Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Acord final între Consiliul UE şi Parlamentul European pentru desemnarea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-şef european

Kovesi victorioasă

Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Consiliul UE şi Parlamentul European au ajuns marţi la un acord pentru desemnarea Laurei Codruţa Kovesi în funcția de procuror-şef al Parchetului European.

”Echipele de negociere pentru Parchetul European, faza finală. (...) Acord final între Consiliul UE şi Parlamentul european: Laura Kovesi, primul procuror european”, a anunţat pe contul său de Twitter.europarlamentarul Lopez Aguilar, preşedinte al Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne, scrie News.ro.

”Echipele de negociere ale Parlamentului şi Consiliului au ajuns la un acord în privinţa numirii Laurei Codruţa Kövesi în fruntea noului Parchet European. Negocierile între Parlamentul European şi Consiliu asupra noului procuror-şef al Parchetului European au avut loc începând din această primăvară. Echipa de negociere a Parlamentului a susţinut-o pe doamna Kövesi pe toată durata negocierilor, în ciuda opoziţiei miniştrilor UE până de curând”, anunţăun comunicat al PE.

„Doamna Kovesi este alegerea perfectă pentru funcţia de procuror-şef european. Are competenţe profesionale desăvârşite. Mai mult, România nu deţine pentru moment niciun post cheie la nivel european, iar doamna Kovesi va deveni una dintre femeile-lider ale Uniunii”, a declarat preşedintele Comisiei pentru libertăţi civile Juan Fernando López Aguilar (S&D, ES).

„Suntem foarte bucuroşi de faptul că doamna Kövesi va conduce noul Parchet European. Corespunde cel mai bine viziunii Parlamentului European pentru o instituţie puternică şi credibilă. Doamna Kövesi este deosebit de competentă, cu un palmares impresionant de realizări în lupta împotriva corupţiei cu o flexibilitate remarcabilă şi mult curaj”, a adăugat preşedintele Comisiei pentru control bugetar, Monika Hohlmeier (PPE, DE).

Vicepreşedintele Comisiei pentru libertăţi civile Maite Pagazaurtundúa (Renew, ES) a declarat: „Prin alegerea doamnei Kovesi în funcţia de procuror-şef european, Parchetul European îşi va putea începe acum activitatea pentru a asigura mai multă siguranţă şi protecţie cetăţenilor. Noua instituţie va avea un rol cheie în pedepsirea atacurilor la adresa intereselor financiare ale UE - numai infractorii vor fi neliniştiţi în urma acestui acord.”

Parchetul European (EPPO), care se așteaptă să fie operațional la sfârșitul anului 2020, va fi o instituție independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală și aducerea în fața justiției a infracțiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupția sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ma bucura vestea, astept intrarea in functiune a EPPO, sper ca se va ocupa si de cei din Romania care au fraudat fonduri europene cu milioanele de euro, inclusiv Livache Dragnea. LCK este o buna profesionista, astept sa ii puna cu botul de labe si sa ii trimita acolo unde trebuie, adica la puscarie. Si sa se recupereze prejudiciul, banii aia nu erau dati pentru buzunarele lor, ci spre rezolvarea unor probleme ale tarii in urma carora sa beneficieze intreaga societate.
  • Like 2
 • Ups! Jale mare in tabara infractorilor romani! Ia sa va vedem acum "neicusorilor" pe unde veti scoate "camesa"?
  Stirea aceasta ma unge pe inima! lol
  • Like 2
 • check icon
  Go Kovesi!
  • Like 2


Îți recomandăm

Olguța Totolici

Despre soția lui Dan Barna opinia publică a aflat relativ recent, în momentul în care candidatul la președinție și-a făcut publică averea, iar în dreptul soției câștigurile erau „ascunse”, ca urmare a unei clauze de confidențialitate semnate cu firma la care aceasta lucrează. Intrigată, am dorit să o cunosc pe doamna în discuție, ca să aflu direct de la sursă cine e și „câte parale face”.

Citește mai mult

Marius Manole/Foto: Alexandra Pandrea

„Cred că aș pleca de la educarea profesorilor, de la a-i face ei să înțeleagă că sunt foarte importanți și că trebuie să aplice o altă metodă, nu pe cea pe care o știm noi de demult, cu rigla peste mână, cu învățatul cuvânt cu cuvânt din carte, cu învățatul comentariilor”, spune actorul Marius Manole. (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult