Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Actorii Oana Pellea, Marius Manole, Victor Rebengiuc și Florin Călinescu strâng semnături pentru inițiativa „Fără Penali în Funcții Publice”

Timp de o săptămână, mai mulți actori precum Oana Pellea, Marius Manole, Victor Rebengiuc, Maria Obretin și Florin Călinescu strâng semnături pentru susținerea inițiativei cetățenești „Fără Penali în Funcții Publice”.

(Foto: „Fără Penali în Funcții Publice”)

„Dragi colegi actori din București și nu numai, intenționez să organizez cu sprijinul celor care se ocupă de platforma #farapenaliinfunctiipublice o săptămâna de miercuri 18 iulie până miercuri 25 iulie în care actorii stau la Universitate și strâng semnături. Dacă doriți să-mi fiți alături, aștept un semn de la voi. Fac o listă și ne organizam pe zile... cred că e necesar să facem asta. Țin să precizez că această inițiativă este una civică și Nu sprijină niciun partid!”, a scris Marius Manole pe Facebook.

Până pe 25 iulie, actorii se vor afla zilnic, între orele 17:00 și 20:00 în Piața Universității. „Actorii români schimbă scena cu strada! Timp de o săptămână vor face parte din distribuția piesei ”Fără Penali în funcții publice” care va avea loc în București și în alte orașe din țară. (...) Regizorul ”Săptămânii Actorilor” este Marius Manole, căruia îi mulțumim pentru îndemnul și mobilizarea pe care a dat-o printre colegii săi din toată țara. Haideți să-i cunoașteți și să vorbiți cu ei dincolo de scena teatrului. Dacă actorii ies în stradă să dea un semnal de alarmă înseamnă că lucrurile au deviat de la normal”, se arată pe pagina de Facebook „Fără Penali în Funcții Publice”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cri check icon
    Distinsii nostri actori ar trebui ca mai intai sa ne precizeze ce intaleg domniile lor prin notiunea de ""penali"".
    Acest cuvant, in opinia mea, ar trebui sa defineasca exclusiv persoanele condamnate definitiv printr-o hotarare definitiva a tribunalului.
    Mai departe, nu trebuie sa uitam ca executarea unei condamnari penale definitive nu implica restrangerea unor drepturi civile ( de a alege sau de a fi ales ) decat daca completul de judecta precizeazain mod expres acest lucru.
    Fara interdictia expresa a unor drepturi in perioada de dupa eliberare, persoana care a executat pedeapsa stabilita de tribunal are aceleasi drepturi si libertati ca toti ceilalti cetateni. Acest permite ca celui care a fost eliberat sa i se acorde o a doua sansa pentru a se integra in societate.
    Etichetarea tuturor celor aflati sub tirul unei anchete penale ca fiind ""penali"" este o reminiscenta de tip stalinist a unei gandiri de tip comunist si anuleaza de facto prezuntia de nevinovatie.
    Mergand in logica ( stramba ) a distinsilor nostri actori, inseamna ca si Presedintele Johannis, caruia Justitia tocmai i-a confiscat una dintre casele acumulate cinstit din leafa sa de bugetar, este la randul lui ""penal"", deci nu ar mai trebui sa fie presedintele tarii.
    • Like 0
  • Fără pensii in politica!
    • Like 0
  • Bravo actorilor pt ca se implica in ceva absolut normal in alta țară. Unde mai conduc infractorii o țară afara de Romania????
    Dar atâta nesimțire ca la poporul român mai rar.......
    Vorba lui Victor Rebengiuc:
    - Cine ar vrea sa fie condus de un hoț???
    Se pare ca românilor le este indiferent de cine sunt condusi......
    Oricum ne asteaptă vremuri grele.
    • Like 2
  • Felicitari, actorilor, pentru modul in care au inteles sa-si foloseasca notorietatea.
    Intr-adevar, ducem lipsa de oameni sclipitori sau macar carismatici in randurile opozitiei care sa isi asume rolul asta.
    • Like 2
  • Se mobilizeaza bietul Rebengiuc la 85 de ani si atatia oameni mai tineri stau si asteapta sa se rezolve lucrurile de la sine. Sper ca multi sa-si aduca aminte de hartia igienica a lui Rebengiuc si sa nu mai accepte minciunile Antenei 3. Un munte de hartie igienica cat pamantul n-ar fi de-ajuns sa le stearga gurile spurcate.
    • Like 4
  • Ionel check icon
    Bun "fara penali...." mi se pare o constructie cel putin improprie, pentru ca poti lua o amenda penala pentru o fapta cu unpericol social mai mic si esti pus in aceiasi oala cu condamnati pentru omor , etc. Dar ia cititi aici in RLibera https://romanialibera.ro/investigatii/procurorul-laurentiu-grecu-batai-spagi-camatarie-taxe-de-protectie-741915 ! Strange cineva semnaturi si pentru astfel de cazuri !?
    • Like 0
    • @ Ionel
      Da, si nu mai ai dreptul sa candidezi. Care-i problema !? Chiar asa de greu e sa gasim oameni cinstiti in tara asta care sa candideze la functii in stat ?
      Eu stiu ca oricarui cetatean, oriunde ar dori sa se angajeze i se solicita cazierul. Oare i se solicita tocmai pentru a vedea daca e dispus sa incalce legea ?
      Daca pentru a fi portar, sau maseur, sau sofer, trebuie sa prezinti cazierul, de ce daca te pregatesti sa dai legi pentru popor nu-ti trebuie ?
      • Like 6
    • @ Ionel
      Textul articolului suna asa: "Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării"
      Deci doar cu amenda nu se pune. Pedeapsa trebuie sa fie privativa de libertate.
      • Like 3
    • @ Andrei Serea
      Ionel check icon
      Mai oameni buni, daca nu aveti studii juridice nu puteti intelege corect termenul de "penali". Penal poate fi catalogat oricine. Exista pedepse complimentare care interzic dreptul de a alege sau de a fi ales. Doar o instanta , un judecator poate decide asa ceva. Important este ca alegatorul sa constientizeze ce persoana voteaza. Nu poti interzice apriori unei persoane condamnate asa ceva, pentru ca nicaeri in lume nu exista asa ceva. In Cehia un om condamnat penal a fost votat si a ajuns premier !
      • Like 0
    • @ Andrei Serea
      Ionel check icon
      Daca ai avea studii juridice ai intelege corect ce am vrut sa spun. "Penal" nu exista in dreptul penal. Exista invinuit, condamnat, infractor...etc. Acest termen este folosit strict in sens politic.
      • Like 0
    • @ Ionel
      Tu ai citit macar, așa din respect pt conversație și timpul petrecut in această discuție, articolul de lege al acestei inițiative? Nici macar nu conține cuvântul "penal". E "condamnati definitiv la pedepse privative de libertate". Atât. Penal e prescurtarea din discuția la bere, nu din legea ce urmează a fi votata
      • Like 1
    • @ Ionel
      Altfel spus, nu se semnează de fapt pt "fara penali în funcții publice" ci pt "fara condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pt fapte săvârșite cu intenție". Pe litera de lege. Doar că e mai ușor să spui prescurtat. Nu contează ce înțelege fiecare din " penal" ci ce este exact în legea votata
      • Like 1
    • @ Ionel
      La mizeria umana care exista in Romania, unde comunismul a facut sa infloreasca caracatita relatiilor, a bacsisurilor, a nepotismelor si a tuturor posibilitatilor de a face lucruri cum nu e corect, dar " merge", ne mai miram de povesti ca in cazul acelui Grecu de care vorbiti??? Infiintarea unei institutii ca DNA intr-o societate atat de gaunoasa a fost un act de eroism. Cum era sa nu fie atacata aceasta institutie si subminata pe toate partile? Dar mai ales atacata de marii corupti care, avand bani, trambiteaza FARA RUSINE(pe posturi TV sponsorizate chiar de ei) exact impotriva acestei institutii, pe care, daca ar fi fost patrioti, ar fi trebuit s-o sustina pentru a promova o societate ce respecta legile. Prefera sa mentina o MLASTINA in care ne afundam tot mai adanc decat sa piarda averile facute rost prin jaf si atitudine talhareasca la adresa poporului pe care l-au saracit fara scrupule. Da, fara penali !!!! E corect spus. De undeva trebuie pornit. Nu mai umblati cu soparle!!!!!!!!!!! Tara e plina de indivizi ca acel Grecu, dar procentul printre procurori e mult mai mic decat este printre politicienii cu care ne-a blagoslovit soarta!!!!!!!!!!!! Si pestele de la cap se-mpute!
      • Like 1
    • @ Ionel
      dalex check icon
      Sa ai "studii juridice" fara "studierea" limbii romane este specifica unei tari conduse de Viorica.
      Pedepsele de care vorbesti sunt probabil "complementare".
      Nu pot sa-ti fac un "compliment" legat de studiile de limba romana !
      • Like 0
  • Cristi check icon
    Tare mi-e ca, dupa ce o sa castige "dreapta" alegerile si vor guverna vreme de patru ani, lumea se va dezumfla din nou.
    • Like 0
    • @ Cristi
      Aşa s-a intâmplat mereu iar cea mai mare dezamăgire şi inceputul sfârşitului a produs-o CDR-ul. După prestația lor a murit speranța. Au fost singurele alegeri in care s-a votat in sens pozitiv ,pentru cineva ,nu contra.
      • Like 1
  • Cand l-am vazut si auzit pe Rebengiuc la tv, m-am activat, mi-am intrebat familia daca vine cu mine la cort sa semnam, ne-am urcat in masina si in 25 de minute, gata am semnat si noi. Deci, uite domne, are efect! Le multumesc frumos acestor actori.
    • Like 6
    • @ Marius Cristi
      Şi dacă n-ar fi ieşit, n-aţi fi semnat? Chiar avem nevoie de o altfel de motivaţie pt lucrurile grave ce ni se întâmplă? Mai e o lună. Apoi penalii vor râde în barbă de noi, dacă nu strângem încă 200.000 de semnături. Într-o ţară cu milioane de suflete, în 5 luni s-au strâns doar puţin peste 300.000. Incredibil! Ceilalţi trăiesc mulţumiţi şi fericiţi oare? Sau aşteaptă să vină Adele sau Tina Turner ca să iasă din casă?
      • Like 1
    • @ Lia Voinea - Basica
      Dacă nu erau cei de la USR şi voluntarii (mulţi dintre ei au fost agresaţi, ameninţaţi şi au plătit amenzi pt curajul de a iniţia această acţiune), cui aţi fi mulţumit? Tot actorilor?
      • Like 0
  • Rămânem fără politicieni .
    • Like 1
  • Moka check icon
    de acord. Dar ce ne facem daca pesedeul, pe modelul putin, incepe sa fabrice dosare penale opozitiei? caci si acolo, navalnii nu are voie sa candideze in urma unor astfel de legi. In fine, chiar daca nu o cerem noi, o sa dea ei o astfel de lege dupa ce vor fi pus mana complet pe justitie.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult