Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

România văzută din elicopter

Documentar Recorder

Nu mi-am imaginat astă-vară ce aveau de gând să facă Mihai Voinea și Cristian Delcea, cu care mai realizasem niște interviuri, cât se poate de profesioniste, când mi-au cerut încă unul, de data asta despre toți cei 30 de ani scurși de la Revoluție. Cuplul de la recorder.ro sunt niște jurnaliști pe cât de buni, pe atât de scumpi la vorbă despre munca lor și despre ei înșiși.

Filmul, de 3 ore, „30 de ani de democrație” este unul dintre cele mai valoroase documentare românești din câte am văzut. 

Calitățile lui pur cinematografice sunt uimitoare: un montaj organic, foarte bine ritmat, prin care declarațiile personajelor sunt date cap în cap, fie cu declarațiile altora, fie cu imagini alese pe măsură, cadre-portret, prim-planuri cu oameni decupați din mulțime de o pregnanță cum am mai văzut doar la Michael Moore, concretizarea tușantă, grafică și cu imagini flash, a unor idei relativ abstracte. Video și audio se îmbină perfect.

Cu valoare documentară remarcabilă sunt multele imagini rare, recuperate de Voinea și Delcea, din „spatele” unor evenimente pe care le-am văzut, pe ecranul televizorului, la vremea respectivă, doar „din față”.

Am căutat mult un cuvânt potrivit pentru tonul și atmosfera filmului. Acesta nu este nici „obiectiv”, nici „subiectiv”, nici „detașat”, nici „implicat”, nici „incandescent”, nici „rece”.

E o expresie: Privirea de Sus.

Jurnaliștii nu se ancorează politic, reușesc să se situeze deasupra actorilor istorici și a situațiilor – am trăit mereu impresia că am în fața ochilor harta schimbătoare în timp a României dintr-un elicopter care zboară la joasă înălțime...

Nu spun mai mult. Vă rog să vedeți acest film: „30 de ani de democrație”, recorder.ro.

Un singur lucru simt nevoia să vă mai împărtășesc: sentimentul, la final, că blocul celor 3 decenii sub care am trăit, uneori ca în transă, se prăbușește peste mine și mă îngroapă.

Dar nu de tot – capul îmi rămâne afară. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Corina check icon
  L-am văzut. Petre Roman iese destul de bine dacă tot ce spune e adevărat: s-a opus restituirii părților sociale de 17 miliarde - mituirea păguboasă economic a populației înainte de alegerile din mai 90 -, i-a luat apărarea dlui Coposu în cel mai critic moment și s-a opus acțiunii minerilor tot în 90. E clar că nu a avut autoritatea normală a funcției față de Iliescu și ai lui. L-au păstrat cât au putut că dădea bine în poză.

  Radu Vasile, ridicolul și nepăsarea personificate, a fost alesul PNTCD. Constantinescu l-ar fi preferat pe Isărescu, dar a cedat din respect pentru țărăniști și pentru că era obligat legal. Autorii documentarului sunt destul de neutri, cu excepția - cum altfel? - a momentelor cu Emil Constantinescu. S-a considerat emblematic și necesar din punct de vedere artistic să se dea incidentul stropirii lui cu cerneală de către un dus cu pluta. Apoi, se recunoaște că la originea nemeritatei și nesperatei intrări a României în UE stă inițiativa lui personală, nepopulară, de a permite survolul țării de către avioanele americanilor în războiul din Iugoslavia. Ciudat, asta nu-l împiedică pe domnul Popescu să nege în secunda doi contribuția vreunui „mare politician” autohton, iar autorii documentarului îi țin isonul în direcția aneantizării meritelor, arătându-ni-l pe fostul președinte într-o postură caraghioasă, cu ochelarii de eclipsă. Ștampilă. Ca întotdeauna, ziariștii se trezesc viteji și își bat joc cu predilecție de cel care e cel mai departe de specia animal politic, cel care își asumă vulnerabilitatea.

  Stolojan ar fi făcut bine să explice cam ce rațiuni morale și politice l-au determinat să candideze în 2000 împotriva lui Isărescu. El și alții - Meleșcanu, Roman, Frunda - din care se alcătuiește o interesantă listă a unei coaliții antinaționale, până la urmă, care l-a readus pe Iliescu în fruntea țării și ne-a întârziat dezvoltarea ani de zile în plus.
  • Like 1
 • Am urmarit intregul film. Bine facut. Am retrait toate evenimentele importante din ultimii 30 de ani..
  Dar cel mai interesant lucru e faptul ca am descoperit in film evolutia in bine a d-lui CTP. CTP care la vremea respectiva tuna si fulgera impotriva Presedintelui Constantinescu pentru ca a permis survolul avioanelor americane spre Jugoslavia, vorbeste acum cu respect despre decizia binevenita a lui Constantinescu, urmare careia Romania a intrat in NATO si apoi in UE.
  Inca o dovada ca orice om, mai ales daca e atins de aripa geniului, asa cum e CTP, poate sa recunoasca si greselile din viata lui. Semn bun.
  • Like 1
 • Iată un buchet de magistrați ce nu pot fi privați, sub nici o formă, de "pensii de serviciu", speciale, zise altfel:
  Rodica Stănoiu, judecătorul Mustață (ăla ce negocia șpaga în wc), procurorii Portocală și Onea, Lia Savonea, Dana Gârbovan, V. Dorneanul, Tudorel Toader, Oana Schmidt Hăineală, Adina Florea, etc.
  NB. Cu știința d-stră puteți atașa floricele la buchet.
  • Like 2
 • Ovidiu check icon
  Este tulburator...si oarecum descurajant...din pacate...
  • Like 0
  • @ Ovidiu
   Corina check icon
   Cum așa? Nota finală e ideea de evoluție și de speranță. O speranță mai fundamentată de data asta.
   • Like 1
  • @ Corina
   Ovidiu check icon
   Doamna/ Domnisoara, am spus ca este descurajant deoarece stiindu-se foarte bine, de destul de mult timp, cum au ajuns la putere esalonul doi al fostului partid comunist sau protejatii acestuia(Nastase, Oprisan, Melescanu...etc) sunt tot acolo. Cred ca daca astazi Nastase ar candida, la indiferent ce functie, ar fii destui Romani care sa il voteze; aceasta este descurajant; ca un puscarias de drept comun, care a dus in derizoriu inclusiv ideea de sinucidere ar putea foarte bine sa ne conduca din nou. Intradevar, Romania a trait mereu cu speranta...pe care inca nu a reusit sa o intalneasca...
   • Like 0
  • @ Ovidiu
   Corina check icon
   Năstase nu are cum să ne conducă din nou prea curând. Deocamdată nu are nici dreptul de a vota. Și celorlalți menționați le-a scăpătat steaua. Timpul curge în defavoarea lor. De la a fi aleși de un număr oarecare de simpatizanți PSD până la a conduce țara din nou e cale lunga. Depinde de mobilizarea noastră la alegeri să nu o mai parcurgă niciodată. Sunt semne puternice că am început să înțelegem asta.
   • Like 0
 • Manualele de istorie din licee, ar trebui sa vina cu acest documentar pe un CD atasat.
  • Like 2
 • Unii ar putea spune...ciudată coincidență între acest film și parcă noua (vouă nu vi se pare) „orânduire„ începută fără comuniști. Fără comuniști după 75 foarte lungi ani în care nu am învățat nimic folositor pentru că ne găsește acest nou început, foarte dezbinați, confuzi și o bună parte dintre noi ( cei născuți după '85) foarte ignoranți. Cât s-a vrut sau cât s-a întâmplat să fie așa nu putem aprecia nici cu aproximație. Cred precum că este important ca nici de data asta să nu ratăm STARTUL.
  • Like 1
 • Dan V check icon
  A history lesson for me, thank you.
  • Like 1
 • E...daca domnul Cristian Tudor Popescu aduce atatea elogii acestei pelicule inseamna ca e ceva de capul ei,dar e cam anormal sa nu gaseasca dansul nimic de criticat.Inteleg ca are o legatura profesionista cu cei doi autori,poate si o prietenie acolo mai veche alfel nu-mi explic lipsa toala a criticei.Un fir despicat in patru,o parere contra,mai la dreapta mai putin la stanga.....nimic.Si noi astia mai de la tara unde putem vedea aceasta capodopera....Ne spune cineva ?
  • Like 0
  • @ Gheorghe Cortel
   Păi, părerile d-lui CTP abundă în acest documentar, și el pe dânsul nu prea se critică.
   Documentarul este postat pe YouTube, deci intrați pe link și puteți viziona, dacă aveți conexiune la internet. Linkul direct de YouTube este acesta: https://youtu.be/uUbN6DXJwFg
   • Like 1
  • @ Gheorghe Cortel
   In primul rand, habar nu am ce fel de interactiuni au avut cei doi autori cu Cristian Tudor Popescu (si viceversa), dar stiu sigur ca puteau fi doar legaturi profesionale, iar nu profesioniste. Si daca mai corectam putin si acel "criticei" - care zgarie pe sistem - putem intra pe link-ul postat in articolul de mai sus, in cazul in care l-ati citit. Asta daca chiar doriti sa vizionati "capodopera".
   "Decat succesuri" va doresc!
   • Like 0
 • Corina check icon
  O să mă uit mai încol'. Ce tupeu la băieții ăștia, vor trei ore din sărbătorile noastre! De parc-ar fi „Pe aripile vântului”, :))
  • Like 0
 • Da, pare un documentar de bun simt, am vizionat putin inceputul si ma impresionat, imi aduce aminte de vremurile cand citeam articolele lui Bacanu sau Paler. Spune Ion Caramitru....Sa ne bucuram, vin zile fericite! Pentru el si altii ca el cu siguranta. Ultima oara cand l-am auzit way back in 89 aparea la televizor si striga.....veniti oameni buni dupa care au inceput sa traga prin piata. Pentru mine sa vad asta la televizor a fost un lucru de folos, eram cat pe ce sa ma urc in primul mijloc de transport disponibil din Galati catre Bucuresti,, a fost un dus rece care ma trezit la realitate. Numai Dumnezeu stie cati au sange pe maini cu stiinta sau fara stiinta ca de, vorba aia scopul scuza mijloacele. Mortii se acopera cu pamant iar vii cu hartii, medalii, pensii speciale, legi in folosul personal. In 30 de ani am cazut ca populatie a unui stat unitar romanesc cum nu am cazut ca principate luate separat in toata istoria si asta, pe mana noastra. Au fost turcii, austrieci, rusi, dar parca si astia au avut ceva mila pentru poporul asta, noi intre noi, NU.
  • Like 1
  • @ Victorin Borsciov
   Cel mai mare și periculos dușman al românilor este cetățeanul român. Așa a fost în toată istoria "acestui neam". Nu-i spun eroic, nu am motive.
   • Like 2


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult