Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Al cui este bugetul care nu mulțumește pe nimeni

Coaliția de guvernare

Foto: Inquam Photos/ George Calin

Când toată lumea e nemulțumită înseamnă că e o negociere de succes, spunea glumind vicepremierul Dan Barna. Dar totuși, al cui este bugetul care nu mulțumește pe nimeni? 

Nu e al reformei sporurilor și pensiilor de lux;

Nu e al celor care s-au sacrificat în anul de pandemie în șomaj, dați afară sau cu afacerile închise;

Nu e nici măcar al amărâților de pensionari – “pentru că mărirea pensiilor cu 8% era în programul electoral, nu în programul de guvernare”. Ce uită mereu politicienii este că programul electoral pune în mâna lor stiloul cu care scriu programul de guvernare. 

Ținta de deficit e sperietoarea zilelor, iar în calea țintei nu aveau cum să stea voucherele de vacanță și gratuitățile pentru studenți ale căror existență, sigur că poate fi discutată, în timp ce sporuri aberante pentru frica de calculator au rămas într-o ieșire nemaipomenit de dură: plafonate – rezolvă Parlamentul, au spus - așa că bugetul care nu mulțumește pe nimeni merge mai departe cu tot cu beneficii și pensii speciale, deși tot premierul le contesta. Cât de cinic să fluturi oamenilor în față zeci de sporuri aberante, după un an în care ai avut toate instrumentele să le corectezi. 

Problema bugetului de anul acesta e simplă: de unde facem rost de bani ca să ajungem de la 10% la 3% deficit în următorii ani? Ionuț Dumitru de la Reiffeisen a estimat că anul trecut din 4 lei cheltuiți de Stat, unul a fost luat cu împrumutul, cu tot cu dobândă iar mulți bani au mers pe huzureli ce își au rădăcina de acum 5-10 ani, iar momentul decontului a venit cum nu se poate mai prost: în an de pandemie. E un bulgăre care s-a rostogolit și la care indiferent de culoare politică prin acțiune dar mai ales inacțiuni toți politicienii au fost părtași. De aceea bugetele paralele pe care le vedem în celălalt colț au exact aceeași valoare în lipsa unor măsuri asumate.

Iată și câteva cifre grele:

Salarii: 12% din PIB, media europeană 10%

Șomaj: 4,9%

Absorbție a fondurilor europene: aproximativ 30 % față de 40% media europeană

Inflația: cu șanse mari să ajungă la 3%

O treime din TVA nu e colectată

Despre greutatea negocierilor să mai spunem că pentru moment publicarea bugetului în dezbatere publică s-a împotmolit pentru că sunt școli de gândire sofisticat de diferite privind gratuitatea mersului cu trenul la facultate. E mijlocul lui februarie și bugetul care nu mulțumește pe nimeni nu mai vine.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Da, situatia in care ne aflam este rezultatul unor ani de huzur (din partea guvernantilor) si de iresponsabilitate. Mai rau, exista TONE de incompetenti, care nu prea stiu cum e cu deficitul, cum e cu imprumuturile, cum e cu colectarea, etc, etc, etc. Populatia nu are educatie financiara si nu intelege mare lucru, de aia au si iesit mereu guverne PSD care tot palavragesc la nesfarsit despre marirea pensiilor si a salariilor si sporurilor din sectorul bugetar. Nici un stat nu traieste numai din sectorul bugetar, cu exceptia celor cu regimuri de tip comunist. Nici pe viitor nu e vreo speranta, cu educatia de care au parte copiii din ziua de azi vom avea adulti analfabeti din multe puncte de vedere. La noi la firma se vrea angajarea unor tineri, dar d eunse sa iei ca toti care au venit nu stiu REGULA DE TREI SIMPLA.... si ai nevoie de asta in munca pe care o facem. Poate ca sporul natural negativ va reglementa in cativa zeci de ani aceste probleme, sa ramana Romania fara populatie, deci si fara partide politice sau guverne..... O adevarata Romanie salbatica, nu neimblanzita!!!!
    • Like 0
  • Sa răspund la întrebare. Bugetul e al statului iar statul este al bugetarilor. Concluzionam ca este Bugetul Bugetarilor din veniturile privatiilor.
    • Like 2
  • Bugetul nu vine pt ca trebuie negociat cu UE care, pe buna dreptate, doreste sa preintampine o retrogradare a ratingului Romaniei. De ce? 1. Draftul anuntat de guvern nu contine nicio reforma, doar juraminte ca vom face...2. UE nu are chef sa fie pusi in situatia sa ne salveze de la default precum au facut cu Grecia - e prea costisitor, mai bine previn.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult