Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Adina, 15 ani, membră în echipa de robotică a Colegiului Național „Tudor Vianu”: „Ne dorim să fim oamenii din spate, care reușesc să aducă tehnologia în viața de zi cu zi”

BRD FIRST Tehn Challenge - martie 2018

(Foto: Facebook/ BRD FIRST Tech Challenge)

„Totul se bazează în prezent pe tehnologie și pe inovație. Voi sunteți oamenii care rezolvă probleme și vă garantez că unii dintre cei 1.200 de elevi care se află acum aici, în 10 poate 15 ani, vor descoperi soluții care vor vindeca anumite boli”.

Așa i-a încurajat la finele săptămânii trecute președintele FIRST Tech Challenge, Ken Johnson, pe cei 1.200 de liceeni din România veniți la ediția de la București a cunoscutei competiții internaționale.

Aflat pentru prima dată în țara noastră, special pentru BRD FIRST Tech Challenge România, Ken Johnson le-a spus liceenilor că fac parte din primul val al unei mișcări care le va schimba viețile și îi va ajuta să schimbe lumea.

„Poate cineva de aici va dezvolta o nouă tehnologie care va aduce soluții ale problemelor cu care ne confruntăm acum, ca încălzirea globală, de exemplu. Voi sunteți viitorii lideri care cresc în acest moment”, le-a transmis elevilor români Ken Johnson.

A doua ediție a BRD FIRST Tech Challenge, în care 90 de echipe totalizând 1200 de liceeni s-au întrecut în cea mai mare competiție de robotică din România, și-a desemnat câştigătorii duminică, la Sala Polivalentă. După luni de muncă, timp în care și-au proiectat și construit roboții, cele patru echipe câștigătoare, XEO de la Colegiul Național Horea, Cloșca și Crișan din Alba Iulia, QuantumRobotics, de la Liceul Internațional de Informatică din București, Qube de la Colegiul Național Mihai Viteazul din București și Technogods de la Colegiul Național Ecaterina Teodoroiu din Târgu Jiu s-au calificat pentru finala Campionatului Mondial de Robotică din Statele Unite ale Americii, de la Detroit.

Tinerii cu care am stat de vorbă spun că își doresc să aducă tehnologia în viața de zi cu zi.

„Îmi închipui că roboții, în viitorul foarte apropiat, vor pătrunde în majoritatea domeniilor. Deja în multe țări roboții sunt peste tot, și când îți comanzi mâncare și când mergi pe stradă. Și în România, într-un viitor apropiat, se va întâmpla asta pentru că roboții ne ușurează viața. Chiar dacă nu ne dăm seama, în acest moment suntem înconjurați de tehnologie, iar noi ne dorim să fim oamenii din spate, care reușesc să aducă aceste lucruri la viață și reușesc să aducă robotica în viața de zi cu zi”, ne-a spus Adina care are 15 ani și e membră în echipa de robotică a Colegiului Național de Informatică Tudor Vianu. 

„Eu nu cred că roboții ne vor lua joburile. Ei ne vor ușura munca în majoritatea domeniilor unde omul nu are cum să aibă o precizie atât de bună precum un robot. De exemplu în neurochirugie, ramură care se bazează pe roboți programați pentru intervenții în diferite părți ale corpului uman”, spune Mircea, care face parte din echipa de robotică a Liceului Gheorghe Lazăr.

Roboții, în sistemul bancar

Inovația a devenit o necesitate, indiferent de domeniul de activitate. În sistemul bancar, roboții vor ajunge să execute procedurile repetitive, iar angajații să rezolve excepțiile, cazurile mai neobișnuite.

Cu cât companiile își vor automatiza mai repede activitățile precum cele contabile, de evidență a clienților, a stocurilor, cu atât oamenii vor avea mai mult timp pentru ei.

„Rolul roboticii îl văd într-o continuă creștere. Multe companii, printre care și băncile, caută în prezent să automatizeze procesele de rutină, adică acele proceduri care se întâmplă la fel și care nu produc foarte multă satisfacție angajaților, ba chiar din contră, foarte mulți sunt nenulțumiți de rolul lor și atunci pleacă, ceea ce nu e bine nici pentru companie, nici pentru oameni”, spune Horia Velicu, şeful departamentului de inovaţie al BRD SOC-GEN, principalul partener în organizarea competiției BRD FIRST Tech Challenge România.

Horia Velicu crede că în următorii ani vor fi automatizate procese tot mai complexe.

„Dacă ramura cea veche se numea robotic process automation, cea nouă se numește intelligent process automation, adică peste partea de rutină va fi adăugată și o parte de consiliere a unei inteligențe artificiale, practic analiștii să aibă acces la un scoring făcut de un robot, ca input, nu ca decizie. Nu cred că se va ajunge foarte curând ca decizia să aparțină roboților, în orice caz, ei vor funcționa ca un ajutor din ce în ce mai prezent și complex”, adaugă Horia Velicu.

După sute de meciuri jucate în etapele regionale care au avut loc în țară și la București și la marea finală, ziua de duminică a adus multe lacrimi de bucurie tinerilor care urmează să reprezinte România la Detroit, în cel mai important campionat de robotică, FIRST Tech Challenge, unde vor concura cu echipe din toată lumea.

Comunitatea FIRST cuprinde la nivel mondial pente 500.000 de elevi și 150.000 de voluntari care participă, în fiecare an, la competiția de robotică din Statele Unite, la Detroit, iar aceste cifre cresc în fiecare an.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult