Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

A șasea zi consecutivă în Piață. În România are loc cel mai mare protest de până acum. 600.000 de oameni sunt în stradă

Neam luminat

UPDATE 600.000 protestează în toată țara, iar 300.000 dintre ei doar în București.

UPDATE Ora 22:00. La manifestațiile din toată țara se cântă imnul României.

UPDATE: 50.000 în stradă, la Cluj, 40.000, la Timișoara

UPDATE 33.000 de oameni protestează la Sibiu.

UPDATE Manifestanții din Piața Victorie țin un moment de reculegere. Pe blocuri sunt proiectate cuvintele Colectiv și 1989. 

UPDATE Momentul luminilor din Piața Victoriei, surprins de fotograful Dan Mihai Bălănescu

Foto: Dan Mihai Bălănescu

UPDATE Momentul luminilor, surprins de fotograful Andrei Mosloc

Foto: icsPhoto/Mosloc Andrei

UPDATE 30.000 de oameni protestează în Iași. La Cluj sunt 45.000 de oameni pe stradă.

UPDATE Imagini impresionate din Piața Victoriei. 250.000 de manifestanți și-au aprins luminile telefoanelor mobile.

UPDATE Protestatarii continuă să vină spre Piața Victoriei. pentru că au aflat că metroul nu oprește la Victoriei, protestatarii vin pe jos de la Romană sau de la Aviatorilor. Numărul lor este impresionant.

UPDATE 37.000 protestează la Timișoara. Se cântă: „Milioane de români pe stradă, Dragnea să ne vadă”.

UPDATE 220.000 de protestatari în Piața Universității. Este un record.

UPDATE: 400.000 de oameni sunt acum în stradă în întreaga Românie. Este cel mai mare protest de până acum, atât în București cât și în țară. 

UPDATE Potrivit Digi 24, în Piața Victoriei se află 200.000 de oameni.

Foto: Dan Mihai Bălănescu

UPDATE La Timișoara, numărul protestatarilor trece de 30.000. Oamenii cântă: „Doamne, vino Doamne!. O persoană le împarte gratuit apă manifestanților. Printre scandări este și „Referendum”.

UPDATE Metrourile nu mai opresc la Piața Victoriei, călătorii fiind informați că acest lucru se întâmplă din cauza aglomerației, relatează Digi24, citând un jurnalist aflat într-unul dintre trenuri.

UPDATE Numărul manifestanților a ajuns la 130.000 în Piața Victoriei.

UPDATE Potrivit Digi 24, în Piața Victoriei sunt 120.000 de manifestanți. 

UPDATE Numărul protestarilor din Piaţa Victoriei ajunsese la ora 20:00 la 100.000. La Braşov sunt 9.000, la Constanța, 4.000, la Sibiu și Timișoara sunt câte 20.00, la Galați sunt 5.000, la Cluj, 30.000, anunță Digi 24.

UPDATE Numărul protestarilor din Piaţa Victoriei a ajuns la 80.000. 

UPDATE Oamenii continuă să vină la protestul din Timișoara. În Piața Operei sunt foarte mulți copii, iar mulți proprietari de câini și-au adus animalele de companie. 

Foto: Mircea Balea

UPDATE 20.000 de oameni strigă, în Piața Operei, din Timișoara: „Demisia” și „București, luptă București!”

Foto: Mircea Balea

UPDATE 20.000 de oameni își strigă acum nemulțumirile în Piața Victoriei.

UPDATE 2.000 de oameni cer demisia Guvernului la Brașov, același număr de protestatari înregistrându-se și la Cluj.

UPDATE Și la Iași 1.000 de oameni au ieșit în stradă, la Brașov numărul manifestanților ajungând la 600.

UPDATE 10.000 de oameni protestează în Piața Victorie față de Guvernul Grindeanu.

UPDATE La contramanifestația de Palatul Cotroceni, numărul manifestanților pro-Guvern a ajuns, potrivit estimărilor Digi24 la 1.200 de persoane. 

UPDATE: Sunt 4.000 de oameni în Piața Victoriei, jandarmii au înlăturat gardurile în care erau ținuți protestatarii, la Palatul Cotroceni sunt 200 de protestatari.

UPDATE: În fața Palatului Cotroceni este în desfăsurare un protest împotriva presedintelui Klaus Iohannis. Sunt aproape 40 de protestatari, mare parte persoane în vârstă. 

Simultan, pe facebook, Liviu Dragnea a postat următorul mesaj:

UPDATE: În Piața Victoriei s-au strâns deja aproape 1.000 de persoane. Protestatarii cer demisia Guvernului, care a ânceput la această oră sedința. Mai multe detalii despre ordinea de zi puteți vedea aici.

STIRE INIȚIALĂ

Duminică, în Piața Victoriei din Capitală, este programat cel mai mare protest de până acum față de ordonanța de schimbare a codurilor și față de Guvernul Grindeanu. Oamenii sunt așteptați în Piață încă de la ora 14:00, iar la ora 20:00 va fi intonat imnul României.

Sâmbătă seară, un număr record de români, peste 330.000, au ieșit în stradă, numai în Piața Victorie fiind 170.000 de manifestanți. Deși premierul Grindeanu a anunțat sâmbătă seara că va abroga ordonanța, spunând că Guvernul „va găsi calea legală - abrogarea, prorogare-, ca să nu intre în vigoare această ordonanţă, ca să fiu cât se poate de clar”, numărul manifestanților a continuat să crească. 

Asta, pe de-o parte, pentru că oamenii din Piață vor să vadă publicat în Monitorul Oficial actul normativ care va împiedica ordonanța de schimbare a codurilor penale să își facă efectele. Pe de altă parte, pentru că anunțul lui Grindeanu, care a afirmat că ministrul Justiției își „asumă consecințele” este pentru ceicare protestează de atâtea zile „prea puțin, prea târziu”. Ei se îndoiesc că, după ordonanța dată pe ascuns noaptea, Guvernul Grindeanu mai e capabil să conducă cu bună credință România.

Zeci de studenți au ajuns sâmbătă dimineață la București pentru a se alătura protestatarilor din Capitală. Potrivit News.ro, prima lor oprire a fost la sediul Direcție Naționale Anticorupție, unde au scandat: „Liviu, nu uita, te așteaptă Laura”. Studenții s-au îndreptat apoi spre Piața Victoriei. Sâmbătă seara, la Cluj au protestat 40.000 de oameni. 


Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Totuși, trebuie neapărat, confirmarea numărului de participanți din partea domnișoarei Reporter de la RT(aceea cu pătratul din Piața Victoriei)
  • Like 0
 • O seara formidabila, bravo!!!
  • Like 1
 • Ion check icon
  Numarul a fost foarte mare pentru ca unii au venit, altii au plecat pe parcursul zile; n-a fost toata lumea simultan in piete si pe strazi la ora 22. In orasele mici, rosii, a iesit lume asa ....sovaielnic fara sa strige... In zile normale de duminica n-ar fi iesit deloc
  • Like 0
  • @ Ion
   Sunteți depresiv, rău- voitor sau faceți exerciții filosofarde???
   • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult