Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Adina, 15 ani, membră în echipa de robotică a Colegiului Național „Tudor Vianu”: „Ne dorim să fim oamenii din spate, care reușesc să aducă tehnologia în viața de zi cu zi”

BRD FIRST Tehn Challenge - martie 2018

(Foto: Facebook/ BRD FIRST Tech Challenge)

„Totul se bazează în prezent pe tehnologie și pe inovație. Voi sunteți oamenii care rezolvă probleme și vă garantez că unii dintre cei 1.200 de elevi care se află acum aici, în 10 poate 15 ani, vor descoperi soluții care vor vindeca anumite boli”.

Așa i-a încurajat la finele săptămânii trecute președintele FIRST Tech Challenge, Ken Johnson, pe cei 1.200 de liceeni din România veniți la ediția de la București a cunoscutei competiții internaționale.

Aflat pentru prima dată în țara noastră, special pentru BRD FIRST Tech Challenge România, Ken Johnson le-a spus liceenilor că fac parte din primul val al unei mișcări care le va schimba viețile și îi va ajuta să schimbe lumea.

„Poate cineva de aici va dezvolta o nouă tehnologie care va aduce soluții ale problemelor cu care ne confruntăm acum, ca încălzirea globală, de exemplu. Voi sunteți viitorii lideri care cresc în acest moment”, le-a transmis elevilor români Ken Johnson.

A doua ediție a BRD FIRST Tech Challenge, în care 90 de echipe totalizând 1200 de liceeni s-au întrecut în cea mai mare competiție de robotică din România, și-a desemnat câştigătorii duminică, la Sala Polivalentă. După luni de muncă, timp în care și-au proiectat și construit roboții, cele patru echipe câștigătoare, XEO de la Colegiul Național Horea, Cloșca și Crișan din Alba Iulia, QuantumRobotics, de la Liceul Internațional de Informatică din București, Qube de la Colegiul Național Mihai Viteazul din București și Technogods de la Colegiul Național Ecaterina Teodoroiu din Târgu Jiu s-au calificat pentru finala Campionatului Mondial de Robotică din Statele Unite ale Americii, de la Detroit.

Tinerii cu care am stat de vorbă spun că își doresc să aducă tehnologia în viața de zi cu zi.

„Îmi închipui că roboții, în viitorul foarte apropiat, vor pătrunde în majoritatea domeniilor. Deja în multe țări roboții sunt peste tot, și când îți comanzi mâncare și când mergi pe stradă. Și în România, într-un viitor apropiat, se va întâmpla asta pentru că roboții ne ușurează viața. Chiar dacă nu ne dăm seama, în acest moment suntem înconjurați de tehnologie, iar noi ne dorim să fim oamenii din spate, care reușesc să aducă aceste lucruri la viață și reușesc să aducă robotica în viața de zi cu zi”, ne-a spus Adina care are 15 ani și e membră în echipa de robotică a Colegiului Național de Informatică Tudor Vianu. 

„Eu nu cred că roboții ne vor lua joburile. Ei ne vor ușura munca în majoritatea domeniilor unde omul nu are cum să aibă o precizie atât de bună precum un robot. De exemplu în neurochirugie, ramură care se bazează pe roboți programați pentru intervenții în diferite părți ale corpului uman”, spune Mircea, care face parte din echipa de robotică a Liceului Gheorghe Lazăr.

Roboții, în sistemul bancar

Inovația a devenit o necesitate, indiferent de domeniul de activitate. În sistemul bancar, roboții vor ajunge să execute procedurile repetitive, iar angajații să rezolve excepțiile, cazurile mai neobișnuite.

Cu cât companiile își vor automatiza mai repede activitățile precum cele contabile, de evidență a clienților, a stocurilor, cu atât oamenii vor avea mai mult timp pentru ei.

„Rolul roboticii îl văd într-o continuă creștere. Multe companii, printre care și băncile, caută în prezent să automatizeze procesele de rutină, adică acele proceduri care se întâmplă la fel și care nu produc foarte multă satisfacție angajaților, ba chiar din contră, foarte mulți sunt nenulțumiți de rolul lor și atunci pleacă, ceea ce nu e bine nici pentru companie, nici pentru oameni”, spune Horia Velicu, şeful departamentului de inovaţie al BRD SOC-GEN, principalul partener în organizarea competiției BRD FIRST Tech Challenge România.

Horia Velicu crede că în următorii ani vor fi automatizate procese tot mai complexe.

„Dacă ramura cea veche se numea robotic process automation, cea nouă se numește intelligent process automation, adică peste partea de rutină va fi adăugată și o parte de consiliere a unei inteligențe artificiale, practic analiștii să aibă acces la un scoring făcut de un robot, ca input, nu ca decizie. Nu cred că se va ajunge foarte curând ca decizia să aparțină roboților, în orice caz, ei vor funcționa ca un ajutor din ce în ce mai prezent și complex”, adaugă Horia Velicu.

După sute de meciuri jucate în etapele regionale care au avut loc în țară și la București și la marea finală, ziua de duminică a adus multe lacrimi de bucurie tinerilor care urmează să reprezinte România la Detroit, în cel mai important campionat de robotică, FIRST Tech Challenge, unde vor concura cu echipe din toată lumea.

Comunitatea FIRST cuprinde la nivel mondial pente 500.000 de elevi și 150.000 de voluntari care participă, în fiecare an, la competiția de robotică din Statele Unite, la Detroit, iar aceste cifre cresc în fiecare an.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult