Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Aici noaptea are nori mai grei

Nu pot să dorm. Stau cu ochii in tavan și mă gândesc la toate și la nimic, la ce aș mânca dacă aș putea, la prietenul meu Nord care de câteva zile șchioapătă, la clipul scurt pe care mi l-a trimis Dorina, cu o fetiță de câțiva ani care plânge și-și trage cu un pistol de jucărie în frunte - pe ecran scrie ”A cincea zi de carantină”. Râd.

Mă dau jos din pat, cobor scările și ajung în bucătărie fără să fi plecat cu intenția asta. Mă așez lângă geam și pe întuneric mănânc o plăcintă cu foietaj și cartofi. Foșnetul făcut când mușc e amplificat de întuneric, pare că sprintez printr-o plantație de stuf. Zapez în gând peste imaginile văzute la tv și peste toate burtierele galbene și mari care mi-au sărit în ochi. Încerc să-mi aduc aminte un titlu. Nu pot. Rețin că s-au dat fragmente din viața Vulpiții și a soțului ei care mi se pare că privește câș, iar de pe un alt canal figura bizară a unui tip dintr-o emisie cu dragostea, cu ochelari gălbui și părul negru încleiat și lipit de cap. De unde ne-am ales cu nenorocirea asta? Coronavirus… A intrat și in jocul copiilor mei “Ne jucăm de-a coronavirusul?”. Cum e asta? “Tu ne alergi și dacă ne atingi ni-l dai!”. Ei râd cu gura până la urechi, eu îi privesc cu milă și intru in jocul lor.

Dincolo de pandemie sunt distanțarea și eroismul oamenilor - în același timp se întâmplă toate astea, ce bizar se așază lucrurile. Coronavirus - liniile alea care taie graficele-n sus, când se vorbește de evoluția numărului cazurilor. Și imaginile cu asistente medicale și doctori epuizați dormind pe mese sau cele cu groparii care cară coșciuge purtând măști. Nu se pot inventa cuvinte care să descrie toate aceste imagini…

Am terminat de foșnit plăcinta aia. Dincolo de geam, aici, noaptea e mai neagră decât în sud, acasă la mine; ”Aici noaptea are nori mai grei” - îmi place cum sună asta și dacă n-o să se dizolve în vis am s-o notez mâine dimineață undeva. Îmi bag căștile în urechi și ascult Andrieș ”Are ochi de ciocolată/Și privește uite-așa/Când iese ea pe stradă/Toți se uită după ea/”. O ascult o dată și înc-o dată și de câte ori trebuie ca să readuc viața la ce era normal și părea că vine de la sine cu doar câteva săptămâni în urmă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult