Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Copiii nu trebuie să treacă prin așa ceva

Copilul de la Medyka

Priviți cele 22 de secunde de la CNN: copilul și durerea!

Copiii nu trebuie să treacă prin așa ceva.

De sâmbătă, televiziunile internaționale dau în buclă această secvență filmată în Medyka, satul de graniță dintre Polonia și Ucraina: „băiatul care plânge”, aparent singur, fără niciun adult lângă el, târându-și picioarele și cărându-și pinguinul de jucărie într-o pungă, a devenit imaginea celor peste 500.000 de copii ucraineni care au fost forțați să fugă din calea războiului.

Războiul este obscen pentru că nu e doar o afacere a unor adulți, care se luptă într-un spațiu îngrădit. Istoria crudă a omenirii ne arată că primele victime sunt cei mai vulnerabili și mai nevinovați dintre pământeni: copiii.

La jumătatea anilor 90, când „timpul avea răbdare”, s-a făcut un film minunat, care se numea „La vita e bella”. Probabil mulți vi-l mai amintiți. Filmul lui Roberto Benigni a emoționat o lume întreagă, pentru că vorbea întocmai despre asta: despre delicatețea unui tată care încearcă să protejeze inocența copilului său de oroarea războiului. Niciun copil nu trebuie să fie expus morții, vârsta inocenței e incompatibilă cu această mare durere a omului.

29 de copii au fost uciși în Ucraina de la începutul invaziei. 29 de copii probabil creștin ortodocși (confesiunea majoritară în Ucraina și Rusia e creștinismul ortodox) uciși de copiii altor creștin ortodocși. Alte câteva zeci au fost răniți, iar peste o jumătate de milion au fost nevoiți să plece de acasă, precum băiețelul din imagini.

Duminica asta care a trecut se numește la noi, la ortodocși, duminica izgonirii lui Adam din Rai. În seara de duminică s-a săvârșit vecernia iertării, în care ne pregătim pentru postul cel mare iertându-i pe cei care ne-au greșit. Dar copiii - ei cui au greșit?

Un copil, mergând singur spre necunoscut, cu lacrimile înnodate în bărbie - ce izgonire dureroasă din Raiul copilăriei!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Un film remarcabil! L-am vazut de 3 ori si de tot atatea ori, l-am urat! As fi iubit filmul, daca avea happy end! Asa as vrea sa fie omul, omenirea, cu happy end...
    Si acum este ingrozitor ce ne aratati! Mai ales, pentru un parinte! De nedescris trairile unui asemenea moment! Dar de ce nu ne dezvaluiti ce s-a intamplat cu acel copil? Cum, si unde este el, acum?
    • Like 0
  • Buna seara domnule Negrutiu!
    Tot in acei ani, cand timpul avea rabdare, am vazut filmul Alegerea Sofiei (Sophie's Choice ), cu Meryl Streep (pt care a primit pare-mi-se un Oscar pt interpretare feminina). In film, o mama evreica ajunsa cu 2 copii intr-un lagar de exterminare din timpul celui de-al doilea razboi mondial, este pusa in fata unei decizii sfasietoare, de a alege la care copil sa renunte, sa moara si care copil sa traiasca. Nu intru in detalii, merita vazut filmul sau citita cartea.
    In acest moment, Sofiile din Ucraina sunt rupte de soti/tati/copii si trimise intr-un exod al disperarii.

    In decembrie 1989, pe treptele de la Televiziune, Ion Caramitru, Dumnezeu sa-l odihneasca, spunea: '' Suntem in ajunul Craciunului... se naste Iisus pe acest pamant".
    Dupa aproape 33 de ani, varsta pe care ar fi avut-o Iisus in acest moment, (daca ne raportam la momentul decembrie 89') ne aflam in ajunul Pastelui iar Iisus al nostru este rastignit in Ucraina...

    Ma inclin!
    Slava Ucrainei!
    • Like 1
  • Cred ca,,acesta imagine , va ramane ,ca un simbol tragic al razboilului din Ucraina ! Oare ce fel de Om va fi acest copilas ,cand va ajunge adult ? Cred ca depinde foarte mult de mediul in care va trai ! Si ce educatie va primi ?
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult