Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Copiii nu trebuie să treacă prin așa ceva

Copilul de la Medyka

Priviți cele 22 de secunde de la CNN: copilul și durerea!

Copiii nu trebuie să treacă prin așa ceva.

De sâmbătă, televiziunile internaționale dau în buclă această secvență filmată în Medyka, satul de graniță dintre Polonia și Ucraina: „băiatul care plânge”, aparent singur, fără niciun adult lângă el, târându-și picioarele și cărându-și pinguinul de jucărie într-o pungă, a devenit imaginea celor peste 500.000 de copii ucraineni care au fost forțați să fugă din calea războiului.

Războiul este obscen pentru că nu e doar o afacere a unor adulți, care se luptă într-un spațiu îngrădit. Istoria crudă a omenirii ne arată că primele victime sunt cei mai vulnerabili și mai nevinovați dintre pământeni: copiii.

La jumătatea anilor 90, când „timpul avea răbdare”, s-a făcut un film minunat, care se numea „La vita e bella”. Probabil mulți vi-l mai amintiți. Filmul lui Roberto Benigni a emoționat o lume întreagă, pentru că vorbea întocmai despre asta: despre delicatețea unui tată care încearcă să protejeze inocența copilului său de oroarea războiului. Niciun copil nu trebuie să fie expus morții, vârsta inocenței e incompatibilă cu această mare durere a omului.

29 de copii au fost uciși în Ucraina de la începutul invaziei. 29 de copii probabil creștin ortodocși (confesiunea majoritară în Ucraina și Rusia e creștinismul ortodox) uciși de copiii altor creștin ortodocși. Alte câteva zeci au fost răniți, iar peste o jumătate de milion au fost nevoiți să plece de acasă, precum băiețelul din imagini.

Duminica asta care a trecut se numește la noi, la ortodocși, duminica izgonirii lui Adam din Rai. În seara de duminică s-a săvârșit vecernia iertării, în care ne pregătim pentru postul cel mare iertându-i pe cei care ne-au greșit. Dar copiii - ei cui au greșit?

Un copil, mergând singur spre necunoscut, cu lacrimile înnodate în bărbie - ce izgonire dureroasă din Raiul copilăriei!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Un film remarcabil! L-am vazut de 3 ori si de tot atatea ori, l-am urat! As fi iubit filmul, daca avea happy end! Asa as vrea sa fie omul, omenirea, cu happy end...
  Si acum este ingrozitor ce ne aratati! Mai ales, pentru un parinte! De nedescris trairile unui asemenea moment! Dar de ce nu ne dezvaluiti ce s-a intamplat cu acel copil? Cum, si unde este el, acum?
  • Like 0
 • Buna seara domnule Negrutiu!
  Tot in acei ani, cand timpul avea rabdare, am vazut filmul Alegerea Sofiei (Sophie's Choice ), cu Meryl Streep (pt care a primit pare-mi-se un Oscar pt interpretare feminina). In film, o mama evreica ajunsa cu 2 copii intr-un lagar de exterminare din timpul celui de-al doilea razboi mondial, este pusa in fata unei decizii sfasietoare, de a alege la care copil sa renunte, sa moara si care copil sa traiasca. Nu intru in detalii, merita vazut filmul sau citita cartea.
  In acest moment, Sofiile din Ucraina sunt rupte de soti/tati/copii si trimise intr-un exod al disperarii.

  In decembrie 1989, pe treptele de la Televiziune, Ion Caramitru, Dumnezeu sa-l odihneasca, spunea: '' Suntem in ajunul Craciunului... se naste Iisus pe acest pamant".
  Dupa aproape 33 de ani, varsta pe care ar fi avut-o Iisus in acest moment, (daca ne raportam la momentul decembrie 89') ne aflam in ajunul Pastelui iar Iisus al nostru este rastignit in Ucraina...

  Ma inclin!
  Slava Ucrainei!
  • Like 1
 • Dan check icon
  Cred ca,,acesta imagine , va ramane ,ca un simbol tragic al razboilului din Ucraina ! Oare ce fel de Om va fi acest copilas ,cand va ajunge adult ? Cred ca depinde foarte mult de mediul in care va trai ! Si ce educatie va primi ?
  • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult