La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?
De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!
A murit regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii
Foto: Jane Barlow / AP / Profimedia
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit la vârsta de 96 de ani. Ea a fost monarhul cu cea mai îndelungată domnie, de șapte decenii, din istoria Marii Britanii.
„Regina a murit în liniște la Balmoral în această după-amiază. Regele si regina consoartă vor rămâne la Balmoral în această seară și se vor întoarce la Londra mâine”, se arată în comunicatul Casei Regale.
Prinţul Charles devine regele Marii Britanii și se va numi Regele Charles al III-lea. "Astăzi, Coroana trece, aşa cum a făcut-o timp de peste o mie de ani, la noul nostru monarh, la noul nostru şef de stat, Majestatea Sa Regele Charles al III-lea", a declarat Liz Truss, şefa guvernului britanic, într-un discurs către ţară rostit din faţa reşedinţei oficiale din Downing Street.
O slujbă în cinstea reginei va avea loc la catedrala londoneză St. Paul.
Foto: Profimedia Images
Regele Charles al III-lea: Plângem profund pierderea unui Suveran prețuit și a unei mame foarte iubite
Regele Charles al III-lea a publicat pe pagina de Twitter a familiei regale un mesaj de adio. „Moartea iubitei mele mame, Majestatea Sa Regina, este un moment de cea mai mare tristețe pentru mine și toți membrii familiei mele. Plângem profund pierderea unui Suveran prețuit și a unei mame foarte iubite.
Știu că pierderea ei va fi resimțită profund în toată țara și în Commonwealth și de către nenumărați oameni din întreaga lume.
În această perioadă de doliu și schimbare, familia mea și cu mine vom fi mângâiați și susținuți de cunoașterea pe care o avem despre respectul și afecțiunea profundă de care s-a bucurat atât de mult Regina.”
The Queen died peacefully at Balmoral this afternoon.
The King and The Queen Consort will remain at Balmoral this evening and will return to London tomorrow. pic.twitter.com/VfxpXro22W
Boris Johnson: „Aceasta este cea mai tristă zi a țării noastre”
„În inima fiecărui din noi există o durere în urma morții reginei”, a scris pe Twitter fostul premier Boris Johnson, care spune că „aceasta este cea mai tristă zi a țării noastre”.
„Doar atunci când ne confruntăm cu realitatea pierderii noastre înțelegem cu adevărat ce s-a întâmplat. Abia acum înțelegem cât de mult a însemnat ea pentru noi, cât de mult a făcut pentru noi, cât de mult ne-a iubit”, a scris Boris Johnson care a numit-o pe regină „Elisabeta cea Mare”.
Prinţesa Elizabeth Alexandra Mary de Winsdor s-a născut la 21 aprilie 1926, la Londra, fiind primul copil al prinţului Albert, duce de York (viitorul rege George al VI-lea), cel de-al doilea fiu al regelui George al V-lea şi al reginei Mary, şi a Elisabetei Bowes-Lion, ducesă de York (Regina-Mamă).
A fost botezată la Palatul Buckingham, la 29 mai 1926. Lilibet, după cum era strigată de membrii familiei sale, şi-a petrecut primii ani de viaţă în reşedinţa londoneză din Piccadilly 145, aparţinând părinţilor săi, şi la White Lodge în Richmond Park. A copilărit în casele de la ţară ale bunicilor săi paterni şi materni. În 1930, s-a născut sora sa, prinţesa Margaret Rose (care a murit la 9 februarie 2002).
Prinţesele au studiat acasă, asemenea altor fete ce proveneau din familii înstărite. Au luat lecţii de franceză, matematică, istorie, dar şi lecţii de dans, muzică şi artă, echitaţie şi înot. Odată cu urcarea pe tron a tatălui său, prinţesa Elisabeta a început să studieze istoria şi dreptul constituţional, pregătindu-se pentru o viitoare domnie, potrivit biografiei publicate pe site-ul royal.gov.uk, citată de Agerpres.
Izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial a determinat mutarea prinţeselor, pentru siguranţa lor, la Castelul Windsor, unde au stat aproape întreaga perioadă. De aici, prinţesa în vârstă de doar 14 ani a rostit faimosul său discurs transmis la radio, prin care îi susţinea pe copiii din Marea Britanie care fuseseră evacuaţi din locuinţele şi familiile lor: "în cele din urmă totul va fi bine; căci Dumnezeu va avea grijă de noi şi ne va da victorie şi pace", conform https://www.biography.com/.
Prinţesa s-a alăturat, în 1945, Serviciului Teritorial Auxiliar pentru a ajuta în efortul de război. A învăţat şi s-a calificat alături de alte femei, devenind şofer de camion militar, dar şi mecanic. Munca sa de voluntariat a durat doar câteva luni, dar i-a arătat prinţesei o lume diferită faţă de cea regală.
La 9 iulie 1947, era anunţată logodna prinţesei Elisabeta şi a prinţului Philip Mountbatten, fiul prinţului Andrew al Greciei. Cei doi se cunoscuseră cu 13 ani în urmă, la nunta verişoarei prinţului Philip, prinţesa Marina a Greciei cu ducele de Kent, unchi al prinţesei Elisabeta. Căsătoria a avut loc la 20 noiembrie 1947, la Westminster Abbey din Londra, conform www.royal.uk. Prinţul Philip, care a efectuat serviciul militar în Marina Britanică, a devenit, în urma căsătoriei, duce de Edinburgh. Cuplul regal a avut patru copii: prinţul Charles de Wales, moştenitorul tronului (14 noiembrie 1948), prinţesa Anne (1950), prinţul Andrew (1960) şi prinţul Edward (1964).
La 9 septembrie 2015, Elisabeta a II-a a devenit monarhul britanic cu cea mai îndelungată domnie, depăşind-o pe cea a reginei Victoria (1837-1901), notează www.royal.uk, citat de Agerpres.ro.
Monarh activ şi susţinător al îndatoririlor regale, de la cele oficiale statale la cele filantropice, regina Elisabeta a II-a a adus în centrul atenţiei, prin acţiunile sale, afirmarea identităţii naţionale şi unitatea, continuitatea, dar şi stabilitatea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Regina este comandantul suprem al forţelor armate şi guvernatorul suprem al Bisericii Angliei, îl desemnează pe primul ministru, pe ceilalţi miniştri, pe arhiepiscopi şi episcopi.
Pe fondul mai multor probleme de sănătate, la 9 aprilie 2021, soţul său, prinţul consort Philip a încetat din viaţă la vârsta de 99 de ani. Regina a decretat opt zile de doliu naţional. La 20 noiembrie 2017, regina Elisabeta a II-a şi prinţul Philip au devenit primul cuplu din istoria monarhiei britanice care şi-a celebrat nunta de platină, eveniment care a fost marcat de clopotele catedralei Westminster.
Clic pe imaginea de mai jos pentru a deschide galeria foto
Sursa: (Sursa Foto Fox Poze / Hulton Arhiva / Getty Images)
Regina Elisabeta a II a se deplasează cu metroul, după ceremonia oficială de deschidere a Victoria Line la metroul londonez în martie 1969. (Sursa Foto Fox Poze / Hulton Arhiva / Getty Images)
Sursa: (Foto Marcus Adams / Paul Popper / Popperfoto / Guliver /Getty Images)
Portret din copilărie al Reginei Elisabeta a II-a. Anul realizării fotografiei, circa 1928. (Foto Marcus Adams / Paul Popper / Popperfoto / Guliver /Getty Images)
Sursa: (Foto Marcus Adams / Paul Popper / Popperfoto / Getty Images)
Portret din copilărie al reginei Elisabeta a II-a, din anul 1934. (Foto Marcus Adams / Paul Popper / Popperfoto / Guliver/ Getty Images)
Sursa: (Foto Central Press / Guliver /Getty Images)
12 mai 1937. Regele George și Regina Elisabeta cu prințesele Elizabeth (centru) și Margaret (1930 - 2002) și membri ai Familiei Regale, pe balconul Palatului Buckingham după ceremonia de încoronare. (Foto Central Press / Guliver /Getty Images)
Sursa: (Foto Imagno/Guliver/Getty Images)
Prințesa Elisabeta ( în mijloc) in 1938. (Foto Imagno/Guliver/Getty Images)
Sursa: (Foto Central Press / Guliver/Getty Images)
21 aprilie 1939. Prințesa Elisabeta cu un ponei. (Foto Central Press / Guliver/Getty Images)
Sursa: (Foto Lisa Sheridan / Studio Lisa /Guliver/ Getty Images)
Prințesa Elisabeta (mai târziu Regina Elisabeta a II) la Castelul Windsor, Berkshire, Iunie 1940. (Foto Lisa Sheridan / Studio Lisa /Guliver/ Getty Images)
Sursa: (Foto Lisa Sheridan/Studio Lisa/Guliver/Getty Images)
Imagine din 1941. (Foto Lisa Sheridan/Studio Lisa/Guliver/Getty Images)
Sursa: (Foto Bert Hardy/Guliver /Getty Images)
Imagine din 1947, de la nunta reginei Elisabeta a II-a cu Prințul Filip, Duce de Edinburgh. (Foto Bert Hardy/Guliver /Getty Images)
Sursa: (Foto GAMMA / Gamma-Keystone via Guliver / Getty Images)
Londra, 1970. Un soldat leșină în timp ce Regina Elisabeta a II-a trece călare pe un cal la o paradă din iunie 1970 în Londra, Anglia. (Foto GAMMA / Gamma-Keystone via Guliver / Getty Images)
Sursa: (Foto Lichfield / Guliver /Getty Images).
Regina Elisabeta a II-a la bordul navei Britannia, în martie 1972. (Foto Lichfield / Guliver /Getty Images).
Sursa: (Foto Keystone-France \ Gamma-Rapho via Guliver/Getty Images)
Aprilie 1963. Regina Elisabeta și soțul ei duce de Edinburgh râd la o acrobație pe frânghie efectuată de doi tineri recruți în timpul vizitei familiei regale la o tabără militară din Țara Galilor. (Foto Keystone-France \ Gamma-Rapho via Guliver/Getty Images)
Sursa: (Foto Fox Poze / Hulton Arhiva / Guliver/ Getty Images)
Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip, duce de Edinburgh, împreună cu fiul lor, prințul Edward, pe balcon, la Palatul Buckingham. Londra, 13 iunie 1964. (Foto Fox Poze / Hulton Arhiva / Guliver/ Getty Images)
Sursa: (Sursa foto Serge Lemoine / Guliver/Getty Images)
Regina Elisabeta a II -a poartă coroană și colier cu bijuterii. Imagine din 1975. (Fotografie de Serge Lemoine / Guliver/Getty Images)
Sursa: (Foto Tim Graham / Guliver / Getty Images)
Bahrain, februarie 1979. Regina vorbește cu emirul din Bahrain. (Foto Tim Graham / Guliver / Getty Images)
Sursa: (Foto Keystone / Guliver/Getty Images)
Mai, 1985. Regina Elisabeta a II-a aplaudă cu entuziasm la o cursă de cai în cadrul Royal Windsor Horse Show. (Foto Keystone / Guliver/Getty Images)
Sursa: (Foto Jayne Fincher / Printesa Diana Arhiva / Guliver / Getty Images)
Regina Elisabeta, prințesa Diana (1961 - 1997) și Prințul Charles la Victoria Station, Londra, unde vor primi o delegație de stat din Nigeria, în martie 1989. (Foto Jayne Fincher / Printesa Diana Arhiva / Guliver / Getty Images)
Sursa: (Foto Tim Graham/Guliver/Getty Images)
Regina Elisabeta a II-a (Elizabeth Alexandra Mary de Winsdor) s-a născut la 21 aprilie 1926, la Londra, fiind fiica Prințului Albert, Duce de York, viitorul rege George al VI-lea, cel de-al doilea fiu al Regelui George al V-lea și al Reginei Mary, și a Elisabetei Bowes-Lion, Ducesă de York. Regina Elisabeta a II-a este șeful Casei de Windsor, Casa Regală a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. (Foto Tim Graham/Guliver/Getty Images)
Sursa: ( Foto Tim Graham/Guliver/Getty Images)
( Foto Tim Graham/Guliver/Getty Images)
Sursa: (Foto Anwar Hussein / Guliver/Getty Images)
Regina Elisabeta. Glasgow, Scoția, iulie 1999. (Foto Anwar Hussein / Guliver/Getty Images)
Sursa: (Foto ROTA-Pool / Guliver/Getty Images)
Windsor, Anglia, aprilie 2005. Regina Elisabeta a II-a cu prințul Charles și soția sa Camilla, ducesa de Cornwall. (Foto ROTA-Pool / Guliver/Getty Images)
Sursa: (Foto Leon Neal / WPA Pool / Guliver/Getty Images)
Blackpool, Marea Britanie. Decembrie, 2009. Regina Elisabeta a II-a o întâlnește pe cântăreața Lady Gaga la Royal Variety Performance. (Foto Leon Neal / WPA Pool / Guliver/Getty Images)
Sursa: (Foto Chris Jackson / Guliver/Getty Images)
Braemar, Scoția, septembrie 2014. Regina Elisabeta a II-și prințul Charles în timpul Braemar Highland Games. (Foto Chris Jackson / Guliver/Getty Images)
Sursa: (Foto Mary McCartney / Majestatea Sa Regina Elisabeta a II via Guliver/ Getty Images)
Regina Elisabeta a II -a este așezată la biroul ei în camera ei audiență privată la Palatul Buckingham. Imaginea a fost realizată de Mary McCartney, în iulie 2015, pentru a marca momentul în care regina a devenit monarhul cu cea mai îndelungată domnie: 63 de ani. (Foto Mary McCartney / Majestatea Sa Regina Elisabeta a II via Guliver/ Getty Images)
Sursa: (Sursa foto Samir Hussein / WireImage/Guliver/Getty Images)
Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord împlinește 90 de ani.
Fotografia este realizată în martie, 2016, la Londra. (Sursa foto Samir Hussein / WireImage/Guliver/Getty Images)
Sursa: (Foto Annie Leibovitz/Guliver/Getty Images)
Una dintre cele mai recente fotografii cu regina Elisabeta a II-a. (Foto Annie Leibovitz/Guliver/Getty Images)
Sursa: (Foto Annie Leibovitz/Guliver/Getty Images)
Imagine dată publicității azi de Casa Regală. (Foto Annie Leibovitz/Guliver/Getty Images)
1. Despre valorile si tradițiile familiei sale regale britanice aș avea totuși câteva rezerve.
2. Despre morți numai de bine. Cineva o asteaptă de 32 de ani să fie plimbat cu caleasca regală si acolo sus.
3. Să ne despărțim de trecut râzând. (că oricum nu știm ce ne rezervă viitorul)
Like 0
Cred ca decesul Reginei Elisabeth inseamna si incheierea un ere in care traditiile adevarate si nu inventate, cinstea, onoarea, responsabilitatea si respectul fata de cei din jurul erau valori la loc de cinste. Pentru mine ea a fost un simbol ca mai avem o speranta sa revenim la valorile umane de baza, putin exagerat si utopic, dar credeam. Din pacate ea nu mai este si in acest moment nu exista nimeni in lume care sa preia locul lasat de Regina Elisabeth, de aceea cred ca vom intra cu forta intr-o noua era in care toate valorile umane vor fi date deoparte si tot ce am crezut ca este bine sa faci in viata nu mai conteaza.
Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.
„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
2. Despre morți numai de bine. Cineva o asteaptă de 32 de ani să fie plimbat cu caleasca regală si acolo sus.
3. Să ne despărțim de trecut râzând. (că oricum nu știm ce ne rezervă viitorul)