Peste 2500 de persoane s-au înscris în prima rețea a donatorilor de sânge din România, Și eu donez, în două luni de la lansarea proiectulului. Cei mai ulți membri și-au făcut cont în rețea în timpul caravanei Blood Network, realizată împreună cu organizatorii festivalul UNTOLD, dar și pe parcursul evenimentului de la Cluj, care a avut loc între 4 și 8 august.
Membrii rețelei Și eu donez pot fi contactați de acum prin alerte sau email, în cazul în are un pacient din județul lor are nevoie de transfuzii sau în momentele de criză cu care se confruntă spitalele. Fondatorii platformei Și eu donez, care include website, aplicație pentru smartphone iOS, Android și Windows, anunță că un nou modul al proiectului, dedicat cadrelor medicale din România, este funcțional din luna august 2016. Acestea, fie că sunt angajate ale centrelor, fie că lucrează în spitalele de pe întreg teritoriul țării, pot să solicite sânge în rețea, prin intermediul aplicației Și eu donez.
Lansată în iunie 2015, de Ziua Internațională a Donatorilor de Sânge, rețeaua Și eu donez a crescut, în fiecare zi, cu peste 40 de membri. Orice persoană care deține un smartphone sau un laptop poate să se înscrie în rețeaua donatorilor de sânge Și eu donez, în câțiva pași simpli. Utilizatorul trebuie să descarce aplicația din AppStore, GooglePlay sau WindowsMarket sau să acceseze pagina reteaua.sieudonez.ro. Acolo, userul completează un formular cu cîteva câmpuri și poate fi contactat în timp real dacă este nevoie de sângele său la unul din centrele de transfuzii, pentru a salva o viață.
Începând din luna august 2016, aplicațiile Și eu donez au un modul dedicat special cadrelor medicale din România. Acestea pot să formuleze cereri pentru sânge din anumite grupe. Singurul lucru pe care pe care trebuie să facă este să-și creeze un cont și să specifice grupa de sânge de care este nevoie, RH-ul, spitalul la care lucrează și județul din care sunt. Cererea va fi moderată de către administratorii sistemului și trimisă către donatori, care vor fi chemați la centrele de transfuzii din țară pentru a dona.
„Odată cu lansarea noului modul, dedicat cadrelor medicale, proiectul Și eu donez își atinge scopul pentru care a fost înființat. Comunitatea noastră devine locul în care așezăm la față în față cererea și oferta de sânge, prin cea mai nouă tehnologie și instrumentele oferite de social media. După momentul înscrierii în rețea, membrii vor fi anunțați prin newsletter, push sau chiar telefon, dacă este nevoie de ei ca să doneze la centrul din județul lor. Medicii din spitale și centre pot să facă solicitări către persoanele care s-au înscris în rețeaua Și eu donez. Cei care au nevoie de sânge- pacienții și oamenii care lucrează în sistem- sunt, în acest mod, mult mai aproape de oamenii care îi pot ajuta donând. Pentru utilizatorii rețelei este nevoie de un telefon inteligent sau un laptop cu conexiune la net, însă în spate este un sistem de administrare complex. Mulțumim Microsoft România, care ne oferă soluția tehnică. Aceasta va include, în curând, elemente de learning machine. Asta înseamnă că aplicația va învăța nevoile de sânge pe grupe și zone ale țării, astfel încât să poată prevedea viitoarele nevoi la nivel de județ sau regiune. Practic, punem tehnologia în slujba unei cauze și sperăm ca prin transparentizare, această criză interminabilă de sânge să fie rezolvată”, a declarat Alex Livadaru, co-fondator Și eu donez.
Rețeaua donatorilor de sânge Și eu donez a fost promovată în România cu ajutorul caravanelor Blood Network, realizate de organizatorii festivalului UNTOLD.
Pe parcursul evenimentului de la Cluj, care a avut loc între 4 și 7 august, voluntarii UNTOLD și ai fundației Și eu donez le-au vorbit participanților despre importanța donării de sânge în România, împărțind peste 15.000 de materiale de promovare.
„Anul trecut am inițiat Pay with Blood, una din cele mai premiate campanii la festivalurile de publicitate. În 2016, la a doua ediție UNTOLD, am sprijinit înființarea primei rețele a donatorilor de sânge din România. Practic, aceștia- după înscriere- vor putea fi contactați direct pentru a ajuta, iar noutatea este că în felul acesta, donatorii vor putea deveni activi, cu câteva donări pe an, pentru că există o evidență a lor. Ne bucurăm că UNTOLD participă cu fapte la rezolvarea unei mari probleme a României- nevoia de sânge”, spune pentru Republica, Adrian Chereji, directorul de marketing și comunicare al celui mai premiat festival de muzică electronică din lume.
„Soluția oferită de Și eu donez, care pune față în față nevoia de sânge și donatorii prin intermediul aplicațiilor de smartphone și rețelelor de social media, poate fi extinsă și în alte domenii, dar este scalabilă și pentru alte țări care se confruntă un număr mic de donatori. Integrarea tehnologiei înseamnă că alertele trimise din sistem pot fi geotargetate- adică le vor primi numai donatorii dintr-un anumit județ. De asemenea, vor fi chemați să doneze numai cei compatibili cu grupa de care este nevoie”, a declarat Claudiu Pândaru, managing-partner Și eu donez.
Comunitatea Și eu donez numără, la jumătatea lunii august, peste 11.000 de persoane pe conturile de Facebook și Twitter, alături de cei 2500 de membri ai rețelei donatorilor de sânge.
”Întreaga paltformă este extrem de ușor de folosit, atât de către donatori, cât și de către cei care solicită sânge. Descarci aplicația în telefon, indiferent de model și marcă, sau o accesezi dintr-un click pe reteaua.sieudonez.ro. Îți faci cont completând câteva câmpuri de bază și asta e tot. Dacă ești medic poți să soliciți ajutorul, dacă ești membru al rețelei poți afla prin alerte dacă e nevoie de sângele tău. Donatorii vor merge să dea sânge la centrul de transfuzii din județul în care au domiciliu. În cazul cadrelor medicale, cererea lor de sânge ajunge în sistem, unde administratorii platformei noastre o moderează și o trimit către membrii rețelei”, explică Marius Mălăiaș, co-fondator Și eu donez.
Și eu donez este o organizație non-profit, finanțată exclusiv din fonduri private. Susținătorii cauzei sunt: Microsoft România- partener de tehnologie, Fundația Vodafone, platforma editorială Republica- partener media, casa de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen care a asigurat serviciile juridice și UNTOLD, cel mai premiat festival din Europa. Asocierea Și eu donez cu UNTOLD vine după succesul din 2015 pe care l-a avut festivalul în campania Pay with Blood, premiată la nivel internațional. Platforma a fost dezvoltată tehnic de G.K. PROMO SERVICE COMPANY S.R.L.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.