Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Acești copii ar trebui să construiască o Românie mai frumoasă: „sunt fantastici, foarte inteligenți, foarte pasionați, te încarci cu energie când vii în mijlocul lor”

FTC

Pe suprafața pătrată de concurs, roboții alianței roșii și cei ai alianței albastre adună cu repeziciune bile și le aruncă sus spre porți. Apoi scot brațele din față și se străduiesc să apuce o minge mare pe care să o plaseze în coșul aflat la înălțime. La fiecare reușită a uneia dintre alianțe, publicul se bucură ca la competițiile sportive. Este un adevărat spectacol. Un spectacol al minții.

54 de echipe, formate din 800 de liceeni veniți din 33 de județe participă, la Sala Polivalentă din București, la prima ediție a competiției de robotică BRD FIRST Tech Challenge Romania powered by Vodafone. Și-au construit și programat singuri roboții, care trebuie mai întâi să demonstreze că pot să funcționeze autonom, vreme de 30 de secunde, și care sunt apoi pilotați de către liceeni până la sfârșitul meciului care durează două minute.

Flavian Glonț, câștigătorul de la Românii au talent: de la rezolvarea cubului Rubik la robotică

Unul dintre participanții la concursul de robotică este Flavian Glonț cel care a câștigat, cu echipa Speed Cubing, concursul Românii au talent. E cunoscut în toată lumea pentru viteza cu care poate să rezolve cubul Rubik. 

„Acest cub te educă, pe mine m-a făcut să fiu mai calm, să îmi organizez lucrurile foarte bine, să îmi dezvolt spiritul de observație. M-a ajutat foarte mult la matematică, mi-a dezvoltat memoria, mi-a dat viziune în spațiu”, spune Flavian Glonț, elev în clasa a 12-a la Colegiul Național „Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel. 

Împreună cu alți colegi de liceu concurează la BRD FIRST Tech Challenge Romania powered by Vodafone sub numele de WATT’s UP. Pentru Flavian și prietenii săi aceasta este o nouă oportunitate de a se educa. „O mișcare de la stânga la dreapta pe o distanță de un metru are în spate foarte multă muncă. Este multă muncă în spatele unei rotiri aparent simple, iar programarea este doar o parte, concursul îi antrenează pe liceeni în foarte multe domenii. Dar ce mi-a plăcut în mod special este că dezvoltă în același timp și spiritul competitiv și capacitatea de a lucra cu alte echipe prin crearea de alianțe”, spune tânărul. 

„Secretul este să fii foarte calm”

Atunci când în timpul lucrului la robot apăreau probleme, echipa avea o rețeta care ducea în cele din urmă spre soluția corectă. „Secretul este să fii foarte calm și să înțelegi că nu trebuie să te panichezi. Pentru că în momentul în care apare panica, apare un disconfort în echipă. De fiecare dată când nu ieșeau algoritmii, fiecare lua codul respectiv pe părți. 

Într-o zi sau două găseam problema, după care toți ne concentram pe rezolvarea ei”, spune Flavian Glonț care vrea să studieze mai departe informatica la Universitatea București și să își deschidă la finalul anului la București un club de Speed Cubing în care să îi învețe pe copii și tineri cum pot să rezolve în timp record cubul Rubik.

Fiecare echipă și-a amenajat câte un stand. Acolo își repară sau alimentează roboții după meciuri, dar mai mult decât atât le oferă vizitatorilor și sponsorilor informații despre cine sunt și de ce ar trebui să fie susținuți. Toate sarcinile sunt bine împărțite, iar în toate echipele este cineva care se ocupă de comunicare, pentru că important nu este doar felul în care este construit robotul, ci și felul în care este prezentată povestea din jurul robotului. 

Standul echipei de la Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza este amenajat precum o tabără militară, cu elemente de camuflaj și căști folosite în teatrele de operații. Elevii poartă tricouri de camuflaj și au fiecare câte un nume de cod: The Little One, Robocop, The Giant One. Georgiana, care ține jurnalul echipei și se ocupă de marketing, este Pink Mermaid. 

Foto: Facebook Forțele Terestre Române

„Suntem 14 oameni, fiecare cu sarcina lui bine definită: proiectanți, programatori, asamblatori, marketing. Am folosit cunoștințe de matematică, informatică, fizică, aceste sunt materii esențiale în construirea robotului. Robotul a fost programat în alte limbaje de programare față de cele pe care le știam noi, am învățat foarte mult. Este o experiență extraordinară pentru fiecare dintre noi, indiferent de rezultat nu va regreta nimeni nimic”, spune Georgiana. 

Dana Războiu: „Acesta este spiritul competiției. Să ajuți fără să ceri nimic în schimb”

Sâmbătă, în prima zi a BRD First Tech Challenge Romania powered by Vodafone, Forțele Terestre Române au făcut pe scena de la Sala Polivalentă o demonstrație cu doi roboți militari folosiți în misiunile de geniu. La finalul acestuia unul dintre roboți i-a oferit un buchet de flori Danei Războiu, președinta Asociației Nație prin Educație, care organizează competiția de robotică. 

„A fost foarte emoționant mai ales primul meci din concurs, primul meci de FTC care a avut loc vreodată din România. Acești copii sunt fantastici, foarte inteligenți, foarte pasionați, te încarci cu energie când vii în mijlocul lor. Au muncit foarte mult. La inaugurare am spus că sunt copii care au lucrat la roboți după amiaza, după școală, au lucrat în weekend-uri, au lucrat nopțile până târziu și m-a corectat un copil din public și mi-a zis: Până dimineața!”, spune Dana Războiu. Trei echipe care vor fi desemnate câștigătoare vor participa la Campionatul Mondial de Robotică din St. Louis, SUA, din aprilie. Organizatorii vor oferi însă mai multe premii printre care unul dedicat echipei care i-a ajutat cel mai mult, în mod dezinteresat pe ceilalți. „De fapt acesta este spiritul competiției, de a se ajuta între ei și de a se ajuta dezinteresat, ceea ce pentru noi, pentru români, poate fi mai greu de înțeles. Să ajuți pe cineva fără să ceri nimic în schimb. Niște copii aveau nevoie de niște piese de la alte echipe și au spus inițial: Nu am cum să mă duc să cer, nu am să-i dau nimic în schimb. Dar tocmai asta este spiritul competiției, să te duci să ceri, fără să dai ceva în schimb. Avem niște copii din Israel care au venit voluntari. Ei vor împărți niște formulare cu ajutorul cărora să găsim cea mai de ajutor echipă. Echipa care a oferit cel mai mult celorlalți, care a încurajat cel mai mult”, spune Dana Războiu.

Meritul concursului este, în opinia ei, concursul îi ajută pe copii să își activee cunoștințele de la mai multe discipline de studiu. „Copiii învață la școala matematica, fizica, informatica. Separat. În schimb acest concurs este multidisciplinar, presupune sa îți folosești toate cunoștințele în domeniul tehnic și nu numai. Copiii trebuie să poată colabora în echipă, pentru că unii proiectează robotul, alții îl construiesc, alții îl conduc, sunt șoferi în timpul concursului. Alții îl programează pentru ca să aibă 30 de secunde autonomie. Se punctează și asta. Alții trebuie sa facă tricourile și logoul echipei, să strângă o comunitate pe Facebook, adică marketing. Și, peste toate acestea, echipa trebuie sa poată colabora cu alte echipe în timpul concursului și sa facă alianțe”, spune președinta Asociației Nație prin Educație. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult