Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

SuperMarți: Și-au rămas doar doi

Joe Biden

Foto: Guliver/Getty Images

Dintr-o competiție între opt candidați, alegerile preliminare democrate s-au schimbat după ziua de SuperMarți într-o cursă cu doar doi alergători: fostul vicepreședinte Joe Biden și senatorul Bernie Sanders.

Biden a câștigat zece state, ajungând la 566 de delegați, iar Sanders a ieșit pe primul loc în patru state, printre care "perla coroanei" California.

Cu voturile din California încă incomplet numărate, Sanders are 501 de delegați, dar diferența dintre cei doi s-ar putea micșora în zilele următoare.

După ce a cheltuit aproape 600 de milioane de dolari, pentru o campanie de trei luni, care a constat aproape exclusiv în reclame și programe de televiziune, miliardarul Mike Bloomberg a câștigat doar teritoriul Samoa Americană.

A doua zi după SuperMarți el și-a anunțat suspendarea campaniei prezidențiale, dar a declarat că prioritatea a rămas aceeași: împiedicarea procesului de realegere a lui Donald Trump.

Pentru aceasta, Bloomberg va dona un miliard de dolari celui care va deveni candidatul democrat oficial.

Senatoarea Elizabeth Sanders se zbate pe ultimii metri.

Campania ei este în criză de fonduri și ea a ieșit doar pe locul trei în Massachussetts, statul ei natal.

Din anul 1900 încoace, nici un candidat care nu a ieșit învingător în propriul stat nu a putut câștiga alegerile prezidențiale.

În următoarele alegeri preliminare, care se vor încheia în luna iulie, cei doi candidați rămași viabili își vor disputa 60% dintre delegații angajați rămași.

Dacă niciunul nu va trece de limita de 1.991 de delegați angajați, va rezulta o "convenție contestată".

Ziua de SuperMarți a clarificat două lucruri.

Mai întâi, majoritatea alegătorilor democrați se tem de excesele radicale ale lui Sanders și preferă candidatul Biden, cu toate scăderile lui, de care sunt conștienți.

Apoi, agresivitatea fățișă a conducerii democrate față de "pericolul Sanders", mânată și de puternica influență a greilor din Wall Street, a dat roade în multe state, unde sondajele dinaintea aegerilor erau în favoarea senatorului socialist.

Campania lui Biden, până nu demult muribundă, a fost resuscitată, începând cu alegerile din Carolina de Sud, care au fost momentul critic.

El va primi și delegații câștigați de foștii concurenți Bloomberg (53), Buttigieg (26), Klobouchar (7), Tulsi Gabbard (1), poate și Warren (61).

Este previzibil că cei doi se vor înfrunta, de aici înainte, cap-la-cap și că, dacă se va ajunge la o convenție negociată, partidul democrat mai are o carte în mânecă: cei 771 de superdelegați.

O proaspătă teorie conspiraționistă și-a făcut apariția în ultimele zile.

Autorii ei cred că foarte curând Joe Biden va numi ca vicepreședinte pe Hillary Clinton.

Mergând cu un pas mai departe, ei lansează idea că, imediat după succesul în alegeri, scenariul se va completa cu demisia președintelui Biden și nominalizarea doamnei Clinton, în sfârșit, pentru râvnitul titlu pe care nu l-a putut câștiga în două alegeri anterioare.

Anticipație politică sau scenariu hollywoodian?

Articol apărut pe Marginaliaetc

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu sunt admiratoarea lui Trump, dat am ascultat un discurs al lui Biden și m-a îngrozit populismul. Nici cei din Cucuieții noștri nu i-ar da crezare.
  • Like 0
 • Iata-l pe dl Martin aratandu-si coltisorii din nou, ura pentru fostul adversar politic al idolului sau Donald Trump. Asa a ajuns tenacele nostru 'expert' auto-didact sa ne faca sa creadem in scenarii conspirationiste!
  • Like 0
 • So Ni So Ni check icon
  "El va primi și delegații câștigați de foștii concurenți Bloomberg (53), Buttigieg (26), Klobouchar (7), Tulsi Gabbard (1), poate și Warren (61)": nu e musai -delegatii respectivi sunt in general "liberi" sa voteze cu cine vor ei, odata ce candidatul li s-a retras:
  "The Delegate Selection Rules for the 2020 Democratic National Convention include two provisions regarding the binding of delegates to the candidates they supported at the time of their selection.
  “ No delegate at any level of the delegate selection process shall be mandated by law or Party rule to vote contrary to that person’s presidential choice as expressed at the time the delegate is elected.”
  —Rule 13.I (p. 14)[11]
  “Delegates elected to the national convention pledged to a presidential candidate shall in all good conscience reflect the sentiments of those who elected them.”
  —Rule 13.J (p. 14)
  Mai multe detalii aici: https://ballotpedia.org/Democratic_delegate_rules,_2020
  • Like 0
  • @ So Ni
   Asa e dar e foarte improbabil ca delegatii sa voteze altfel decit ii indeamna titularul original al mandatelor lor.
   • Like 0
 • Surprinzător cât de pertinente și de decente sunt comentariile pe marginea unei teme de politică internațională - în vreme ce 90% dintre „comentariile” pe teme de „politică” internă, în care jumătate dintre cuvinte ar fi cenzurate de un site cât de cât respectabil, îmi fac greață. Așa da!
  • Like 0
 • Psihoza anti-Trump are rezultate hilare...
  • Like 1
  • @ Marius Georgescu
   Numeste-o cum vrei, dar cancerul portocaliu nu are nimic vesel....oricum eu cred ca nu veti mai rade dupa noiembrie
   • Like 1
 • ion check icon
  Hm ! nu sunt deloc sigur ca dezgroparea lui Hillary e un atu !!!! mai curand contrariul !!! desi americanii par sa fie obisnuiti cu genul asta de dinastii care " le vor binele "...Kennedy, Bush, Clinton, etc......
  • Like 1
 • In urma cu cateva saptamani acelasi scenariu care o viza pe Clinton era lansat cu Bloomberg actor principal. Sa fim seriosi. Nu ar fi neaparat o surpriza nominalizarea lui Clinton ca vicepresedinte al lui Biden, dar mai departe scenariul frizeaza ridicolul. De ce ar renunta Biden la functie in cazul in care ar fi ales? E absurdul absurdului.
  • Like 1
  • @ Adrian Gabriel
   Orice ca sa sperie turma semi-analfabeta a lui Trump sa iasa la vot.
   E un cult in care Messiah Trump le promite paradisul si le arata pe Satan ca sa-i motiveze.
   • Like 0
  • @ Val Verde
   E taman pe dos, votanții democraților sunt în genere din clasa de jos, în mare parte minorități ,, doscriminate" democrații fiind un partid de stânga, adică un PSD american și de aici și noianul de pomeni anunțat de Sanders . Baza votanților republicani sunt din clasa de mijloc și deloc întâmplător albi, valorile lor sunt munca, patria și familia plus credința iar valorile astea bagă spaima în orice progresist care se respectă.
   • Like 0
  • @ Adrian Ionescu
   Parerist check icon
   Trei din cele 4 valori republicane pe care le-ai enumerat sunt și valorile mult prea vanturate de PSD-ul nostru.
   Tu tot n-ai înțeles ca nici partidele și nici votanții de la noi n-au nicio legătură cu cei de peste ocean, ești blocat într-o bula ideologica creata de propaganda de peste ocean fără nicio legătură cu realitățile "noastre"
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult