Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Alegeri în Statele Unite | Care este problema cu Joe Biden, cel mai probabil candidatul democrat contra lui Donald Trump

Joe Biden

Foto: Guliver/ Getty Images

La o săptămână de la alegerile preliminare democrate din ziua de Super-Marți, soldate cu un surprinzător succes al lui Joe Biden (a câștigat zece state din paisprezece), a urmat o variantă mini, cu alegeri în șase state.

A fost un nou succes al fostului vicepreședinte, care a ieșit învingător în patru state: Michigan, Missouri, Mississippi și Idaho.

Bernie Sanders a ieșit primul în Dakota de Nord, iar rezultatul din statul Washington este încă nedecis.

Dar avansul realizat de Biden, care are 858 de delegați (rezultat provizoriu) și este sigur că va primi alți 61 de la Bloomberg, 26 de la Buttigieg și 7 de la Amy Klobouchar, face imposibilă revenirea lui Sanders (709 delegați, posibil alți 70 de la Warren).

Reamintim că, pentru a câștiga nominalizarea partidului democrat, un candidat trebuie să acumuleze 1.991 de delegați angajați.

În săptămânile următoare, alegerile preliminare democrate se vor desfășura în statele rămase, dintre care patru au o "zestre" de delegați impresionantă: Florida (219), New York (274), Illinois (155), Pennsylvania (186).

În toate Biden este favorit.

Dacă nominalizarea lui Biden se va confirma, el va intra în alegerile generale din 3 noiembrie 2020, după ce îl va înfrunta pe Donald Trump într-un număr (încă nedecis) de dezbateri televizate și va completa campania sa în majoritatea, dacă nu toate statele.

În multe discursuri, fostul vicepreședinte a enumerat printre atu-urile sale experiența (a fost 36 de ani senator și opt ani vicepreședinte), programul care este centrat pe ideea unei reveniri la politica anilor Obama și poziția lui pe care el însuși o numește "aceea de cel mai potrivit candidat care poate să îl îndepărteze pe Trump".

Aliații viitori ai lui Biden vor fi acei politicieni care își vor declara public suportul, majoritatea mediei și uniunile sindicale.

Blocul de alegători pro-Biden va avea două mari segmente: cel al admiratorilor lui Obama și cel al votanților cu puternice sentimente anti-Trump.

Intr-o anumită măsură, cele două cohorte se suprapun.

Rămâne sub semnul întrebării ce vor face suporterii lui Sanders. Se vor alătura ei lui Biden sau vor absenta de la vot?

Dezavantajele lui Biden sunt vârsta (la data alegerilor va avea 78 de ani), o anumită fragilitate fizică evidentă în campania preliminară și o îngrijorătoare condiție mintală, clar vizibilă pentru toți: memorie deficitară, uneori confuzie sau incapacitate de a sfârși o propoziție, erori de citare a datelor sau faptelor din trecutul apropiat și o iritabilitate care a dus la schimburi de cuvinte aprinse sau chiar injurioase cu alegătorii.

Mai planează și ancheta legată de afacerile din Ucraina făcute în numele fiului lui Biden.

Unii vorbesc deschis despre un grad de senilitate tot mai aparent în ultimul an, alții au cerut completarea unor teste de funcție cognitivă.

Din acest motiv, un devotat susținător, deputatul Jim Clyburn, care a fost autorul marelui succes din Carolina de Sud, a cerut comitetului național al partidului democrat să refuze orice dezbatere între Biden și Trump.

Măsurile adoptate de propria campanie au fost, până acum, doar limitarea aparițiilor publice ale candidatului Biden și scurtarea duratei discursurilor.

Byron York, un apreciat comentator politic, a publicat un articol incitant în care descrie cele trei motive principale pentru care Biden nu va ajunge președinte (Three reasons Joe Biden will never be president, www.washingtonexaminer.com, 9 martie 2020).

Argumentele lui York sunt istorice și nu sunt legate de calitățile sau defectele candidatului.

Niciun fost senator care a avut o prezență mai lungă de 15 ani în congresul american nu a avut succes în alegerile prezidențiale. Joe Biden a fost senator pentru 36 de ani.

Cu excepția lui Richard Nixon, nici un fost vicepreședinte care a candidat pentru postul de șef al statului, după ce a petrecut câțiva ani ca simplu cetățean, nu a avut succes. Biden nu a candidat la terminarea mandatelor lui Obama, ci la patru ani de la acea dată.

In fine, York citează "regula celor 14 ani" care a fost formulată de John McConnell, fost autor de discursuri pentru președintele George W. Bush. Acesta a sesizat că, pe durata unui secol, nici un politician care s-a aflat la mai mult de 14 ani de la prima victorie fie în alegerile de senator, fie în cele de guvernator, nu a reușit să devină președinte al Statelor Unite.

Analiză politică bazată pe știință sau simple superstiții?

Articol apărut inițial pe Marginaliaetc

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dl Martin ne povesteste ce cred “unii” sau “altii” despre sanatatea mentala a lui Biden. Recititi, asta spune un individ care ar vrea sa- l luam in serios.
    In acelasi timp nu spune nimic despre scrisoarea deschisa semnata de peste 350 de psihiatrii din SUA trimisa Congresului in care explica - cu argumente medicale, pe care dl Martin nu are cum sa le inteleaga - deteriorarea progresiva a sanatatii mentale a lui Trump si pericolul pe care acesta il reprezinta pentru natiune.
    • Like 0
    • @ Val Verde
      N-au legătură una cu alta, este perfect posibil că ambii, și Biden ai Trump, să aibă probleme mentale.
      • Like 0
    • @ Nicu Buculei
      Si este perfect posibil ca maine sa fim loviti de un meteorit..
      Dar una e sa o afli de pe facebook si cu totul alta e sa ti-o spuna 350 de astronomi de renume.
      N-ati prins ideea mesajului meu. Incercam sa spun ca nu se poate pune semnul egal intre “unii/altii” si 350 de psihiatrii cu reputatie imaculata.
      De asemenea e o diferenta intre “social media” si o petitie formala adresata Congresului SUA.
      Toata tevatura e o repetitie a ceea ce au facut acum 4 ani cu Clinton: zvonuri ca a ordonat uciderea unui martor incomod, ca a organizat si conduce o retea de prostitutie dintr-o pizzerie, ca e pe moarte....trumpistii nu au nevoie de dovezi, sau macar de bun simt. E indeajuns sa le-o spuna conducatorul cultului.
      • Like 0
    • @ Val Verde
      Parerist check icon
      Asta a devenit din păcate valabil pentru toată lumea. Fiecare în bula lui, fiecare e deținătorul adevărului și fiecare vede doar extremiști în celelalte bule.
      Acum, bulele cu mesajele cele mai simple sunt cele mai numeroase. Cu cât au un mesaj mai retard cu atât capătă mai mulți suporteri. Prostul crede ca înțelege orice lucru oricât de complex.
      • Like 0
    • @ Nicu Buculei
      Parerist check icon
      Trist ca aici a ajuns politica, partidele majore sunt niste dinozauri populate de dinastii și incapabili sa scoată niște candidați decenți.
      • Like 0
  • Zeth check icon
    Hahahaha! Ne da nea Martin, trumpistul, motive "istorice" pentru care Biden nu va fi presedinte. Iata contributia mea:

    1. Niciun presedinte american al carui nume de familie incepe cu B nu a mai fost ales dupa ce a fost vicepresedinte.
    2. Niciun presedinte american nu a mai fost ales dupa ce, la alegerile precedente, partidul a pierdut cu un candidat de sex feminim.
    3. Niciun presedinte american nu a mai fost ales in acelasi an in care a avut loc o pandemie de coronavirus.

    Ce mai, Biden nu are nicio sansa. Trump se ocupa perfect de criza, desi "statu paralel" il incurca, etc. etc.

    :D
    • Like 2
    • @ Zeth
      Pastreaza dovezi ca le-ai scris primul.
      S-ar putea sa le vezi copiate de Martin si strigate in gura mare pe la manifestarile de cult ale lui Trump.
      • Like 0
  • Asta cu varsta e foarte tare, serios, in conditiile in care Sanders e inca si mai batran (cu un an). De fapt, ditamai gerontocratia in ultimii ani in SUA. Dupa ce acum 4 ani Trump a stabilit recordul de varsta al unui presedinte nou-ales, depasind cu cateva luni recordul anterior al lui Reagan, anul acesta se va stabili un nou record. Ma gandesc ca totusi sa alegi un presedinte de 79 de ani, cat va implini Sanders in noiembrie, cu perspectiva a 2 mandate... e cam mult. La fel si pentru Biden. A, da, iar pentru Trump e cam mult sa-l alegi, indiferent de varsta.
    • Like 0
  • AlexisZ check icon
    Efectiv, e singurul om al democraților care sa intre-n competiție. Dar dacă refuză clasica dezbatere directă la tv cu Trump, ràtoiul Donald va castiga fara probleme.
    • Like 0
  • Parerist check icon
    Pe un eșantion de 45 președinți nu cred ca se pot face modele statistice și predicții fiabile pe baza lor, mai ales ca de-a lungul vremii au variat și alți parametri.
    • Like 0
    • @ Parerist
      Nu trebuie luat in serios. Byron York e catelusul de casa a lui Trump care latra cum ii spune stapinul. Insusi faptul ca asta e tot ce a gasit e indicativ cit de disperati sunt.
      Statistici pretinse ca astea, fara nici o corelatie de cauzalitate sunt tot ce pot intelege suporterii lui Trump. Ii face sa se simta bine ca pe doctorul nostru transformat in reporter partinic de peste ocean.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult