Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

A început ofensiva Facebook împotriva ştirilor false. Dragoş Stanca: „Fenomenul site-urilor cu conţinut înşelător se va atenua în perioada următoare"

Vremea site-urilor care distribuie ştiri false este aproape de final. Facebook a început ofensiva împotriva paginilor care distribuie site-uri cu conţinut îndoielnic.

„Facebook avertizează de ceva vreme că paginile care promovează conţinut înşelător sau utilizează clickbait vor fi penalizate. Fenomenul siteurilor care promovează conţinut înşelător se va atenua în perioada următoare", a spus Dragoş Stanca, Partener Think Digital Group în România, pentru Paginademedia.ro.

Ce măsuri ia reţeaua socială?

Facebook penalizează paginile care distribuie articole cu conţinut fals. Altfel spus, reţeaua de socializare a început să reducă până la zero reach-ul (numărul persoanelor care văd în feed o postare) înregistrat de acest tip de pagini, astfel că acestea sunt împiedicate să apară pe newsfeed-urile altor utilizatori.

O altă variantă folosită de Facebook este suspendarea paginilor cu probleme.

Vremea site-urilor cu ştiri false, aproape de final

"Fenomenul site-urilor care promovează conţinut înşelător se va atenua în perioada următoare, mai ales dacă Facebook va lua in continuare masuri ferme in acest sens", a spus Dragoş Stanca pentru Paginademedia.ro.

Dragoş Stanca: „Site-urile care promovează conţinut înşelător au, în principiu, acest să îi zicem “model de business”: trafic ieftin din Facebook, obţinut prin orice mijloace, şi monetizarea ulterioară folosind Google şi alte reţele de tip programatic display.

E un fenomen care, cred eu, se va atenua în perioada următoare mai ales dacă Facebook va lua în continuare măsuri ferme în acest sens, chiar dacă pe parcurs vor mai exista, cu siguranţă, şi erori care vor afecta punctual şi unele site-uri legitime”

Despre ce erori este vorba?

Times New Roman, una dintre "victimele colaterale" ale noii mişcări începute de Facebook. Site-ul de satiră a înregistrat reach zero pe pagina oficială de pe Facebook, care are 500.000 de fani. Detalii, pe Paginademedia.ro.

Cum ajunge Facebook să penalizeze anumite pagini?

Dragoş Stanca, pentru Paginademedia.ro: „Facebook avertizează de ceva vreme că paginile care promovează conţinut înşelător sau utilizează clickbait vor fi penalizate. Lucrul acesta a început să fie tot mai vizibil şi în România în ultimele săptămâni, cel mai probabil în spate fiind un algoritm automat, bazat pe raportări plus un audit uman făcut de cei de la Facebook.

Dincolo de o decizie de bun-simţ, care poate afecta platforma din punct de vedere business, având în vedere că sunt tot mai mulţi clienţi care caută să se promoveze într-un mediu curat, e şi o vulnerabilitate a reţelei sociale care, practic, îşi ajută indirect alţi concurenţi semnificativi - gen Google - sau alţii mai mici care monetizează, practic, acest trafic generat pe infrastructura operată de Facebook în afara ecosistemului propriu."

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Prevad ca urmatoarea victima colaterala va fi sarcasmul.
    • Like 0
  • Dispar si paginile publicatiilor care promoveaza "Stire Bomba", "Senzational" , "Stire Shock"? Tot in categoria de proasta speta intra, daca nu prin continut, prin titluri inselatoare ...
    • Like 0
  • check icon
    Excelent. Ce facem insa cu pareristii profesionisti (ma refer la Mindruta, la Mixich, la Petreanu, la Guran)...
    • Like 2
  • check icon
    Să înțeleg că paginile guvernamentale vor dispărea?
    • Like 0
    • @
      check icon
      Dacã vor dispãrea paginile guvernamentale- nici o pagubã! Dar dacã vor fi afectate "Le canard enchaîne" ,"Charlie hebdo","Kamikaze", "TimesNewRoman",pentru mine va fi o mare tragedie! )): În rest,cred cã sunt doar jocuri,din categoria " mind fucking",așa, sã ne mai scoatã din amorțela vacanței,caniculei....alea,alea.
      • Like 0
  • Rămâne Tov Costel fără “ izvorul “ lui de informații !
    • Like 0
  • CENZURA!
    • Like 2
  • check icon
    Și CINE va hotãrî unde începe și unde se oprește o știre falsã? Se va naște/ numi un nou Dumitru Popescu-Dumnezeu pt.FB? Înainte de '89 si "Europa liberã", " Vocea Americii" ,"DW" transmiteau "doar" fakenews! Știrile "adevãrate" erau :"pumnu-n gurã" si ochii pe "Scînteia"!! Va reuși un algoritm sã facã o selecție atât de finã? Sã vedem...
    • Like 1
    • @
      check icon
      Sincer, nu cred să reușească: dar unii simt nevoia să simtă gustul puterii!
      • Like 1
    • @
      E foarte simplu: daca s-a intamplat, e adevarata; daca nu - nu!
      • Like 0
  • Suntem statul din regiune cu cea mai mare incredere in stiri false, poate masura asta a facebook-ului va trezi macar o parte din adormitii care cred ca daca au in posesie un telefon curge raul adevarului prin internet fara sa treaca prin barajul ratiunii. Nonstirile a3, rtv, bazaconiile cu sfinti neputreziti, icoane care plang, imagini de la sicriul artistei, daci, sirene, extraterestri printre noi, ceausescu nu e mort, soros, putin neinfricatul, al treilea ochi, paranoile carmaciului genial dragnea polueaza mintile si induc insterie colectiva. Speram la o ameliorare a situatiei si o scadere a tembelismului. Asemenea, o campanie de informare a fb. cu sfaturi pentru o analiza factuala ar fi buna. Utilizarorii trebuie sa vada ca genunea dintre fapte si opiniile, emotiile, trairile personale este abisala.
    • Like 4
    • @ Marian Cristescu
      check icon
      În sfârșit și bun simț!
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult