Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Actrița Dorina Lazăr, la Scena Deschisă: Nu am vrut să mor umilită

Dorina Lazar

Foto captură Scena Deschisa/ Digi24

„Nu am vrut să mor umilită”, a mărturisit Dorina Lazăr (82 de ani), una dintre marile actrițe ale scenei și filmului românesc, invitata jurnalistului Florin Negruțiu la emisiunea „Scena Deschisă” de la Digi24. Astfel a explicat artista motivul revenirii sale, în 2021, în funcția de director al Teatrului Odeon din București, după ce fusese demisă abuziv în 2017 de primarul de la acea vreme, Gabriela Firea. Decizia demiterii a primit-o la două săptămâni după ce obținuse o notă mare la evaluarea activității de manager de teatru.

„Am primit, în ultima zi de concediu din 2017, o hârtie prin care mi se anunța că mi-a încetat contractul de manager. Asta după ce, cu două săptămâni înainte, primisem o hârtie semnată de același organ că am luat notă foarte bine la evaluarea de manager”, a spus Dorina Lazăr la emisiunea Scena Deschisă.

Dorina Lazăr a atacat în instanță decizia prin care a fost demisă de primarul de atunci, Gabriela Firea, a câștigat procesul și s-a întors în 2021 pe funcția de manager al Teatrului Odeon, printr-o decizie a actualului primar al Capitalei, Nicușor Dan.

Despre motivul demiterii sale, actrița bănuiește că are legătură cu faptul că nu a dat afară un angajat al teatrului, o „ființă prea vocală”, care o deranja pe primarul Firea.

Florin Negruțiu: Nu am înțeles de ce ați fost dată afară de la conducerea Teatrului Odeon.

Dorina Lazăr: Păi nici eu nu am înțeles.

F.N: Nu vi s-a explicat niciodată? Sau bănuiți de la ce vi s-a tras?

Eu știu de la ce. Că nu am dat eu afară pe altcineva.

F.N.: Cineva care deranja administrația, primarul?

Da, da, da.

F.N. Cineva care o deranja pe doamna primar?

Exact. o ființă prea vocală.

F.N: Telespectatorii trebuie să înțeleagă că sunt teatre care se află în subordinea primăriei, cum e Teatrul Odeon.

Aproape toate teatrele din București aparțin de primărie.

F.N.: .Exista telefon scurt care vine de la niște oameni ce nu au legătură cu sfera artistică?

Nu.

F.N Care cer, vor să pună o pilă la teatru.

Să știi că pila se poate pune și la telefonul lung, nu trebuie telefon scurt. Pe mobil.

F.N: Nu a cerut niciodată un primar să angajați pe cineva?

Nu

F.N: Ați schimbat mulți primari.

Da, șase primari. Nu mi-a cerut niciodată nimeni. Eu ar fi trebuit să pun la punct pe cineva, să o fac să tacă din gură, să nu mai comenteze tot felul de chestii la adresa primăriei și treburilor primăriei. Dar omul era un funcționar atât de bun și de vrednic, încât eu nu am luat în seamă... .Vedeți dvs, chestia asta cu zvonurile, telefoanele cu facebook, whatsapp, rostogolirea de zvonuri, comentarii, mai mult rău face decât bine. Pentru că te simți înclinat să nu iei în seamă aportul social, profesional, al omului, ci comentariile de pe margine. Înainte te duceai la cârciumă și la o țuică, îi bârfeai pe toți. Acum e o bârfă generală, pierdere de timp. probabil că deranjez pe multă lume că la vârsta mea am ținut să mă întorc, dar am vrut să fac asta pentru că nu am vrut să mor umilită.”

Dorina Lazăr, care din 1969 este actriță la Teatrul Odeon, iar între 1996 - 2017 și 2021,- 2023 a fost director al aceluiași teatru, a vorbit și despre familia sa și alegerile importante din viața sa. 

Cu toate că soțul ei i-a reproșat, la un moment dat, că a iubit teatrul mai mult decât familia, actrița a mărturisit că a încercat tot timpul să țină familia strânsă și unită, iar acum „ceva mai prețios decât fata și nepoata mea în clipa de față nu există”.

„Dar e adevărat că nu pot să uit scenele din copilăria fetei mele, când eu plecam la spectacol și era o disperare în casă, (fata) plângea cu hohote: Dar după aceea vii înapoi? Dar după aceea vii înapoi?

Soțul meu mi-a reproșat asta, că țin mai mult la teatru și la profesia mea decât la familie. Poate că s-au simțit frustrați. Joacă un rol foarte important teatrul și mă simt eu cu mine bine, la fel de bine la teatru, ca și acasă”, a spus Dorina Lazăr.

Te poți pensiona vreodată din funcția de actor? „Cum să te pensionezi? Cred că îți dau trupul și scena semnal când trebuie să stai acasă. (Puteți sta acasă? Aveți neliniștea (numele celui mai nou spectacol în care joacă Dorina Lazăr) asta de a fi tot timpul față în față cu spectatorii, de a fi pe scenă?) E foarte plăcut să crezi, dacă nu e și adevărat, că cineva are nevoie de tine. Să fii folositor unei comunități, unui colectiv”, a mărturisit marea actriță.

Dorina Lazăr a debutat în 1961 la Teatrul Regional București, iar din 1969 este actriță la Teatrul Odeon. Pe marele ecran a debutat în 1974 în filmul Păcală al regizorului Geo Saizescu. Printre cele mai importante filme în care a mai jucat se numără Angela merge mai departe (1982), Liceenii (1986), Balanța (1991) și Amen (2001).

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu aveți un ”deja vu” când citiți acest articol, fraților? Păi nu vă amintiți de concedierea, la indigo, a lui Alexandru Arșinel, din funcția de manager al teatrului de Revistă sau cum s-o fi numind? Nu vă amintiți cum săreau în sus haterii că ce lacom e Arșinel, că nu se mai satură de funcții și venituri, că nu vrea să facă un pas în spate pentru a lăsa loc altora mai tineri și mai adecvați? Cu ce e acum diferită situația? Cum cu ce, nu e clar? Pe Dorina Lazăr a mătrășit-o Gabriela Firea, adică, cică, CÂH, iar pe Arșinel l-a mătrășit Nicușor Dan, adică, cică, OK. Mi-e silă....
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult