Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

„Ce crezi că ar posta un robot pe Facebook?” Elevii din cinci licee, despre locul pe care roboții l-ar putea ocupa în lume

Roboți

În urmă cu mai puțin de un an, niciunul dintre elevii de la Colegiul Național „Petru Rareș” din Beclean, un orășel cu 10.000 de locuitori din Bistrița Năsăud, nu și-ar fi imaginat că la ei în liceu se va construi un robot. Și totuși, iată-l, bătându-se, în alianță cu alți doi, în finala competiției BRD FIRST Tech Challenge powered by Vodafone, pentru un loc la Campionatul Mondial de Robotică ce va avea loc în aprilie, în SUA.

Alianța din care Esentza Robotics, echipa colegiului, a făcut parte a pierdut finala, dar tinerii sunt cum nu se poate mai fericiți. „Nu suntem supărați deloc, pentru noi să fim aici, să ajungem în finală este ceva extraordinar”, spune Cristina după ce a coborât de pe scenă unde a luat premiul pentru alianța finalistă. În timp ce vorbește se întrerupe brusc pentru că numele echipei este strigat din nou: locul III la categoria „Inspiring Awards”. 

Au aflat de competiție când mentorul acesteia, Ionuț Panea, a venit la ei să le povestească despre robotică, să îi invite să se înscrie la concurs și să le spună că vor primi gratuit piese, dar și asistență pentru construcția robotului. 

„Dintotdeauna am așteptat ca așa ceva să se întâmple în liceul nostru și când s-a ivit ocazia n-am stat pe gânduri. A durat ceva până când au ajuns piesele și în timpul ăsta noi am citit tot ce am putut găsi pe acest subiect”, povestește Cristina.

De la „Găsiți 10 echipe?” la 800 de concurenți

În noiembrie, cu ocazia lansării oficiale a competitiției, Dana Războiu, președinta Asociației Nație prin Educație, organizatoare a FIRST Tech Challenge în România, relata o discuție de la începutul tratativelor. „Când le-am spus că vrem să aducem FIRST Tech Challenge în România, organizatorii competiției din SUA ne-au întrebat: Credeți că puteți strânge zece echipe? Le-am spus că vom vedea”. Răspunsul elevilor de liceu a fost extraordinar: la doar câteva luni după acest moment, pe lista de start se aflau 800 de concurenți, reprezentând 54 de echipe din 33 de județe ale țării. Concursul FIRST Tech Challenge este dedicat elevilor de liceu, dar și copiii mai mici sunt pasionați de robotică.

„Dacă roboții ar avea sentimente, ce credeți că ar simți robotul echipei voastre?”

Eva, o elevă de școală generală, s-a aflat la BRD FIRST Tech Challenge Romania powered by Vodafone și a intervievat câteva dintre echipele aflate în concurs.

„Dacă roboții ar avea sentimente, ce credeți că ar simți robotul echipei voastre?”, i-a înterbat Eva pe adolescenții de la CyberMinds, de la Colegiul Național „Vasile Lucaciu” din Baia Mare. „Probabil ar fi foarte emoționat și i-ar tremura toate rotițele zimțate, dar totuși ar fi încântat că se află aici”, au răspuns ei.

Una dintre întrebările Evei pentru cei de la Esentza Robotics, de la Colegiul Național „Petru Rareș” din Beclean, a fost: „dacă robotul tău ar putea să te ajute la un lucru legat de școală, ce ai dori să facă”? „Sincer, aș vrea să șteargă tabla în locul meu, pentru că niciodată nu ajung până sus”, i-a răspuns Cristina. „Ce crezi că ar posta robotul tău pe facebook”, a mai vrut să știe Eva? „Selfie-uri”, a venit răspunsul. 

Liceenii de la Harambe Cartel, de la Colegiul Național „Moise Nicoară” din Arad, cred că nu peste mult timp, roboții vor putea îndeplini aproape aceleași sarcini ca și oamenii.

Iar o tânără de la echipa RoboPapiu de la Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian”, din Târgu Mureș. își imaginează cum ar arăta un vlog ținut de un robot. „De vreme ce roboții sunt creați de oameni, ei vor dori să vorbească despre creatorii lor”. 

Membrii echipei ONYX Tech, de la Liceul Teoretic „Carmen Sylva” din Eforie Sud, vorbesc despre cum va arăta lumea peste 10 ani. „Cred că dacă te gândești la cât de mult a evoluat lumea în ultimii 10 ani, constați că ceea ce consideram noi science fiction la un moment dat a devenit foarte realitate. Așa că poate ar trebui să citim mai multe cărți SF, să vedem mai multe filme și să luăm în considerare că așa s-ar putea să fie într-o bună zi lumea noastră”. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu trebuie dacat sa te uiti la postarile celor 'frumosi si tineri' si obtii un raspuns foarte apropiat de realitate.
  • Like 0
 • CE AR putea posta un robot pe facebook.Un prim lucru ar fi un test ca nu esti om si nu le incurci cumva circuitele cu vreun comentariu umanoid .Dupa ce s-ar face aceasta identificare ,intr-un limbaj doar de ei stiut ar face schimb de informatii din virtual life: caliatea bateriei,zoom-ul camerei ,interfata de conectare,ceva virusi noi ce umbla inca liberi prin sistem si binenteles ce update-uri mai sunt la moda.
  • Like 0
 • check icon
  Un robot ce ar posta pe feisbuc, ar deveni rasist, antifeminist și antisemit!
  Faptul s-a și întâmplat. În mai puțin de o zi! Este real. Unde dai și unde crapă, gen misterioase sunt căile Domnului (și ale inteligenței artificiale în fașă).

  Aflați mai mult despre Tay - a Twitter bot that the company described as an experiment in "conversational understanding." The more you chat with Tay, said Microsoft, the smarter it gets, learning to engage people through "casual and playful conversation."

  A devenit atât de deștept că a ajuns rasist... :)).

  "The AI chatbot Tay is a machine learning project, designed for human engagement. As it learns, some of its responses are inappropriate and indicative of the types of interactions some people are having with it. We're making some adjustments to Tay."

  Uite că și AI-ului i se pune pumnu'-n gură :))

  http://www.theverge.com/2016/3/24/11297050/tay-microsoft-chatbot-racist
  • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult