Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Acord final între Consiliul UE şi Parlamentul European pentru desemnarea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-şef european

Kovesi victorioasă

Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Consiliul UE şi Parlamentul European au ajuns marţi la un acord pentru desemnarea Laurei Codruţa Kovesi în funcția de procuror-şef al Parchetului European.

”Echipele de negociere pentru Parchetul European, faza finală. (...) Acord final între Consiliul UE şi Parlamentul european: Laura Kovesi, primul procuror european”, a anunţat pe contul său de Twitter.europarlamentarul Lopez Aguilar, preşedinte al Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne, scrie News.ro.

”Echipele de negociere ale Parlamentului şi Consiliului au ajuns la un acord în privinţa numirii Laurei Codruţa Kövesi în fruntea noului Parchet European. Negocierile între Parlamentul European şi Consiliu asupra noului procuror-şef al Parchetului European au avut loc începând din această primăvară. Echipa de negociere a Parlamentului a susţinut-o pe doamna Kövesi pe toată durata negocierilor, în ciuda opoziţiei miniştrilor UE până de curând”, anunţăun comunicat al PE.

„Doamna Kovesi este alegerea perfectă pentru funcţia de procuror-şef european. Are competenţe profesionale desăvârşite. Mai mult, România nu deţine pentru moment niciun post cheie la nivel european, iar doamna Kovesi va deveni una dintre femeile-lider ale Uniunii”, a declarat preşedintele Comisiei pentru libertăţi civile Juan Fernando López Aguilar (S&D, ES).

„Suntem foarte bucuroşi de faptul că doamna Kövesi va conduce noul Parchet European. Corespunde cel mai bine viziunii Parlamentului European pentru o instituţie puternică şi credibilă. Doamna Kövesi este deosebit de competentă, cu un palmares impresionant de realizări în lupta împotriva corupţiei cu o flexibilitate remarcabilă şi mult curaj”, a adăugat preşedintele Comisiei pentru control bugetar, Monika Hohlmeier (PPE, DE).

Vicepreşedintele Comisiei pentru libertăţi civile Maite Pagazaurtundúa (Renew, ES) a declarat: „Prin alegerea doamnei Kovesi în funcţia de procuror-şef european, Parchetul European îşi va putea începe acum activitatea pentru a asigura mai multă siguranţă şi protecţie cetăţenilor. Noua instituţie va avea un rol cheie în pedepsirea atacurilor la adresa intereselor financiare ale UE - numai infractorii vor fi neliniştiţi în urma acestui acord.”

Parchetul European (EPPO), care se așteaptă să fie operațional la sfârșitul anului 2020, va fi o instituție independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală și aducerea în fața justiției a infracțiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupția sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ma bucura vestea, astept intrarea in functiune a EPPO, sper ca se va ocupa si de cei din Romania care au fraudat fonduri europene cu milioanele de euro, inclusiv Livache Dragnea. LCK este o buna profesionista, astept sa ii puna cu botul de labe si sa ii trimita acolo unde trebuie, adica la puscarie. Si sa se recupereze prejudiciul, banii aia nu erau dati pentru buzunarele lor, ci spre rezolvarea unor probleme ale tarii in urma carora sa beneficieze intreaga societate.
  • Like 2
 • Ups! Jale mare in tabara infractorilor romani! Ia sa va vedem acum "neicusorilor" pe unde veti scoate "camesa"?
  Stirea aceasta ma unge pe inima! lol
  • Like 2
 • check icon
  Go Kovesi!
  • Like 2


Îți recomandăm

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult