Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

„Sunt multe companii în România unde oamenii livrează de frică. Însă dacă apeși pedala pe motivație, activezi potențialul, ceea ce are impact pe termen lung”. Cum te construiești ca lider

Liana Rosetka

Un bărbat care lucrează într-o fabrică de biciclete nu pune doar niște șuruburi, ci se asigură că face o bicicletă sigură pentru o fetiță sau un băiețel. O femeie care lucrează într-o fabrică de medicamente, nu pune doar niște medicamente într-o cutie, ci se asigură că acestea vor ajunge întregi la pacient, astfel încât acesta să le folosească. Astfel spus, sunt conștienți de impactul muncii lor. Pentru cei mai mulți angajați, această legătură nu există, iar lipsa ei își pune amprenta direct asupra rezultatelor unei companii. Și atunci când oamenii nu reușesc să identifice scopul muncii lor, trebuie ajutați.

„Există un model simplificat de leadership sintetizat sub forma unui acronim: LED. Lead – viziune, Engage – oamenii, Deliver – rezultate. Așadar, am nevoie de viziune, am nevoie de oameni care să înțeleagă impactul muncii lor, și am nevoie să generez rezultate. Dacă una dintre aceste componente lipsește, modelul se debalansează. 

Sunt multe companii în România, deși lucrurile s-au mai schimbat acum, unde există o cultură mai degrabă agresivă și în care oamenii livrează, pentru moment, de frică să nu-și piardă locul de muncă, să nu fie prost evaluați și așa mai departe. Și se creează un cerc vicios. Tocmai pentru că livrează, managerii și antreprenorii nu înțeleg de ce ar trebui să-și schimbe comportamentul având în vedere că funcționează. Însă dacă apeși pedala pe engagement-ul oamenilor, pe motivația lor și îi faci să se simtă văzuți, activezi de fapt potențialul. Iar asta are efecte pe termen lung și nu mai ai fluctuație de personal. Pentru că atunci când nu mai rezistă, pleacă, și apoi ne spunem că generațiile astea nu mai vor să muncească, că nu sunt implicați. Dar nu ne punem problema că am fi putut face noi ceva diferit”, le-a spus Liana Rosetka, managing partner și fondatoarea Fun Training, celor prezenți la evenimentul „Descoperă-ți abilitățile de lider în antreprenoriat”, organizat la Stup.

Stup este un proiect al Băncii Transilvania, un spațiu fizic unde antreprenorii pot găsi sprijin indiferent de etapa în care se află business-ul lor. Stup funcționează ca un marketplace de produse și servicii necesare oricărui antreprenor, un loc în care oricând poți găsi consiliere gratuită dedicată afacerii tale. Și pentru că Stup este un loc în care chiar se fac lucruri, poți consulta agenda evenimentelor organizate și găzduite AICI.

Stephen Covey: Lucrurile pe care nu le conștientizez mă controlează

Cel mai important aspect legat de leadership este legat de propria conștiință de sine, de cunoașterea propriei persoane. Pentru că dacă nu știi cine ești, la ce te pricepi și care este motivația ta, poate fi destul de complicat să dai mai departe, către ceilalți. Iar acest proces de conștientizare poate duce către necesitatea învățării unor noi deprinderi și comportamente.

”Stephen Covey, autorul cărții „Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace”, spune așa: conștiența îmi dă putere. Lucrurile pe care nu le conștientizez mă controlează. Altfel spus, se întâmplă să fac lucruri nepotrivite nu pentru că m-am născut potrivnic sau rău, ci pentru că nu-mi dau seama de impactul acțiunilor mele. De aceea procesul de conștientizare este important, iar în procesul de dezvoltare, de învățare, acesta este primul pas. Apoi ai nevoie de opțiuni de comportament, adică de ceea ce poți pune în loc, și abia apoi vine acțiunea susținută de motivație și perseverență. Iar lucrurile noi cer timp ca să devină automatisme. Și trebuie să urmăriți progresul, nu perfecțiunea. Pentru că mulți oameni renunță doar pentru că nu au ajuns de la prima încercare acolo unde vor”, le-a spus Liana Rosetka celor care au participat la workshop, la finalul unui exercițiu menit să-i invite să reflecteze asupra a ceea ce presupune procesul de învățare și să înțeleagă că, atunci când deprinzi lucruri noi, cheia succesului o reprezintă perseverența. O idee subliniată de altfel și de Simon Sinek în „Leadership Explained in 5 minutes”. 

Lider: potret robot

Norman Schwartzkopf, comandant al Comandamentului Central al Statelor Unite, care a condus toate forțele coaliției în Războiul din Golful Persic, a definit leadershipul ca fiind “relația prin care o persoană influențează comportamentul sau acțiunile altor persoane fără amenințări sau violență”. Or pentru ca acest lucru să se întâmple, e nevoie de niște abilități pe care ori le ai și le conștientizezi, ori le înveți.

De la atitudinea cu care privești lucrurile, conștient că asta îi influențează pe cei din jurul tău, la capacitatea de a transmite cunoștințe și traducerea valorilor pe care le ai în comportamente, până la abilitatea de a inspira încredere și deveni un model, portretul robot al unui lider are multe atribute.

Însă primul pas pe care e necesar să-l faci pentru a deveni sau a-ți consolida poziția de lider e să conștientizezi că oamenii au două nevoi de bază și să cauți mijloace prin care să vii în întâmpinarea lor: sens și apartenență.

„Pentru cei mai mulți angajați nu există legătura între ce fac și de ce fac, nu știu care e scopul muncii lor. Și asta este treaba liderului: să-i ajute să înțeleagă, să-și conștientizeze impactul prin întrebări, astfel încât să-și tragă singuri concluzia. Astfel, ei se vor asigura că își fac treaba cât pot de bine, pentru că au înțeles de ce, pentru că și-au dat singuri răspunsul. Aceasta este marea schimbare. Dacă toată lumea ar înțelege și ar face lucru acesta, ne-ar fi mai ușor la serviciu. Nu trebuie să pun toată viața șuruburi, dar atât timp cât o fac, o fac cât pot eu de bine, pentru că am înțeles care e impactul.

A doua nevoie este cea de apartenență, de a fi respectat, văzut. Toți avem nevoie să fim văzuți și acceptați. Când îi ceri părerea unui membru al echipei și îi dai șansa să-și certifice calea prin care să ajungă acolo, îi arăți respect, încredere, îi transmiți că l-ai văzut și că ai încredere în potențialul lui să facă singur ce are de făcut”, a explicat Liana Rosetka.

Sfatul ei pentru cei aflați la început de drum în antreprenoriat și leadership este să reflecteze asupra atributelor pe care le au deja și care i-au ajutat până acum profesional și să identifice alte 2-3 aspecte pe care consideră necesar să le îmbuntățească, dar nu mai mult pentru a-și nu risipi energia. Pentru că e nevoie de consecvență, iar asta înseamnă efort și timp.    

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Ce "livreaza" oamenii?
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult