Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

50% dintre români nu refuză vaccinul pentru că sunt săraci cu duhul. Ci pentru că ne aflăm la o cotitură în istorie în care instituțiile clasice ale statului își pierd din putere

Vaccin Pfizer

Foto: Inquam Photos/ George Călin

În ultima perioadă Facebook este inundat de lupta dintre vacciniști și nevacciniști. Toți sunt experți, fac mișto unii de alții, au apărut glumițele cu Bill Gheiț și «ciparea » generală, se înjură, se ceartă, unii își pun la profil că se vaccinează, alții își pun că nu se vaccinează, și în general toți spun că tabăra adversă e compusă din niște ignoranți care habar nu au ce fac.

Tabăra vacciniștilor, în genere mai intelectuali, consideră că sunt înconjurați doar de neștiutori și explică deciziile celor reticenți prin concepte elitiste cum ar fi efectul Dunning-Kruger. 

În 1995, un individ s-a dat cu suc de lămâie pe față, fiind convins că acesta îl face invizibil și a jefuit 2 bănci. Când a fost prins a fost mut de uimire deoarece a realizat că era perfect vizibil pentru camerele de supraveghere așa că a-l recunoaște a fost o joacă de copii. Individul a citit undeva că dacă scrii cu suc de lămâie acesta nu este vizibil pentru ochiul liber așa că a presupus că și dacă te dai pe față cu această «cerneală» miraculoasă poți păcăli camerele de luat vederi. Dunning și Kruger au plecat de la acest caz și au documentat teoria potrivit căreia cu cât un individ este mai puțin dotat din punct de vedere intelectual cu atât se crede mai capabil și mai deștept decât este. Cu siguranță teoria este adevărată și ni se confirmă zi de zi. Inclusiv președintele Trump a considerat că dacă dezinfectantul aplicat pe mâini previne COVID de ce nu ar funcționa și dacă îl bem? Ce s-a întâmplat după? Câțiva americani chiar l-au crezut și au ajuns cu intoxicații prin spitale sau poate au sfârșit și mai rău. Este Trump un individ care se crede mult mai capabil decât e ? Cel mai probabil da, așa ne spune efectul Dunning-Kruger.

Recent IMAS a realizat la comanda Europa FM un sondaj cu privire la intenția românilor de a se vaccina sau nu. 45,7% dintre respondenți au răspuns că NU se vor vaccina în timp ce 13% au spus ca s-ar vaccina doar dacă nu ar trebui să plătească pentru ser.

Marja de eroare a sondajului este de 3,1%. Mai multe detalii cu privire la acest sondaj găsiți aici

Oare aproape jumătate dintre români sunt incapabili să înțeleagă lumea din jur, fiind afectați de efectul Dunning-Kruger ?

În 1961 Milgram a realizat un experiment prin care a demonstrat un alt efect: suntem tentați să fim obedienți în fața autorității chiar dacă ni se încalcă principiile morale după care ne ghidăm în viață. Milgram și-a dorit să înțeleagă de ce persoane absolut normale care nu aveau un trecut criminal au urmat orbește în timpul regimului nazist ordinele care au dus la moartea a zeci de mii de civili în lagărele de exterminare. Experimentul presupunea 3 subiecți : organizatorul, « profesorul » și « elevul ». «Elevul» era un actor pe când «profesorul» era un voluntar selectat pe baza unui anunț în ziar. La fiecare întrebare la care « elevul » răspundea greșit « profesorul » îi administra un șoc electric din ce în ce mai puternic. La fiecare presiune a butonului « electroșocurilor » actorul gemea, țipa din ce în ce mai tare, bătea în perete. La un moment dat, «profesorul», adevăratul subiect al experimentului, devenea din ce în ce mai agitat și dădea semne că ar vrea să se oprească însă experimentatorul îi dădea progresiv următoarele răspunsuri:

1. Vă rog, continuați/Te rog, continuă.

2. E important pentru reușita experimentului să continuați/continui.

3. E absolut esențial să continuați/continui.

4. Nu aveți/ai altă opțiune; trebuie să continuați/continui.

După aceste răspunsuri, în cazul în care “profesorul” dorea să nu mai continue, experimentul era întrerupt. Procentul celor care au mers până la capăt administrând electroșocul cu intensitate maximă – 450 Volți – a fost de 65%. Înainte de a iniția acest experiment Milgram avea cu totul alte așteptări bazate pe răspunsurile studenților de la Yale care apreciaseră că doar 0-3% din subiecți vor merge până la capăt (în medie 1,2%).

Acest experiment stă la baza dezvoltării teoriilor care spun că suntem înclinați să ascultăm orbește de figurile care reprezintă o autoritate chiar dacă uneori ceea ce ne spun contravine cu convingerile noastre.

Mă întreb ce rezultate ar avea Milgram dacă și-ar desfășura experimentele în zilele noastre și nu în 1961. Oare tot 65% dintre subiecți vor merge până la capăt?

Părerea mea este că nu, dar evident nu am cum să conduc aceste experimente.

Asaltul teoriilor conspiraționiste din ultima perioadă, refuzul unei importante categorii de populație de a se vaccina, credințele că există o putere mondială ocultă care vrea să ne controleze, reîntoarcerea la practicile naturiste și tratamentele cu untură de bursuc sau bitter suedez în loc de antibiotic, contestarea aselenizării, ideile că Pamântul este plat, credințele că există civilizații care trăiesc în peșteri prin Carpați și multe altele și nu doar în România, îmi demonstrează că ne confruntăm cu o gravă criză de autoritate a instituțiilor clasice ale unui stat.

Nu mai suntem dispuși să credem în medici, în guverne, în politicieni, în corporații, în șefi, în orice reprezintă autoritate.

Din Antichitate până în zilele noastre populația a fost controlată prin autoritate indiferent dacă aceasta era religioasă sau laică, acesta fiind singurul model cunoscut.

În România, spre deosebire de alte state din Europa de Vest, Biserica Ortodoxă Română și-a păstrat autoritatea, ba chiar și-a sporit-o, fiind singura instituție care se bucură de o încredere largă în rândul populației (70%). Acest fapt se datorează probabil opresiunii din timpul comunismului care a avut efecte contrare celor preconizate.

Pe de altă parte, Statul, medicii, politicienii, profesorii și celelalte autorități laice și-au erodat imaginea în ultimii 30 de ani iar românul de rând nu mai este dispus să creadă și să asculte tot ce zic aceștia, ba din contra contestă din ce în ce mai vehement informațiile care vin prin canalele oficiale. 

Cel mai probabil, asistăm la o schimbare de paradigmă generată de internet, Facebook, Twitter, rețelele sociale în general. Până acum, timp de mii de ani mesajele erau trimise numai de sus în jos doar prin câteva canale controlate de autorități, inclusiv propaganda din presă și TV din epoca modernă. După apariția platformelor sociale și a blogurilor unde fiecare poate scrie orice, unde apar noi influenceri zi de zi informația nu se mai propagă doar într-un anumit sens controlat ci într-o mișcare browniană total aleatorie, pe bază de rețea.

Tot rețelele sociale contribuie la demitizarea figurilor publice. Autoritățile sunt oameni în carne și oase cu defecte, pasiuni, greșeli care devin publice extrem de ușor. Pe de altă parte, tranziția extrem de lungă din România cu toate păcatele ei a decredibilizat instituțiile, după zecile de tunuri si țepe care au transpirat in mass-media, oamenii fiind înclinați să privească cu suspiciune tot ce vine de la autorități.

O altă consecință a schimbării de paradigmă este și dispariția liderilor mesianici care prin carisma și personalitatea lor coalizau și generau mișcări populare. Martin Luther King, Nelson Mandela ca să enumăr câteva figuri pozitive dar și Hitler sau Mao nu cred că ar mai fi posibili în epoca internetului. Mișcările sociale de astăzi nu au un lider clar, o figură profetică ci reprezintă tot un fel de mișcare browniană generată de rețea și convingeri comune. Așa s-a întâmplat și la protestele OUG13, și în mișcarea Black Lives matters și în protestele anti COVID sau a celor din grupul “Fără Botniță”, niciuna din acestea neavând un lider clar.

Concluzia mea este că nu, nu sunt 50% dintre români săraci cu duhul și refuză vaccinul pentru că sunt sub influența efectului Dunning-Kruger, ci pur și simplu ne aflăm la o cotitură în istorie, instituțiile clasice ale statului își pierd din putere, influență și autoritate și cel mai probabil vom păși într-o nouă eră cu aceste instituții reformate sau cu altele. Ne aflăm în pragul celei de-a patra revoluții industriale, revoluția digitală care va schimba în totalitate lumea în care trăim. Pe de altă parte instituțiile statului, așa cum le cunoaștem astăzi datează de pe vremea primei revoluții industriale când monarhia a fost înlocuită de republica parlamentară (în majoritatea statelor). E posibil ca acestea să-și fi atins limitele sau poate modul cum se face politică și cum se ajunge la butoane este depășit, fapt întărit și de prezența din ce în ce mai scăzută la vot, care se înscrie pe aceeași linie: “de ce să votăm dacă oricum nu putem schimba nimic și vocea noastră nu contează?”. În orice caz, eu dacă aș fi decident sau membru al unui partid politic aș privi cu foarte multă îngrijorare semnalele pe care societatea le transmite, aș lăsa miștoul și superioritatea și m-aș gândi de ce s-a ajuns aici și cum am putea reforma instituțiile statului înainte de a fi prea târziu, pentru ca da, tot istoria ne învață că aproape toate revoluțiile industriale au coincis cu vremuri tulburi și violențe (Revoluția franceză din 1789 marchează prima revoluție industrială; cele 2 războaie mondiale pe cea de-a doua; a 3-a ar putea fi corelată cu căderea comunismului și revoluțiile din statele arabe, iar a 4-a vom vedea ce ne aduce).

P.S. Eu mă voi vaccina, de altfel de abia aștept să-mi reiau viața într-o oarecare normalitate.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • De la inceputul pandemiei sa mintit, cu sau fara buna stiinta, nu mai conteaza. De masurile luate gen hai sa ne dam cu stangul in dreptul nu mai vorbim. Pe urma a fost adaptata formula bolnav asimptomatic adica esti vinovat(cu totii santem infectati dar nu se manifesta boala) pana la proba contrara. Am intrat intr-un magazin sa platesc factura asta vara si lovit fiind de o usoara ameteala, ma trezesc luat in tipete de trei fatuci care urlau "Stati acasa", am reziliat contractul pe loc. Tot prin vara anului trecut au fost euthanasiate milioane de nurci in Danemarca de frica ca virusul*contra caruia se pregatea un vaccin pe repede inainte) sa nu sufere cumva o mutatie sa treaca la om si sa faca vaccinul inutil. Pentru anuntatul virus zoonotic "The Virus" nou aparut despre care "Nu stim nimic" ca doar asa anuntau unii specialisti, baietii destepti sau miscat surprinzator de repede. Pe urma se produce un vaccin pentru care fabricantul nu-si asuma o minima responsabilitate, ba mai mult se asigura din partea statului ca nu poate fi dat in judecata. Statul la randul lui nu protejeaza cetateanul si nu va oferi despagubiri victimelor efectelor secundare. Despre terfelirea drepturilor persoanelor in numele binelui colectiv ce sa mai vorbim. Numai Dumnezeu stie numarul victimelor colaterale datorita altor afectiuni(cancer, diabet, boli de inima) si carora le-a fost interzis ori limitat accesul la servicii medicale, asta ca sa nu mai vorbim de teama indusa potentialilor bolnavi de alte boli sau celor "posesori" de comorbiditati. Si totusi, curios prognozata mortalitate de pana la 10% sa dovedit a fi in realitate max 3%. Matematica, regina stiintelor si ramura ei, statistica o arata cu prisosinta, peste 80% din cei infectati se recupereaza, intre 2,5-3% mor iar restul de procente pana la 100%, inaccesibile cunoasterii astora ca noi, mai "saraci cu duhul". Media sa transformat intr-un aparat de propaganda bine platit si destinat a induce frica si spaima in populatie iar nu de a contribui la o pertinenta educatie sanitar-preventiva. Au ajuns a speria copii la propriu(ajung sa se trezeasca din somn tipand Coronavirus iar asta mi-a spus-o un tata care si-a luat fiul in brate spre al linisti. Si acum, tot pe repede inainte, dupa tot acest mix de stangacii, lipsa de informare corecta, masuri si prioritati discutabile( cu purtatul de masca trebuia sa se inceapa nu cu un lockdown generator de ruina financiara) se incearca inducerea sentimentului de vinovatie pentru ca vezi tu, fara vaccin ai pui pe altii in primejdie. Pentru ca vaccinul sa fie eficient si sa impiedice aparitia de noi valuri pandemice trebuie ca 70% din populatie sa fie vaccinata, doar asa nu se poate face diferenta intre dezvoltarea imunitatii de turma si eficienta vaccinului. Asa ca timpul zboara ,unii se grabesc sant bani de facut. In final raul cel mare sa produs si asta din motivele aratate mai sus iar populatia nu a invatat a se proteja de o amenintare virala sau bacteriala in conditiile in care realmente Iadul sta sa se dezlantuie la acest capitol plus multe altele.
    • Like 2
  • gabi check icon
    ca sa te vaccinezi iti trebuie in primul rand acces la vaccin. Hai sa avem intai vaccin in depozite si sa vedem ca nu vor oamenii sa se vaccineze, deocamdata situatia este exact pe dos, sunt multi oameni care ar vrea sa se vaccineze si nu au posibilitatea.
    • Like 0
  • check icon
    Avem incredere in stiinta, nu avem incredere in cei ce folosesc descoperirile stiintei. Bomba atomica e un exemplu imbatabil. Oare stiinta s-a oprit 100 de ani la motorul in 4 timpi cu incredibilul randament de doar 20%?
    Tot ce nu este confirmat de... Andrea Esca, Iohanis sau Merkel se numeste ''teoria conspiratiei''.
    Daca eu fac o analiza ce nu apare la televizor ca fiind oficiala inseamna ca bat campii?
    Analiza: In luna Martie infectarile cu Covid erau mult peste tiparul celorlalte natii in Wuhan, Italia si Iran. Tiparul celorlalti imi spunea ca Covid-ul se raspandea in functie de bunastarea respectivei natii, adica cu cat erau mai bogati si calatoreau mai mult cu avionul aveau mai multi infestati. Covidul n-a venit pe camila. Totusi cele 3 anomalii (Wuhan, Italia, Iran) imi spun ca acolo au fost atacuri directinate. Duca ce Chinezii au rezistat altor atacuri (SARS) au incasat-o in Wuhan iar raspunsul lor a fost un control drastic limitand raspandirea doar in Wuhan si trimitand ''cadou'' americanilor prin intermediari (Italia) raspunsul americanilor fiind un atac asupra partenerului comercial al chinei (Iran). Ceva de genul: ''Va puneti cu noi, chinezii? Va aratam noi cine este China. Sa mai aveti chef alta data sa mai ne trimiteti mizerii''. In rest virusul s-a raspandit normal. D-aia n-avem incredere in vaccinul american, e ca si cum te-ar bandaja ala care te-a taiat cu cutitul.
    Binenteles asta nu-i decat o alta teorie a conspiratiei.
    • Like 0
  • Razvan G check icon
    Ba eu chair cred ca 50% dintre romani sunt “saraci cu duhul”. Daca 40% sunt analfabeti functional, cu o marja rezonabila ajungem la rezultatul sondajului.
    Situatia are si o parte buna - cei care vor sa se vaccineze, o sa poata sa o faca mai repede.
    • Like 2
  • Ma mir ca cineva serios si cu ceva in cap mai ia de bune ceea ce zic sondajele. Dupa experienta de la ultimele ture de alegeri, sondajele au devenit doar chestie dupa care se trage apa.
    Sa vedem cum o sa vina dozele, cati se vor vaccina acum in primavara, cati se vor vaccina in toamna - dupa ce vor vedea cum va fi dupa prima tura de vaccinati - si dupa aia putem comenta.
    • Like 0
  • Cred că atata vreme cât acest vaccin a fost făcut pe repede înainte și este promovat de niște indivizi ( oricât de superiori și educați ) care vor în același timp să salveze planeta de supra populare dar și să ne scape de pandemie prin vaccinare (!), atata vreme cât are trecut în prospecte niște riscuri, AVEM DREPTUL SĂ DECIDEM dacă ne vaccinăm sau nu. Deci, doamnă ( luminată, modernă și educată!) Ana M. M., cu plăcere vă cedez doza mea de vaccin.! ( Pot să vă întreb cât ați încasat din bani publici pentru articolașul de mai sus...? :):) )
    • Like 1
  • ar mai fi un detaliu: am citit un artico (rezumatul) francez, un studiu pt primele 4 luni de pandemie, si spuneau ca deoarece testarile nu au fost bine tintite (dirijate) doar una din 10 imbolnaviri a fost surprinsa si , daca mai adauga si asimptomaticii (m- surprins cat de putini au aparut) ar mai finca 2 cazuri!
    citind invers, imi spun ca daca numarul de cazuri , real, este de (cca- e statistica , totusi) 12 ori mai mare , suntem in mai toate tarile europene, la limita (inferioara ) imunizarii de turma (herd), adica virusul nu mai gaseste clienti noi, in zonele populate!!!
    eu m-asi vaccina, daca se da drumu' la vaccinare, dar cred ca unii se intreaba daca mai are rost, pe bune.
    ps. cu ritmul actual de vaccinare, eu cred ca imunizarea de turma , considerand si formele usoare - necontabilizate - va trece de 100%
    • Like 0
    • @ corneliu apostol
      Ideea dvs este interesanta, dar "cade" cand privim cifrele. Pana astazi s-au "refacut", in Romania, dupa covid cca 600.000 persoane. Admit in prima instanta, desi e clar contestabil, raportul de 12 nediagnosticati la 1 confirmat. Deci 13X600.000 = 7.800.000. Cu lejeritate, spuneam.
      https://www.google.com/search?rlz=1C1GCEA_enRO814RO814&ei=CtT5X5nVF86trgTigIKACQ&q=cazuri+covid+romania&oq=cazuri+covid+romania&gs_lcp=CgZwc3ktYWIQAzICCAAyAggAMgIIADICCAAyBggAEAcQHjICCAAyAggAMgIIADICCAAyAggAOgUIABCRAjoECAAQDUoFCAgSATFQzSdY1kRgiUxoBnAAeAGAAaYBiAHUDZIBBDAuMTSYAQCgAQGqAQdnd3Mtd2l6wAEB&sclient=psy-ab&ved=0ahUKEwiZgu6dnY_uAhXOlosKHWKAAJAQ4dUDCA0&uact=5
      Pentru a obtine imunitate "de turma" trebuie sa fim imunizati (protejati) cam 60%, ideal spre 70%. La 19 milioane populatie, face minim 11,5 milioane.
      Deci mai avem pana acolo. Dar esential in calculeste acel raport de 1/12, pentru care nu exista cifre oficiale din studii, doar estimari.
      Iar un prim semnal ca aceasta cifra este exagerata e faptul ca, intr-adevar, in primele luni de pandemie testarea se facea extrem de putin. Acum nu mai e cazul, cel putin nu in tarile "civilizate". :-)
      Si mai e o sursa de eroare: dvs presupuneti ca oricine a trecut prin boala, indiferent de forma ei, are asigurata imunitate. Nu e asa. Varul meu si sotia sa sunt inca in izolare pentru a doua testare pozitiva la covid. Prima a fost in august.
      O alta sursa de eroare este ca imunitatea " de turma" nu se socoteste la nivel de scara de bloc, cartier, oras sau tara. Ci la nivel planetar. Dar aici cifrele sunt cu totul altele. Una din solutii este clar vaccinarea.
      • Like 2
    • @ corneliu apostol
      Delia MC Delia MC check icon
      E un fenomen demult cunoscut. Cam nicăieri nu s-au cuprins toate cazurile în testare. Bine, au fost țări care au reușit o testare de masă dar sper că își dă oricine seama, e o situație de moment, nu se poate face așa ceva în continuare.
      Ceea ce face diferența e amploarea. Iar ceea ce poate stabili diferența între numărul de cazuri stabilit prin teste PCR și cazurile reale de îmbolnăvire este dozarea de anticorpi. Care nici aia nu se poate face in masă ci tot pe eșantioane.
      Problema pe care o ridicați dvs a pus-o și dl Jurma iar eu am incercat să calculez pornind de la numărul deceselor și un studiu pe care l-am găsit în internet, comparativ România și Germania. Acolo calculul ar fi dat 2,4. Extrapolând datele pentru România ținând evident cont de decese, ar ieși 8-10. Cam atât i-a dat și dlui Jurma. Asta a fost în jur de 10 noiembrie. E foarte clar, dinamica acum e alta iar cifrele altele.
      Poate nu se ajunge -exclusiv prin boală- atât de repede la imunitatea de turmă dar acele cazuri necunoscute vor duce la atingerea mai repede a pragului cu mai puțin vaccin. Dar nu cu mult mai puțin.
      • Like 0
  • Felicitari, v-ati luat si azi tainul de la stapani, ai vostri si ai acestei lumi. Niciun ziarist sa nu scrieti, sa nu studiati, cat dureaza sa scoti un vaccin pe piata, cate studii trebuie facute si publicate. Traiasca socialismul de presa!
    • Like 6
    • @ Emilian Serbanescu
      In orice societate civilizata, cand acuzi, trebuie sa aduci si dovezi. Altfel esti doar un gargaragiu.
      Aplicati un CV la A3 sau LatrinaTV, poate va angajeaza. Premisele sunt pozitive.
      • Like 6
    • @ Ovidiu Grigore
      Multumesc mult pt sfatu-ti de kkt, te rog sa nu mai vidanjezi pe net ca puti urat.
      • Like 1
    • @ Ovidiu Grigore
      Multumesc mult pt sfatu-ti de kkt, te rog sa nu mai vidanjezi pe net ca puti urat.
      • Like 1
    • @ Ovidiu Grigore
      Da,,da , cam sa este, Multi , bor fani si aiur--isti care se considera ca ,Ei stiu tot , in frunte cu DOBITOCUL de serviciu spagoveanul toti sunt un fel de Gica - Contra , si se impotrivesc ,sa respecte normele elementeare de raspandire a Virusului ,atunci ce sa mai vorbim despre vacccin ?? Ei in capul lor cu creer de gaina ,,stiu ei foarte bine ca ,,NU ESTE COVID ,SI CA ,,sosoaca stie si mai bine ,ca ,,Cineva ne minte, !
      --- Cred ca , aici ,trebuie actionat ,si , extirpat,, radacinile raului ,adica ,acestii ,, raspandaci de zvonuri false ,,, cu capii lor ,,, sosoaca ,, teoctistul satanei ,etc etc ,
      ---Pai daca un ,asa zis ,,popa ,, spune el in biserica in fata ,a sutelor de ,,asa-zisi credinciosi ,,,cum sa voteze ,doar pe acei care sunt ortodoxi ,apoi ,cum ca ,nu este nici un covid ,etc etc,, Ce va intelege acei ,oameni saraci cu duhul si cum va fi cu sanatatea lor , si a celor din jurul lor ??
      • Like 2
    • @ Emilian Serbanescu
      @Emilian Serbanescu Nu sunteti suficient informat. Aceste studii nu au pornit de la zero. Cautati linkuri pe Internet si puneti-va la punct cu informatia.
      • Like 2
    • @ Emilian Serbanescu
      Una din problemele antivaccinistilor este ca ,din lipsa unor cunostinte de specialitate,au ramas la tehnologia de obtinere a unui vaccin de pe vremea lui Koch,Pasteur sau Babes!Chestia asta cu ARN (acid ribonucleic) messenger le depaseste imaginatia ,ei stiu cu antigripalul clasic cu virusi omorati,care isi schimba structura anual ,dar scrie pe el ce tulpini are!Asta e ,pacat ca sunt cam multi si n-au incredere in Voiculescu ci in Sosoanca,nu ca ar fi o mare deosebire!
      • Like 1
  • Delia MC Delia MC check icon
    1. Experimentul ăla pare fix povestea din "1984" la final.
    2. Da, instituțiile statului trebuiesc reformate. Nici până acum n-au fost în stare să vină cu ceva contra teoriilor antivaxx. Iar fenomenul durează de ceva ani. Doar una din probleme. Sistemul medical cere o reformare imediată și din temelii.
    3. Neîncrederea în instituțiile statului e un fenomen real amplificat artificial și folosit din plin. Să vedem și de cine.
    Mișcarea antivaxx începe cu articolul faimos publicat in The Lancet. Motivul, banal: făcea publicitate negativă unui vaccin pentru a favoriza firma concurentă.
    Când a apărut Vaccinul anti-HPV, o autoritate americană a notat toate decesele după vaccin. După și nu neapărat din cauza. N-a mai contat că o fată a murit călcată de mașină ori de altceva. Simplismul american în acțiune: după vaccin. Asta a potențat enorm mișcarea. A fost gazul pe foc, o cisternă întreagă. Organizații obscure și răuvoitoare au început fabricarea sistematică de articole distribuite pe email ( forward la n). Am citit 2, 3, 10 astfel de " articole" în toate reușind să depistez minciuna bine camuflată. Apropo, erau scrise după toate regulile manipulării, cu atâta aplomb că puteau duce aproape pe oricine în eroare, deci NU au fost elaborate de persoane private ci de organizații specializate. La vremea aia nu-mi era clar dar acum par organizații ce vor erodarea democrațiilor europene.
    Acum? Un promotor e partidul cel nou, AUR dar și vechiul psd. Liderul se poate afla urmărind paginile suspecte. Apoi vin cei interesați politic iar modelele ne sunt la îndemână, vezi dna Șoșoacă, ce spune azi una, mâine alta, după cum bate vântul. Apoi vin " influenceri " și site-uri dubioase. Se observă, la fel ca acum 10-11 ani, aceleași formulări manipulatoare. Iar omul e fără apărare fiindcă nimeni nu l-a învățat întâi să se liniștească apoi să verifice. Are un telefon ori calculator pe care abia le butonează și le-a și căzut în plasă.
    Neîncrederea în instituțiile statului e și ea amplificată de aceste site-uri și pagini, de la o dimensiune normală până la absurd. Iar una din tacticile predilecte e să sublinieze situația din România FĂRĂ a menționa că peste tot se petrece cam același lucru.
    Oare nu există o cale de mijloc? Ori suntem noi incapabili s-o vedem? Concluzia mea asta ar fi, mergem prea mult pe extreme.
    • Like 5
    • @ Delia MC
      Atâta vreme cât vaccinul nu a fost testat suficient timp ( de ce i-am crede pe cuvânt pe cei ce l-au produs? Trebuie testat suficient înainte de a introdus pe piață. Aș aminti aici cazul modernului avion Boeing 737 max, produs de cei mai mari specialiști, dar care a picat de 2 ori ), este absolut necesar să avem libertatea de a alege să ne vaccinăm sau nu. Fără absolut nici o consecință privind alegerea!
      • Like 0
    • @ Delia MC
      Problema grava este ca ,,individul simplu cu gandirea ingusta , de om neneducat suficient, va refuza vaccinul ptr simplu fapt ,ca,,nu este obligat ,Ca el asa ,a trait in dictatura, sa faca ceva ce ,era obligat sa faca,
      -- Asa se explica ,,numarul mare de ,asistati sociali ,ptr ca ,nu sunt obligati sa munceasca ,. In vremea comunistilor ,erau controale pe str, si te intreba ,unde lucrezi ??
      --- Maine dimineata te prezinti la postul de militie ,
      -- Pai ,nu lucrez !
      --Poftim ? NU lucrezi ?
      ---De maine dimineata vei lucra ,acolo la Fabrica x..
      - Cam asa ,se faceau ,actiunile ,, de mare importanta sociala ,
      • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult