Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Germania. Criza de la abatorul Tönnies impune un lockdown regional. 365.000 de persoane vor trebui să renunțe la libertatea proaspăt recăpătată

Tonnies

Foto: Revierfoto/ AFP/Profimedia

În momentul de față, numărul de îmbolnăviri de la abatorul Tönnies a ajuns la 1553, cifră îngrijorătoare nu doar pentru landul Vestfalia, ci pentru întreaga Germanie.

Deși un pic șovăitoare la început, autoritățile, în frunte cu primul ministru al landului, Armin Laschet (CDU), au hotărât un lockdown regional în zona Gütersloh și Warendorf, ceea ce înseamnă că 365.000 de persoane vor trebui să renunțe la libertatea proaspăt recăpătată, cel puțin până la 30 iunie. Restricțiile privind contactele sociale vor reintra în vigoare, în spațiul public fiind permisă circulația grupurilor compuse din membrii unei singure familii sau din maxim 2 persoane cu domiciliu diferit. Manifestările culturale sunt anulate, grădinițele, școlile, sălile de fitness, cinematografele și barurile se închid. Deschise rămân doar restaurantele, nevoite să respecte cu strictețe măsurile de igienă și distanța dintre mese/ clienți. Încă nu s-au interzis călătoriile, dar se recomandă să nu se părăsească localitatea de reședință.

Capacitățile de testare au fost extinse în landul Vestfalia, iar centrul de testare deschis marți, 23 iunie, va efectua teste gratuite pentru orice doritor.

Situația de la Tönnies este considerată alarmantă, având în vedere faptul că noile îmbolnăviri au dus la creșterea factorului de reproducere, ce a atins deja valoarea de 2,88. Institutul Robert Koch asigură totuși populația de posibilitatea evitării unui al doilea val de îmbolnăviri, știind că situația generală este stabilă de peste o lună (192.000 cazuri confirmate).

Din cauza crizei și a gestiunii îndoielnice a acesteia, însuși coproprietarul abatorului, Clemens Tönnies, s-a aflat săptămâna aceasta în lumina reflectoarelor, fiind cunoscut ca „boss" al echipei de fotbal Schalke, „baron al cărnii" (aflat într-o acerbă concurență cu un alt concern din branșă, și el recent confruntat cu probleme "patologice", notoriul Westfleisch), însă nu în ultimul rând pentru afacerile cu Gazprom și strânsa prietenie cu Vladimir Putin. Datorită numeroaselor contacte politice, Clemens Tönnies a reușit până acum să depășească momente dificile…

Reacția sa la criza actuală și critica vehementă nu s-a lăsat deci așteptată: marți, 23 iunie, a anunțat îmbunătățirea condițiilor de cazare/muncă și angajarea directă a tuturor lucrătorilor până la sfârșitul lui 2020. „Dorim să producem și în viitor carne pentru Germania.”

Însă până la aplicarea măsurilor promise, fanii FC Schalke vor demonstra sâmbătă împotriva conducerii clubului. Încă de la finalul lunii mai guvernul german a hotărât înăsprirea legilor privitoare la munca din industria cărnii: din 1 ianuarie 2021 sunt interzise contractele încheiate prin intermediari și subcontractori, ce nu fac decât să anuleze răspunderea fabricilor față de drepturile angajaților. Și controalele se vor înmulți, scopul fiind acela de a produce schimbări durabile în sistem.

Miercuri, 24 iunie, s-a făcut auzită și reacția ambasadorului României la Berlin, Emil Hurezeanu, care a solicitat îmbunătățirea imediată a condițiilor de muncă a românilor angajați în abatoarele germane.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult