Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Adela Popescu: „Dacă părinții sunt generoși, copiii învață să fie generoși”. Vladimir Drăghia: „Dacă faci bani din plăcere, o să ai o viață fericită”. Lecții despre bani, de la părinți-vedete, la „De toți banii by BT”

De toti banii - BT -educatie financiară pt copii

Educația financiară este o provocare pentru mulți părinți, iar felul în care le explicăm copiilor despre bani și economisire le poate influența semnificativ modul cum se vor raporta la finanțe în viața de adult.

Părinți-vedete precum prezentatoarea TV Alessandra Stoicescu, actrița Adela Popescu și actorul Vladimir Drăghia au împărtășit, în cadrul emisiunii De toți banii by BT, parte a proiectului FIT - Finanțe pe Înțelesul Tuturor, inițiat de Banca Transilvania, experiențele lor de a le explica copiilor concepte legate de bani.

Alessandra Stoicescu a povestit cum într-un mall fiica ei și-a dorit mai multe figurine pe care le numea „diamante.” Alessandra a folosit momentul pentru o lecție despre cumpătare.

„O întâlnire cu banii a fost când, în mall fiind, s-a îndrăgostit de niște figurine, cărora ea le spunea diamante, de la un magazin. Ele nu erau diamante, dar erau destul de scumpe. Și zicea: și vreau aia, și vreau aia, și o rățușcă, și o lebădă. Și i-am zis: astea nu se vând, iubita mea, se comandă. Nu acum, facem comandă pentru Crăciun. Una. Vânzătoarea m-a susținut. A zis: Așa este, draga mea, trebuie să notezi acolo pe care o vrei, îți alegi una singură. I-am zis: Nu luăm decât una, pentru că nu avem bani. Cum adică nu avem bani? Nu, trebuie să mai muncim. Am introdus povestea asta cu munca. Trebuie să muncim”, a relatat Alessandra Stoicescu.

Vladimir Drăghia: „I-am explicat ce este trocul și de ce s-au inventat banii”

Actorul și poetul Vladimir Drăghia, tatăl unei fetițe de șapte ani, spune că a început discuțiile despre bani atunci când fiica lui a ajuns la o vârstă potrivită pentru a înțelege.

„I-am explicat ce este trocul și de ce s-au inventat banii, explicându-i că aceștia ne ajută să obținem lucruri care ne plac, dar pentru a avea bani trebuie să știi să faci ceva”, a relatat Vladimir. El a adăugat că și-a propus să își ajute copilul să descopere activități pe care să le facă din plăcere.

„Și i-am zis: scopul meu în creșterea ta, unul dintre ele, este să te ajut să găsești ce-ți place să faci. Și dacă reușești să faci bani din plăcere, atunci o să ai o viață fericită”, a spus Vladimir Drăghia.

Adela Popescu: „Dacă membrii familiei sunt generoși, cred că copiii învață să fie generoși”

La rândul ei, actrița Adela Popescu este convinsă că un copil poate învăța mai mult din exemplul oferit de părinți, decât din explicații teoretice.

„Dacă familia este o familie de persoane chibzuite, copiii vor înțelege că relația cu banii trebuie să fie asta. Dacă membrii familiei, părinții, în speță, sunt generoși, cred că copiii învață să fie generoși”, spune Adela, care recunoaște că a trăit într-o perioadă dificilă din punct de vedere financiar în copilărie, însă se consideră lipsită de obsesia pentru bani. „De exemplu, eu am prins o perioadă în familia mea în care trăiam, efectiv, împrumutați de la CAR, bănuiesc că toți am avut asta în familiile noastre. Iar relația mea cu banii este una foarte bună, în sensul că eu nu am obsesia lor. Pot să dau bani împrumut și să uit că i-am dat. Am această poziționare, nu știu de ce și de unde, în condițiile în care nimic din familia mea nu ar fi condus către asta”. Ea spune că preferă să pună accentul pe experiențe reale și pe jocuri, prin care copiii vor înțelege valoarea banilor.

Pentru a-și învăța copiii care sunt avantajele economisirii, Adela și Alessandra au povestit că au discutat cu ei despre ideea de a strânge bani pentru a-și cumpăra ceea ce își doresc.

„Pur și simplu îi spun că eu nu pot să-i iau acel lucru, dar că, dacă reușește să strângă bani, mama i-l va cumpăra”, a spus Adela Popescu.

Bucuria copiilor de a obține un lucru din banii economisiți chiar de ei este mai mare, a completat Vladimir Drăghia, adăugând că asemenea lecții îi pregătesc pe copii pentru a deveni mai responsabili. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult