Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

A murit Ioan Gyuri Pascu

Artistul Ioan Gyuri Pascu a murit în această dimineață la vârsta de 55 de ani. Informația a fost confirmată de secretarul de stat Raed Arafat.

Decesul a survenit în această dimineață, în jurul orei 6, potrivit lui Bogdan Opriţa, coordonatorul SMURD Bucureşti.

„În jurul orei 5, am primit apelul de urgenţă pentru o persoană inconştientă. S-au deplasat echipajele noastre, au găsit un pacient în stop cardio respirator, imediat au fost demarate procedurile de resuscitare, dar spre ora 6 a fost constatat decesul", a declarat Bogdan Opriţa, coordonatorul SMURD Bucureşti.

La vârsta de 49 de ani Ioan Gyuri Pascu a suferit în accident vascular cerebral.

Actorul și muzicianul Ioan Gyuri Pascu s-a născut la 31 august 1961, la Agnita, în județul Sibiu.

Într-un interviu din 2014 Pascu spunea că și-a trăit viața frumos, adăugând că atunci „când vrea Dumnezeu mă duc, toți suntem la mâna Lui”.

„Mi-am trăit viața frumos, când vrea Dumnezeu mă duc, toți suntem la „mâna" Lui. La toți ne sună la un moment dat ceasul, asta este o certitudine. Depinde doar când se va întâmpla acest lucru", spunea artistul în 2014.

Gyuri Pascu s-a lansat în cariera muzicală în anul 1982 şi de atunci a abordat diverse stiluri muzicale, printre care pop, rock, blues, reggae. A lansat mai multe albume muzicale, printre care „Mixed grill" (1993), „Mașina cu jazzolină" (1994) și „Gânduri nevinovate" (1997).

În 1987 a devenit membru grupului „Divertis” unde a abordat în special satiră politică. 

Pascu a jucat în filme de lung metraj precum „O vară de neuitat” – în regia lui Lucian Pintilie și în „Occident” – regizor Cristian Mungiu. A jucat și în mai multe piese de teatru, precum „Take, Ianke și Cadîr”, asigurând și coloana sonoră pentru o parte din ele. Ioan Gyuri Pascu a colaborat cu mai multe posturi de televiziune, a fost și jurnalist sportiv și comentator de sport, și a scris mai multe cărți de spiritualitate și pentru copii.

Tudor Chirilă: Lui Gyuri îi datorez lansarea în muzică 

Artistul Tudor Chirilă a scris pe Facebook că îî datorează lansarea în muzică lui Gyuri Pascu, pe care îl descrie drept o persoană cu „ un anumit tip de frământare interioară specifică oamenilor cu suflet mare”.

„Lui Gyuri îi datorez lansarea în muzică. A fost primul producător care a crezut în muzica Vama Veche și s-a încumetat să finanțeze primul nostru disc, „Nu am chef azi". Cred că bunul simț, modestia exagerată și un anumit tip de frământare interioară specifică oamenilor cu suflet mare au frânat o carieră care ar fi meritat mult mai mult. Cei apropiați însă (printre care, din nefericire, nu mă aflu) au fost cei mai câștigați pentru că s-au aflat în raza de acțiune a sensibilității lui. Dumnezeu să te odihnească, Gyuri.”, a scris Tudor Chirilă pe rețeaua de socializare. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Parca in nici un an nu ne-au parasit atatia actori si cantareti dragi.ca in acest 2016! Si suntem abia in septembrie...Dumnezeu sa-i odihneasca!
    • Like 0
  • Au cazut marii actori si marii artisti, precum cad spicele de grau, de taietura secerei ...
    Radu Beligan, dogele venetiei teatrale, a lasat in urma, o mare de puneri in scena, in schimb, in urma unuia ca Marin Moraru, lumea, Romania, a devenit mai trista, mai lipsita de umor select si subtil.
    Politiei teatrale, de astazi, ii lipseste un plutonier. Capsuna, de la Nucsoara, dupa cum il stiam, a parasit lumea aceasta pentru a intra in actiune, alaturi de BD-ul de Sus.
    Viata culturala romaneasca, a devenit mai saraca, in urma pierderii unei personalitati ca Mircea Albulescu, Pana si sprancele stufoase, nu mai au aceiasi semnificatie, in urma pierderii marelui actor.
    Si pentru ca nu suntem suficient de tristi, un om al umorului desavarsit si al muzicii bune, a parasit scena romaneasca si canta, acum, alaturi de alte voci, care au tinut in viata muzica adevarata. Cand catalogul comediantilor va fi strigat, nimeni nu va mai raspunde la numele de Ioan Gyuri Pascu.
    Iar astazi, prima pagina a ziarelor, ne anuta ca Aurelian Preda, care pana mai ieri, ne facea cunoscute vietile tuturor marilor interpreti de muzica populara, inca o persoana cu dragoste de tara, popor si traditii s-a stins din viata! Ramanem, pe zi ce trece, tot mai singuri, in lupta pentru pastrarea traditiilor.
    " Trei, Doamne, si toti trei! ", este motto-ul saptamanii. Pierderea acestor nume mari, este mult prea dureroasa si mult prea putin importanta pentru viata romaneasca, se pare.
    Am facut vedete, toate cioturile sufletesti, iar marile vedete romanesti, marii oameni ai culturii noastre nationale, abia se taraie de pe o zi, pe alta si isi duc ultimele zile, prin spitale, mancati de singuratate si amaraciune!
    TRISTETE...
    Odihniti-va in pace, suflete frumoase!
    • Like 0
  • check icon
    E groaznic,deja au început să moară și din generația lui?prea devreme...dispar prea mulți oameni cu talent....și noi tot mai săraci cultural.
    • Like 1
  • Dumnezeu sa-l odihneasca! Condoleante familiei! Pacat ca se duc OAMENII de valoare.
    • Like 2
  • Cred ca sunt furioasa! Mai aveam cu toti mare nevoie de el!
    • Like 1
  • Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească!
    • Like 1
  • IM check icon
    Mare tristețe să vorbești atât de devreme la trecut despre un om. Ioan Gyuri Pascu a fost un om și un artist foarte talentat, inteligent și cu mult umor și foarte modest. Nu s-a lasat ademenit de showbiz-ul cu sclipici și a adus mereu un strop de adevăr în toate spectacolele sale. Grupul Divertis nu a mai fost la fel după ce el l-a părăsit. Am simțit aceeași tritețe și la moartea lui Florian Pittiș. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească! Condoleanțe familiei și prietenilor.
    • Like 7
  • Venom check icon
    S-a stins un om talentat. Dumnezeu să-l odihnească în pace!
    • Like 1
  • Gyuri a fost un talent exceptional, am urmarit grupul Divertis si la fiecare spectacol asteptam cu nerabdare evolutia lui, mereu l-am apreciat ca fiind cel mai bun, era momentul cel mai reusit, indiferent de rol, un mare artist, cu o sensibilitate si inteligenta deosebita, foarte iubit de public!
    Foarte trista veste, Dumnezeu sa-l odihneasca si sa-si gaseasca linistea intr-o lume mai buna!
    • Like 4
  • MirceaA check icon
    Sa-i fie tarana usoara...
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult