Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Al 51-lea stat american?

Referendum Porto Rico

Foto: Guliver Getty Images

La a doua călătorie în Lumea Nouă, în anul 1493, Cristofor Columb a acostat într-o insulă din marea Caraibelor pe care a declarat-o proprietatea monarhiei spaniole și a numit-o Sfântul Ion Botezătorul (San Juan Bautista). La câțiva ani după Columb, un alt mare explorator spaniol Juan Ponce de Leon a numit portul de pe coasta de nord a insulei Portul cel Bogat (Puerto Rico) și acesta a devenit numele definitiv al insulei, rămasă sub autoritatea Spaniei până în anul 1898, când a fost cedată Statelor Unite ale Americii, prin tratatul de la Paris, care punea capăt războiului hispano-american.

Prin Doctrina Monroe, elaborată de cel de al cincilea președinte american James Monroe, Statele Unite nu permiteau nici unei națiuni europene să ocupe teritorii în emisfera vestică.

UPDATE: În dimineața zilei de 12 iunie 2017, agenția Associated Press a anunțat că cetățenii teritoriului Porto Rico au votat cu o majoritate de peste 97% opțiunea de a deveni un stat american. Prezența la urne a fost slabă, de numai 23% din numărul total al celor care se calificau pentru vot. Este un vot istoric atât pentru Porto Rico, cât și pentru Statele Unite. Guvernatorul Rossello a anunțat că va forma imediat comitetul de tranziție, care va aborda Congresul american, pentru declanșarea procesului de încorporare a teritoriului Porto Rico în uniunea statelor americane, sub forma celui de al 51-lea stat. Evenimentul se desfășoară la 100 de ani decând portoricanilor li s-a acordat cetățenia americană.

Statutul insulei principale și a altor câteva insule mai mici (Mona, Culebra și Vieques) a fost acela de teritoriu american neîncorporat în Uniune, în regimul de Commonwealth (Estado Libre Asociado de Puerto Rico) și a rămas astfel până în prezent, deși din anul 1917 locuitorii insulei au primit cetățenia americană și pot călători și lucra fără restricții în SUA. Dar Porto Rico nu are reprezentare în congresul american, cetățenii portoricani nu pot vota în alegerile prezidențiale și alocațiile pentru asigurare medicală și asistență socială sunt mai mici decât în cele 50 de state americane. Ei plătesc taxe locale, dar nu sunt taxați de serviciul fiscal federal american.

Guvernul american are însă jurisdicție pe teritoriul portorican.

11 iunie 2017 este data desfășurării celui de-al cincilea referendum legat de inițiativa ca teritoriul Porto Rico să devină un nou stat american. Primele trei referendumuri, ținute în anii 1967, 1993 și 1998 au fost în favoarea menținerii statutului prezent, iar cel din anul 2012, la care s-au înregistrat mai multe voturi pentru alipirea la Statele Unite, a fost anulat, din cauza unor tehnicalități ale procesului de votare.

Noul guvernator Ricardo "Ricky" Russello Nevares a fost instaurat în luna ianuarie a acestui an, după ce a câștigat alegerile la capătul unei campanii centrate pe proiectul de a face teritoriul Porto Rico un membru al uniunii statelor americane. El și partidul lui, New Progressive Party (NPP), militează puternic pentru schimbarea condiției de teritoriu neîncorporat al țării, condiție pe care o văd ca o sechelă a sistemului colonial, incompatibilă cu lumea de azi.

În plus, Russello și susținătorii proiectului de încorporare în SUA sunt motivați și de situația critică în care se află națiunea. Datoria externă a crescut la 73 de miliarde de dolari, șomajul a atins 12,4% din populația activă și procentul celor care trăiesc în condiții de sărăcie se cifrează la 43%.

După eșecul referendumului din anul 2012, un nou val, de aproape jumătate de milion de portoricani, a emigrat, de unde o scădere a populației totale la 3,4 milioane.

Sondajele de opinie, făcute în ultimele zile de cotidianul El Nuevo Dia și de CNN arată o majoritate a celor care sunt pentru transformarea țării dintr-un teritoriu american într-un stat și este foarte probabil că acesta va fi rezultatul final, care nu va fi cunoscut înainte de 24-48 de ore de la închiderea urnelor.

Un răspuns majoritar "DA" (peste 50% din voturi) va fi urmat de formarea de către guvernator al unui comitet de tranziție, care va începe negocierile cu guvernul federal american. Presupunând că toate detaliile legate de încorporare vor fi rezolvate, reprezentanții US vor înainta proiectul congresului american, care va decide în baza unui vot al ambelor camere.

Unii comentatori politici au emis ipoteza că majoritatea republicană din congres va împiedica intrarea teritoriului Porto Rico în uniune, sub forma celui de al 51-lea stat și asta fiindcă este foarte probabil ca noii votanți să fie de partea partidului democrat. Răspunzând acestei idei, președintele Donald Trump a declarat că susține decizia cetățenilor portoricani și că hotărârea finală a congresului american nu trebuie să fie influențată de niciun fel de calcule politice și trebuie să fie conformă cu prevederile constituționale, folosite în trecut la fiecare moment de acceptare a unui nou membru în Uniunea Statelor Americane.

Dar dacă votul referendumului din 11 iunie a.c este favorabil schimbării condiției prezente a statului Porto Rico, fără să fie majoritar cu mai mult de 50% din voturi, urmează un nou vot, pe data de 8 octombrie 2017, la care alegătorii trebuie să răspundă la întrebarea: Ce formă de stat va înlocui condiția prezentă de membru al Commonwealth-ului american: un stat independent, un stat membru al uniunii americane, sau un stat legat de USA prin asociație liberă.

Procedura de tranziție descrisă mai sus va fi aplicată numai în cazul în care votul din 8 octombrie alege varianta de stat american încorporat.

Ultimul membru care s-a alipit uniunii americane a fost Hawaii, care a devenit cel de al 50-lea stat, la data de 21 august 1951.

La 66 de ani distanță, prin votul din Porto Rico, început cu referendumul din 11 iunie, apare șansa ca, după parcurgerea procedurilor descrise mai sus, să se adauge o nouă stea pe drapelul național al Statelor Unite.

Direcția pe care o vor alege portoricanii va fi cunoscută înaintea celei de a 241 aniversări a Statelor Unite, la 4 iulie 2017, când va fi sărbătorită încăodată desprinderea celor 13 colonii engleze din America de Nord de monarhia britanică, moment anunțat lumii prin Declarația de Independență.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sa isi rezolve problemele cu datoriile si apoi mai discutam daca sa devina stat sau nu.
    • Like 0
  • În dimineața zilei de 12 iunie 2017, agenția Associated Press a anunțat că cetățenii teritoriului Porto Rico au votat cu o majoritate de peste 97% opțiunea de a deveni un stat american. Prezența la urne a fost slabă, de numai 23% din numărul total al celor care se calificau pentru vot.
    Este un vot istoric atât pentru Porto Rico, cât și pentru Statele Unite.
    Gyvernatorul Russello a anunțat că va forma imediat comitetul de tranziție, care va aborda congresul american, pentru declanșarea procesului de încorporare a teritoriului Porto Rico în uniunea statelor americane, sub forma celui de al 51-lea stat. Evenimentul se desfășoară la 100 de ani decând portoricanilor li s-a acordat cetățenia americană.
    MS Martin
    • Like 0
    • @ Martin Martin
      check icon
      Crimeea nu se mai simte singură.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Vad ca te-au intors cu cheita si ai ramas blocat la asta. Oricum, ramine valabil ce ti-am zis mai incolo!
      • Like 0
    • @
      check icon
      Mulțumesc încă o dată, diferența fiind că eu nu am cheiță, nu m-a întors nimeni, dar la tine bag sama că capu’ e folosit numa’ și numa’ ca să nu-ți plouă-n gât.
      • Like 0
  • Răspuns Drei/Dnei Marcela Brătilă:

    Păcat că v-ați grăbit cu ironiile negândite, în loc să căutați informația potrivită. Vă voi da eu lămuririle despre tehnicalitățile care au anulat rezultatul votului portorican din 2012.
    Pe buletinul de vot erau două întrebări: 1. dacă votantul dorește o schimbare a statutului național, 2. ce variantă alege: țară independentă, stat american, sau stat asociat cu USA.
    Mulți alegători au răspuns numai la prima întrebare și majoritatea voturilor pentru încorporarea în SUA, provenite de la cei care au răspuns la ambele întrebări, nu a putut fi validată.
    Oricum, vă mulțumesc pentru interes



    Martin
    • Like 0
  • Cum asa, Obama a spus ca a vizitat 57 de state.
    • Like 0
    • @ Deploribus Unum
      Meshter check icon
      Aaah, ignorantul ala de Obama, bine ca s-a terminat, si e un intelectual pur-sange la Casa Alba acum.
      • Like 0
  • Dupa titlu, am crezut ca voi deveni cetatean american :)) Dar, domnule Martin, de unde naiba ati scos 'tehnicalitatile ' astea ca am fugit in dex ca sa ma luminez si...nimic. Banuiesc ca ati citit asta : http://dilemaveche.ro/sectiune/dileme-on-line/articol/noua-limba-de-tinichea , Daca nu, va poate fi de folos.
    • Like 0
  • Bayard check icon
    Interesant, nu auzisem de referendumul asta. Oare o sa fie dispusi sa primeasca in SUA 4 milioane de oameni dintre care marea majoritate nu vorbesc decat spaniola?? Oricum, situatia Porto Rico nu e nici pe departe unica: cetateni americani, dar cu foarte putine drepturi politice reprezentative. Guam, Samoa Americana, insulele Virgine si Mariane, americane dar fara drepturi... macar Porto Rico are norocul sa fie suficient de mare incat chiar sa poata ajunge stat.

    Bineinteles, mai e si toata discutia legata de Washington D.C.
    • Like 0
  • check icon
    Dacă rușii au făcut asta în Crimeea, de ce nu ar face-o și americanii în Porto Rico? Cu asta, simetria este perfectă. Dacă vrei, poți.
    P.S. Americanii nu au nevoie și de al 52-lea stat? Dacă da, un referendum în România îl aduce și pe ăsta.
    • Like 1
    • @
      Bayard check icon
      Orice comparatie e deplasata, situatia este exact opusa, americanii de fapt nu prea vor sa primeasca Porto Rico, s-ar putea sa fie obligati tocmai prin votul oamenilor.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Mulțumesc. Alte epitete inteligente mai aveți, stimate domn? reșpublica.ro este, văd, generoasă.
      • Like 0
    • @ Bayard
      check icon
      Nici rușii nu au vrut, așa a vrut majoritatea locală. Sunteți serios când scrieți asta? Dacă citiți un pic mai jos, veți vedea cum dl Florin Oprea mi-a spus că sunt tâmpit. Acuma, ce să fac? Asta e, fiecare cu neuronii lui, trebuie să fim fericiți așa cum suntem.
      • Like 0
    • @
      Puerto Rico este teritoriu american, asa cum au fost Alaska si Hawaii inainte sa devina state americane. Comparatia cu Crineea este total deplasata.
      • Like 1
    • @ Semirhage
      check icon
      E deplasată cu câteva mii de kilometri, așa e. Și latitudinea și longitudinea sunt diferite.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Ramin la aceeasi parere, mai ales ca recidivezi!
      • Like 0
    • @
      check icon
      Idem!
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult