Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Guvernul Cîțu pregătește tăieri de costuri. Nu vor mai fi acordate vouchere de vacanță, vor exista plafonări de sporuri pentru bugetari și reduceri de subvenții pentru partide

Florin Cîțu - februarie 2021

Guvernul pregătește în acest an scăderi de cheltuieli menite să țină sub control deficitul, astfel încât să se încadreze în limita de 7,1% anunțată de premier.

Conform surselor citate de Digi24, Florin Cîțu a spus luni, în ședința Biroului Politic Național al PNL, că bugetarii nu vor mai primi în acest an vouchere de vacanță, urmând ca acordarea acestora să fie reluată în 2022, dacă bugetul va permite. Măsura ar putea fi introdusă printr-o ordonanță de urgență și ar putea reprezenta o economie la buget de 1,2 miliarde de lei, scrie sursa citată.

O altă măsură este plafonarea sporurilor angajaților din sistemul public, eliminarea sporurilor pentru expunere la Covid acordate angajaților din prefecturi și reducerea indemnizației de hrană pentru anumite categorii de bugetari, pe considerentul că unii dintre ei primesc indemnizații de hrană egale cu două salarii minime pe economie.

„Vă pot spune cât sunt sporurile, în jur de 600 de milioane de lei, ceea ce am identificat în acest moment, dar la buget veţi vedea exact cum vor arăta aceste sporuri. Eu vă spun că subvenţiile nu vor mai fi la nivelul anului trecut şi revin asupra acestui lucru. Companiile de stat cu pierderi care vor să beneficieze de subvenţii de la buget trebuie să vină cu un program de reformă, de restructurare, care să arate că pot să meargă, să fie pe profit în câţiva ani de zile. Dacă nu, nu vor primi subvenţiile şi vor trebui să se descurce cu banii pe care îi au", declara sâmbătă premierul Cîțu, citat de Agerpres.

Totodată, ar putea fi limitat numărul călătoriilor gratuite de care beneficiază studenții.

O altă tăiere de costuri va fi reprezentată de reducerea subvențiilor partidelor politice, al căror total s-a ridicat în luna ianuarie, conform Aiutorității Electorale Permanente, la 19.843.634 de lei.

Iată câți bani au mers de la buget la partide luna trecută:

Partidul Social Democrat - 7.640.197 de lei

Partidul Național Liberal - 6.476.964 de lei

Uniunea Salvați România - 2.056.942 de lei

Alianța pentru Unirea Românilor - 1.546.315 de lei

Partidul Mișcarea Populară - 399.741 de lei

Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate -  1.434.651 de lei

Partidul PRO România - 288.821 de lei

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nume check icon
  Vom vedea...ca la promisiuni suntem pe locul I detasat in Europa...sau chiar in lume
  • Like 0
 • check icon
  Aleluia, poate că de acum vom găsi iar locuri de cazare libere prin stațiuni mai devreme de douå luni înainte...
  Mă tem însă că mai toate pensiunile vor ține langa de preț, căci ce costa înainte 150 ron/noapte, tichetele astea au transformat în 300 ron/noapte... Că na, ăia cu tichete "plăteau", că doar n-o să se "piardă tichetu'" (blasfemie mai mare pt un bugetar nu există!!) și oricum, nu e ca și cum ar da de la ei!
  • Like 2
 • Da, sa se taie de la bugetari (si cand spun bugetari exclud profesorii si medicii, o parte dintre acestia fiind si ei bugetari) pentru ca in afara de o dezvoltare excesiva a birocratiei nu prea am vazut rezultate in sector. Si cu programele de restructurare la companiile de stat neperformante sunt de acord 100% - pe principiul ca e companie strategica, tarom a mers din pierdere in pierdere an de an, dar sa nu va ganditi cumva ca salariile lor au scazut - nu, absolut deloc! Nu firma e de vina ca e pe pierdere, ci bunul Dumnezeu sau chiar guvernul.... Foarte bine, sa fie pe picioarele lor, sa ia salarii din ce castiga, nu din bani publici
  • Like 2


Îți recomandăm

litoral 2021

Totul a pornit de la o simplă aluniță pe care o avea pe spate, din naștere. Mereu râdea cu părinții ei - era alunița după care o puteau recunoaște imediat, în cazul în care ar fi pierdut-o pe malul mării. (Foto: Rob Wilkinson / Alamy / Alamy / Profimedia)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Echipa de fericire

„Am tras de mine cât am putut și la 11 și 50 de minute știu că a venit pe lume Teodor. I-am auzit pentru prima dată glasul, l-am simțit pe pieptul meu, i-am văzut pielea, am știut că i s-a pus sângele în mișcare... că a venit pe lume, de fapt”- Alexandra povestește zâmbind cele mai intense 40 de minute din viața ei.

Citește mai mult

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult