Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Răspunsul la terorism? Ca cetățean, să-ți trăiești viața din toată inima. Ca stat, să ștergi ISIS de pe fața pământului

În noaptea de sâmbătă spre duminică, un nou act de teroare a avut loc în Marea Britanie, de această dată în centrul Londrei. O camionetă albă a intrat în plin în trecătorii aflați pe London Bridge. Apoi trei bărbați au coborât din ea și au început să înjunghie oameni la întâmplare, înainte să fie împușcați de forțele de ordine. Șapte oameni au murit, iar 48 au fost răniți fără să fi putut face nimic pentru a preveni asta ori pentru a se apăra, iar lumea a primit drept singură „explicație” a crimei urletul atacatorilor: „Asta este în numele lui Allah”. 

Cu nici două săptămâni în urmă, 22 de oameni, între care și copii, au fost uciși, iar 59 au fost răniți la Manchester, la finalul concertului Arianei Grande. Pe 22 martie, patru oameni, între care o româncă, au fost uciși în timp ce se plimbau pe Westminster Bridge după ce un atentator a intrat în trecători cu mașina. Apoi s-a dat jos și a mai înjunghiat mortal un polițist. Niciuneia dintre victime nu i-ar fi folosit nimic vreunul dintre învățămintele pe care ni le însușim încă de mici pentru a ne menține sănătoși și pentru a fi în siguranță. 

Dacă ar fi fost să poată face ceva ca să se apere, dacă ar fi fost să renunțe la ceva de dragul vieții, la ce ar fi putut să renunțe? Să meargă pe stradă? Să iasă în oraș cu părinții? Să asculte muzică? Să își ducă copilul la un concert sau să îl aștepte pentru a-l duce acasă, în siguranță, cu mașina?

Marea Britanie are o istorie lungă în ceea ce privește terorismul căruia i-a supraviețuit cu mare curaj și tenacitate în cele aproape trei decenii de ani de atacuri IRA, în timpul cărora au murit aproximativ 3.600 de oameni. 

Experții în securitate cred că atacurile din epoca IRA au făcut Marea Britanie mult mai capabilă să reziste astăzi valului de teroare, iar experții britanici sunt de părere că amenințarea de astăzi nu este mai mare decât cea din anii ‘70.

Frank Foley, expert în terorism în cadrul Departamentului de studii de război al King’s College din Londra crede că, „dacă te uiți la intenții, pare că astăzi suntem sub o amenințare mai mare, pentru că teroriștii jihadiști nu își pun nicio restricție; încearcă, de obicei, să omoare câți oameni pot, în timp ce IRA, în trecut, acționa mai restricționat”. De exemplu, teroriștii IRA sunau câteodată înainte de atac și avertizau că va avea loc o explozie, demonstrându-și puterea și limitând totodată pierderile de vieți omenești. Grupurile de extremiști islamiști caută să facă cât mai multe victime, cu orice preț, dar, continuă Foley, citat de Newsweek, „trebuie să te uiți la cealată parte a ecuației, care este capabilitate. IRA avea o mult mai mare capacitate de a comite atentate pe teritoriul Marii Britanii decât au astăzi teroriștii jihadiști”.

Mai există însă o diferență esențială între atentele sângeroase comise în acea vreme de IRA și atentatele comise acum în numele fundamentalismului islamic, spun cei care au trăit ambele tipuri de teroare. „Ce trebuie spus în legătura cu IRA este faptul că era ceva ce înțelegeam. Înțelegeam istoria din care IRA își trăgea nemulțumirile, înțelegeam ceea ce încerca să obțină. Și exista o soluție, anume să convingi pe toată lumea din Irlanda că este mai bine să acționezi prin urna de vot decât prin bombe. Nu-mi este clar dacă există vreo soluție, de orice fel, cu ISIS. Sistemul escatologic de credințe al ISIS, care incită la un război între civilizații, inevitabil în concepția sa, nu are decât foarte mică legătură, dacă are, cu un scop politic legitim”, declara pentru Newseeek, după atacul de pe Westiminster Bridge, Gus O’Donnel, fostul secretar de cabinet al premierilor David Cameron, Gordon Brown și Tony Blair, care s-a aflat, în1991, în locuința premierului britanic John Major, în timpul atacului IRA asupra imobilului din Downing Street nr. 10.

Atentatele extremiștilor islamiști nu sunt îndreptate astăzi împotriva unei instituții politice, unei secții de poliție, unei unități militare. Sunt îndreptate împotriva oamenilor obișnuiți, a familiilor cu copii, care merg pe stradă, vorbesc, zâmbesc, se uită la artificii sau ascultă muzică. Sunt atentate îndreptate împotriva vieții înseși cărora, ca cetățean, nu le poți răspunde decât într-un singur fel: trăindu-ți viața, atât cât e, din toată inima. Iar ca stat, făcând toate eforturile pentru a șterge așa-numitul Stat Islamic de pe fața pământului.

Foto: Imagine suprinsă duminică dimineața, după atacul de la Londra. Foto: Guliver Getty Images

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Asazisul stat islamic este o oroare si o eroare genetica a invataturii islamice. Ceea ce ma amaraste, ma infurie si ma face sa simt ca suntem oarecum neputinciosi impotriva valului de ura oarba,bolnava, a celor care adera la acest cuib de ciuperci otravitoare este faptul ca multi "oameni de afaceri",dealeri de arme din diferite tari si as putea numi in primul rand SUA,Belgia,Rusia care vand orice fel de arme dezaxatilor din ISIS. Vechea lor scuza? Ei nu omoara pe nimeni,ei fac doar afaceri.Asta pana in ziua in care le mor si lor copiii intr-un parc,la scoala sau la un concert.Atunci realizeaza ceea ce fac ei cu adevarat dar nu se pot opri ca sunt prea adanc bagati in ciocolata. Guvernele marilor puteri ezita (nu stiu de ce ) sa ia masuri directe impotriva ISIS la ei in vizuine! Ataca nu stiu ce prin Siria,vaneaza potcoave si vrajitoare(traiasca petrolul) prin pustietati,si colac peste pupaza,cand gasesc cate un terorist pe ici-colea,cu multa pierdere de timp si cheltuieli enorme,arunca rachete din drone si reusesc sa aiba mai multe "victime colaterale" decat tintele reale. Sunt convins ca in miezul lucrurilor exista multa mizerie politica,interese ascunse,toate cu un scop:profitul de orice fel.
    • Like 0
  • E de unde ! cinism sau nu ...realitatea e ca la nivel macro atentatele acestea sunt niste zgarieturi mai degraba.Nimic comparabil cu ce am facut "noi"/americanii,tot la nivel macro,in tarile lor .Amestecul exploziv este dat de miscella "AP(associated press)+Atentatele cu conotatie religioasa sau nihilista. Acestea doua se comporta ca un organism parazitat de "microbi". Ele sunt de natura sa provoace serioase modificari culturale. Modificari aportate prezziosissim-elor canoane occidentale.Si uite asa din vorba-n vorba dam/dau cu botul in strategia dnei A Merkel.Aceea de a nu apasa tragaciul xenofobiei si de a nu declansa masina de tocat suflete/culturi la fel ca in trecut(colonialism,1940). Pentru ca atunci ii vom toca si pe ei(arabi) dar si pe noi insine fara osebire.
    E de unde! pazienza.
    • Like 0
  • Cristian check icon
    Ca sa castigi un razboi de gherila, trebuie ca castigi populatia locala de partea ta, iar pentru asta trupele NATO trebuie sa isi schimbe strategia - in loc sa bombardeze si sa faca raiduri, trebuie sa traiasca in mijlocul populatiei locale, protejand-o in felul asta. Si nu vor face asta, pentru ca, pana sa aiba succes, pierderile umane ar fi mult mai mari decat in prezent, si aproape sigur mai mari decat in randul ISIS.
    Cat despre ideea de a iti trai viata din toata inima, unii oameni ar include si o arma pentrtu autoaparare in ideea asta. Dar presupun ca tu ai prefera angajamentul rudelor si prietenilor de a-si trai viata din toata inima, dupa ce te ingroapa.
    • Like 0
  • "Iar ca stat, făcând toate eforturile pentru a șterge așa-numitul Stat Islamic de pe fața pământului."
    Inteleg reactia aceasta si mi se pare destul de naturala. Insa actiunile de "stergere" fac parte din motivele care a dus la nasterea Statului Islamic.
    Pe langa stergerea Statului Islamic, ma astept sa fie analizata relatia Statului Islamic cu Arabia Saudita, indoctrinarea care se face acolo si cum a influentat ea atentatul de la Londra de acum.
    Statul Islamic nu e singura problema din pacate
    • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult