Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

A peRFect journey

Retragere Federer

Foto: Profimedia Images

Imaginea asta nu o mai poți găsi în nici un alt sport- Roger Federer și Rafael Nadal, care alcătuiesc una din cele mai mari rivalități din sport din toate timpurile, plângând împreună la meciul de retragere a celui dintâi.

Recordurile deținute de Roger vor fi depășite dar ce a adus el tenisului și sportului în general nu va fi uitat niciodată - camaraderia și fair play-ul, eleganța - atât în victorii, cât și în înfrângeri, bunătatea, naturalețea, ușurința în tot ce a întreprins, faptul că a rămas totdeauna cu picioarele pe pământ - chiar și după cele mai mari succese, puterea de a-și arata emoțiile, efortul de a încerca să fie mereu mai bun chiar când nimeni nu îi mai dădea nici o șansă și îl credea prea bătrân să mai poată câștiga ceva, atitudinea exemplară din viață de zi cu zi lipsită de orice scandal. 

Roger transcende tenisul, este mai mare ca sportul pe care l-a practicat și totodată a adus mulți noi spectatori. Am început să urmăresc tenis când am început să îl urmăresc pe Roger.

Mulți comentatori spun că cei care l-au urmărit de-a lungul anilor au simțit o conexiune personală cu el pentru că simțeau că el este ca noi. Părerea mea este că noi toți am simțit o conexiune personală cu el pentru că toți am vrea să fim ca el.

Mulți comentatori spun despre el că a fost un artist, dar arta nu vine numai de la partea estetică- mișcări elegante și fluiditate- ci și de la modul cum te făcea să simți, să te emoționeze.

Roger a schimbat întregi generații de jucători de tenis și i-a făcut să aspire să fie ca el. Toți rivalii lui vorbesc frumos despre el iar respectul pe care el l-a avut pentru toți i-a făcut și pe aceștia să aibă respect pentru orice adversar. De la generațiile băieților nebuni din tenis din anii ‘70, ‘80 și ‘90 am ajuns la generația de gentlemani a lui Roger Federer - un exemplu de urmat pentru toți copiii care vor să facă sport.

Aseară am asistat la una din cele mai emoționante scene din sport și mă simt norocoasa că am avut prilejul să îl urmăresc pe Roger de la începutul carierei sale.

Thank you, Roger! You will be greatly missed.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ovidiu check icon
    Așa e, Federer e un virtuoz care a transformat tenisul în artă. Dezinvoltură, naturalețe, fairplay. Nu l-am văzut pe Roger protestând, înjurând, bolborosind, antrenându-se în discuții cu arbitrii sau spectactatorii. Juca tenis cu
    o lejeritate nemaiîntâlnită, așa cum ar clipi sau ar respira. Și totuși, prea multe lacrimi, acum! Federer n-a plecat, e încă printre noi, e viu, mai are încă multe de făcut pe lumea asta. E exagerat ca să îl plângem ca pe un dispărut. E o lege a firii, în care vârsta, timpul te obligă la niște renunțări. Se întâmplă atât cu zeii tenisului cât și cu noi toți.
    Nimeni nu e scutit.
    • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult