Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Absolvent de Harvard: „România nu o să fie mai bună fără ca oamenii care au plecat să se întoarcă să o facă mai bună”

Tinu Boșinceanu

În urmă cu cinci ani, Tinu Bosînceanu absolvea cum laudae prestigioasa universitate Harvard, unde a studiat matematica. Originar din Suceava, înotător de performanță și medaliat la mai multe olimpiade de matematică, tânărul a urmat liceul în București, iar la finalul anilor de studiu și-a depus dosarul de admitere la mai multe universități. A fost admis la cinci din SUA, între care și Harvard, și cinci britanice, între care și Cambridge. A ales Harvard, unde primise o bursă integrală, iar la finalul universității îl aștepta în America o carieră promițătoare. Lucra în trading, unde câștiga mulți bani pentru un tânăr de 20 și ceva de ani, iar câștigurile ar fi urmat să crească, odată cu experiența. Părea că își văzuse cu ochii visul din liceu, acela de a ajunge dintr-o țară în care „nu se poate face nimic” în „Țara tuturor posibilităților”.

Însă lucrurile nu stăteau chiar așa. Și-a dat seama că nu se simte motivat de bani, ci de ideea de a avea o misiune. Și a realizat atunci că un loc bun pentru a avea impact și pentru a-ți realiza potențialul este chiar România din care plecase. În urmă cu mai bine de doi ani, a fondat la București Upgrade Academy - un spațiu de învățare care le oferă elevilor de liceu programe de educație alternativă și care îi pregătește pentru admiterea la mari universități ale lumii.

Studenți români în cele mai bune universități americane

„Ești omul care îi ajută pe tinerii români să plece din țară”, îi spun când ne întâlnim.

„Nu îi pregătim noi să plece, ei ar pleca oricum cu siguranță. Noi ce facem este să îi ajutăm să plece în locurile cele mai bune. De la noi pleacă 12-16 pe an la Oxford și Cambridge, pleacă 6-8 la universitățile din Ivy League - SUA, apoi în Olanda la Delft. În Anglia cursanții noștri ajung în top 10 universități, în America în top 25, în Olanda în top 5”, răspunde el. La Upgrade Academy, mentorii au studiat în străinătate. Și s-au întors. Acest lucru este în sine un exemplu pentru tinerii care își doresc să fie admiși la o mare universitate internațională. 

„Nu cred că știu o cultură în care statutul de emigrant să fie atât de apreciat ca în România”

„Mai mulți din elevii noștri de acum zic că vor să plece și să se întoarcă. E clar că există un echilibru mai bun decât în generația mea, când toată lumea se gândea la plecare ca la singura variantă rezonabilă. Poate că există mai multă speranță, dar cred că a început să se vorbească mai mult despre efortul de a te adapta într-o țară străină și de a lăsa o lume în spate. Cred că până de curând a fost un entuziasm foarte puternic, în care și părinții au avut o motivație foarte puternică să plece. Nu cred că știu o cultură în care statutul de emigrant să fie atât de apreciat ca în România. În România, să ai copilul plecat e o onoare. Asta cred că se naște dintr-o părere că acolo e mult mai bine și dintr-o ignorare a dezavantajelor de a pleca din țară. Care acum sunt popularizate mai bine”, explică Tinu Bosînceanu.

Lucrând mult cu tinerii, a văzut însă și care sunt dezavantajele școlii românești. Atunci când îi întâlnește el, mulți adolescenți sunt descurajați de școală și și-au pierdut speranța că pot găsi acolo ceva care să îi intereseze și să îi motiveze. „Profesorii nu dedică deloc energie ca să îi înțeleagă pe copii. Rolul de mentor ar trebui să fie și de modelator de caractere. Ca elevul să înțeleagă și își însușească informațiile academice, trebuie să te admire și pe tine ca om. Și ca să te admire ca om, trebuie să dedici timp, să pornești un proces introspectiv în elev. Asta mi se pare că nu se face deloc. Profesorii români vin cu un set de valori în care ei cred, de exemplu, că disciplina trebuie antrenată. Și vin și dau la toată clasa 4. Și dau probleme de olimpiadă cu materie nepredată. Ăsta poate să fie un mod de a te gândi la educație. Dar mulți dintre elevi nu au nicio dorință de a fi supuși unui asemenea tratament Iar profesorii nu ascultă dorința asta a elevilor”, crede fondatorul Upgrade Academy. O altă problemă de care se plâng elevii români este arbitrariul în acordarea notelor. În anumite clase, elevii au profesori severi care le dau note mici, deși se străduiesc. În altele, profesorii sunt permisivi și dau note mari cu ușurință. Așa că se întâmplă adesea ca doi elevi de același nivel să aibă note radical diferite.

Tinu Bosinceanu

Când în companii motivezi oamenii prin misiune, nu poți să motivezi elevii la școală prin sancțiune

Generațiile anterioare aveau părinți care puneau ei înșiși disciplina pe primul plan și, mai mult decât atât, trebuiau să se pregăteasca pentru meserii bazate, într-o măsură destul de mare, pe standardizare. Însă lucrurile s-au schimbat radical în ultimul deceniu și continuă să se schimbe accelerat.

„În era asta în care libertatea este lucrul cel mai important și în joburi nu mai poți să motivezi oamenii nici cu bani, nici cu teamă, ci îi motivezi prin misiune, nu poți la școală să motivezi copiii prin sancțiune. E cel mai stupid lucru pe care poți să îl faci. Motivația principală ar fi să stabilești o relație între tine și elev, iar el să înțeleagă valoarea actului educațional și să tragă în sensul ăsta”, crede Tinu Bosînceanu.

Povestește că la Upgrade Academy cursurile pornesc de la abilitățile și calitățile pe care mentorii doresc să le cultive în elevii lor: gândire critică, empatie, creativitate, modestie. Clasele au câte șase elevi, iar temele sunt individualizate. „Copiii au nevoie, mai mult decât orice, de timp de introspecție. La cursuri, vorbim despre principii, despre cine ești, despre cine vrei să fii. Le-am povestit despre felul în care luăm decizii pe baza a ce vrem să fim. Și le-am dat să citească din Marc Aureliu despre valorile pe care a încercat să le ia de la oamenii care au fost alături de el. Le-am cerut să aleagă cinci dintre ele și după aceea am discutat de ce sunt importante cele cinci, cum îi definesc pe ei”, povestește mentorul.

Bagajul de cunoștințe valorează foarte puțin fără antrenarea gândirii critice

Sunt discuții care lipsesc în școala românească, dar care sunt prezente în învățământul din SUA. Dacă ar importa ceva de acolo ar fi exact acele dezbateri libere, care îi cultivă elevului gândirea critică, curajul de a-și argumenta ideile și spiritul de inițiativă. În școala românească, unde elevul trebuie să se conformeze mereu indicațiilor de la catedră, copiii și tinerii nu pot deprinde curajul de a-și exprima opiniile. „Am făcut cu copiii exerciții în care îi încurajez să îmi pună întrebări și să se contrazică cu mine și mi se pare că asta îi duce într-un loc de inițiativă. Am avut cazuri de elevi deconectați de școală, care după aia au început o revistă, am avut cazuri de elevi care au organizat un eveniment pentru copiii care se gândesc la artă și sunt descurajați de părinți sau un eveniment împotriva homofobiei. Dacă nu ai încredere, nu poți să ai inițiativă. În metoda de mentorat prescriptiv este tăiată mereu inițiativa - pentru că nu poți să faci mai mult din exercițiul care îți place și mai puțin din celălalt. Trebuie să faci exact ce ți se cere”, spune Tinu Bosîncenu.

Dacă ar păstra ceva din școala românească ar fi bagajul bogat de cunoștințe, care îți deschide perspectiva asupra lumii. „Dar mi se pare că acest lucru valorează foarte puțin sau e chiar dăunător, dacă nu vine la pachet cu mecanismele de antrenare de gândire critică, de creativitate și de inițiativă. care vin din a lăsa elevul să aleagă și să își asume mai mult din responsabilitatea învățării”, este de părere el.

„Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață”

Îl întreb cum crede că ar trebui să se schimbe societatea românească, în ansamblul ei, astfel încât tinerii plecați în străinătate să se întoarcă acasă.

„Nu mi se pare că societatea românească trebuie să fie mai bună, mi se pare că oamenii trebuie să o facă mai bună. E un cerc. România nu o să fie mai bună fără ca oamenii care au plecat să se întoarcă să o facă mai bună. Iar acest lucru se poate întâmpla dacă vor începe să privească statutul de emigrant cu mai multă obiectivitate și dacă nu o să mai existe polarizarea aceasta atât de mare aici versus dincolo. Deja, de când am venit eu, s-au întors patru colegi de-ai mei, care au făcut toți facultăți mari și care acum se simt foarte bine aici. Mi se pare că fiecare om, la diferite etape în viață, are nevoie să fie într-o parte sau în alta. Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață, ca o căsătorie - eu sunt român în România sau eu am plecat și nu mă mai întorc înapoi. Societatea a devenit oricum mult mai fluidă și trebuie să privești obiectiv. Mi se pare că asta ar ajuta la întoarcerea mai multor oameni, care or să facă lucrurile mai bune. Și poveștile lor or să inspire”, crede Tinu Bosînceanu.

Acest articol face parte din campania Mergi la VOT! inițiată de ROM Autentic.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Asa visam si eu acuma vreo 10 ani, ca in vreo 10-15 ani ne intoarcem acasa. Problema este ca cei de top deja suntem angrenati in sistem foarte bine si pina cind se rezolva problemele esentiale acolo, legate de coruptie si incompetenta am mari dubii ca ne vom misca de aici. Asta ca sa nu mai spunem ca inaintam in virsta, si suntem din ce in ce mai dependenti de un sistem de sanatate demn, ceea ce nu e cazul in Romania.
    • Like 0
  • Asa visam si eu acuma vreo 10 ani, ca in vreo 10-15 ani ne intoarcem acasa. Problema este ca cei de top deja suntem angrenati in sistem foarte bine si pina cind se rezolva problemele esentiale acolo, legate de coruptie si incompetenta am mari dubii ca ne vom misca de aici. Asta ca sa nu mai spunem ca inaintam in virsta, si suntem din ce in ce mai dependenti de un sistem de sanatate demn, ceea ce nu e cazul in Romania.
    • Like 0
  • Nu stiu cata inspiratie poate transmite acest tanar altora insa din text reiese ca acesta este scolit de Guvernul american si acum este in tara cu un job precis pt ei.In realitate,grosul emigrantilor romani sunt familisti ,integrati,majoritatea au cetatenia sau residenta tarilor lor de adoptie iar sansele de repatriere a acestora sunt minime spre zero.Restul,doar propaganda ieftina.Romania este o tara din care (inca) se pleaca nu una in care se vine.Cred ca pt cei plecati, guvernul romanesc contemporan le poate canta fara nici o ezitare, "Vesnica Pomenire"!! :(
    • Like 0
  • Este bine. O decizie geniala.
    • Like 0
  • Te intorci in Romania? De ce? De ce ai plecat? Compara timpii si motivele.
    Intoarcerea in Romania nu este un sacrificiu si nu duce la "santificare". Este numai o alegere. O alegere nu si o optiune. Ideia frumoasa a unui patriotism inspirat nu pare o alegere personala. Atata vreme cat este generata de sentimente si supusa lor devine labila din cauza inevitabilelor lovituri care te asteapta. Atentie, nu admiratia te asteapta ci invidia si actiunile distructive. Esti un bun national si ar trebui sa te consideri ca atare.
    Pune-ti toate acestea in ordine si actioneaza. Sunt destul de putini cei care iti vor da suportul lor neconditionat...
    • Like 1
  • check icon
    Plecat 23 ani, intors de deja 2,75, pana vara asta inclusiv am avut sentimentul ca tot efortul individual de deja 2,5 ani pentru asanarea acestei societati a fost de fapt doar tot in zadar si aveam de gand sa o tai din nou, definitiv, cu prima ocazie.
    • Like 1
  • Un om cu capul pe umeri, doldora de carte, de bun simț și de simțul măsurii și care și face ceea ce spune, nu vorbește din cărți sau din auzite. Felicitări ! Acesta este un exemplu de urmat, astfel de oameni trebuie promovați nu mai vă lăsați furați de poleială și de paiațe.
    • Like 4
  • USR-ul își schimbă numele ?
    Văzând și ascultând declarația lui Barna în interiorul activului de partid, rămâi siderat de adevăratele intenții machiavelice, ale acestui individ pus să îngroape speranțele atâtor tineri care nădăjduiau că se poate face politică în România și altfel decât au văzut în ultimii treizeci de ani, având la bază principii de moralitate, justiție socială, onestitate și grijă față de români. Ori, ultimele zile au devoalat un ins intrigant veros, îmbogățit peste măsură din bani europeni, din contracte de "consultanță" a unor persoane cu dizabilități care, vezi Doamne, au eșuat din lipsă de "sustenabilitate" ! Personaj din tipologia lui Iago, al nefericitului maur Othello (nu Orban), clamează că "mai bine trei luni cu Dăncilă decât cu PNL-ul la guvernare". Când a fost omul ăsta cu gândul la români, când a susținut moțiunea de cenzură sau acum când caută motive jenante să tergiverseze formarea unui guvern și revenirea la normalitate ? N-ar fi mai corect ca urmare a malversațiunile acestui individ, partidul să se numească "Uniunea Sabotați România" ?
    NB. Poate că Departamentul Anti-Fraudă ne va lămuri mai repede cum stau lucrurile.
    • Like 2
  • Tot astăzi pe Republica se vorbește de niște lacrimi vărsate de actualul Ministru al Sănătății la inaugurarea sectiei Marele Ars din Spitalul Județean Iași. Lacrimi de crocodil. Lacrimile adevărate ne pot veni la mulți dintre noi descoperind în spusele acestui compatriot un adevăr crud, pentru unii de neacceptat poate. Parafrazându-l pe Goga : „Țara noastră genii poartă, nevoiți să bată la altă poartă”. Trist, nu ?
    • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult