Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

800 de elevi din 33 de orașe se vor întrece în cea mai amplă competiție de robotică organizată în România

„Robotul celor de la Sava a aruncat o minge mică la coș și are 10 puncte. Robotul celor de la Lazăr nu atinge mingea și nu ia nimic. Acum robotul echipei roșii ia mingea de dimensiuni mari, o ridică și reușește să o pună în coș și primește 40 de puncte. Echipa roșie este câștigătoare”. 

Patru roboți creați de elevi de liceu din București s-au înfruntat marți, la Stejarii Country Club, în două meciuri demonstrative din preambulul celei mai ample competiții de robotică organizate în România. În total 800 de elevi din 33 de orașe s-au înscris în BRD FIRST Tech Challenge Romania powered by Vodafone, concurs care va avea loc pe 25 și 26 martie 2017, la Sala Polivalentă din București.

Echipele care vor fi desemnate câștigătoare vor participa la Campionatul Mondial de Robotică din St. Louis, SUA, din aprilie. 

Maria are 18 ani și este elevă la o clasă cu predare intensivă de informatică în cadrul Colegiului Național Mihai Viteazu. Face parte din echipa care va reprezenta Colegiul la competiția de robotică BRD FIRST Tech Challenge Romania. 

„Din toate clasele de la noi au fost aleși 12 elevi, printre care și eu. Din noiembrie anul trecut lucrăm la crearea robotului. Selecția s-a făcut pe baza rezultatelor la olimpiade, concursuri. În echipa noastră sunt elevi din clasele a noua, a 11-a și a 12-a. Cu toții am lucrat la robot după ore, dar și în weekend. Cei de la asamblare, mai ales, au stat până la ore târzii să lucreze la sfârșit de săptămână. A fost un drum greu”, ne povestește Maria.

Pentru a face robotul, tinerii și-au împărțit rolurile în echipă.

 

„Sunt cei de la proiectare, care l-au făcut pe calculator, l-au gândit, apoi avem pe cei de la asamblare, „inginerii noștri”, care se ocupă și de imprimanta 3D și de printatul pieselor pentru robot. Materiale ne-au dat și cei de la Politehnică, sau independent ne-am dat noi seama cum funcționează. Noi cei de la programare ne ocupăm de cum trebuie să se miște robotul”, explică Maria. Mulți dintre ei nu se cunoșteau înainte de formarea echipei de robotică, dar s-au împrietenit pe parcurs și au lucrat bine împreună.

„Șoferii” robotului, cei care îl conduc de pe marginea ringului în timpul meciului, sunt în cazul echipei de la Colegiul Național Mihai Viteazu cei care se ocupă și de programare, dar pot fi oricare din membrii echipei. „Am încercat cu toții, dar ei au fost cei mai buni la asta”.

Maria spune că este pasionată de informatică și a aplicat la o universitate de profil din Marea Britanie. La școală a învățat să programeze în limbajul de programare C++, iar independent, „mai mult din tutoriale online”, a învățat Java și alte limbaje pentru alte proiecte la care lucrează. 

Cu toții abia așteaptă competiția de la sfârșitul săptămânii: „Vrem să vedem cât de bine ne-am descurcat noi în aceste câteva luni, față de cât s-au descurcat ceilalți”.

Competiția BRD FIRST Tech Challenge Romania, organizată de Asociația Nație prin Educație și McCANN Bucharest, cu sprijinul BRD România și Vodafone România, își propune să încurajeze elevii de liceu să utilizeze principii de inginerie în domeniul roboticii, într-un mediu competitiv. Concurenții au trebuit să proiecteze, să construiască, să programeze și să opereze roboți care vor participa, în finala competiției, la un joc complex în echipe, pe o suprafața plană delimitată. Îndrumați de mentori și antrenori, elevii vor fi încurajați să își dezvolte abilități din domeniul științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii, în timp ce învață importanța muncii în echipă și a inovației.

„Am parcurs, alături de partenerii și sponsorii noștri un drum lung pentru a aduce această competiție unde este acum, pentru a-i aduce laolaltă pe cei mai talentați puști din robotica românească”, a declarat Dana Războiu, președintele Asociației Nație Prin Educație. „Eu am un vis - că într-o zi în România vom pune educația pe primul loc, ca prioritate zero. În acea zi națiunea noastră are șansa sa fie din nou ce a fost și mai mult decât atât!”

La evenimentul organizat marți la Stejarii Country Club au luat parte echipe de elevi de la Colegiul Național Sfântul Sava, Colegiul Național Gheorghe Lazăr și Colegiul Național Mihai Viteazul din București. 

„Sprijinim BRD First Tech Challenge pentru că vedem în el exerciţiul ideal pentru ca noua generaţie să îşi câştige un rol de creator în economia viitorului. Este partea cea mai vizibilă a unei strategii pe care construim de aproape un an un ecosistem care pune laolaltă creatori de tehnologie, acceleratoare de business, centre universitare şi mentori profesionişti. Dacă din toate acestea se naşte şi un premiu - MasterCard ne-a desemnat drept „Cea mai prietenoasă bancă pentru tineri” -, atunci poate că am găsit formula potrivită pentru a interacţiona cu noua generaţie”, a spus Mircea Tomescu, director de comunicare, BRD Groupe Societe Generale.

„Pe lângă faptul că au câștigat și au adus în România una dintre cele mai importante competiții internaționale de robotică, acești tineri contribuie la construirea viitorului nostru, al tuturor. Acesta este motivul principal pentru care Vodafone România a decis să se alăture proiectului tocmai în anul în care sărbătorește 20 de ani de istorie în care a schimbat viețile românilor și i-a susținut să își construiască viitorul, prin inovație”, a declarat Laura Barbu, Director Brand and Marketing Communications, Vodafone România.

Publicul are acces gratuit la eveniment, între orele 08:00 și 17:00, în fiecare dintre cele două zile ale evenimentului.

Regulamentul complet al competiției este disponibil aici.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Copii ăștia sunt forța de munca calificata pt țările europene dezvoltate ,unde se apreciază intelectul și nu se fac angajări pe pile și recomandări de partid , nu ca in țara bananiera România unde avem niște miniștri certați cu limba romană și operați de limbi străine !
    • Like 4


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult