Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Chiar a dispărut pandemia peste noapte?

Cuplu în perioada pandemiei

Odată cu încheierea stării de alertă, s-a încheiat și faza să o numim „socială” a pandemiei Covid-19. Oricum, odată cu războiul din Ucraina, tema pandemiei a dispărut din atenția opiniei publice - firesc, pentru că amenințarea la adresa securității individuale este mai puternică decât amenințarea dată de un virus la adresa sănătăți individuale.

Asta însă nu înseamnă că pandemia s-a terminat și pentru medici, pentru sistemele de sănătate publică și pentru cercetare. 

Sunt câteva amenințări și oportunități asupra cărora trebuie să ne oprim imediat toată atenția:

- trebuie să evaluăm impactul posibil al războiului asupra evoluției pandemiei, ca urmare a migrației masive

- trebuie să restartăm vaccinarea, pornind de la alte baze

-  trebuie să punem în practică un sistem performant și inovator de supraveghere genomica a circulației virusului (inclusiv prin testarea apelor uzate)

-  trebuie să avem o strategie “de la testare la tratament”, care să aibă un traseu bine definit și să poată fi implementată în câteva zile

-  trebuie să avem asigurate stocuri de materiale sanitare, vaccinuri, dar și medicamente (în special noile terapii orale) noile vaccinuri, de care este posibil să avem nevoie chiar din toamnă, trebuie să fie autorizate în maximum 3 luni

Și, foarte important în contextul războiului din Ucraina, trebuie să comunicăm urmând câteva principii de bază, care au funcționat în pandemie, în țările care le-au și implementat bine:

- evitarea comunicării unei vagi stări de siguranță

-  comunicarea precisă și empatică a situației, a faptelor, a posibilelor implicații

- afirmarea adevărului, pe care se pot construi ulterior demersuri acționabile la nivel individual, de societate și la nivel de sisteme publice

- evitarea polarizării populației prin afirmarea adevărului și combaterea activă a dezinformării, printr-o informare și educare continuă a cetățenilor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Bună ziua treaba cu pLandemia a fost o făcătură, guvernul NU avea abilitatea de a „da” LUNAR HG care NU trec prin parlament deci NU au putere de lege, la începutul lunii FEBRUARIE CCR a declarat NECONSTITUȚIONAL oug 192/2020, deciziile se aplică imediat, AȚI VĂZUT PE CINEVA fără MASCĂ PÂNĂ ÎN 9 MARTIE??? Guvernul S-A CONFORMAT „așteptăm decizia publicată”, a trecut O LUNĂ și MOTIVAREA ÎNCĂ N-A APĂRUT, dar masca e în continuare obligatorie
    (febr-9 martie)?????? Ca de obicei, ne băgăm capul în nisip și spunem că AM FĂCUT TOT CE TREBUIE! Chiar??? Zi bună să aveți.
    • Like 1


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult