Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Al cui este bugetul care nu mulțumește pe nimeni

Coaliția de guvernare

Foto: Inquam Photos/ George Calin

Când toată lumea e nemulțumită înseamnă că e o negociere de succes, spunea glumind vicepremierul Dan Barna. Dar totuși, al cui este bugetul care nu mulțumește pe nimeni? 

Nu e al reformei sporurilor și pensiilor de lux;

Nu e al celor care s-au sacrificat în anul de pandemie în șomaj, dați afară sau cu afacerile închise;

Nu e nici măcar al amărâților de pensionari – “pentru că mărirea pensiilor cu 8% era în programul electoral, nu în programul de guvernare”. Ce uită mereu politicienii este că programul electoral pune în mâna lor stiloul cu care scriu programul de guvernare. 

Ținta de deficit e sperietoarea zilelor, iar în calea țintei nu aveau cum să stea voucherele de vacanță și gratuitățile pentru studenți ale căror existență, sigur că poate fi discutată, în timp ce sporuri aberante pentru frica de calculator au rămas într-o ieșire nemaipomenit de dură: plafonate – rezolvă Parlamentul, au spus - așa că bugetul care nu mulțumește pe nimeni merge mai departe cu tot cu beneficii și pensii speciale, deși tot premierul le contesta. Cât de cinic să fluturi oamenilor în față zeci de sporuri aberante, după un an în care ai avut toate instrumentele să le corectezi. 

Problema bugetului de anul acesta e simplă: de unde facem rost de bani ca să ajungem de la 10% la 3% deficit în următorii ani? Ionuț Dumitru de la Reiffeisen a estimat că anul trecut din 4 lei cheltuiți de Stat, unul a fost luat cu împrumutul, cu tot cu dobândă iar mulți bani au mers pe huzureli ce își au rădăcina de acum 5-10 ani, iar momentul decontului a venit cum nu se poate mai prost: în an de pandemie. E un bulgăre care s-a rostogolit și la care indiferent de culoare politică prin acțiune dar mai ales inacțiuni toți politicienii au fost părtași. De aceea bugetele paralele pe care le vedem în celălalt colț au exact aceeași valoare în lipsa unor măsuri asumate.

Iată și câteva cifre grele:

Salarii: 12% din PIB, media europeană 10%

Șomaj: 4,9%

Absorbție a fondurilor europene: aproximativ 30 % față de 40% media europeană

Inflația: cu șanse mari să ajungă la 3%

O treime din TVA nu e colectată

Despre greutatea negocierilor să mai spunem că pentru moment publicarea bugetului în dezbatere publică s-a împotmolit pentru că sunt școli de gândire sofisticat de diferite privind gratuitatea mersului cu trenul la facultate. E mijlocul lui februarie și bugetul care nu mulțumește pe nimeni nu mai vine.  

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Da, situatia in care ne aflam este rezultatul unor ani de huzur (din partea guvernantilor) si de iresponsabilitate. Mai rau, exista TONE de incompetenti, care nu prea stiu cum e cu deficitul, cum e cu imprumuturile, cum e cu colectarea, etc, etc, etc. Populatia nu are educatie financiara si nu intelege mare lucru, de aia au si iesit mereu guverne PSD care tot palavragesc la nesfarsit despre marirea pensiilor si a salariilor si sporurilor din sectorul bugetar. Nici un stat nu traieste numai din sectorul bugetar, cu exceptia celor cu regimuri de tip comunist. Nici pe viitor nu e vreo speranta, cu educatia de care au parte copiii din ziua de azi vom avea adulti analfabeti din multe puncte de vedere. La noi la firma se vrea angajarea unor tineri, dar d eunse sa iei ca toti care au venit nu stiu REGULA DE TREI SIMPLA.... si ai nevoie de asta in munca pe care o facem. Poate ca sporul natural negativ va reglementa in cativa zeci de ani aceste probleme, sa ramana Romania fara populatie, deci si fara partide politice sau guverne..... O adevarata Romanie salbatica, nu neimblanzita!!!!
    • Like 0
  • Sa răspund la întrebare. Bugetul e al statului iar statul este al bugetarilor. Concluzionam ca este Bugetul Bugetarilor din veniturile privatiilor.
    • Like 2
  • Bugetul nu vine pt ca trebuie negociat cu UE care, pe buna dreptate, doreste sa preintampine o retrogradare a ratingului Romaniei. De ce? 1. Draftul anuntat de guvern nu contine nicio reforma, doar juraminte ca vom face...2. UE nu are chef sa fie pusi in situatia sa ne salveze de la default precum au facut cu Grecia - e prea costisitor, mai bine previn.
    • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult