Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

A fost sau n-a fost? SRI a transmis Comisiei parlamentare de control că nu l-a filat pe Condrea în noaptea accidentului

Senatorul PNL Teodor Atanasiu a declarat că șeful Serviciul Român de Informații, Eduard Hellvig, a oferit „un răspuns oral” Comisiei pentru controlul SRI, potrivit căruia nu l-a filat pe patronul Hexi Pharma, Dan Condrea. 

Acesta și-a pierdut viața duminică seară într-un accident rutier petrecut în județul Ilfov. 

„Am întrebat și am primit un răspuns oral de la șeful SRI că nu. Acum am cerut și în scris pentru liniștea membrilor comisiei. Este o adresă trimisă SRI care conține toate întrebările și, respectiv, o adresă destinată opiniei publice care să conțină răspunsurile la câteva dintre întrebările dvs”, a declarat Atanasiu, care este membru în Comisia pentru controlul SRI.

Acesta spune că moartea patronului Hexi Pharma nu are legătură cu SRI. „Trimitem scrisorile către SRI și așteptăm niște răspunsuri. Până atunci, cazul este foarte clar împărțit în două: cazul Hexi Pharma cu ceea ce s-a întâmplat în informările pe care SRI le-a făcut instituțiilor abilitate și doi — moartea patronului de la Hexi Pharma, care nu are legătură cu SRI. Moartea cetățeanului nu este o problemă de siguranță națională. Filajul cetățeanului se face de instituțiile abilitate cerute de Parchet și nu de către SRI, conform prevederilor constituționale. Nefiind un caz de siguranță națională considerat de către procuratură, el nu a fost instrumentat cu SRI, ci cu alte instituții”, a afirmat acesta.

Un alt membru al Comisiei pentru controlul SRI, senatorul Cezar Preda, declara duminică seară pentru Republica.ro că SRI nu face filaje decât în probleme de securitate națională. Reacția sa a venit după ce deputatul Sebastian Ghiță a declarat pentru tolo.ro că SRI l-a filat pe patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, care ar fi murit duminică într-un accident de mașină. „Ghiță a luat-o razna, auzi, fila SRI pe Condrea, îți dai seama. Și nu o face SRI-ul în primul rând. Filajul îl face altă instituție, nu SRI-ul, ce treabă are SRI? Asta e treaba Parchetului, a poliției judiciare. Ghiță să fie sănătos. Să se ducă Ghiță să ia filajul de la Parchet, nu de la comisia SRI. SRI nu mai face filaje decât în probleme de securitate națională, teroriști, spionaj, în alte probleme. Cred că dl Ghiță vorbea de altă comisie”. Georgian Pop, șeful comisiei pentru controlul SRI, a spus la rândul său că serviciul de informații nu l-a filat pe Condrea în noaptea accidentului.

În primăvară, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional un articol din Codul de Procedură Penală, în baza căruia SRI făcea interceptări în dosare penale, subliniind faptul că serviciul secret are atribuții în dosarele ce privesc siguranța națională, nu și în cele penale. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult