Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

A apărut o nouă înregistrare video cu românul răpit în Burkina Faso acum doi ani. Reacţia MAE

Iulian Gherguț

Șase ostatici străini, între care românul Iulian Gherguț, răpit în aprilie 2015 în Burkina Faso, apar într-o nouă înregistrare video publicată sâmbătă de „Grupul de sprijinire a islamului și musulmanilor", o grupare jihadistă. Iulian Gherguț lucra ca agent de securitate la o mină de mangan la Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Niger și Mali.

În înregistrarea video de 16 minute și 50 de secunde, nedatată, ostaticii sunt prezentați de un bărbat care afirmă că nu au existat până în prezent negocieri pentru eliberarea lor. 

Potrivit centrului american specializat în monitorizarea online a mișcărilor jidhadiste (SITE), care a făcut anunțul, Iulian Gherguț spune în înregistrare că speră ca președintele Klaus Iohannis să intervină pentru negocierea eliberării sale.

„Salut, numele meu este Iulian Gherguţ. Sunt din România. Am fost capturat în Burkina Faso la 4 aprilie 2015. (...) Sper că președintele român va ajuta în încercarea de a găsi o modalitate directă sau indirectă pentru negocierea eliberării mele. Sper, de asemenea, că guvernul din Burkina Faso va încerca să ajute. Le spun părinților mei, soției, fraților și surorilor: mulțumesc pentru toate rugăciunile voastre, le mulțumesc pentru tot ce au făcut pentru mine. Mă gândesc la ei și mă rog împreună cu ei”, spune Iulian Gherguț în înregistrarea video.

La solicitarea Digi24, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis că celula de criză din MAE, instituită în urmă cu doi ani, lucrează în permanență și ține legătura cu familia și autoritățile competente în acest caz, inclusiv din străinătate.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Sigur ca imi doresc sa-mi fac vocea auzita si ma bucur ca imi dati ocazia drept prntru care va multumesc. Voi veni cu articole zic eu pertinente si interesante de actualitate si care intereseaza publicul larg al Romaniei zilelor noastra.
  • Like 0
 • Şi ce face acea celulă de criză dacă nu a negociat cu răpitorii?
  • Like 0
  • @ Constantin
   1. Cu teroristii nu se negociaza.
   2. Guvernul Romaniei a fost prea ocupat cu OUG 13 si alte furaciuni. Si asta din pSd si ala pana in 2015. Pe Ciolos nu il punem la socoteala pentru ca, conform lui dragnea, doar PSD a castigat alegerile legitim.
   • Like 2


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult