Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

A murit Popovici. „Vom lăsa această lume la fel de proastă precum am găsit-o când am venit aici…”

Bărbat pe o bancă

Foto: Guliver Getty Images

Intra în clasă, se uita la noi, punea catalogul pe catedră, lua o bucată de cretă și scria „Vom lăsa această lume la fel de proastă precum am găsit-o când am venit aici. Friedrich Nietzsche”. Lasa creta jos. Apoi se uita pe geam și nu mai spunea nimic. Noi priveam nemișcați și nu scoteam o vorbă.

Proful nostru de mate din liceu era cu câțiva ani mai mare decât noi. Cu mult peste puterea noastră de înțelegere în ale matematicii, asta deși am terminat Informatica, cel mai bun liceu din Brașov la ora aceea, unde cu aproape 9 picai cu brio. Eram proști sadea pe lângă el și basta. Dar aveam, unii dintre noi, puterea de-a înțelege alte lucruri care țin mai degrabă de social, putere pe care, să fim sinceri, el n-o poseda. 

Dar noi l-am înțeles așa cum era și l-am iubit pentru tot ce ne-a dat. Puțină matematică, căci îl plictiseam îngrozitor cu prostia noastră; însă multe alte lucruri pe care le-am dus mai departe cu noi.

Popovici nu se avea cu niciun prof din liceu. În afară de profa de engleză, pe care o iubea. În rest, nu vorbea cu niciunul. În schimb, era prieten cu cei mai buni elevi. Și astfel, împreună cu unu’ din B, a demonstrat o teoremă nedemonstrată, care azi le poartă și numele „Popovici-Dutkay”, demonstrație publicată, desigur, în America. N-am cunoscut pe nimeni care să iubească într-atât de mult matematica; poate doar pe Dutkay, cu care am fost în aceeași clasă dintr-a întâia până într-a VIII-a.

România nu l-a apreciat pe Popovici, n-a știut să-l prețuiască, nu a interesat-o de el. Nici lui nu i-a păsat de ea, ca să fim sinceri.

Era puțin țăcănit, ca toate geniile de altfel. O minoritate între noi toți, a “brilliant mind” printre mediocri. Și tocmai de aceea am ales să vorbesc despre el. Ca toate minoritățile, nici cea din care făcea parte Popovici nu era prea de înțeles pentru oamenii obișnuiți. Doar noi, așa tineri și cruzi cum eram, îl iubeam necondiționat, iubeam poantele lui, aluziile, tăcerea, nonconformismul.

România a scăpat de Popovici, azi l-a înmormântat. În afară de o mână de oameni, mai toți foștii lui elevi și mica lui familie, nimeni nu-l plânge, nimănui nu-i pasă că Popovici a murit. Ce-a pierdut România? O minte sclipitoare. Fără să știe.

Și nu avea Popovici dreptate? „Vom lăsa această lume la fel de proastă precum am găsit-o când am venit aici.” 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Și eu i-am fost elev. Ne-a spus din prima zii de școală "voi veti infaptuii miracolul românesc!". Nu știu câti l-am luat în serios dar mesajul a rămas gravat in mințile noastre pentru totdeauna. E singurul profesor care m-a marcat în felul ăsta.
    Ne-a încurajat spre reflecție într-un sistem de învățământ în care se excela prin reproducere... A făcut mai multe pentru a lăsa lumea într-o stare măi bună decât mulți alți profesori, a încercat să ne facă să gândim! Consider că a reușit cu unii dintre noi. Cert lumea e într-o stare mai bună în urma sa.
    • Like 0
  • Am gasit o lucrare publicata de cei doi, nu sunt sigur ca era exact teorema de care vorbiti, dar oricum foarte frumos lucrat, tot respectul. Va multumesc ca ne-ati spus povestea domnului Popovici.

    Later edit: Asta era lucrarea pe care o gasisem eu, daca mai doreste cineva sa se delecteze: http://www.math.ucv.ro/~niculescu/articles/2012/DNP%20J%20Prime%20Research%202012.pdf
    O poveste frumoasa. Toate cele bune!
    • Like 5
  • Eu cred ca Nietzsche a pus o intrebare existentiala cu aceasta fraza. Poate Popovici a uitat sa-i puna semnul intrebarii sau poate l-a omis intentionat. Cert e ca si Nietzsche si Popovici nu au lasat lumea la fel de proasta cum au gasit-o, amandoi au contribuit la imbunatatirea ei, primul cu o filosofie, al nostru cu o teorema.
    • Like 1
    • @ Victorita Popescu
      check icon
      @Victorita Popescu , depinde ce înțelegi prin „lumea„ --omenirea ca ansamblu civilizațional sau oamenii fizici. În prima variantă da, „lumea„ a avut de câștigat în a doua, prostia la nivel de gloată, a celor peste miliarde este imensă și de neclintit, deci „lumea„ rămâne veșnic proastă ca procent, indiferent de vremuri și de câte genii s-au născut.
      • Like 0
  • Nimanui nu-i pasa de cei ce mor inafara de cei care ii iubesc.

    Popovici va fi fericit Acolo.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult