Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

A apărut o nouă înregistrare video cu românul răpit în Burkina Faso acum doi ani. Reacţia MAE

Iulian Gherguț

Șase ostatici străini, între care românul Iulian Gherguț, răpit în aprilie 2015 în Burkina Faso, apar într-o nouă înregistrare video publicată sâmbătă de „Grupul de sprijinire a islamului și musulmanilor", o grupare jihadistă. Iulian Gherguț lucra ca agent de securitate la o mină de mangan la Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Niger și Mali.

În înregistrarea video de 16 minute și 50 de secunde, nedatată, ostaticii sunt prezentați de un bărbat care afirmă că nu au existat până în prezent negocieri pentru eliberarea lor. 

Potrivit centrului american specializat în monitorizarea online a mișcărilor jidhadiste (SITE), care a făcut anunțul, Iulian Gherguț spune în înregistrare că speră ca președintele Klaus Iohannis să intervină pentru negocierea eliberării sale.

„Salut, numele meu este Iulian Gherguţ. Sunt din România. Am fost capturat în Burkina Faso la 4 aprilie 2015. (...) Sper că președintele român va ajuta în încercarea de a găsi o modalitate directă sau indirectă pentru negocierea eliberării mele. Sper, de asemenea, că guvernul din Burkina Faso va încerca să ajute. Le spun părinților mei, soției, fraților și surorilor: mulțumesc pentru toate rugăciunile voastre, le mulțumesc pentru tot ce au făcut pentru mine. Mă gândesc la ei și mă rog împreună cu ei”, spune Iulian Gherguț în înregistrarea video.

La solicitarea Digi24, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis că celula de criză din MAE, instituită în urmă cu doi ani, lucrează în permanență și ține legătura cu familia și autoritățile competente în acest caz, inclusiv din străinătate.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sigur ca imi doresc sa-mi fac vocea auzita si ma bucur ca imi dati ocazia drept prntru care va multumesc. Voi veni cu articole zic eu pertinente si interesante de actualitate si care intereseaza publicul larg al Romaniei zilelor noastra.
    • Like 0
  • Şi ce face acea celulă de criză dacă nu a negociat cu răpitorii?
    • Like 0
    • @ Constantin
      1. Cu teroristii nu se negociaza.
      2. Guvernul Romaniei a fost prea ocupat cu OUG 13 si alte furaciuni. Si asta din pSd si ala pana in 2015. Pe Ciolos nu il punem la socoteala pentru ca, conform lui dragnea, doar PSD a castigat alegerile legitim.
      • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult