Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Germania. Criza de la abatorul Tönnies impune un lockdown regional. 365.000 de persoane vor trebui să renunțe la libertatea proaspăt recăpătată

Tonnies

Foto: Revierfoto/ AFP/Profimedia

În momentul de față, numărul de îmbolnăviri de la abatorul Tönnies a ajuns la 1553, cifră îngrijorătoare nu doar pentru landul Vestfalia, ci pentru întreaga Germanie.

Deși un pic șovăitoare la început, autoritățile, în frunte cu primul ministru al landului, Armin Laschet (CDU), au hotărât un lockdown regional în zona Gütersloh și Warendorf, ceea ce înseamnă că 365.000 de persoane vor trebui să renunțe la libertatea proaspăt recăpătată, cel puțin până la 30 iunie. Restricțiile privind contactele sociale vor reintra în vigoare, în spațiul public fiind permisă circulația grupurilor compuse din membrii unei singure familii sau din maxim 2 persoane cu domiciliu diferit. Manifestările culturale sunt anulate, grădinițele, școlile, sălile de fitness, cinematografele și barurile se închid. Deschise rămân doar restaurantele, nevoite să respecte cu strictețe măsurile de igienă și distanța dintre mese/ clienți. Încă nu s-au interzis călătoriile, dar se recomandă să nu se părăsească localitatea de reședință.

Capacitățile de testare au fost extinse în landul Vestfalia, iar centrul de testare deschis marți, 23 iunie, va efectua teste gratuite pentru orice doritor.

Situația de la Tönnies este considerată alarmantă, având în vedere faptul că noile îmbolnăviri au dus la creșterea factorului de reproducere, ce a atins deja valoarea de 2,88. Institutul Robert Koch asigură totuși populația de posibilitatea evitării unui al doilea val de îmbolnăviri, știind că situația generală este stabilă de peste o lună (192.000 cazuri confirmate).

Din cauza crizei și a gestiunii îndoielnice a acesteia, însuși coproprietarul abatorului, Clemens Tönnies, s-a aflat săptămâna aceasta în lumina reflectoarelor, fiind cunoscut ca „boss" al echipei de fotbal Schalke, „baron al cărnii" (aflat într-o acerbă concurență cu un alt concern din branșă, și el recent confruntat cu probleme "patologice", notoriul Westfleisch), însă nu în ultimul rând pentru afacerile cu Gazprom și strânsa prietenie cu Vladimir Putin. Datorită numeroaselor contacte politice, Clemens Tönnies a reușit până acum să depășească momente dificile…

Reacția sa la criza actuală și critica vehementă nu s-a lăsat deci așteptată: marți, 23 iunie, a anunțat îmbunătățirea condițiilor de cazare/muncă și angajarea directă a tuturor lucrătorilor până la sfârșitul lui 2020. „Dorim să producem și în viitor carne pentru Germania.”

Însă până la aplicarea măsurilor promise, fanii FC Schalke vor demonstra sâmbătă împotriva conducerii clubului. Încă de la finalul lunii mai guvernul german a hotărât înăsprirea legilor privitoare la munca din industria cărnii: din 1 ianuarie 2021 sunt interzise contractele încheiate prin intermediari și subcontractori, ce nu fac decât să anuleze răspunderea fabricilor față de drepturile angajaților. Și controalele se vor înmulți, scopul fiind acela de a produce schimbări durabile în sistem.

Miercuri, 24 iunie, s-a făcut auzită și reacția ambasadorului României la Berlin, Emil Hurezeanu, care a solicitat îmbunătățirea imediată a condițiilor de muncă a românilor angajați în abatoarele germane.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult