Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Trăim experiența Orașului Interzis – și ne place”. Revelionul europenilor din România începe la Sibiu: „We’ll stand by EU”. Corespondență Republica

Sibiu summit

Foto: Turnul Sfatului

La început au fost muncitorii. Și muncitorii au zugrăvit clădirile din centru, au vopsit trecerile de pietoni, au plantat pomișori pe fiecare palmă neasfaltată, au reparat trotuarele, au astupat gropile. Apoi, au venit polițiștii. Vigilenți, fosforescenți, dar mai ales prezenți în fiecare intersecție sau la fiecare colț de stradă, de parcă toate mașinile MAI-ului și-ar fi dat întâlnire pe străduțele înguste ale Sibiului. Nu știu exact când, dar la un moment dat a venit SPP-ul, a verificat coșurile de gunoi și a sigilat cu bandă roșie toate gurile de canal. Și când totul a fost gata, Președintele Iohannis și primarul Astrid Fodor au străbătut la pas orașul, ca să verifice personal toate detaliile.

De ieri, nici iarba nu mai crește, vorba sibienilor. Orașul a încremenit în așteptarea oaspeților de seamă. Școlile, grădinițele și Universitatea sunt închise toată săptămâna, iar în 8 și 9 se pune lacătul pe fiecare magazin/ terasă/restaurant/ farmacie din centrul orașului. În zona principală a Summitului – Piața Mare - Piața Mică - Piața Huet, - Bulevardul Bălcescu nu se mai vinde alcool de câteva zile, spațiul pietonal este delimitat de garduri metalice, iar astăzi accesul se va face doar pe bază de legitimație. Trăim experiența Orașului Interzis – și ne place. 

Summitul a umplut până la refuz hotelurile Sibiului, ba chiar și spațiile de cazare din împrejurimi. Sunt prezenți 800 de jurnaliști, șefii de stat și de guvern din 27 de țări membre, delegați, 400 de invitați de rang înalt, securitate, pază. I-au întâmpinat pe toți panourile stradale cu grafica în stil twitter, pe care sunt scrise mesaje venite din partea cetățenilor orașului Sibiu: „We’ll stand by EU” „Sibiu connects EU”, „Sibiu – the home of ME and EU”. Chiar dacă unii localnici au mai comentat schimbarea de ritm, suntem cu toții mândri că Sibiul deschide buletinele de știri zilele acestea. Și că Uniunea asta mare pe care o știm de la televizor sau din online se va calibra astfel încât să încapă într-un oraș mic, dar de esență europeană.

A zis-o și Juncker, aseară, la intâlnirea cu tinerii europeni de la Sibiu: „Mereu mi-am dorit să vizitez Sibiul”. Și a adăugat, tachinându-l prietenește pe Președintele României, „my dear Klaus”: „Propaganda germană spune că această regiune a fost descoperită de saxoni. De fapt, erau luxemburghezi” .

Pe scena de la Centrul Cultural „Ion Besoiu” din centrul Sibiului, în fața a 300 de tineri changemakers veniți din toată Europa, Juncker și Iohannis sunt impecabili. Schimbă cu ușurință germana cu franceza și engleza, iar șeful Comisiei Europene răspunde cu nonșalanță tuturor întrebărilor venite din sală. E o atmosferă caldă și relaxată, cu oameni care știu să asculte într-o liniște deplină și care iau în serios oportunitatea de a pune întrebări.

„My name is Milos and I am european”, și-a început intervenția un tânăr venit din Cehia. „And I am european too”, a adăugat, la rândul lui, Jean Claude Juncker, iar schimbul de replici a declanșat aplauze furtunoase.

Mă uit la sala care de obicei găzduiește cele mai importante proiecții cinematografice și îmi dau seama că Sibiul joacă în cel mai european film cu putință. E o lume a valorilor împărtășite, a dialogului presărat cu umor cultural, a standardelor, a credințelor că trebuie să rămânem împreună pentru Europa, fiindcă, vorba cântecului, „love is all EU need”.

Astăzi la 11.45 la Primăria Municipiului Sibiu, din miile de terminale conectate la Europa, în luminile a mii de telefoane mobile, aparate foto și camere de luat vederi va porni către tot mapamondul cea mai importantă știre din istoria orașului: începe „The Informal Summit of Heads of State or Government of the European Union”. Iar asta pare cea mai bună dintre toate lumile posibile. Sibiu, România, 9 mai 2019.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ați citit vreodată ziarul Scînteia - ediția din anii '80? Aveți ocazia acum. Reportajul de mai jos folosește același stil. Nu cel bombastic folosit în reportajele despre Ceaușescu, ci stilul mai lejer - o relatare despre oamenii muncii și Uniune.
    • Like 0
  • Citesc si privesc cu jind la ce se intampla azi la Sibiu. Capitala culturala europeana de acum un deceniu, capitala gastronomica europeana de astazi, orasul european de dincolo de Carpati cum e Clujul, Timisoara, Oradea sau oricare alt burg infratit, sau nu, sa aduca Europa la ei, cu tot ce este bun, dar mai ales, cu mentalitate si infrastructura.
    Gandesc ca fiecare trage spuza pe turta lui, iar presedintele nu face exceptie. Ma intreb de ce nu a mobilizat armatele de binevoitori, ca aceasta manifestare de europenism sa aiba loc la ... Iasi; si l.a lasat si acum ca si oricand altadata prada celorlalti. Poate din cauza ca au refulat canalizarile in centrul urbei inainte de ziua Independentei, a Europei si a Victoriei impotriva nazismului. Poate din cauza alzhaimerului ce a pus pata de uitare pe revolta unui moldovean neaos ce a facut unicul km. de autostrada din Moldova acum ceva uitata vreme. Daca presedintele asta era al nostru cerea organizarea summitului la Iasi si nu.l lasa prada, a cata oara, populismului ieftin antieuropean si saraciei valorice.
    • Like 1
    • @ Liviu Ghimpu
      Nu inteleg invidia, care am vazut-o si in 2007 cand eram la Sibiu Capitala Culturala in mandatul lui Klaus.
      De ce nu s-au facut Ia Iasi astfel de evenimente?
      Credeti ca Sibiu-ul a fost tras la loto in 2007?
      Da a fost ales dintr-o lista scurta de orase participante!
      Nu a primit cadou nimic in plus fata de Iasi
      Iertata-mi fie rautatea dar Iasi-ul este de cateva ori mai mare ca Sibiul, cine e de vina pentru asta?
      Si da nu va obositi sa cautati sunt Sibian si nu im pare rau deloc,

      Pana la urma nu am de ce, nici aici nu sunt toate pe roze, trebuiau sa-i scoata din Piata Mare, prin sate sa vada tot ce este de vazut.
      Va invit la Sibiu si in marginimi, va promit ca nu o sa regretati.
      Nici eu nu am regretat excursiile de la Iasi, Suceava, Bacau... cu ceva exceptii nu este locul de negativism.
      De ce? sunt roman si nu imi pare rau deloc.
      • Like 0
  • Poza a 3-a este realizată de mine! Aceea cu mașinile de poliție, in parcare!
    • Like 0
  • Sibiul a ajuns un oras european de cand a fost ales Iohannis primar.
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult