Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

12 lucruri pe care le-am aflat la Unchain Fintech Festival, primul eveniment major despre fintech din Europa Centrală și de Est, organizat la Oradea

Fintech

Unchain Fintech Festival, primul eveniment major despre fintech din CEE - Europa Centrală și de Est - a avut loc la Oradea.

Acesta a fost un eveniment reper de fintech din CEE și a reunit unii dintre cei mai importanți experți din domeniul bancar și financiar pentru a vorbi despre viitorul banilor. Prima ediție a reunit peste 300 de participanți din peste 20 de țări, reprezentanți ai băncilor centrale și comerciale din regiunea CEE, pasionați de tehnologie, startup-uri, fonduri de venture capital (VC) și investitori interesați de tendințe, crearea oportunităților de business și inovație în fintech și nu numai.

Prima ediție a fost sold out, iar lumea deja a început să-și rezerve locuri pentru anul viitor. Unchain a marcat un eveniment premieră în industria fintech și s-a dovedit a fi un adevărat succes. Un festival care a îmbinat perfect networkingul business, atmosfera relaxantă, after hours și turismul local prin city tour și partenerii locali implicați.

Dintre cele învățate și discutate acolo sunt următoarele:

- băncile folosesc aproximativ 75% din bugetul lor IT pentru cheltuieli de mentenanță, ceea ce duce la crearea unui mediu greu de inovat, rol pe care fintech-urile îl pot suplini foarte bine prin parteneriate

- reglementările pot fi catalizatori pentru inovare, pentru că duc intențiile în realitate și creează cadrul în care se întâmplă lucruri

- băncile trebuie încurajate să se comporte ca o companie de tehnologie

- cel mai bun mod prin care băncile reacţionează pozitiv la tehnologie este printr-o teamă constructivă care apare atunci când se simt forţate să se schimbe sau să adopte legislația pentru a nu pierde clienți.

- băncile ar trebui să bată la ușa fintech-urilor, nu invers

- un VC (fond de Venture Capital) este întotdeauna optimist și orice criză este o oportunitate uriașă, deoarece în astfel de momente oamenii trebuie să facă lucrurile într-un mod diferit

- viteza este cuvântul vedetă în fintech, iar "partnerships" este esența în industria fintech 

- încrederea este o „monedă” importantă în circulație, iar băncile centrale o oferă economiei

- sfaturi pentru carieră: nu renunțați niciodată, păstrați-vă și urmăriți-vă concentrarea. Nu vă complicați, keep it simple! Oamenii trebuie să înțeleagă modelul vostru de business, altfel nu vor investi.

- foarte important să facem diferența între „burning money” și a fi profitabil

- orice bani sunt bani buni în vremuri bune; în vremuri grele afli de fapt valoarea reală a banilor și ajungi să apelezi la instituții și bani publici; la acest nivel intervin băncile naționale cu suport prin monedă digitală; esențial este ca aceasta să fie ușor de accesat, stabilă și disponibilă în cantitatea corectă

- fiecare nevoie din industria serviciilor bancare ar trebui să fie posibilă prin intermediul serviciilor de mobile banking; dacă o persoană nu dorește să meargă la biroul băncii, nu ar trebui să fie nevoit s-o facă

Ok ... ce înseamnă toate cele enunțate mai sus? Ce este un fintech? De ce ar trebui să ne intereseze? De ce am face asta în România?

CEE are multe povești de succes în ce privește industria fintech și pe plan local, probabil toți am auzit de fintechOS. Totuși, suntem codași în ce privește incluziunea financiară a populației, fără să amintesc aici problema educației financiare. De ce un fintech poate fi o soluție? O astfel de companie este mult mai rapidă și eficientă din punct de vedere operațional în oferirea de produse financiare, întrucât se comportă încă din faza de start ca o companie de tehnologie. Așadar, ajunge mult mai repede la clienți, oferindu-și soluția rapid și rezolvând astfel problema din piață devreme și personalizat. Din acest motiv, eventualele parteneriate dintre bănci și fintechuri sunt foarte relevante, întrucât clientul este atât destinatarul, cât și beneficiarul produsului, industria de banking menținându-se astfel într-o continuă competiție. Băncile tradiționale nu pot decât să se replieze corespunzător.

Organizatorii Unchain Fintech Festival, bine conectați la mediul de business fintech, au intuit nevoia acestor conversații și au arătat cât de prolifice și necesare sunt discuțiile avute față în față între toți cei care contribuie la acest ecosistem în CEE. Unchain a marcat o premieră în 2022 și se pregătește să devină festivalul de referinta in fintech din zona CEE prin dezvoltarea de diferite verticale în timp, pe lângă cele de speech-uri, paneluri, competiție de startup-uri sau hackathoane.

La eveniment au mai fost prezenți peste 70 de speakeri fiind reprezentanți din toată industria fintech: instituții financiare, parteneri instituționali și legislativi, furnizori de tehnologie, reprezentanți de acceleratoare, dar și asociații regionale și europene. Nu în ultimul rând 24 de startup-uri au intrat în competiția de festival din 15 țări, 7 fiind finaliste. Trofeul câștigător a mers către un startup din Marea Britanie co-fondat de români. 

Încă o dată, putem înțelege, chiar printr-un eveniment de tehnologie, importanța inovației și educației în țară, iar Unchain Fintech Festival ne demonstrează că astfel de evenimente pot fi catalizatoarele unor noi dinamici în industrii care poate nu au fost provocate să își schimbe modul de operare pentru prea mult timp.


Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult