Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Să ne iubim întâi pe noi mai mult decât pe ceilalți, să devenim mai puțin latini”. Noua doctrină economică anunțată de ministrul de Finanțe

Eugen Orlando Teodorovici - aprilie

(Foto Inquam Photos / Octav Ganea)

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, acuză „tratamentul incorect” la care sunt supuse firmele românești de transport în unele state din Uniunea Europeană - „companiile din România sunt efectiv ținte, una câte una” -, și cere un tratament egal la nivelul „familiei europene” pentru transportatorii români. 

Ministrul vorbește de „bariere” și „piedici” în calea dezvoltării companiilor românești de transport, care sunt supuse unei „concurențe neloiale”.

El are și un sfat: „să ne iubim întâi pe noi mai mult decât pe ceilalti, să devenim mai puțin latini decât suntem azi, mai pragmatici, cum sunt și ceilalți”.

„Îmi doresc foarte mult la nivel european un tratament egal sau cel puțin la fel cum e și în celelalte state. Eu le văd ca și bariere economice, în zona de concurență neloială, vorbim de un tratament incorect față de anumiți agenți economici care încearcă să își dezvolte afacerile în Europa, fie că tranzitează anumite țări,  fie că au ca destinație alte țări europene.

Știți foarte bine că în zona transportatorilor auto companiile din România sunt efectiv una câte una ținte, pentru că logica într-o familie europenă este să te iubești mai mult pe tine decât pe ceilalți, asta e din păcate în orice familie de acest tip. Și eu doresc același lucru, să ne iubim întâi pe noi mai mult decât pe ceilalti, să devenim mai puțin latini decât suntem azi, să fim mai pragmatici, cum sunt și ceilalți, categoric, și atunci când simțim că drepturile sau respectul față de noi nu sunt tocmai așa cum sunt și față de celelate state, să spunem foarte clar, cu argumente”, a spus Teodorovici miercuri.

„Bine, asta e treaba comisarului european pe Concurență, dar o să o ajutăm noi pe doamna comisar ca lucrurile să fie foarte clare”

Ministrul Finanțelor a anunțat că autoritățile vor „ajuta” comisarul european pe Concurență pentru rezolvarea problemelor transportatorilor români prin furnizarea unor rapoarte întocmite de Consiliul Concurenței.

„Aici pot să vă spun aici că o modificare legislativă a fost făcută, iar Consiliul Concuentei are ca obligație ca de două ori pe an să pună pe masa guvernului și a parlamentului un raport foarte clar, o analiză amănunțită a fiecărui stat membru, pe fiecare sector de activitate pentru a vedea cum sunt încalcte drepturile agenților economici atunci când încearcă să dezvolte o afacere peste granițele țării, în UE. Bine, asta e treaba comisarului european pe Concurență, dar o să o ajutăm noi pe doamna comisar ca lucrurile să fie foarte clare și relativ soluționate”, a adăugat Eugen Teodorovici.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ai găsit o fumigena 9, să acoperi revenirea la taxa pe bacșiș, jupîne Teo?
    • Like 2
    • @ Ionut Catalin Dimache
      Cristi check icon
      Tre' sa presteze si el la lupta impotriva statului paralel, multinationale, banci, Europa, Soros, samd.
      Daca ar fi avut o discutie cu transportatorii, ar fi vazut ca, problema despre care vorbeste, nici nu s-ar regasi pe o lista cu primele 20 de probleme cu care se confrunta cei din acest sector.
      • Like 2
    • @ Cristi
      Trexer check icon
      Zi-le tu, Cristi, ălea 20 de probleme.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult