Foto: Inquam Photos/ George Călin
În ultima perioadă Facebook este inundat de lupta dintre vacciniști și nevacciniști. Toți sunt experți, fac mișto unii de alții, au apărut glumițele cu Bill Gheiț și «ciparea » generală, se înjură, se ceartă, unii își pun la profil că se vaccinează, alții își pun că nu se vaccinează, și în general toți spun că tabăra adversă e compusă din niște ignoranți care habar nu au ce fac.
Tabăra vacciniștilor, în genere mai intelectuali, consideră că sunt înconjurați doar de neștiutori și explică deciziile celor reticenți prin concepte elitiste cum ar fi efectul Dunning-Kruger.
În 1995, un individ s-a dat cu suc de lămâie pe față, fiind convins că acesta îl face invizibil și a jefuit 2 bănci. Când a fost prins a fost mut de uimire deoarece a realizat că era perfect vizibil pentru camerele de supraveghere așa că a-l recunoaște a fost o joacă de copii. Individul a citit undeva că dacă scrii cu suc de lămâie acesta nu este vizibil pentru ochiul liber așa că a presupus că și dacă te dai pe față cu această «cerneală» miraculoasă poți păcăli camerele de luat vederi. Dunning și Kruger au plecat de la acest caz și au documentat teoria potrivit căreia cu cât un individ este mai puțin dotat din punct de vedere intelectual cu atât se crede mai capabil și mai deștept decât este. Cu siguranță teoria este adevărată și ni se confirmă zi de zi. Inclusiv președintele Trump a considerat că dacă dezinfectantul aplicat pe mâini previne COVID de ce nu ar funcționa și dacă îl bem? Ce s-a întâmplat după? Câțiva americani chiar l-au crezut și au ajuns cu intoxicații prin spitale sau poate au sfârșit și mai rău. Este Trump un individ care se crede mult mai capabil decât e ? Cel mai probabil da, așa ne spune efectul Dunning-Kruger.
Recent IMAS a realizat la comanda Europa FM un sondaj cu privire la intenția românilor de a se vaccina sau nu. 45,7% dintre respondenți au răspuns că NU se vor vaccina în timp ce 13% au spus ca s-ar vaccina doar dacă nu ar trebui să plătească pentru ser.
Marja de eroare a sondajului este de 3,1%. Mai multe detalii cu privire la acest sondaj găsiți aici:
Oare aproape jumătate dintre români sunt incapabili să înțeleagă lumea din jur, fiind afectați de efectul Dunning-Kruger ?
În 1961 Milgram a realizat un experiment prin care a demonstrat un alt efect: suntem tentați să fim obedienți în fața autorității chiar dacă ni se încalcă principiile morale după care ne ghidăm în viață. Milgram și-a dorit să înțeleagă de ce persoane absolut normale care nu aveau un trecut criminal au urmat orbește în timpul regimului nazist ordinele care au dus la moartea a zeci de mii de civili în lagărele de exterminare. Experimentul presupunea 3 subiecți : organizatorul, « profesorul » și « elevul ». «Elevul» era un actor pe când «profesorul» era un voluntar selectat pe baza unui anunț în ziar. La fiecare întrebare la care « elevul » răspundea greșit « profesorul » îi administra un șoc electric din ce în ce mai puternic. La fiecare presiune a butonului « electroșocurilor » actorul gemea, țipa din ce în ce mai tare, bătea în perete. La un moment dat, «profesorul», adevăratul subiect al experimentului, devenea din ce în ce mai agitat și dădea semne că ar vrea să se oprească însă experimentatorul îi dădea progresiv următoarele răspunsuri:
1. Vă rog, continuați/Te rog, continuă.
2. E important pentru reușita experimentului să continuați/continui.
3. E absolut esențial să continuați/continui.
4. Nu aveți/ai altă opțiune; trebuie să continuați/continui.
După aceste răspunsuri, în cazul în care “profesorul” dorea să nu mai continue, experimentul era întrerupt. Procentul celor care au mers până la capăt administrând electroșocul cu intensitate maximă – 450 Volți – a fost de 65%. Înainte de a iniția acest experiment Milgram avea cu totul alte așteptări bazate pe răspunsurile studenților de la Yale care apreciaseră că doar 0-3% din subiecți vor merge până la capăt (în medie 1,2%).
Acest experiment stă la baza dezvoltării teoriilor care spun că suntem înclinați să ascultăm orbește de figurile care reprezintă o autoritate chiar dacă uneori ceea ce ne spun contravine cu convingerile noastre.
Mă întreb ce rezultate ar avea Milgram dacă și-ar desfășura experimentele în zilele noastre și nu în 1961. Oare tot 65% dintre subiecți vor merge până la capăt?
Părerea mea este că nu, dar evident nu am cum să conduc aceste experimente.
Asaltul teoriilor conspiraționiste din ultima perioadă, refuzul unei importante categorii de populație de a se vaccina, credințele că există o putere mondială ocultă care vrea să ne controleze, reîntoarcerea la practicile naturiste și tratamentele cu untură de bursuc sau bitter suedez în loc de antibiotic, contestarea aselenizării, ideile că Pamântul este plat, credințele că există civilizații care trăiesc în peșteri prin Carpați și multe altele și nu doar în România, îmi demonstrează că ne confruntăm cu o gravă criză de autoritate a instituțiilor clasice ale unui stat.
Nu mai suntem dispuși să credem în medici, în guverne, în politicieni, în corporații, în șefi, în orice reprezintă autoritate.
Din Antichitate până în zilele noastre populația a fost controlată prin autoritate indiferent dacă aceasta era religioasă sau laică, acesta fiind singurul model cunoscut.
În România, spre deosebire de alte state din Europa de Vest, Biserica Ortodoxă Română și-a păstrat autoritatea, ba chiar și-a sporit-o, fiind singura instituție care se bucură de o încredere largă în rândul populației (70%). Acest fapt se datorează probabil opresiunii din timpul comunismului care a avut efecte contrare celor preconizate.
Pe de altă parte, Statul, medicii, politicienii, profesorii și celelalte autorități laice și-au erodat imaginea în ultimii 30 de ani iar românul de rând nu mai este dispus să creadă și să asculte tot ce zic aceștia, ba din contra contestă din ce în ce mai vehement informațiile care vin prin canalele oficiale.
Cel mai probabil, asistăm la o schimbare de paradigmă generată de internet, Facebook, Twitter, rețelele sociale în general. Până acum, timp de mii de ani mesajele erau trimise numai de sus în jos doar prin câteva canale controlate de autorități, inclusiv propaganda din presă și TV din epoca modernă. După apariția platformelor sociale și a blogurilor unde fiecare poate scrie orice, unde apar noi influenceri zi de zi informația nu se mai propagă doar într-un anumit sens controlat ci într-o mișcare browniană total aleatorie, pe bază de rețea.
Tot rețelele sociale contribuie la demitizarea figurilor publice. Autoritățile sunt oameni în carne și oase cu defecte, pasiuni, greșeli care devin publice extrem de ușor. Pe de altă parte, tranziția extrem de lungă din România cu toate păcatele ei a decredibilizat instituțiile, după zecile de tunuri si țepe care au transpirat in mass-media, oamenii fiind înclinați să privească cu suspiciune tot ce vine de la autorități.
O altă consecință a schimbării de paradigmă este și dispariția liderilor mesianici care prin carisma și personalitatea lor coalizau și generau mișcări populare. Martin Luther King, Nelson Mandela ca să enumăr câteva figuri pozitive dar și Hitler sau Mao nu cred că ar mai fi posibili în epoca internetului. Mișcările sociale de astăzi nu au un lider clar, o figură profetică ci reprezintă tot un fel de mișcare browniană generată de rețea și convingeri comune. Așa s-a întâmplat și la protestele OUG13, și în mișcarea Black Lives matters și în protestele anti COVID sau a celor din grupul “Fără Botniță”, niciuna din acestea neavând un lider clar.
Concluzia mea este că nu, nu sunt 50% dintre români săraci cu duhul și refuză vaccinul pentru că sunt sub influența efectului Dunning-Kruger, ci pur și simplu ne aflăm la o cotitură în istorie, instituțiile clasice ale statului își pierd din putere, influență și autoritate și cel mai probabil vom păși într-o nouă eră cu aceste instituții reformate sau cu altele. Ne aflăm în pragul celei de-a patra revoluții industriale, revoluția digitală care va schimba în totalitate lumea în care trăim. Pe de altă parte instituțiile statului, așa cum le cunoaștem astăzi datează de pe vremea primei revoluții industriale când monarhia a fost înlocuită de republica parlamentară (în majoritatea statelor). E posibil ca acestea să-și fi atins limitele sau poate modul cum se face politică și cum se ajunge la butoane este depășit, fapt întărit și de prezența din ce în ce mai scăzută la vot, care se înscrie pe aceeași linie: “de ce să votăm dacă oricum nu putem schimba nimic și vocea noastră nu contează?”. În orice caz, eu dacă aș fi decident sau membru al unui partid politic aș privi cu foarte multă îngrijorare semnalele pe care societatea le transmite, aș lăsa miștoul și superioritatea și m-aș gândi de ce s-a ajuns aici și cum am putea reforma instituțiile statului înainte de a fi prea târziu, pentru ca da, tot istoria ne învață că aproape toate revoluțiile industriale au coincis cu vremuri tulburi și violențe (Revoluția franceză din 1789 marchează prima revoluție industrială; cele 2 războaie mondiale pe cea de-a doua; a 3-a ar putea fi corelată cu căderea comunismului și revoluțiile din statele arabe, iar a 4-a vom vedea ce ne aduce).
P.S. Eu mă voi vaccina, de altfel de abia aștept să-mi reiau viața într-o oarecare normalitate.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Tot ce nu este confirmat de... Andrea Esca, Iohanis sau Merkel se numeste ''teoria conspiratiei''.
Daca eu fac o analiza ce nu apare la televizor ca fiind oficiala inseamna ca bat campii?
Analiza: In luna Martie infectarile cu Covid erau mult peste tiparul celorlalte natii in Wuhan, Italia si Iran. Tiparul celorlalti imi spunea ca Covid-ul se raspandea in functie de bunastarea respectivei natii, adica cu cat erau mai bogati si calatoreau mai mult cu avionul aveau mai multi infestati. Covidul n-a venit pe camila. Totusi cele 3 anomalii (Wuhan, Italia, Iran) imi spun ca acolo au fost atacuri directinate. Duca ce Chinezii au rezistat altor atacuri (SARS) au incasat-o in Wuhan iar raspunsul lor a fost un control drastic limitand raspandirea doar in Wuhan si trimitand ''cadou'' americanilor prin intermediari (Italia) raspunsul americanilor fiind un atac asupra partenerului comercial al chinei (Iran). Ceva de genul: ''Va puneti cu noi, chinezii? Va aratam noi cine este China. Sa mai aveti chef alta data sa mai ne trimiteti mizerii''. In rest virusul s-a raspandit normal. D-aia n-avem incredere in vaccinul american, e ca si cum te-ar bandaja ala care te-a taiat cu cutitul.
Binenteles asta nu-i decat o alta teorie a conspiratiei.
Situatia are si o parte buna - cei care vor sa se vaccineze, o sa poata sa o faca mai repede.
Sa vedem cum o sa vina dozele, cati se vor vaccina acum in primavara, cati se vor vaccina in toamna - dupa ce vor vedea cum va fi dupa prima tura de vaccinati - si dupa aia putem comenta.
citind invers, imi spun ca daca numarul de cazuri , real, este de (cca- e statistica , totusi) 12 ori mai mare , suntem in mai toate tarile europene, la limita (inferioara ) imunizarii de turma (herd), adica virusul nu mai gaseste clienti noi, in zonele populate!!!
eu m-asi vaccina, daca se da drumu' la vaccinare, dar cred ca unii se intreaba daca mai are rost, pe bune.
ps. cu ritmul actual de vaccinare, eu cred ca imunizarea de turma , considerand si formele usoare - necontabilizate - va trece de 100%
https://www.google.com/search?rlz=1C1GCEA_enRO814RO814&ei=CtT5X5nVF86trgTigIKACQ&q=cazuri+covid+romania&oq=cazuri+covid+romania&gs_lcp=CgZwc3ktYWIQAzICCAAyAggAMgIIADICCAAyBggAEAcQHjICCAAyAggAMgIIADICCAAyAggAOgUIABCRAjoECAAQDUoFCAgSATFQzSdY1kRgiUxoBnAAeAGAAaYBiAHUDZIBBDAuMTSYAQCgAQGqAQdnd3Mtd2l6wAEB&sclient=psy-ab&ved=0ahUKEwiZgu6dnY_uAhXOlosKHWKAAJAQ4dUDCA0&uact=5
Pentru a obtine imunitate "de turma" trebuie sa fim imunizati (protejati) cam 60%, ideal spre 70%. La 19 milioane populatie, face minim 11,5 milioane.
Deci mai avem pana acolo. Dar esential in calculeste acel raport de 1/12, pentru care nu exista cifre oficiale din studii, doar estimari.
Iar un prim semnal ca aceasta cifra este exagerata e faptul ca, intr-adevar, in primele luni de pandemie testarea se facea extrem de putin. Acum nu mai e cazul, cel putin nu in tarile "civilizate". :-)
Si mai e o sursa de eroare: dvs presupuneti ca oricine a trecut prin boala, indiferent de forma ei, are asigurata imunitate. Nu e asa. Varul meu si sotia sa sunt inca in izolare pentru a doua testare pozitiva la covid. Prima a fost in august.
O alta sursa de eroare este ca imunitatea " de turma" nu se socoteste la nivel de scara de bloc, cartier, oras sau tara. Ci la nivel planetar. Dar aici cifrele sunt cu totul altele. Una din solutii este clar vaccinarea.
Ceea ce face diferența e amploarea. Iar ceea ce poate stabili diferența între numărul de cazuri stabilit prin teste PCR și cazurile reale de îmbolnăvire este dozarea de anticorpi. Care nici aia nu se poate face in masă ci tot pe eșantioane.
Problema pe care o ridicați dvs a pus-o și dl Jurma iar eu am incercat să calculez pornind de la numărul deceselor și un studiu pe care l-am găsit în internet, comparativ România și Germania. Acolo calculul ar fi dat 2,4. Extrapolând datele pentru România ținând evident cont de decese, ar ieși 8-10. Cam atât i-a dat și dlui Jurma. Asta a fost în jur de 10 noiembrie. E foarte clar, dinamica acum e alta iar cifrele altele.
Poate nu se ajunge -exclusiv prin boală- atât de repede la imunitatea de turmă dar acele cazuri necunoscute vor duce la atingerea mai repede a pragului cu mai puțin vaccin. Dar nu cu mult mai puțin.
Aplicati un CV la A3 sau LatrinaTV, poate va angajeaza. Premisele sunt pozitive.
--- Cred ca , aici ,trebuie actionat ,si , extirpat,, radacinile raului ,adica ,acestii ,, raspandaci de zvonuri false ,,, cu capii lor ,,, sosoaca ,, teoctistul satanei ,etc etc ,
---Pai daca un ,asa zis ,,popa ,, spune el in biserica in fata ,a sutelor de ,,asa-zisi credinciosi ,,,cum sa voteze ,doar pe acei care sunt ortodoxi ,apoi ,cum ca ,nu este nici un covid ,etc etc,, Ce va intelege acei ,oameni saraci cu duhul si cum va fi cu sanatatea lor , si a celor din jurul lor ??
2. Da, instituțiile statului trebuiesc reformate. Nici până acum n-au fost în stare să vină cu ceva contra teoriilor antivaxx. Iar fenomenul durează de ceva ani. Doar una din probleme. Sistemul medical cere o reformare imediată și din temelii.
3. Neîncrederea în instituțiile statului e un fenomen real amplificat artificial și folosit din plin. Să vedem și de cine.
Mișcarea antivaxx începe cu articolul faimos publicat in The Lancet. Motivul, banal: făcea publicitate negativă unui vaccin pentru a favoriza firma concurentă.
Când a apărut Vaccinul anti-HPV, o autoritate americană a notat toate decesele după vaccin. După și nu neapărat din cauza. N-a mai contat că o fată a murit călcată de mașină ori de altceva. Simplismul american în acțiune: după vaccin. Asta a potențat enorm mișcarea. A fost gazul pe foc, o cisternă întreagă. Organizații obscure și răuvoitoare au început fabricarea sistematică de articole distribuite pe email ( forward la n). Am citit 2, 3, 10 astfel de " articole" în toate reușind să depistez minciuna bine camuflată. Apropo, erau scrise după toate regulile manipulării, cu atâta aplomb că puteau duce aproape pe oricine în eroare, deci NU au fost elaborate de persoane private ci de organizații specializate. La vremea aia nu-mi era clar dar acum par organizații ce vor erodarea democrațiilor europene.
Acum? Un promotor e partidul cel nou, AUR dar și vechiul psd. Liderul se poate afla urmărind paginile suspecte. Apoi vin cei interesați politic iar modelele ne sunt la îndemână, vezi dna Șoșoacă, ce spune azi una, mâine alta, după cum bate vântul. Apoi vin " influenceri " și site-uri dubioase. Se observă, la fel ca acum 10-11 ani, aceleași formulări manipulatoare. Iar omul e fără apărare fiindcă nimeni nu l-a învățat întâi să se liniștească apoi să verifice. Are un telefon ori calculator pe care abia le butonează și le-a și căzut în plasă.
Neîncrederea în instituțiile statului e și ea amplificată de aceste site-uri și pagini, de la o dimensiune normală până la absurd. Iar una din tacticile predilecte e să sublinieze situația din România FĂRĂ a menționa că peste tot se petrece cam același lucru.
Oare nu există o cale de mijloc? Ori suntem noi incapabili s-o vedem? Concluzia mea asta ar fi, mergem prea mult pe extreme.
-- Asa se explica ,,numarul mare de ,asistati sociali ,ptr ca ,nu sunt obligati sa munceasca ,. In vremea comunistilor ,erau controale pe str, si te intreba ,unde lucrezi ??
--- Maine dimineata te prezinti la postul de militie ,
-- Pai ,nu lucrez !
--Poftim ? NU lucrezi ?
---De maine dimineata vei lucra ,acolo la Fabrica x..
- Cam asa ,se faceau ,actiunile ,, de mare importanta sociala ,