Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

29 februarie, zi nelucrătoare. Propunere pentru Guvern

29 februarie

Foto - Boris Zerwann/ Panthermedia/ Profimedia

29 februarie vine la noi odată la patru ani, rezultatul unui intervenții salvatoare a inventatorilor calendarului pentru a corecta o deviație astronomică. Interstelar, într-un fel.

Este o zi bizară, aproape științifico-fantastică, care ne dă peste cap filozofic, ne face să rostim încă o dată în gând formularea “de unde venim, cine suntem, încotro ne îndreptam”. Adică, daca nu ar fi existat 29 februarie nu s-ar mai fi născut, de exemplu, Pedro Sanchez, prim-ministrul Spaniei? Sau, și mai important, nu ar fi murit, de exemplu, Ludovic I al Bavariei? Foarte complicat, nu?

Cel mai notabil lucru la ziua de 29 februarie, o zi rară în calendar, este aniversarea Zilei Internaționale a Bolilor Rare, boli care afectează circa 5% din populație și pentru care încă nu exista suficiente tratamente.

Pentru cei care nu muncesc - foarte mulți în România, avem cel mai mare NEET (not în employment, education or training) din UE în rândul populației 16-24 de ani – 29 februarie este o zi obișnuită de mall, la tocat de banii părinților.

Pentru cei care muncesc – tot mai puțini și dintre aceștia tot mai mulți peste 50 de ani – 29 februarie este o zi obișnuită de lucru, dar o zi în plus față de cei trei ani de dinainte. De altfel cei care planifică și lucrează cu indicatori de performanță știu că într-un an cu 29 februarie luna poate livra cu 5-10% în plus față de un an fără 29 februarie.

Pentru PIB-ul României o singură zi care vine la 4 ani nu are prea mare impact, iar pentru strategiile multianuale macroeconomice o astfel de excepție nu poate fi luată în calcul. O zi de lucru în plus nu va avea efect asupra produsului intern brut sau a deficitului bugetar.

Iată cum, pe baza unor analize economice riguroase, se naște argumentul de a declara ziua de 29 februarie, care vine odată la 4 ani, zi nelucrătoare. Știm că pentru 2024 au fost deja declarate nelucrătoare pentru domeniul public două zile, 16 august și 27 decembrie “întrucât acestea se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală și perioadele de repaus săptămânal, conform legii”, ne spune Ministerul Muncii. Cele două zile vor trebui recuperate (hahahaha!) și bineînțeles că și domeniul privat va lenevi în cele două zile libere, nu are rost să mergi la muncă dacă domeniul public are zile libere.

Anul 2024 va continua să ne surprindă în multe feluri și, mai mult ca sigur, ne va schimba viitorul. Așadar, pe lângă așteptatele creșteri de pensii, de taxe, de produs intern brut, de salarii, de impozite, de prețuri, de deficit bugetar, etc., este necesară și o creștere a numărului de zile nelucrătoare adăugând la cele existente ziua de 29 februarie, o zi, cum spuneam, bizară. Merită să stai acasă de 29 februarie. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Felicitarii autorului ptr tema articolului ,, Da ,asa este ,ne -am obisnuit sa stam acasa si ne obisnuim greu cu munca ! Am vazut ca, in Germania ,se discuta ca saptamana de lucru sa fie redusa la 4 zile !!!
    • Like 0
  • Pentru sectorul public ar fi mai ușor de declarat și de numărat care sunt zilele lucrătoare. Pentru sectorul privat au fost deja declarate nelucrătoare destule zile: 30 februarie, 31 aprilie, 31 iunie, etc...
    • Like 1


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult