Foto: Inquam Photos/ George Calin
Când toată lumea e nemulțumită înseamnă că e o negociere de succes, spunea glumind vicepremierul Dan Barna. Dar totuși, al cui este bugetul care nu mulțumește pe nimeni?
Nu e al reformei sporurilor și pensiilor de lux;
Nu e al celor care s-au sacrificat în anul de pandemie în șomaj, dați afară sau cu afacerile închise;
Nu e nici măcar al amărâților de pensionari – “pentru că mărirea pensiilor cu 8% era în programul electoral, nu în programul de guvernare”. Ce uită mereu politicienii este că programul electoral pune în mâna lor stiloul cu care scriu programul de guvernare.
Ținta de deficit e sperietoarea zilelor, iar în calea țintei nu aveau cum să stea voucherele de vacanță și gratuitățile pentru studenți ale căror existență, sigur că poate fi discutată, în timp ce sporuri aberante pentru frica de calculator au rămas într-o ieșire nemaipomenit de dură: plafonate – rezolvă Parlamentul, au spus - așa că bugetul care nu mulțumește pe nimeni merge mai departe cu tot cu beneficii și pensii speciale, deși tot premierul le contesta. Cât de cinic să fluturi oamenilor în față zeci de sporuri aberante, după un an în care ai avut toate instrumentele să le corectezi.
Problema bugetului de anul acesta e simplă: de unde facem rost de bani ca să ajungem de la 10% la 3% deficit în următorii ani? Ionuț Dumitru de la Reiffeisen a estimat că anul trecut din 4 lei cheltuiți de Stat, unul a fost luat cu împrumutul, cu tot cu dobândă iar mulți bani au mers pe huzureli ce își au rădăcina de acum 5-10 ani, iar momentul decontului a venit cum nu se poate mai prost: în an de pandemie. E un bulgăre care s-a rostogolit și la care indiferent de culoare politică prin acțiune dar mai ales inacțiuni toți politicienii au fost părtași. De aceea bugetele paralele pe care le vedem în celălalt colț au exact aceeași valoare în lipsa unor măsuri asumate.
Iată și câteva cifre grele:
Salarii: 12% din PIB, media europeană 10%
Șomaj: 4,9%
Absorbție a fondurilor europene: aproximativ 30 % față de 40% media europeană
Inflația: cu șanse mari să ajungă la 3%
O treime din TVA nu e colectată
Despre greutatea negocierilor să mai spunem că pentru moment publicarea bugetului în dezbatere publică s-a împotmolit pentru că sunt școli de gândire sofisticat de diferite privind gratuitatea mersului cu trenul la facultate. E mijlocul lui februarie și bugetul care nu mulțumește pe nimeni nu mai vine.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.