Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Un impostor precum Alexandru Cumpănașu și-a făcut cont pe TikTok, urmărit de 500.000 de elevi, și încurajează violent ura copiilor față de școală și profesori

Alexandru Cumpanasu - tiktok

Foto captura TikTok

Semnul cel mai clar că școala românească se află într-un moment de maximă debusolare vine din aceea că un impostor precum Alexandru Cumpănașu își face un cont pe TikTok, dându-se drept „profu.online”, un cont care ajunge să fie urmărit de peste 500.000 de copii din țara asta. Unul din patru sau din cinci elevi din România este fan Cumpănașu.

Acesta nu este nici vedetă media, nici star din showbiz, nici politician, nici, cu atât mai puțin profesor. La fel de bine putea să-și spună „medicu.online” sau „ingineru.online” ori chiar „arhitectu.online”, dar a ales să fie „profu”, pentru că în felul acesta este mai aproape de copii, în toate sensurile pe care vi le puteți imagina pentru cuvântul „aproape”.

Căzut în dizgrația unora dintre complicii săi, care l-au repudiat ca să-și salveze onoarea, Cumpănașu exploatează cu un cinism absolut toate găurile din șvaițerul educației românești: lipsa de autoritate a ministerului, lipsa de atractivitate a cursurilor online, nenumăratele improvizații și carențe ale organizării școlare, ostilitatea crescândă a copiilor față de școală, de educație și de cunoaștere în general, dar, și mai larg, renunțarea de către aproape întreaga societate la educație ca strategie pentru dezvoltarea personală și colectivă.

În sutele sale de filmări pe TikTok, Cumpănașu încurajează violent ura copiilor față de școală și față de profesori și se asociază, pe ritmuri de manele, cu tinerii care „luptă” dând din buric pentru a „băga” 100k profesori în pușcărie. Fete de școală generală sau de liceu dansează lasciv sub privirile umede ale „profului”, afișând mesaje ostile profesorilor și ministerului. În intervenții scurte, pline de vulgarități, filmate de pe bancheta din spate a mașinii din curte, „profu” face spume la gură susținând că organizațiile internaționale au interzis telefonul pentru școala online, iar asta atrage aproape 100.000 de aprecieri. Într-un alt film, cu 121.000 de aprecieri, „profu” răspunde că o profesoară „este obișnuită cu maxim 15 minute”, de aceea dă teste scurte copiilor. După care se emoționează până la lacrimi când un copil îi declară că „toți am vrea un tată ca dumneavoastră”, iar asta atrage 114.000 de aprecieri.

Cumpănașu ocupă locul gol lăsat de părinți, locul gol lăsat de profesori, locul gol lăsat de guvernanți, locul gol lăsat de țara întreagă în momentul în care a renunțat la școală. Orice formă de autoritate, parentală, profesională, politică, pare grav afectată și fisurată.

Aici suntem la începutul anului 2021. Acesta este diagnosticul cel mai sever al școlii românești. Peste câțiva ani, jumătatea asta de milion de copii va vota, educată cum este de către „profu.online”. Iar România va arată după chipul și asemănarea acestei generații crescute de Cumpănașu.

Niciun fel de intervenție în Educație nu mi se pare prea rapidă, prea radicală sau prea curajoasă. Iar această intervenție nu cade pe umerii unei persoane, ai unui partid sau minister. Dacă în această țară au mai rămas oameni cinstiți, deștepți și curajoși, ar trebui să se manifeste. Dacă nu, să tăcem în continuare și să admirăm cu invidie succesul lui Cumpănașu, Garcea și Șoșoacă, valorile actuale unui neam mândru peste măsură.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • ...așa că eu privesc din altă perspectivă circul pe care aceast impostor sinistru îl făcea în 2019,față de dispariția Alexandrei Măceșanu,nepoata sa de grad 4...
    Din păcate,ar fi i impietate să o întrebăm ACUM pe mama Alexandrei dacă AZI s-ar mai duce să-l susțină pe verișorul cu cont pe Tik-Tok în vreo campanie de orice fel!
    • Like 1
  • O rejectie umana, un mâhnit.
    • Like 0
  • ps. si impingem inv obligatoriu la 12 clase +bac;
    (de altfel "odiosul" avea asta in programul partidului, de nu iti vine sa crezi - dupa 10 clase obligatorii urma sa se aplice 12 obligatorii, banuiesc ca prin 1995 sau spre 2000) hihihi
    sa nu uitam ca una din primele masuri ale primului ministru al invatamantului (de dupa 1989) onorabilul dl Mihai Sora, a fost desfiintarea inv obligatoriu de 10 clase -perceput ca o chestie ceausista, presupun !?- si revenirea la 8,
    nu mai stiu cand s-a revenit, dupa pierderea a cca 10 sau 20 de generatii
    • Like 1
    • @ corneliu apostol
      E adevărat că Cumpănașu este un impostor și un dezinformator, dar copiii au toate motivele să urască actualul sistem educational. Profesorii și oamenii care susțin acest sistem de învățământ nu merită respect deloc!
      • Like 0
  • eu cred ca cei care il "urmaresc" pe noul guru, nu-s mai multi ci doar mai usor de contabilizat, , datorita sistemului electronic (de vot adica "like") ei au votat si in 1990, si.... cu ceva succes.
    cum faci greu sa dispara un sfert din fiecare generatie, vad 2 solutii , sa ii convingem ca a merge la vot e la fel de rau ca si vaccinarea - de pilda, si- mult mai eficient, schimbarea sistemului de vot (si ca sa raman in tonul articolului, conditionat, de pilda, de absolvirea inv obligatoriu - ca d'aia e obligatoriu.)
    cu aceasta solutie si profii vor deveni filtre mai de nadejde.
    • Like 0
  • Profu-dansator da glas unor obisnuinte, atata tot! In urma cu 8 ani de zile, un roman-fluviu, semnat de catre un mare romancier, s-a vandut in 2500 de exemplare, potrivit celor scrise de catre editura! Cam in acelasi timp , o emisiune care se dorea a fi o fereastra catre o lume populata de fantome, extraterestrii si raketi, era vizonata, la o ora imposibila de catre 4 milioane de concetățeni! Roadelele celor de atunci le culegem astazi!
    • Like 0
  • Nu sunt de acord cu Cumpanasu, dar scoala romaneasca e un gunoi.

    Personal, am devenit autodidact dupa clasa 8-a din nevoie. Apoi, ca si adult, mi-am dat seama cat de mult scoala mi-a distrus increderea in sine si spiritul competitiv.

    Atunci cand vom renunta la standarde duble, vom accepta ineficienta a 2/3 profesori si vom actiona in acest sens, Cumpanasu va disparea de la sine. Spun asta pentru ca respectivul este produsul durerii in fund a zeci de ministere si gura mare a unor jurnalisti si parinti ce doar judeca efectul si niciodata cauza.

    Fac parte din generatia '93 si am terminat liceul in 2012, deci n-a trecut asa de mult timp si stiu despre ce vorbesc, fata de alte persoane ce au lasat comentarii aici.
    Scoala chiar e un gunoi si liceul e mai mult decat inutil pentru ca oricum, cel putin la Politehnica, profesorii universitari reiau tot ce ar fi trebuit sa inveti in liceul si abia atunci intelegi cum e sa-ti predea cineva pe bune.
    • Like 0
  • Impostor doar? Este o descriere extrem de blândă pentru o așa formă de viață...Nu îi pot spune om. Mai ales în contextul actual în care, chiar dacă nu ne place, există multă lume, puțini oameni. Îmi aduc aminte de intervențiile lui inerte mediatizate de pe vremea scandalului cu Dincă și mereu mi s-a părut ceva extrem de ambiguu la aceste personaj. Ascensiunea lui publică pe baza acelui scandal a fost una, cel puțin pentru mine, pusă sub semnul întrebării.
    Acum, că acest personaj vine înaintea unor generații cu ,,sfaturi,, reprezintă în esență eșecul societății românești. Atâta timp cât societatea, sau mai bine spus spiritul civic, nu a prezentat interes în a elimina imediat apariții precum Vulpița și Viorel, sau alte personaje înrudite cu cele menționate anterior, ba dimpotrivă-mulți s-au îndopat din plin cu fructul prostiei și al incompetenței, nu cred că ne mai pot mira multe lucruri. Asfixia da, fără doar și poate.
    Deci, prin urmare, înclin să cred că apariția unor astfel de personaje în spațiul public și sprijinirea lor să crească și să capete monopol mediatic constă numai în generarea de profit, în detrimentul vătămării grave a conștiinței umane (în general).
    Și totuși de ce sunt lăsate asemenea specimene să înflorească? În cazul lui Cumpănașu s-a văzut de la început, de la o poștă și cu ochiul liber că este un escroc ieftin de mâna a treia (nici escroci serioși nu mai găsești astăzi). Faptul că el a încercat să umble cu fofârlica pe ici, pe colo și că i-a ieșit și că nu se va opri era de așteptat. De ce este lăsat să facă asta, aici este marea dilemă fiindcă într-o țară educată în primul rând, cu un simț civic rezonabil dezvoltat, asemenea grozăvenii nu aveau ce căuta să fie băgați în seamă, iar (trăiesc cu speranța) că orice încercare a lor de a străpunge vigilența societății și de a vedea luminița de la capătul tunelului nu numai că nu ar fi fost luată în seamă ci ar fi fost sancționată de către autorități care ar fi acționat sub îndemnul și sub presiunea vocii colective.
    Prin urmare, nu știu dacă această cumpănă putrezită va fi sancționată cumva, de către cineva. Înțeleg democrația, însă atunci când ceea ce faci și ceea ce spui cauzează leziuni grave interesului colectiv/național, când intervențiile tale pot genera adevărate derapaje sociale, când bazbutiile împroșcate de tine pot frâna un sistem educațional care și așa este cariat, trebuie să fi pus la zid, metaforic vorbind, și luat la întrebări. Din păcate, cred că în continuare Cumpănașu va fi luat la întrebări doar de către discipolii săi câștigați de curând, copii și elevi cărora sistemul educațional și familiile acestora nu le-au acordat atenția și îndrumarea cuvenită. Sad, but true!
    • Like 3
    • @ Daniel Pîslariu
      https://www.lege-online.ro/dosare-in-instanta Sosoaca +Sosoc. Ambii fac plangeri penale cand ii supara cineva. Penibil si jena maxima e putin spus.
      • Like 0
  • Delia MC Delia MC check icon
    Dacă ar ști că fătucele alea de liceu îi spun pe față vai, ce prof tare dar în realitate pentru ele e " moșu' ăla libi " i-ar cam pieri aplombul. Pentru adolescenți tot ce trece de 30 de ani e moș, babă, expirat(ă). Îl vizionează ca apoi să-și bată joc. E la fapt divers, unul care salivează la vederea fetelor tinere și proaspete, care de fapt se bucură că-s "valabile" și pentru maturi. Și se vede.
    Trebuie să ai o autoritate, care greu se câștigă, să te asculte acești tineri. Să te mai ia și în serios. Își face iluzii. E doar o oglindă. Nu poți fi credibil cu adevărat când îți sticlesc ochii după nurii adolescentelor.
    • Like 2
    • @ Delia MC
      Corect.

      Si ce mi se pare si mai sinistru este faptul ca acest personaj a intrat pe radar-ul meu dupa ce nepoata sa adolescenta a fost violata si ucisa.

      Dupa tot tam-tam-ul cazului Caracal, nu stiu ce om de bun simt s-ar lasa surprins admirand libidinos fete de aceeasi varsta cu propria nepoata.
      • Like 4
  • Acest domn nu incurajeaza ura fata de profesori sau ura fata de scoala . Elevii isi prezinta problemele pe care le intampina la orele online , iar acesta le raspunde explicandu-ne cam care este legea . Lege nerespectata de foarte multi profesori . Dansul poate a ajuns mai departe cu aceasta incurajare , dar nu pot sa nu spun cata dreptate are . Niciun profesor nu imi poate pune 2 ca nu am camera pornita , sau pentru ca nu am trimis o tema pe platforma . Imediat s-a precipitat toata lumea ca Al. Cumpanasu ne sustine problmele . Sunt clasa a12 a ... termin orele de curs la ora 12. 45 si la ora 17. 30 primesc o tema . Este normal ? Va raspund eu , Nu este ! . Anul trecut elevii de clasa a12a , din cauza pandemie , nu au mai mers la liceu , imediat s-a scos jumatate de materie . Eu care nu am facut decat cateva zile de liecu fizic dau bacul din toata materia ? Nu mi se pare normal . Viiitorul acestei generatii este in mainile unor oamnei care nu constientizeza gravitatea situatie . Sunt de parte celor care il sustin pe acest domn, poate el ne mai salveaza viitorul .
    • Like 0
  • bine punctat
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult