Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Adrian Hădean: „Ca să reușești să mulțumești pe toată lumea, cu resursele puține pe care le ai, trebuie să le tratezi corect, cu blândețe, cu dragoste, și din ele să iasă o mâncare bună”

Adi Hadean.

Adrian Hădean este unul dintre oamenii cunoscuți pentru franchețea sa și dedicarea cu care face ceea ce îi place. Despre pasiunea sa pentru gătit spune că a pornit pentru că este pofticios, îi place să mănânce, iar în copilărie, în familia lui mare, găteau bine toți.

La 24 de ani a început prima sa afacere în domeniul care avea să îi aducă notorietatea. S-a asociat cu cineva în Baia Mare și a deschis primul restaurant cu numele său pe firmament. Muncea de la 6 dimineața la 1 noaptea, în fiecare zi. Dimineața făcea aprovizionare, la prânz livra mâncare prin vecini cu sacoșa, după-amiaza muncea în bucătărie, seara servea la cină, iar a doua zi o lua de la capăt.

„Nu prea știam cum stă treaba asta, de fapt nu prea știam cu ce se mănâncă multe când aveam 24 de ani, ca orice om. A fost o lecție bună și dură, care a durat aproape un an, pentru că mai mult nu am rezistat nici în parteneriatul respectiv, nici în activitatea pe care o începusem”, descrie Adrian Hădean prima sa lecție ca antreprenor.

Asociația Adi Hădean este una dintre cele patru organizații non-guvernamentale - alături de Let’s Do It, Romania!, I’ Velo by Green Revolution și Teach for Romania - beneficiare ale campaniei naționale cu o componenta socială „Deschide Lay’s. Dăruiește zâmbete!”. Prin intermediul acestei inițiative, participanții la campanie sunt invitați să aleagă pe lays.ro o cauză pentru care zâmbesc în perioada 01 iunie - 30 septembrie, urmând ca, la final, toate zâmbetele să se transforme în donații.

În săptămânile care urmează, veți citi pe Republica poveștile organizațiilor pentru care au zâmbit, deja, mii de români. Cum s-au născut, care este impactul muncii lor, cum le susțin oamenii, care sunt rezultatele, dar mai ales provocările și ce planuri au pentru viitor, veți afla din campania „Deschide Lay’s. Dăruiește zâmbete!”.

330.000 de porții livrate oamenilor afectați de sărăcie. „Trebuie să fim suficient de mulți și de grei, încât să putem să construim cantinele sociale pe care ni le dorim”

În pandemie, Asociația Adi Hădean a inițiat „Solidar Social”, o acțiune umanitară susținută din donații ale companiilor și persoanelor fizice. A luat amploare rapid, implicând zeci de oameni în doar câteva zile și care a adunat 200 de voluntari. Din aprilie anul trecut și până acum, echipa de bucătari, condusă de Adrian Hădean, alături de voluntari și cu sprijinul sponsorilor, au pregătit și livrat peste 330.000 de porții pentru oameni afectați de sărăcie.

Pe scurt, „Solidar Social” adună ingrediente de la sponsori, de la băncile de alimente, și le transformă în mâncare, care e oferită unor oameni care nu au ce să mănânce. Beneficiarii sunt din mai multe orașe ale țării. Tot mai mulți de la o lună la alta.

Scopul - crearea unei rețele de cantine sociale, bucătării standalone, în care să fie gătită mâncarea din donații, pe de o parte, folosind resursa umană inclusă în programe educaționale de reconversie sau școli vocaționale, pe de altă parte.

„Este un proiect în extindere și, la un moment dat, o să ajungem la o masă critică atât de beneficiari, cât și de resurse pe care reușim să le adunăm. Vrem să trecem de la a aduna resurse la a genera resurse, pentru că asta e scopul nostru principal - să fim autosustenabili, să nu fim nevoiți să depindem de companii, de organizații care să ne alimenteze cămara în fiecare zi. Trebuie să reușim să producem noi pentru această organizație și pentru lucrurile pe care le facem. Până acolo mai avem niște pași. Trebuie să fim suficient de mulți și de grei, încât să putem să construim centrele educaționale pe care ni le dorim, să putem să construim cantinele sociale pe care ni le dorim și în care să putem atrage la muncă oameni din comunitățile pe care le deservim acum”, a punctat Adrian Hădean.

Comunitățile deservite – alcătuite din copii și bătrâni - prin proiectul „Solidar Social” sunt în București, în sectorul 6, în Constanța, Ploiești, Petrila, și urmează să se extindă și în celelalte sectoare din Capitală și în Cluj și Iași.

Educație pentru restrângerea risipei alimentare

Crezul comun al oamenilor din jurul echipei Adi Hădean în proiectul „Solidar Social” este acela că pot să aline, într-un fel, dorința unor oameni care nu au ce să mănânce, cu atât mai mult cu cât, în fiecare zi, spune Hădean, că vrem sau nu vrem, suntem părtași la o enormă risipă alimentară.

„Noi încercăm să luăm din partea care se risipește sau e pe punctul de a se risipi și să transferăm către oamenii care nu au, dintr-un motiv sau altul. Ăsta e unul dintre palierele pe care lucrăm. Dar între timp încercăm să construim și ceva care să ne ajute să facem un pas în plus mai departe, să construim platformele prin care să putem educa oamenii care azi ne sunt beneficiari, nu numai pe ei, să îi putem educa în sensul restrângerii risipei alimentare și în sensul dobândirii capacității de a procura hrana pentru sine și pentru familie, fără să mai fie dependenți de o organizație sau fără să fie dependenți de ajutorul statului sau al oamenilor din jur.

Gurile deschise vor fi deschise tot timpul și mereu flămânde. Nu cred că suntem de prea mare folos societății dacă creăm oameni dependenți. Oamenii liberi duc societățile mai departe, nu oamenii dependenți. Scopul nostru e să creăm cât mai mulți oameni independenți în jurul nostru”, subliniază Hădean.

„Ca să reușești să mulțumești pe toată lumea, cu resursele puține pe care le ai, trebuie să le tratezi corect, cu blândețe, cu dragoste, și din ele să iasă o mâncare bună”

Din perspectiva celebrului bucătar, teoria că cei cu venituri reduse nu pot mânca gustos nu stă în picioareIar ca argument dă exemplu familia numeroasă în care a crescut.

„În partea tatălui meu au fost 6 frați în casă. Din partea mamei, opt frați. Noi ne duceam la țară, la bunicii din partea mamei, în Maramureș, într-o zonă nu foarte bogată, și cu nu tare multă agricultură, mai mult cu lemne din pădure și niște vaci. Cartofi se făceau pe acolo. Mergeam toți nepoții odată, 18 nepoți, acasă la bunica și stăteam trei-patru zile, sau săptămâni în șir. Mai veneau și părinții noștri care erau adulți. Și bunica hrănea toată trupa asta. Bunica, mătușile făceau de mâncare. Să nu vă închipuiți că cineva tăia un miel sau un porc de fiecare dată când ne adunam acolo.

Carnea era ceva ce se întâlnea o dată pe săptămână, poate de două ori pe săptămână prindeam niște carne afumată de anul trecut. Doar că exista în primul rând dorința de a face o mâncare foarte bună. Și din puțin, ca să reușești să mulțumești pe toată lumea, din resursele puține pe care le ai, trebuie să le tratezi corect, să le tratezi cu blândețe, cu dragoste, și din ele să iasă o mâncare bună”, spune chef Adrian Hădean.

Cei ce vor să se alăture eforturilor asociației Adi Hădean, prin voluntariat sau donații, pot găsi pe activsocial.adihadean.ro detalii ale tuturor proiectelor. Sau pot trimite un email la ajut@activsocial.ro în care să scrie ce ar putea sau ce ar vrea să facă pentru a sprijini proiectele asociației.

„Cu siguranță, sunt oameni ce au anumite capabilități pe care noi nu le cunoaștem și care simt că s-ar potrivi bine într-o organizație de acest fel și ne-ar plăcea să îi cunoaștem, să vedem unde putem să îi integrăm și cum putem să le folosim cât mai bine capacitatea și dorința de a face un bine altcuiva”, spune Hădean.

Despre campania națională cu o componentă socială „Deschide Lay’s. Dăruiește zâmbete!”, Hădean spune că nu se aștepta la o participare atât de largă din partea publicului. „Mi s-a părut ceva fantastic, e ceva foarte fain și eu vă spun sincer că nu mă așteptam să văd atât de multe reacții și atât de mulți oameni participând. Înțeleg că sunt companii mari care generează foarte mult angajament online și offline, dar eu încă văd asociația noastră ca pe o chestiune destul de măruntă, suntem la un soi de început de drum, nu mă așteptam să avem atât de multe reacții faine. Mă bucur pentru ele și vă dați seama că mă bucur pentru fiecare leu care ajunge în conturile noastre, că nevoile sunt multe”, a afirmat celebrul băcătar.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult