Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Al cui este bugetul care nu mulțumește pe nimeni

Coaliția de guvernare

Foto: Inquam Photos/ George Calin

Când toată lumea e nemulțumită înseamnă că e o negociere de succes, spunea glumind vicepremierul Dan Barna. Dar totuși, al cui este bugetul care nu mulțumește pe nimeni? 

Nu e al reformei sporurilor și pensiilor de lux;

Nu e al celor care s-au sacrificat în anul de pandemie în șomaj, dați afară sau cu afacerile închise;

Nu e nici măcar al amărâților de pensionari – “pentru că mărirea pensiilor cu 8% era în programul electoral, nu în programul de guvernare”. Ce uită mereu politicienii este că programul electoral pune în mâna lor stiloul cu care scriu programul de guvernare. 

Ținta de deficit e sperietoarea zilelor, iar în calea țintei nu aveau cum să stea voucherele de vacanță și gratuitățile pentru studenți ale căror existență, sigur că poate fi discutată, în timp ce sporuri aberante pentru frica de calculator au rămas într-o ieșire nemaipomenit de dură: plafonate – rezolvă Parlamentul, au spus - așa că bugetul care nu mulțumește pe nimeni merge mai departe cu tot cu beneficii și pensii speciale, deși tot premierul le contesta. Cât de cinic să fluturi oamenilor în față zeci de sporuri aberante, după un an în care ai avut toate instrumentele să le corectezi. 

Problema bugetului de anul acesta e simplă: de unde facem rost de bani ca să ajungem de la 10% la 3% deficit în următorii ani? Ionuț Dumitru de la Reiffeisen a estimat că anul trecut din 4 lei cheltuiți de Stat, unul a fost luat cu împrumutul, cu tot cu dobândă iar mulți bani au mers pe huzureli ce își au rădăcina de acum 5-10 ani, iar momentul decontului a venit cum nu se poate mai prost: în an de pandemie. E un bulgăre care s-a rostogolit și la care indiferent de culoare politică prin acțiune dar mai ales inacțiuni toți politicienii au fost părtași. De aceea bugetele paralele pe care le vedem în celălalt colț au exact aceeași valoare în lipsa unor măsuri asumate.

Iată și câteva cifre grele:

Salarii: 12% din PIB, media europeană 10%

Șomaj: 4,9%

Absorbție a fondurilor europene: aproximativ 30 % față de 40% media europeană

Inflația: cu șanse mari să ajungă la 3%

O treime din TVA nu e colectată

Despre greutatea negocierilor să mai spunem că pentru moment publicarea bugetului în dezbatere publică s-a împotmolit pentru că sunt școli de gândire sofisticat de diferite privind gratuitatea mersului cu trenul la facultate. E mijlocul lui februarie și bugetul care nu mulțumește pe nimeni nu mai vine.  

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Da, situatia in care ne aflam este rezultatul unor ani de huzur (din partea guvernantilor) si de iresponsabilitate. Mai rau, exista TONE de incompetenti, care nu prea stiu cum e cu deficitul, cum e cu imprumuturile, cum e cu colectarea, etc, etc, etc. Populatia nu are educatie financiara si nu intelege mare lucru, de aia au si iesit mereu guverne PSD care tot palavragesc la nesfarsit despre marirea pensiilor si a salariilor si sporurilor din sectorul bugetar. Nici un stat nu traieste numai din sectorul bugetar, cu exceptia celor cu regimuri de tip comunist. Nici pe viitor nu e vreo speranta, cu educatia de care au parte copiii din ziua de azi vom avea adulti analfabeti din multe puncte de vedere. La noi la firma se vrea angajarea unor tineri, dar d eunse sa iei ca toti care au venit nu stiu REGULA DE TREI SIMPLA.... si ai nevoie de asta in munca pe care o facem. Poate ca sporul natural negativ va reglementa in cativa zeci de ani aceste probleme, sa ramana Romania fara populatie, deci si fara partide politice sau guverne..... O adevarata Romanie salbatica, nu neimblanzita!!!!
    • Like 0
  • Sa răspund la întrebare. Bugetul e al statului iar statul este al bugetarilor. Concluzionam ca este Bugetul Bugetarilor din veniturile privatiilor.
    • Like 2
  • Bugetul nu vine pt ca trebuie negociat cu UE care, pe buna dreptate, doreste sa preintampine o retrogradare a ratingului Romaniei. De ce? 1. Draftul anuntat de guvern nu contine nicio reforma, doar juraminte ca vom face...2. UE nu are chef sa fie pusi in situatia sa ne salveze de la default precum au facut cu Grecia - e prea costisitor, mai bine previn.
    • Like 0


Îți recomandăm

litoral 2021

Totul a pornit de la o simplă aluniță pe care o avea pe spate, din naștere. Mereu râdea cu părinții ei - era alunița după care o puteau recunoaște imediat, în cazul în care ar fi pierdut-o pe malul mării. (Foto: Rob Wilkinson / Alamy / Alamy / Profimedia)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Echipa de fericire

„Am tras de mine cât am putut și la 11 și 50 de minute știu că a venit pe lume Teodor. I-am auzit pentru prima dată glasul, l-am simțit pe pieptul meu, i-am văzut pielea, am știut că i s-a pus sângele în mișcare... că a venit pe lume, de fapt”- Alexandra povestește zâmbind cele mai intense 40 de minute din viața ei.

Citește mai mult

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult