Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

A apărut o nouă înregistrare video cu românul răpit în Burkina Faso acum doi ani. Reacţia MAE

Iulian Gherguț

Șase ostatici străini, între care românul Iulian Gherguț, răpit în aprilie 2015 în Burkina Faso, apar într-o nouă înregistrare video publicată sâmbătă de „Grupul de sprijinire a islamului și musulmanilor", o grupare jihadistă. Iulian Gherguț lucra ca agent de securitate la o mină de mangan la Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Niger și Mali.

În înregistrarea video de 16 minute și 50 de secunde, nedatată, ostaticii sunt prezentați de un bărbat care afirmă că nu au existat până în prezent negocieri pentru eliberarea lor. 

Potrivit centrului american specializat în monitorizarea online a mișcărilor jidhadiste (SITE), care a făcut anunțul, Iulian Gherguț spune în înregistrare că speră ca președintele Klaus Iohannis să intervină pentru negocierea eliberării sale.

„Salut, numele meu este Iulian Gherguţ. Sunt din România. Am fost capturat în Burkina Faso la 4 aprilie 2015. (...) Sper că președintele român va ajuta în încercarea de a găsi o modalitate directă sau indirectă pentru negocierea eliberării mele. Sper, de asemenea, că guvernul din Burkina Faso va încerca să ajute. Le spun părinților mei, soției, fraților și surorilor: mulțumesc pentru toate rugăciunile voastre, le mulțumesc pentru tot ce au făcut pentru mine. Mă gândesc la ei și mă rog împreună cu ei”, spune Iulian Gherguț în înregistrarea video.

La solicitarea Digi24, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis că celula de criză din MAE, instituită în urmă cu doi ani, lucrează în permanență și ține legătura cu familia și autoritățile competente în acest caz, inclusiv din străinătate.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Sigur ca imi doresc sa-mi fac vocea auzita si ma bucur ca imi dati ocazia drept prntru care va multumesc. Voi veni cu articole zic eu pertinente si interesante de actualitate si care intereseaza publicul larg al Romaniei zilelor noastra.
  • Like 0
 • Şi ce face acea celulă de criză dacă nu a negociat cu răpitorii?
  • Like 0
  • @ Constantin
   1. Cu teroristii nu se negociaza.
   2. Guvernul Romaniei a fost prea ocupat cu OUG 13 si alte furaciuni. Si asta din pSd si ala pana in 2015. Pe Ciolos nu il punem la socoteala pentru ca, conform lui dragnea, doar PSD a castigat alegerile legitim.
   • Like 2


Îți recomandăm

Tinu Boșinceanu

„Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață, ca o căsătorie - eu sunt român în România sau eu am plecat și nu mă mai întorc înapoi. Societatea a devenit oricum mult mai fluidă și trebuie să privești obiectiv. Mi se pare că asta ar ajuta la întoarcerea mai multor oameni, care or să facă lucrurile mai bune. Și poveștile lor or să inspire”, crede Tinu Bosînceanu.

Citește mai mult

Mara Popescu

Mara Popescu este singura studentă româncă la medicină la King’s College din Londra, o pestigioasă instituție de învățământ. Este frumoasă, are 18 ani, e matură și echilibrată, este logică și structurată, ca și cum vârsta ei ar fi scrisă doar pe hârtie.

Citește mai mult