Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

„Trăim experiența Orașului Interzis – și ne place”. Revelionul europenilor din România începe la Sibiu: „We’ll stand by EU”. Corespondență Republica

Sibiu summit

Foto: Turnul Sfatului

La început au fost muncitorii. Și muncitorii au zugrăvit clădirile din centru, au vopsit trecerile de pietoni, au plantat pomișori pe fiecare palmă neasfaltată, au reparat trotuarele, au astupat gropile. Apoi, au venit polițiștii. Vigilenți, fosforescenți, dar mai ales prezenți în fiecare intersecție sau la fiecare colț de stradă, de parcă toate mașinile MAI-ului și-ar fi dat întâlnire pe străduțele înguste ale Sibiului. Nu știu exact când, dar la un moment dat a venit SPP-ul, a verificat coșurile de gunoi și a sigilat cu bandă roșie toate gurile de canal. Și când totul a fost gata, Președintele Iohannis și primarul Astrid Fodor au străbătut la pas orașul, ca să verifice personal toate detaliile.

De ieri, nici iarba nu mai crește, vorba sibienilor. Orașul a încremenit în așteptarea oaspeților de seamă. Școlile, grădinițele și Universitatea sunt închise toată săptămâna, iar în 8 și 9 se pune lacătul pe fiecare magazin/ terasă/restaurant/ farmacie din centrul orașului. În zona principală a Summitului – Piața Mare - Piața Mică - Piața Huet, - Bulevardul Bălcescu nu se mai vinde alcool de câteva zile, spațiul pietonal este delimitat de garduri metalice, iar astăzi accesul se va face doar pe bază de legitimație. Trăim experiența Orașului Interzis – și ne place. 

Summitul a umplut până la refuz hotelurile Sibiului, ba chiar și spațiile de cazare din împrejurimi. Sunt prezenți 800 de jurnaliști, șefii de stat și de guvern din 27 de țări membre, delegați, 400 de invitați de rang înalt, securitate, pază. I-au întâmpinat pe toți panourile stradale cu grafica în stil twitter, pe care sunt scrise mesaje venite din partea cetățenilor orașului Sibiu: „We’ll stand by EU” „Sibiu connects EU”, „Sibiu – the home of ME and EU”. Chiar dacă unii localnici au mai comentat schimbarea de ritm, suntem cu toții mândri că Sibiul deschide buletinele de știri zilele acestea. Și că Uniunea asta mare pe care o știm de la televizor sau din online se va calibra astfel încât să încapă într-un oraș mic, dar de esență europeană.

A zis-o și Juncker, aseară, la intâlnirea cu tinerii europeni de la Sibiu: „Mereu mi-am dorit să vizitez Sibiul”. Și a adăugat, tachinându-l prietenește pe Președintele României, „my dear Klaus”: „Propaganda germană spune că această regiune a fost descoperită de saxoni. De fapt, erau luxemburghezi” .

Pe scena de la Centrul Cultural „Ion Besoiu” din centrul Sibiului, în fața a 300 de tineri changemakers veniți din toată Europa, Juncker și Iohannis sunt impecabili. Schimbă cu ușurință germana cu franceza și engleza, iar șeful Comisiei Europene răspunde cu nonșalanță tuturor întrebărilor venite din sală. E o atmosferă caldă și relaxată, cu oameni care știu să asculte într-o liniște deplină și care iau în serios oportunitatea de a pune întrebări.

„My name is Milos and I am european”, și-a început intervenția un tânăr venit din Cehia. „And I am european too”, a adăugat, la rândul lui, Jean Claude Juncker, iar schimbul de replici a declanșat aplauze furtunoase.

Mă uit la sala care de obicei găzduiește cele mai importante proiecții cinematografice și îmi dau seama că Sibiul joacă în cel mai european film cu putință. E o lume a valorilor împărtășite, a dialogului presărat cu umor cultural, a standardelor, a credințelor că trebuie să rămânem împreună pentru Europa, fiindcă, vorba cântecului, „love is all EU need”.

Astăzi la 11.45 la Primăria Municipiului Sibiu, din miile de terminale conectate la Europa, în luminile a mii de telefoane mobile, aparate foto și camere de luat vederi va porni către tot mapamondul cea mai importantă știre din istoria orașului: începe „The Informal Summit of Heads of State or Government of the European Union”. Iar asta pare cea mai bună dintre toate lumile posibile. Sibiu, România, 9 mai 2019.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ați citit vreodată ziarul Scînteia - ediția din anii '80? Aveți ocazia acum. Reportajul de mai jos folosește același stil. Nu cel bombastic folosit în reportajele despre Ceaușescu, ci stilul mai lejer - o relatare despre oamenii muncii și Uniune.
  • Like 0
 • Citesc si privesc cu jind la ce se intampla azi la Sibiu. Capitala culturala europeana de acum un deceniu, capitala gastronomica europeana de astazi, orasul european de dincolo de Carpati cum e Clujul, Timisoara, Oradea sau oricare alt burg infratit, sau nu, sa aduca Europa la ei, cu tot ce este bun, dar mai ales, cu mentalitate si infrastructura.
  Gandesc ca fiecare trage spuza pe turta lui, iar presedintele nu face exceptie. Ma intreb de ce nu a mobilizat armatele de binevoitori, ca aceasta manifestare de europenism sa aiba loc la ... Iasi; si l.a lasat si acum ca si oricand altadata prada celorlalti. Poate din cauza ca au refulat canalizarile in centrul urbei inainte de ziua Independentei, a Europei si a Victoriei impotriva nazismului. Poate din cauza alzhaimerului ce a pus pata de uitare pe revolta unui moldovean neaos ce a facut unicul km. de autostrada din Moldova acum ceva uitata vreme. Daca presedintele asta era al nostru cerea organizarea summitului la Iasi si nu.l lasa prada, a cata oara, populismului ieftin antieuropean si saraciei valorice.
  • Like 1
  • @ Liviu Ghimpu
   Nu inteleg invidia, care am vazut-o si in 2007 cand eram la Sibiu Capitala Culturala in mandatul lui Klaus.
   De ce nu s-au facut Ia Iasi astfel de evenimente?
   Credeti ca Sibiu-ul a fost tras la loto in 2007?
   Da a fost ales dintr-o lista scurta de orase participante!
   Nu a primit cadou nimic in plus fata de Iasi
   Iertata-mi fie rautatea dar Iasi-ul este de cateva ori mai mare ca Sibiul, cine e de vina pentru asta?
   Si da nu va obositi sa cautati sunt Sibian si nu im pare rau deloc,

   Pana la urma nu am de ce, nici aici nu sunt toate pe roze, trebuiau sa-i scoata din Piata Mare, prin sate sa vada tot ce este de vazut.
   Va invit la Sibiu si in marginimi, va promit ca nu o sa regretati.
   Nici eu nu am regretat excursiile de la Iasi, Suceava, Bacau... cu ceva exceptii nu este locul de negativism.
   De ce? sunt roman si nu imi pare rau deloc.
   • Like 0
 • Poza a 3-a este realizată de mine! Aceea cu mașinile de poliție, in parcare!
  • Like 0
 • Sibiul a ajuns un oras european de cand a fost ales Iohannis primar.
  • Like 2


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult