Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Actrița Dorina Lazăr, la Scena Deschisă: Nu am vrut să mor umilită

Dorina Lazar

Foto captură Scena Deschisa/ Digi24

„Nu am vrut să mor umilită”, a mărturisit Dorina Lazăr (82 de ani), una dintre marile actrițe ale scenei și filmului românesc, invitata jurnalistului Florin Negruțiu la emisiunea „Scena Deschisă” de la Digi24. Astfel a explicat artista motivul revenirii sale, în 2021, în funcția de director al Teatrului Odeon din București, după ce fusese demisă abuziv în 2017 de primarul de la acea vreme, Gabriela Firea. Decizia demiterii a primit-o la două săptămâni după ce obținuse o notă mare la evaluarea activității de manager de teatru.

„Am primit, în ultima zi de concediu din 2017, o hârtie prin care mi se anunța că mi-a încetat contractul de manager. Asta după ce, cu două săptămâni înainte, primisem o hârtie semnată de același organ că am luat notă foarte bine la evaluarea de manager”, a spus Dorina Lazăr la emisiunea Scena Deschisă.

Dorina Lazăr a atacat în instanță decizia prin care a fost demisă de primarul de atunci, Gabriela Firea, a câștigat procesul și s-a întors în 2021 pe funcția de manager al Teatrului Odeon, printr-o decizie a actualului primar al Capitalei, Nicușor Dan.

Despre motivul demiterii sale, actrița bănuiește că are legătură cu faptul că nu a dat afară un angajat al teatrului, o „ființă prea vocală”, care o deranja pe primarul Firea.

Florin Negruțiu: Nu am înțeles de ce ați fost dată afară de la conducerea Teatrului Odeon.

Dorina Lazăr: Păi nici eu nu am înțeles.

F.N: Nu vi s-a explicat niciodată? Sau bănuiți de la ce vi s-a tras?

Eu știu de la ce. Că nu am dat eu afară pe altcineva.

F.N.: Cineva care deranja administrația, primarul?

Da, da, da.

F.N. Cineva care o deranja pe doamna primar?

Exact. o ființă prea vocală.

F.N: Telespectatorii trebuie să înțeleagă că sunt teatre care se află în subordinea primăriei, cum e Teatrul Odeon.

Aproape toate teatrele din București aparțin de primărie.

F.N.: .Exista telefon scurt care vine de la niște oameni ce nu au legătură cu sfera artistică?

Nu.

F.N Care cer, vor să pună o pilă la teatru.

Să știi că pila se poate pune și la telefonul lung, nu trebuie telefon scurt. Pe mobil.

F.N: Nu a cerut niciodată un primar să angajați pe cineva?

Nu

F.N: Ați schimbat mulți primari.

Da, șase primari. Nu mi-a cerut niciodată nimeni. Eu ar fi trebuit să pun la punct pe cineva, să o fac să tacă din gură, să nu mai comenteze tot felul de chestii la adresa primăriei și treburilor primăriei. Dar omul era un funcționar atât de bun și de vrednic, încât eu nu am luat în seamă... .Vedeți dvs, chestia asta cu zvonurile, telefoanele cu facebook, whatsapp, rostogolirea de zvonuri, comentarii, mai mult rău face decât bine. Pentru că te simți înclinat să nu iei în seamă aportul social, profesional, al omului, ci comentariile de pe margine. Înainte te duceai la cârciumă și la o țuică, îi bârfeai pe toți. Acum e o bârfă generală, pierdere de timp. probabil că deranjez pe multă lume că la vârsta mea am ținut să mă întorc, dar am vrut să fac asta pentru că nu am vrut să mor umilită.”

Dorina Lazăr, care din 1969 este actriță la Teatrul Odeon, iar între 1996 - 2017 și 2021,- 2023 a fost director al aceluiași teatru, a vorbit și despre familia sa și alegerile importante din viața sa. 

Cu toate că soțul ei i-a reproșat, la un moment dat, că a iubit teatrul mai mult decât familia, actrița a mărturisit că a încercat tot timpul să țină familia strânsă și unită, iar acum „ceva mai prețios decât fata și nepoata mea în clipa de față nu există”.

„Dar e adevărat că nu pot să uit scenele din copilăria fetei mele, când eu plecam la spectacol și era o disperare în casă, (fata) plângea cu hohote: Dar după aceea vii înapoi? Dar după aceea vii înapoi?

Soțul meu mi-a reproșat asta, că țin mai mult la teatru și la profesia mea decât la familie. Poate că s-au simțit frustrați. Joacă un rol foarte important teatrul și mă simt eu cu mine bine, la fel de bine la teatru, ca și acasă”, a spus Dorina Lazăr.

Te poți pensiona vreodată din funcția de actor? „Cum să te pensionezi? Cred că îți dau trupul și scena semnal când trebuie să stai acasă. (Puteți sta acasă? Aveți neliniștea (numele celui mai nou spectacol în care joacă Dorina Lazăr) asta de a fi tot timpul față în față cu spectatorii, de a fi pe scenă?) E foarte plăcut să crezi, dacă nu e și adevărat, că cineva are nevoie de tine. Să fii folositor unei comunități, unui colectiv”, a mărturisit marea actriță.

Dorina Lazăr a debutat în 1961 la Teatrul Regional București, iar din 1969 este actriță la Teatrul Odeon. Pe marele ecran a debutat în 1974 în filmul Păcală al regizorului Geo Saizescu. Printre cele mai importante filme în care a mai jucat se numără Angela merge mai departe (1982), Liceenii (1986), Balanța (1991) și Amen (2001).

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu aveți un ”deja vu” când citiți acest articol, fraților? Păi nu vă amintiți de concedierea, la indigo, a lui Alexandru Arșinel, din funcția de manager al teatrului de Revistă sau cum s-o fi numind? Nu vă amintiți cum săreau în sus haterii că ce lacom e Arșinel, că nu se mai satură de funcții și venituri, că nu vrea să facă un pas în spate pentru a lăsa loc altora mai tineri și mai adecvați? Cu ce e acum diferită situația? Cum cu ce, nu e clar? Pe Dorina Lazăr a mătrășit-o Gabriela Firea, adică, cică, CÂH, iar pe Arșinel l-a mătrășit Nicușor Dan, adică, cică, OK. Mi-e silă....
    • Like 0


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult