Artistul Ioan Gyuri Pascu a murit în această dimineață la vârsta de 55 de ani. Informația a fost confirmată de secretarul de stat Raed Arafat.
Decesul a survenit în această dimineață, în jurul orei 6, potrivit lui Bogdan Opriţa, coordonatorul SMURD Bucureşti.
„În jurul orei 5, am primit apelul de urgenţă pentru o persoană inconştientă. S-au deplasat echipajele noastre, au găsit un pacient în stop cardio respirator, imediat au fost demarate procedurile de resuscitare, dar spre ora 6 a fost constatat decesul", a declarat Bogdan Opriţa, coordonatorul SMURD Bucureşti.
La vârsta de 49 de ani Ioan Gyuri Pascu a suferit în accident vascular cerebral.
Actorul și muzicianul Ioan Gyuri Pascu s-a născut la 31 august 1961, la Agnita, în județul Sibiu.
Într-un interviu din 2014 Pascu spunea că și-a trăit viața frumos, adăugând că atunci „când vrea Dumnezeu mă duc, toți suntem la mâna Lui”.
„Mi-am trăit viața frumos, când vrea Dumnezeu mă duc, toți suntem la „mâna" Lui. La toți ne sună la un moment dat ceasul, asta este o certitudine. Depinde doar când se va întâmpla acest lucru", spunea artistul în 2014.
Gyuri Pascu s-a lansat în cariera muzicală în anul 1982 şi de atunci a abordat diverse stiluri muzicale, printre care pop, rock, blues, reggae. A lansat mai multe albume muzicale, printre care „Mixed grill" (1993), „Mașina cu jazzolină" (1994) și „Gânduri nevinovate" (1997).
În 1987 a devenit membru grupului „Divertis” unde a abordat în special satiră politică.
Pascu a jucat în filme de lung metraj precum „O vară de neuitat” – în regia lui Lucian Pintilie și în „Occident” – regizor Cristian Mungiu. A jucat și în mai multe piese de teatru, precum „Take, Ianke și Cadîr”, asigurând și coloana sonoră pentru o parte din ele. Ioan Gyuri Pascu a colaborat cu mai multe posturi de televiziune, a fost și jurnalist sportiv și comentator de sport, și a scris mai multe cărți de spiritualitate și pentru copii.
Tudor Chirilă: Lui Gyuri îi datorez lansarea în muzică
Artistul Tudor Chirilă a scris pe Facebook că îî datorează lansarea în muzică lui Gyuri Pascu, pe care îl descrie drept o persoană cu „ un anumit tip de frământare interioară specifică oamenilor cu suflet mare”.
„Lui Gyuri îi datorez lansarea în muzică. A fost primul producător care a crezut în muzica Vama Veche și s-a încumetat să finanțeze primul nostru disc, „Nu am chef azi". Cred că bunul simț, modestia exagerată și un anumit tip de frământare interioară specifică oamenilor cu suflet mare au frânat o carieră care ar fi meritat mult mai mult. Cei apropiați însă (printre care, din nefericire, nu mă aflu) au fost cei mai câștigați pentru că s-au aflat în raza de acțiune a sensibilității lui. Dumnezeu să te odihnească, Gyuri.”, a scris Tudor Chirilă pe rețeaua de socializare.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Radu Beligan, dogele venetiei teatrale, a lasat in urma, o mare de puneri in scena, in schimb, in urma unuia ca Marin Moraru, lumea, Romania, a devenit mai trista, mai lipsita de umor select si subtil.
Politiei teatrale, de astazi, ii lipseste un plutonier. Capsuna, de la Nucsoara, dupa cum il stiam, a parasit lumea aceasta pentru a intra in actiune, alaturi de BD-ul de Sus.
Viata culturala romaneasca, a devenit mai saraca, in urma pierderii unei personalitati ca Mircea Albulescu, Pana si sprancele stufoase, nu mai au aceiasi semnificatie, in urma pierderii marelui actor.
Si pentru ca nu suntem suficient de tristi, un om al umorului desavarsit si al muzicii bune, a parasit scena romaneasca si canta, acum, alaturi de alte voci, care au tinut in viata muzica adevarata. Cand catalogul comediantilor va fi strigat, nimeni nu va mai raspunde la numele de Ioan Gyuri Pascu.
Iar astazi, prima pagina a ziarelor, ne anuta ca Aurelian Preda, care pana mai ieri, ne facea cunoscute vietile tuturor marilor interpreti de muzica populara, inca o persoana cu dragoste de tara, popor si traditii s-a stins din viata! Ramanem, pe zi ce trece, tot mai singuri, in lupta pentru pastrarea traditiilor.
" Trei, Doamne, si toti trei! ", este motto-ul saptamanii. Pierderea acestor nume mari, este mult prea dureroasa si mult prea putin importanta pentru viata romaneasca, se pare.
Am facut vedete, toate cioturile sufletesti, iar marile vedete romanesti, marii oameni ai culturii noastre nationale, abia se taraie de pe o zi, pe alta si isi duc ultimele zile, prin spitale, mancati de singuratate si amaraciune!
TRISTETE...
Odihniti-va in pace, suflete frumoase!
Foarte trista veste, Dumnezeu sa-l odihneasca si sa-si gaseasca linistea intr-o lume mai buna!