Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Chiar a dispărut pandemia peste noapte?

Cuplu în perioada pandemiei

Odată cu încheierea stării de alertă, s-a încheiat și faza să o numim „socială” a pandemiei Covid-19. Oricum, odată cu războiul din Ucraina, tema pandemiei a dispărut din atenția opiniei publice - firesc, pentru că amenințarea la adresa securității individuale este mai puternică decât amenințarea dată de un virus la adresa sănătăți individuale.

Asta însă nu înseamnă că pandemia s-a terminat și pentru medici, pentru sistemele de sănătate publică și pentru cercetare. 

Sunt câteva amenințări și oportunități asupra cărora trebuie să ne oprim imediat toată atenția:

- trebuie să evaluăm impactul posibil al războiului asupra evoluției pandemiei, ca urmare a migrației masive

- trebuie să restartăm vaccinarea, pornind de la alte baze

-  trebuie să punem în practică un sistem performant și inovator de supraveghere genomica a circulației virusului (inclusiv prin testarea apelor uzate)

-  trebuie să avem o strategie “de la testare la tratament”, care să aibă un traseu bine definit și să poată fi implementată în câteva zile

-  trebuie să avem asigurate stocuri de materiale sanitare, vaccinuri, dar și medicamente (în special noile terapii orale) noile vaccinuri, de care este posibil să avem nevoie chiar din toamnă, trebuie să fie autorizate în maximum 3 luni

Și, foarte important în contextul războiului din Ucraina, trebuie să comunicăm urmând câteva principii de bază, care au funcționat în pandemie, în țările care le-au și implementat bine:

- evitarea comunicării unei vagi stări de siguranță

-  comunicarea precisă și empatică a situației, a faptelor, a posibilelor implicații

- afirmarea adevărului, pe care se pot construi ulterior demersuri acționabile la nivel individual, de societate și la nivel de sisteme publice

- evitarea polarizării populației prin afirmarea adevărului și combaterea activă a dezinformării, printr-o informare și educare continuă a cetățenilor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Bună ziua treaba cu pLandemia a fost o făcătură, guvernul NU avea abilitatea de a „da” LUNAR HG care NU trec prin parlament deci NU au putere de lege, la începutul lunii FEBRUARIE CCR a declarat NECONSTITUȚIONAL oug 192/2020, deciziile se aplică imediat, AȚI VĂZUT PE CINEVA fără MASCĂ PÂNĂ ÎN 9 MARTIE??? Guvernul S-A CONFORMAT „așteptăm decizia publicată”, a trecut O LUNĂ și MOTIVAREA ÎNCĂ N-A APĂRUT, dar masca e în continuare obligatorie
    (febr-9 martie)?????? Ca de obicei, ne băgăm capul în nisip și spunem că AM FĂCUT TOT CE TREBUIE! Chiar??? Zi bună să aveți.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult