Timp de o săptămână, mai mulți actori precum Oana Pellea, Marius Manole, Victor Rebengiuc, Maria Obretin și Florin Călinescu strâng semnături pentru susținerea inițiativei cetățenești „Fără Penali în Funcții Publice”.
(Foto: „Fără Penali în Funcții Publice”)
„Dragi colegi actori din București și nu numai, intenționez să organizez cu sprijinul celor care se ocupă de platforma #farapenaliinfunctiipublice o săptămâna de miercuri 18 iulie până miercuri 25 iulie în care actorii stau la Universitate și strâng semnături. Dacă doriți să-mi fiți alături, aștept un semn de la voi. Fac o listă și ne organizam pe zile... cred că e necesar să facem asta. Țin să precizez că această inițiativă este una civică și Nu sprijină niciun partid!”, a scris Marius Manole pe Facebook.
Până pe 25 iulie, actorii se vor afla zilnic, între orele 17:00 și 20:00 în Piața Universității. „Actorii români schimbă scena cu strada! Timp de o săptămână vor face parte din distribuția piesei ”Fără Penali în funcții publice” care va avea loc în București și în alte orașe din țară. (...) Regizorul ”Săptămânii Actorilor” este Marius Manole, căruia îi mulțumim pentru îndemnul și mobilizarea pe care a dat-o printre colegii săi din toată țara. Haideți să-i cunoașteți și să vorbiți cu ei dincolo de scena teatrului. Dacă actorii ies în stradă să dea un semnal de alarmă înseamnă că lucrurile au deviat de la normal”, se arată pe pagina de Facebook „Fără Penali în Funcții Publice”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Acest cuvant, in opinia mea, ar trebui sa defineasca exclusiv persoanele condamnate definitiv printr-o hotarare definitiva a tribunalului.
Mai departe, nu trebuie sa uitam ca executarea unei condamnari penale definitive nu implica restrangerea unor drepturi civile ( de a alege sau de a fi ales ) decat daca completul de judecta precizeazain mod expres acest lucru.
Fara interdictia expresa a unor drepturi in perioada de dupa eliberare, persoana care a executat pedeapsa stabilita de tribunal are aceleasi drepturi si libertati ca toti ceilalti cetateni. Acest permite ca celui care a fost eliberat sa i se acorde o a doua sansa pentru a se integra in societate.
Etichetarea tuturor celor aflati sub tirul unei anchete penale ca fiind ""penali"" este o reminiscenta de tip stalinist a unei gandiri de tip comunist si anuleaza de facto prezuntia de nevinovatie.
Mergand in logica ( stramba ) a distinsilor nostri actori, inseamna ca si Presedintele Johannis, caruia Justitia tocmai i-a confiscat una dintre casele acumulate cinstit din leafa sa de bugetar, este la randul lui ""penal"", deci nu ar mai trebui sa fie presedintele tarii.
Dar atâta nesimțire ca la poporul român mai rar.......
Vorba lui Victor Rebengiuc:
- Cine ar vrea sa fie condus de un hoț???
Se pare ca românilor le este indiferent de cine sunt condusi......
Oricum ne asteaptă vremuri grele.
Intr-adevar, ducem lipsa de oameni sclipitori sau macar carismatici in randurile opozitiei care sa isi asume rolul asta.
Eu stiu ca oricarui cetatean, oriunde ar dori sa se angajeze i se solicita cazierul. Oare i se solicita tocmai pentru a vedea daca e dispus sa incalce legea ?
Daca pentru a fi portar, sau maseur, sau sofer, trebuie sa prezinti cazierul, de ce daca te pregatesti sa dai legi pentru popor nu-ti trebuie ?
Deci doar cu amenda nu se pune. Pedeapsa trebuie sa fie privativa de libertate.
Pedepsele de care vorbesti sunt probabil "complementare".
Nu pot sa-ti fac un "compliment" legat de studiile de limba romana !