Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Adrian Vasilescu, BNR: „Nu poți să zici că băncile sunt lacome. ROBOR crește din cauza unor dereglări ale sistemului economic, prin inflație în primul rând”

BNR - Getty - Guliver

(Foto Guliver/Getty Images)

„Nu înțeleg ideea cu taxa pe lăcomie, cred că aici e nevoie de o reflecție filozofică ceva mai adâncă. Pentru că nu știu a cui lăcomie este”, a comentat la Digi24 consilierul de strategie al BNR, Adrian Vasilescu, întrebat despre măsura privind „taxa pe lăcomie” care vizează băncile comerciale, anunțată marți seara de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

Vasilescu spune că ROBOR este impus de piață, iar ceea ce impune piața este rezultatul activității economice. 

„Nivelul ROBOR-ului e imputabil întregii țări, e un fapt cert. Ce e ROBOR? ROBOR e o dobândă medie, la care băncile se împrumută între ele. Sigur că această dobândă odată stabilită, pe mai multe termene, ROBOR la 3 sau 6 luni, este luată în calcul la rata lunară a creditului. Fiecare debitor al unei bănci are de returnat lunar o rată de bază. ROBOR se adaugă la dobândă. Dar nu înțeleg ideea cu taxa pe lăcomie, cred că aici e nevoie de o reflecție filozofică ceva mai adâncă. Pentru că nu știu a cui lăcomie este. Băncile dacă și-ar stabili singure ROBOR-ul, atunci ar veni statul și ar putea să spună așa: ți-ai stabilit un ROBOR foarte sus, tu banca cutare, iată, ești lacomă și pentru această lăcomie eu stat sunt îndreptățit să te taxez. Dar nu e așa. Rata ROBOR e în funcție de niște realități din țară și în primul rând în funcție de rata inflației. Când inflația a fost timp de doi ani și jumătate la niveluri foarte joase, un an si jumătate a fost sub nivelul zero, în toată această perioadă rata ROBOR a fost zero și ceva”, a explicat Adrian Vasilescu.

Consilierul de strategie al BNR a explicat că inflația a început să urce, în octombrie anul trecut, din cauza șocului creat „exclusiv” de anumite autorități de reglementare care au scumpit rând pe rând și periodic, timp de mai multe luni, din octombrie anul trecut și până în vara acestui an, energia electrică, energia termică, gazele naturale, produse ale căror scumpiri se reflectă în întregul tablou al prețurilor. 

„Peste tot se încâlzesc casele, fabricile cu gaze. Energie electrică este peste tot, la fel și energia termică. Toate astea cresc prețurile și fac inflație, si normal că ROBOR se umflă și el, pentru că ROBOR e o dobândă. Sunt două surori siameze în economia oricărei țări: dobânda și inflația”, spune Vasilescu.

„Nu poți să zici că băncile sunt lacome, pentru că ROBOR crește din cauza unor dereglări ale sistemului economic, prin inflație în primul rând”, a adăugat consilierul BNR.

Adrian Vasilescu a amintit că România este statul din UE cu cel mai mic nivel de venituri în buget, raportat la PIB-ul țării, așa că era de așteptat o majorare de taxe.

„Era neîndoielnic faptul că trebuia să vină o creștere de taxe pentru că nu putem rămâne la nivelul țării cu un buget care să aibă în partea de venituri cel mai mic cuantum, raportat la PIB-ul României. Și atunci ar trebui făcut ceva, dar să facem transparent. În condițiile în care ochii societății sunt ațintiți asupra băncilor, în condițiile în care prin Parlament trec legi care îngreunează situația băncilor și până la urmă vor îngreuna situația celor care se împrumută la bănci, pentru că vrând-nevrând creșterea costurilor se va reflecta în ce au de plătit de cei care s-au împrumutat la banci, și atunci să nu mai vii tu stat și să mai arunci povara asta a lăcomiei pe spatele băncilor, pentru că statul este primul care pierde”, a spus Adrian Vasilescu.

Ministrul Finanțelor a explicat marți că „taxa pe lăcomie” va fi zero dacă nivelul mediu al ROBOR la 3 şi 6 luni rămâne la 1,5% sau mai mic. Taxa va fi 0,2%, dacă media nivelului ROBOR la 3 şi 6 luni este cuprinsă între 1,5 şi 2% şi va creşte la 0,4%, dacă media ROBOR este între 2 – 2,5%, inclusiv.

Taxa va creşte la 0,6% dacă media ROBOR este între 2,5- 3% şi la 0,9%, dacă ROBOR este între 3- 3,5%. Dacă media trimestrială ROBOR depăşeşte cu peste 2 puncte procentuale pragul de referinţă, taxa de 0,9 % creşte progresiv cu câte 0,3 puncte procentuale la fiecare depăşire de 0,5 puncte procentual.

„În funcție de lăcomia băncilor, vom vedea impactul acestei măsuri”, a subliniat Teodorovici.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult