiș, jupîne Teo?
  • Like 2
  • @ Ionut Catalin Dimache
   Cristi check icon
   Tre' sa presteze si el la lupta impotriva statului paralel, multinationale, banci, Europa, Soros, samd.
   Daca ar fi avut o discutie cu transportatorii, ar fi vazut ca, problema despre care vorbeste, nici nu s-ar regasi pe o lista cu primele 20 de probleme cu care se confrunta cei din acest sector.
   • Like 2
  • @ Cristi
   Trexer check icon
   Zi-le tu, Cristi, ălea 20 de probleme.
   • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult