Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Afirmații false, jumătăți de adevăr, cifre scoase din burtă. Ce e real în ce au spus candidații despre sistemul sanitar - analiza Factual

În ceea ce ține de domeniile aflate în competența administrației locale, în dezbaterea dintre candidații la Primăria Municipiului București s-au iscat discuții aprinse pe domeniul sanitar, candidații aruncând în luptă cifre și date care merită verificate din perspectivă factuală.

Gabriela Firea a afirmat faptul că, atunci când a fost aprobat bugetul PMB pentru 2016, pentru domeniul sănătății „colegii noștri consilieri generali (nr. PSD) au propus un buget mai mare de aproape 15% și majoritatea PNL-PDL a acceptat doar unul 7,3%”.

Nu știm ce i-au transmis colegii domniei sale din CGMB, însă doamna Firea face o afirmație falsă: la ședința din 29 februarie 2016, când a fost votat bugetul Bucureștiului, a existat un singur amendament pe proiectul de buget propus de primarul interimar Răzvan Sava (PNL). Amendamentul a fost propus (și adoptat ulterior) de către consilierul Radu Richard-Vicenţiu (independent).

La începutul discuției pe buget, viceprimarul Darabont Dan Alexandru a luat cuvântul și a vorbit despre faptul că bugetul a venit devreme, că a trecut prin dezbatere publică și avizare, că acest buget trebuie aprobat cu responsabilitate de un consiliu aflat la final de mandat, a amintit de probleme la RADET și RATB, că nu există o viziune completă și că, prin urmare, „grupul de consilieri generali ai Partidului Social Democrat se va abține de la votul...de a aproba acest proiect de buget”. Nimic despre sănătate.

De asemenea, proiectul de buget în integralitatea sa a fost trecut cu 31 de voturi pentru, 9 abțineri și 5 împotrivă (înregistrarea video a ședinței este aici, iar numărul de voturi precum și prezența se regăsesc în procesul verbal al ședinței, de la pagina 43). La ședință au fost prezenți 53 din cei 54 de consilieri, lipsind dl. Mocioacă Ștefan (PSD), unul dintre cei 18 consilieri ai PSD.

Daniel Barbu, la rândul său, se aruncă în afirmații factuale care se dovedesc false: „În prezent, pe medie desigur, pentru că nu toate spitalele bucureștene sunt egale ca număr de paturi și complexitate a actelor medicale pe care le pun în operă, dar în medie fiecare spital primește circa 2 milioane de euro pe an, din care 60% de la primărie și 40% din sistemul național de sănătate.”

În realitate, dacă ne uităm pe cel mai recent buget al Primăriei Municipiului București (centralizarea bugetelor spitalelor aflate în subordinea PMB este disponibilă aici), vedem că, în medie, spitalele din București au o finanțare de aproximativ 11 milioane de euro (bugetul total pentru cele 19 spitale este de 1,006,778,000 lei), iar finanțarea din bugetul local pentru spitale este de sub 15% din totalul bugetelor acestora.

Sorin Oprescu susține că în mandatul său „cumpărarea de aparatură de înaltă tehnicitate s-a făcut, de anii în care vă vorbeam, s-a făcut centralizat tocmai pentru a nu permite o serie întreagă de derapaje”. Această afirmație este parțial falsă.

Sorin Oprescu a avut un mandat cuprins între iunie 2008 și septembrie 2015. Spitalele au fost descentralizate și trecute în subordinea autorităților locale în 2010. Să ne uităm pe site-ul de licitații publice și căutăm pentru această perioadă, după codul CPV 33100000-1 (codul pentru echipamente medicale).

Există, într-adevăr, două contracte centralizate pentru acest cod CPV, ambele din 2010 – unul realizat direct de PMB, celălalt de Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale. Dar, în rest, vedem o multitudine de achiziții realizate individual de către spitalele aflate în subordinea PMB. Așadar, nu putem vorbi în niciun caz despre cumpărarea de aparatură medicală în sistem centralizat ca regulă a mandatului dlui Oprescu:


Discuția despre spitale reapare și mai târziu în cadrul dezbaterii, Gabriela Firea și Cătălin Predoiu ajungând la o dispută:

Gabriela Firea: (...) peste 60 de spitale închise și cu semnătura domnului Predoiu(...) când vii și-ți pui semnătura ca ministru al justitiei pe tăieri de pensii și-au murit oameni și dumneavoastră domnule Gâdea ați difuzat acele reportaje, cu oameni care au murit că li s-a tăiat pensia, cu bugetari care au rămas fără 25% din leafă și cu semnătura domnului ministru al Justiției Predoiu. Și când au murit oameni la porțile spitalelor, când și cu semnătura domnului ministru Predoiu s-au închis 74 de spitale(...) N-am auzit să-și ceară scuze pentru tăierea de pensii, salarii și închiderea de spitale.

Cătălin Predoiu: (...) eu nu mi-am pus semnătura pe ce spuneți dumneavoastră. Eu am semnalat ca ministru al justitiei că tăierea pensiilor este neconstituțională și Curtea Constituțională m-a confirmat. Eu n-am luat decizii politice care să taie pensii și salarii. N-am semnat închideri de spitale că nu era Ministerul Justiției însărcinat cu așa ceva...

Domnul Predoiu are parțial dreptate. Închiderea spitalelor a avut loc prin OUG 32/2011, a guvernului din care făcea parte dl. Predoiu (ordonanță pe care o găsim pe site-ul Camerei Deputaților), dar care nu este semnată nici de domnul Predoiu, nici de altcineva din Ministerul Justiției:

Factual
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Venom check icon
    Și cu un singur tur de alegeri, nici măcar nu există un candidat pe care să pui ștampila votului negativ, anti-PSD. Prin anti-oferta electorală, alegerile seamănă cu un imens blat politic. Dar există și părți bune! Alegerea doamnei Antenuța Pandele la Capitală va încununa visul de veacuri al bucureștenilor de a se uni cu Voluntarii, fiindcă primarii lor vorbesc aceeași limbă, sunt același neam. Ba au chiar și același naș.
    • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult