Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

2021 va fi un an optimist pe piețele bursiere

bursa - NYSE

Foto: Erik Pendzich / Shutterstock Editorial / Profimedia

O corecție adâncă în primul trimestru din 2021 sau ajustări mai mici, dar mai multe în primăvară? Aur sau bitcoin? BET sau DAX? Amazon sau Alibaba? Acestea au fost câteva dintre subiectele unei dezbateri online organizate în decembrie de XTB România, cu sprijinul lui Ovidiu Susan, investitor și trader, și Claudiu Cazacu, consulting strategist în cadrul companiei.

„Piețele bursiere sunt foarte vulnerabile la o corecție adâncă în primul trimestru din 2021, mai ales acele simboluri care au câștigat mult în perioada de pandemie. Spre exemplu, acțiunile din zona digitală au crescut foarte mult anul acesta, precum Amazon, Zoom, chiar și Microsoft. Tranziția de la a investi în câștigătorii pandemiei la a investi în pierzătorii pandemiei se va produce inițial foarte lent și la un moment dat foarte rapid și, totodată, se va face și o ajustare a acțiunilor. În plus, cred că atenția investitorilor va trebui să fie focusată pe datoria publică de care va depinde modul în care investitorii vor trata acțiunilor, obligațiunile, materiile prime și alte instrumente complexe, poate chiar și monedele virtuale. Totodată, cu puțin înainte de momentul în care vom ieși din perioada aceasta întunecată, sfârșit de primăvară și început de vară, probabil că pentru piețe nu va fi o perioadă foarte bună”, își explică Claudiu Cazacu opinia privind evoluția în linii generale a piețelor bursiere.

La rândul său, Ovidiu Susan este de părere că 2021 va fi un an optimist. „Atât timp cât băncile centrale și guvernele vor finanța economiile, așa cum o fac în prezent, cred că piețele vor continua să crească. Vom avea diverse ajustări, însă nu văd să mai experimentăm corecții majore, cum am văzut în primăvara anului trecut. Chiar dacă există îngrijorări din partea unor investitori că, în prezent, experimentăm o bulă, cred că ar trebui să fim îngrijorați atunci când vom vedea inflație, acesta fiind primul semn major de alertă. Vorbim de o inflație de circa 3-4% în SUA, care ar forța FED-ul să crească dobânzile”, spune Ovidiu Susan.

Vorbind de bule și prețuri considerate a fi ‚umflate’, analistul XTB este de părere că sectorul automobilelor electrice s-ar afla într-o asemenea situație. „Ceea ce mă preocupă realmente este ceea ce vedem în sectorul producătorilor de automobile electrice, o supra-evaluare, multe dintre aceste firme fiind de fapt în pierdere de mulți ani. Am putea vorbi despre o bulă în formare pe baza unor așteptări prea optimiste ale investitorilor. Autovehiculele electrice listate pe burse sunt evaluate la de vreo 10 ori mai mult decât industria tradițională acum, ceea ce nu prea se leagă. În acest context, cred că sunt șanse de peste 50% ca Tesla să aibă ajustări puternice în martie 2021, potențial mai devreme, în a doua jumătate a lunii ianuarie sau februarie”, explică Claudiu Cazacu.

Făcând o comparație între bursa locală și cea europeană, Ovidiu Susan a exprimat opinia potrivit căreia anumite companii de pe bursa locală ar avea șanse de a performa mai bine decât DAX. „Nu știu însă dacă indicele BET va performa mai bine decât DAX. Însă, în mod clar, pe BVB sunt multe companii mult mai ieftine decât cele din SUA.”

„Cred că bursa locală are șanse să depășească DAX în 2021, ca performanță. Într-un mediu de dobânzi foarte scăzute, goana după dividend va fi mai mare, pentru că va face capitalul să se miște acolo unde găsește randamente. Cu atât mai mult pe fondul posibilității ca MSCI să încadreze Romania la piețe emergente”, a spus, la rândul său, Claudiu Cazacu.

Trecând la piața chineză, aceasta este insuficient deținută de investitori și insuficient curtată, spune Cazacu. „Anumite titluri de acolo pot fi interesante. Plus, să nu uităm că piața chineză a trecut mult mai bine prin pandemie decât Europa de Vest sau SUA. Pe de altă parte, pentru giganții din IT riscurile vin din reglementare care ar putea scădea mult profitabilitatea acestora. Astfel, într-un orizont de un an, sunt șanse ca Alibaba să performeze mai bine decât Amazon, dar greu de spus cu certitudine.”

O perspectivă nouă și interesantă de investiții vizează și sectorul bancar european care, potrivit lui Ovidiu Susan, are potențial de creștere în 2021, întrucât în ultimii ani a fost într-o zonă de uitare. „Pe de altă parte, bitcoin, cea mai vizibilă monedă virtuală, începe să muște serios din statutul de safe-heaven al aurului. Nu știu dacă este de bun augur sau nu. Este o realitate”, spune Susan, la care Cazacu adaugă: „piața este extrem de volatilă pe termen scurt, însă bitcoin și următoarele 2-3 monede cele mai lichide ar putea avea un an bun. Posibil să crească mai bine decât aurul. Dar rămâne de văzut”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • 2021 ne gaseste cu pietele de actiuni overvalued uneori de 200x PER si cu gloata retail masiv la cumparare: furtuna perfecta!
    O speranta de profit? Urmariti silver si zinc...
    • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult