Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Abatoarele din Germania și lucrătorii români ilegali. Razii la două societăți care au adus fraudulos în țară muncitori din Europa de Est

Lucrători ordine publică Germania

Foto: Guliver/ Getty Images

Problemele din industria cărnii reapar în atenția publicului - de aceasta dată „însoțite" însă de intervenția forțelor de ordine (800 de agenți) la locul, sau mai bine zis, la locurile faptei.

Este vorba de 2 societăți ce au introdus în țară în mod ilegal muncitori din Europa de Est.

Raziile au avut loc miercuri, 23 septembrie, în 5 landuri germane, inclusiv la Berlin, percheziționate fiind 40 de locații. Bunurile  confiscate însumează 1,5 milioane de euro.

Cele 2 societăți sunt acuzate de a fi întocmit documente false pentru muncitori în majoritatea lor români. Principalii suspecți sunt 10 persoane, angajați de cele 2 societăți ce acționau independent una de cealaltă, însă după același model: lucrătorii primeau acte false, erau ajutați cu formalitățile necesare autorităților, li se aranja cazare și transport, toate aceste servicii fiindu-le ulterior deduse din salariu.

Poliția germană intenționează să adune cât mai multe dovezi incriminatorii și să afle numărul exact al persoanelor introduse ilegal în țară, care, după un interogatoriu, pot fi expulzate.

După scandalurile provocate de neglijența marilor abatoare, rezultate în numeroase focare de COVID-19, Ministrul Muncii a decis înăsprirea legislației privind controalele și protecția muncii.

În data de 10 septembrie, Parlamentul german a început să lucreze la această lege, care prevede și faptul că activitățile de bază din industria cărnii (tăierea și procesarea) nu vor mai putea fi efectuate de lucrători externi întreprinderilor. Contractele întocmite prin firme intermediare și de angajare temporară vor fi interzise începând cu 2021.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult