Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

A fost sau n-a fost? SRI a transmis Comisiei parlamentare de control că nu l-a filat pe Condrea în noaptea accidentului

Senatorul PNL Teodor Atanasiu a declarat că șeful Serviciul Român de Informații, Eduard Hellvig, a oferit „un răspuns oral” Comisiei pentru controlul SRI, potrivit căruia nu l-a filat pe patronul Hexi Pharma, Dan Condrea. 

Acesta și-a pierdut viața duminică seară într-un accident rutier petrecut în județul Ilfov. 

„Am întrebat și am primit un răspuns oral de la șeful SRI că nu. Acum am cerut și în scris pentru liniștea membrilor comisiei. Este o adresă trimisă SRI care conține toate întrebările și, respectiv, o adresă destinată opiniei publice care să conțină răspunsurile la câteva dintre întrebările dvs”, a declarat Atanasiu, care este membru în Comisia pentru controlul SRI.

Acesta spune că moartea patronului Hexi Pharma nu are legătură cu SRI. „Trimitem scrisorile către SRI și așteptăm niște răspunsuri. Până atunci, cazul este foarte clar împărțit în două: cazul Hexi Pharma cu ceea ce s-a întâmplat în informările pe care SRI le-a făcut instituțiilor abilitate și doi — moartea patronului de la Hexi Pharma, care nu are legătură cu SRI. Moartea cetățeanului nu este o problemă de siguranță națională. Filajul cetățeanului se face de instituțiile abilitate cerute de Parchet și nu de către SRI, conform prevederilor constituționale. Nefiind un caz de siguranță națională considerat de către procuratură, el nu a fost instrumentat cu SRI, ci cu alte instituții”, a afirmat acesta.

Un alt membru al Comisiei pentru controlul SRI, senatorul Cezar Preda, declara duminică seară pentru Republica.ro că SRI nu face filaje decât în probleme de securitate națională. Reacția sa a venit după ce deputatul Sebastian Ghiță a declarat pentru tolo.ro că SRI l-a filat pe patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, care ar fi murit duminică într-un accident de mașină. „Ghiță a luat-o razna, auzi, fila SRI pe Condrea, îți dai seama. Și nu o face SRI-ul în primul rând. Filajul îl face altă instituție, nu SRI-ul, ce treabă are SRI? Asta e treaba Parchetului, a poliției judiciare. Ghiță să fie sănătos. Să se ducă Ghiță să ia filajul de la Parchet, nu de la comisia SRI. SRI nu mai face filaje decât în probleme de securitate națională, teroriști, spionaj, în alte probleme. Cred că dl Ghiță vorbea de altă comisie”. Georgian Pop, șeful comisiei pentru controlul SRI, a spus la rândul său că serviciul de informații nu l-a filat pe Condrea în noaptea accidentului.

În primăvară, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional un articol din Codul de Procedură Penală, în baza căruia SRI făcea interceptări în dosare penale, subliniind faptul că serviciul secret are atribuții în dosarele ce privesc siguranța națională, nu și în cele penale. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult