Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Zile libere 2018” - între generozitatea Guvernului și calculele unui antreprenor. „Cât pierdem când statul mai dă o zi liberă? Faceți calculul, cifra noastră de afaceri pe zi e de 2 milioane de lei”

party - getty

(Foto: Guliver/Getty Images)

Zilele libere din 2018 sunt un prilej de bucurie pentru mulți români, care „leagă” vacanțe în afara zilelor de concediu. Pentru mulți antreprenori însă, zilele libere date cu generozitate de stat sunt un prilej de calcule reci.

„Cât pierdeți într-o zi liberă dată de Guvern”, a fost întrebat, la emisiunea „În fața ta”, Felix Pătrășcanu, patronul Fan Courier, una dintre cele mai cunoscute firme de curierat din România. „Destul de mult. Cifra noastră de afaceri pe zi este de 2 milioane de lei, în condițiile în care lunar plătești un salariu la fel, indiferent de zilele libere. Faceți un calcul, înseamnă o gaură foarte mare.”

Felix Pătrășcanu a dat exemplul zilei libere de 24 ianuarie, în care toată lumea a pierdut.

„Partenerii noștri sunt plătiți la comisioane. Pe 24 ianuarie a fost zi liberă. Într-o zi normală de lucru, avem în administrare 180-190 de mii de expediții. Pe 24 ianuarie am avut 64 de mii de expediții. Comisioanele oamenilor din teritoriu scad si ele. Taxele rămân aceleași, salariile raman aceleași”. 

În opinia antreprenorului, astfel de măsuri se iau fără a se face studii de impact asupra economiei. Spune că a încercat de mai multe ori, împreună cu ceilalți oameni de afaceri, să aibă o discuție cu „actorii guvernamentali” despre piața muncii din România, dar a avut impresia că „trăim în bule diferite”.

„Îmi doresc ca bugetarii și cei care ne conduc să trăiască bine, dar să o facem într-un mod în care să nu ne înșelăm unii pe alții. Agendele noastre sunt total diferite uneori. Noi nu înțelegem anumite obiceiuri, anumite probleme ridicate de acest Guvern”, a subliniat Felix Pătrășcanu. El a dat un alt exemplu referitor la modul în care statul român tratează mediul de business din România: „I-am întrebat: De ce split TVA? Le-am spus că ne va crea neplăceri. Au răspuns că ei tot o s-o facă”. Niciodată, mai spune antreprenorul, nu i s-au arătat de la Guvern studii de impact asupra unor măsuri fiscale anunțate.

Cele 14 zile libere legale din 2018 sunt:

1 ianuarie (luni) și 2 ianuarie (marți) – Anul Nou

24 ianuarie (marți) – Ziua Unirii Mici

8 aprilie 2018 (duminică) și 9 aprilie (luni) – Paștele

1 mai (marți) – Ziua Muncii

27 mai (duminică) și 28 mai (luni) – Rusalii

1 iunie (vineri) – Ziua Copilului

15 august (miercuri) – Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie (vineri) – Sfântul Andrei

1 decembrie (sâmbătă) – Ziua Naționala a României

25 decembrie (marți) și 26 decembrie (miercuri) – Crăciunul

Și Vinerea Mare ar putea deveni zi liberă, nelucrătoare, dacă proiectul deputatului UDMR Szabo Odon va fi votat de colegii din Parlament.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • numai pseudo(neo) comunisti pe aici? si ne mai miram de ce face Guvernul.......
    • Like 0
  • Vai, saracul antreprenor! Mai ales acest domn cu aceasta companie care din punctul meu de vedere este cea mai neserioasa firma de curierat din Romania. Si vorbesc din perspectiva unui "consumator" de servicii de curierat. Fluctuatie de personal ca la aceasta firma nu am vazut in alta parte! Plus sictirul angajatilor...un deliciu! Bunicutele de la posta sunt mici copiii. Suficient sa stai de vorba cu un angajat al acestui antreprenor si te lamuresti. Si cu zilele libere: prea multe domnle' ! ce le trebe la maimute zile libere? sa lucre da-i dracu' de prosti! luati-le si concediu de hodina daca tot pierdeti atat de multe zeilor Antreprenori!
    • Like 0
  • Flo check icon
    Eu zic asa: pentru binele patronilor, sa se lucreze si in noaptea de Craciun si de Revelion( in timp ce ei is pe la nu stiu ce chermeze).....da-i draq de muncitori, ce le mai trebuie zile libere? Sa munceasca si sambata si dumineca, fara ore libere si daca se poate si platiti la negru.....Ps: In Austria in 2 ianuarie erau inchise cu exceptia restaurantelor toate magazinele.....la noi deschise .....
    • Like 0
  • Florin check icon
    Asta e o măsură tipică de stânga. Dar antreprenorul respectiv bate câmpii. E adevărat că în ziua respectivă e foarte probabil să îi scadă comenzile, dar, per total, vor fi la fel (sunt mai mari în zilele dinainte sau după sărbatoarea legală). Unde pierde antreprenorul? La cheltuielile cu personalul. Sau plătește ore suplimentare cu aceiași angajați și aceeași activitate sau angajează oameni în plus fără să le plătească ore suplimentare. Pentru cine știe cum se calculează salariul net în funcție de salariul de bază (cel negociat, din contract) și normativul lunar, e clar ca lumina zilei.
    • Like 0
  • Pai eu zic sa muncim și sâmbetele. Poate așa minunații antreprenori nu vor cunoaște sărăcia. Pe când acum, cu atâtea zile libere, aproape că îmi e și milă de bugetele lor. Ce zic eu și sâmbăta? Hai sa muncim și duminică. Sigur ajutam la creșterea economiei iar antreprenorii își vor găsi în sfârșit fericirea. Ce lepădături ....
    • Like 1
  • acele colete pe care zice el ca nu s-au trimis pe 24 au fost trimise a doua zi pe 25 sau in urmatoarele zile, colaboratorii au comisioane nu ii plateste, deci nu s-a pierdut nimic in cazul lui vorbeste asa ca sa zica cat de mult pierde dar de fapt nu a pierdut prea mult.
    • Like 0
  • Vasile check icon
    Să cred că așa zisele pierderi nu se regăsesc în prețul serviciilor? Dar e mai bine să te plângi, nu-i așa?
    • Like 0
  • Poate si unii antreprenori daca ar veni in fata angajatiilor cu ceva oferte , in limita legi, in unele zile libere de acest fel si sa isi respecte acele oferte nu cred ca ar mai fi ceva probleme in acest caz, dar de obicei unii antreprenori o cam dau la intors ceva de genul "imi pare bine ca ti-am tras teapa, fraiere" ! Unor antreprenori si chiar a unor multinationale le cam lipseste repectul si seriozitatea fata si de cel mai de jos din schema angajat.
    • Like 0
  • Acest antreprenor are nişte opinii foarte ciudate. Nu spun că sunt state în UE care au mult mai multe zile libere decât noi şi o duc bine. Dar să revenim în ţară. O să vin cu două exemple.

    Unul este firma de catering de la care, într-o perioadă, obişnuiam să-mi iau de mâncare. De la Crăciun si până la Sfântul Ion este închisă: începând cu patronul şi terminând cu cel mai nou angajat, toţi au liber. Atunci, stau şi mă întreb: cum de patronul respectiv nu intră-n faliment, dând atâtea zile libere angajaţilor? Şi, la vremea respectivă, m-am intersat: sunt libere, nu concedii.

    Al doilea exemplu este de la firma unde lucrează fi-miu. Cu 24 Ianuarie au rezolvat-o elegant: unii au preferat să stea acasă pe 24, alţii au preferat să-şi ia liber în altă zi. Programările s-au făcut din timp, şi lucrurile au mers.

    Probabil că dl. Pătrăşcanu încă mai tânjeşte după perioada anilor '80 când se lucra şi duminica, iar zilele de 1 Mai şi 23 August (singurele zile libere de peste an, în afara Anului Nou) se sărbătoreau, "la cererea oamenilor muncii", prin muncă.

    Mai rămâne ca dl. Pătrăşcanu să ne ureze "Spor la muncă, tovarăşi!"
    • Like 3
  • Ce mai inseamna 2 milioane de lei in era criptomonedelor, nici 50 de bitcoini? In ziua de azi ai mult mai multe sanse sa castigi bani stand acasa ca freelancer, decat mergand la munca. Stand acasa poti face si homeschooling, ai mai mult timp sa te interesezi de sanatatea ta si a familiei. ai timp si sa te documentezi mai mult, afland astfel ca aproape orice loc de munca poate fi inlocuit de un robot, iar oamenii ar putea primi un venit de baza universal in valoare de aprox $1000 - $2000.
    Deci putem fi liberi cu adevarat daca asta ne dorim.

    Eu unul da, asta vreau. Sunt freelancer si stau acasa de aproape 7 ani, Sotia e artista, adica nu prea face bani dar are grija de copii. Facem homeschooling, Nu mergem la doctor niciodata. Nu mancam nimic de origine animala. Si credeti-ma, cu toate ca toata lumea din jur ne considera nebuni, avem o viata mult mai fericita decat a lor :)
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult