Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Administrarea vaccinului Pfizer, autorizată de Agenţia Europeană a Medicamentului pentru copiii cu vârste între 5 şi 11 ani. Primele doze cu versiunea pediatrică vor fi livrate în UE pe 20 decembrie

vaccinare copii 5-11 ani

Foto: Getty Images

Vaccinul produs de BioNTech Pfizer - Comirnaty - a primit joi avizul de la Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) pentru a fi folosit în cazul copiilor între 5 şi 11 ani. Comisia Europeană ar urma să îl autorizeze în cursul zilei de vineri.

Ca și la adulți și adolescenți, recomandarea este de două injecţii, la interval de 21 de zile.

Un studiu efectuat pe un grup de copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani a arătat că răspunsul imun (măsurat prin nivelul de anticorpi împotriva SARS-CoV-2) la vaccinul Comirnaty, administrat în doză de 10 micrograme la această grupă de vârstă, a fost comparabil cu cel observat la doza de 30 de micrograme administrată la adolescenți și adulți.  

Eficacitatea vaccinului Pfizer a fost analizată la aproape 2.000 de copii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, care nu prezentau semne de infecție anterioară. Acești copii au primit fie vaccinul, fie un placebo (o injecție inactivă). Din cei 1.305 de copii care au primit vaccin, trei au dezvoltat COVID-19, comparativ cu 16 din cei 663 de copii care au primit placebo. Aceasta înseamnă că, în acest studiu, vaccinul a fost 90,7% eficient în prevenirea COVID-19 simptomatică (deși rata reală ar putea fi între 67,7% și 98,3%), potrivit EMA. Cele mai frecvente reacții adverse la copiii din această categorie de vârstă sunt similare cu cele înregistrate la persoanele cu vârsta de 12 ani și peste. Acestea includ durere la locul injectării, oboseală, dureri de cap, roșeață și umflare la locul injectării, dureri musculare și frisoane. Aceste efecte sunt de obicei ușoare sau moderate și se ameliorează în câteva zile de la vaccinare.

Prin urmare, experții EMA au concluzionat că beneficiile vaccinului Pfizer la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani depășesc riscurile, în special la cei cu afecțiuni care cresc riscul de COVID-19 sever.

Cum funcționează vaccinul Pfizer

Comirnaty acționează prin pregătirea organismului pentru a se apăra împotriva COVID-19. Conține o moleculă numită ARN mesager (ARNm) care are instrucțiuni pentru fabricarea proteinei spike. Aceasta este o proteină de la suprafața virusului SARS-CoV-2 de care virusul are nevoie pentru a pătrunde în celulele corpului.

Când unei persoane i se administrează vaccinul, unele dintre celulele ei vor „citi” instrucțiunile ARNm și vor produce temporar proteina spike. Sistemul imunitar al persoanei va recunoaște apoi această proteină ca fiind străină și va produce anticorpi și va activa celulele T (globule albe) pentru a o ataca.

Dacă după o perioadă persoana intră în contact cu virusul SARS-CoV-2, sistemul imunitar îl va recunoaște și va fi gata să apere organismul împotriva acestuia.

ARNm din vaccin nu rămâne în organism, ci este descompus la scurt timp după vaccinare, a anunțat EMA.

Ţările europene vor putea să înceapă să administreze dozele pentru copii de 5-11 ani începând din decembrie

În România, copiii din această categorie de vârstă vor putea fi vaccinaţi în cabinetele speciale care vor fi amenajate în centrele de vaccinare existente deja, într-un cabinet din spital ori la medicul de familie, în cazul în care acesta va solicita doze de ser.

„Momentul în care va începe propriu-zis vaccinarea ține de livrarea dozelor, de când România împreună cu celelalte ţări europene va recepţiona dozele destinate pentru grupa de vârsta 5-11 ani″, a explicat  recent medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare. 

Ţările europene vor putea să înceapă să administreze dozele pentru copii de 5-11 ani abia de luna viitoare. Primele doze cu versiunea pediatrică a vaccinului Pfizer-BioNTech vor fi livrate pe 20 decembrie, a anunţat joi o purtătoare de cuvânt a companiei BioNTech, potrivit Agerpres.

Doar 47,5% din populaţia adultă din România s-a vaccinat cu cel puţin o doză, față de rata medie de 70% persoane vaccinate cu schema completă de vaccinare, în Uniunea Europeană.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult