Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

A fost sau n-a fost? SRI a transmis Comisiei parlamentare de control că nu l-a filat pe Condrea în noaptea accidentului

Senatorul PNL Teodor Atanasiu a declarat că șeful Serviciul Român de Informații, Eduard Hellvig, a oferit „un răspuns oral” Comisiei pentru controlul SRI, potrivit căruia nu l-a filat pe patronul Hexi Pharma, Dan Condrea. 

Acesta și-a pierdut viața duminică seară într-un accident rutier petrecut în județul Ilfov. 

„Am întrebat și am primit un răspuns oral de la șeful SRI că nu. Acum am cerut și în scris pentru liniștea membrilor comisiei. Este o adresă trimisă SRI care conține toate întrebările și, respectiv, o adresă destinată opiniei publice care să conțină răspunsurile la câteva dintre întrebările dvs”, a declarat Atanasiu, care este membru în Comisia pentru controlul SRI.

Acesta spune că moartea patronului Hexi Pharma nu are legătură cu SRI. „Trimitem scrisorile către SRI și așteptăm niște răspunsuri. Până atunci, cazul este foarte clar împărțit în două: cazul Hexi Pharma cu ceea ce s-a întâmplat în informările pe care SRI le-a făcut instituțiilor abilitate și doi — moartea patronului de la Hexi Pharma, care nu are legătură cu SRI. Moartea cetățeanului nu este o problemă de siguranță națională. Filajul cetățeanului se face de instituțiile abilitate cerute de Parchet și nu de către SRI, conform prevederilor constituționale. Nefiind un caz de siguranță națională considerat de către procuratură, el nu a fost instrumentat cu SRI, ci cu alte instituții”, a afirmat acesta.

Un alt membru al Comisiei pentru controlul SRI, senatorul Cezar Preda, declara duminică seară pentru Republica.ro că SRI nu face filaje decât în probleme de securitate națională. Reacția sa a venit după ce deputatul Sebastian Ghiță a declarat pentru tolo.ro că SRI l-a filat pe patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, care ar fi murit duminică într-un accident de mașină. „Ghiță a luat-o razna, auzi, fila SRI pe Condrea, îți dai seama. Și nu o face SRI-ul în primul rând. Filajul îl face altă instituție, nu SRI-ul, ce treabă are SRI? Asta e treaba Parchetului, a poliției judiciare. Ghiță să fie sănătos. Să se ducă Ghiță să ia filajul de la Parchet, nu de la comisia SRI. SRI nu mai face filaje decât în probleme de securitate națională, teroriști, spionaj, în alte probleme. Cred că dl Ghiță vorbea de altă comisie”. Georgian Pop, șeful comisiei pentru controlul SRI, a spus la rândul său că serviciul de informații nu l-a filat pe Condrea în noaptea accidentului.

În primăvară, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional un articol din Codul de Procedură Penală, în baza căruia SRI făcea interceptări în dosare penale, subliniind faptul că serviciul secret are atribuții în dosarele ce privesc siguranța națională, nu și în cele penale. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult