Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Alexandru Rafila: O treime din paturile de la Institutul „Matei Balş” nu sunt funcţionale, la şapte luni de la incendiu

Alexandru Rafila - Foto Inquam Photos / Ilona Andrei

Foto: Inquam Photos/ Ilona Andrei

Medicul Alexandru Rafila susține că, la șapte luni de la incendiul izbucnit la Institutul Naţional „Matei Balş”, o treime din paturi continuă să fie nefuncționale. Acesta a critricat Ministerul Sănătăţii, în subordinea căruia se află Institutul, pentru că nu face demersurile pentru ca paturile să reintre în circuitul spitalicesc.

„Mie mi se pare absolut incredibil faptul că Ministerul Sănătăţii, în subordinea căruia este Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş, nu a făcut absolut nimic şi auzeam de la doamna ministru că la începutul valului trei a început pregătirea pentru valul patru. Eu cred că la pregătirea pentru valul patru cel mai prestigios şi cel mai capabil din punct de vedere profesional - şi spun lucrul ăsta nu pentru că eu lucrez acolo (...), ci pentru că aşa este -, o treime din paturile acestui institut sunt nefuncţionale şi noi nu ştiu ce aşteptăm în momentul de faţă, mai ales că din punct de vedere al clădirii ceea ce a fost distrus a fost oarecum parterul, patru saloane de la parter, e nefuncţional, dar toate celelalte etaje, cu amenajări minime şi cu bunăvoinţă din partea autorităţilor, acest pavilion poate reveni la situaţia anterioară. Se pot pune senzori de oxigen ş.a.m.d., nişte guri de fum, dar lucrurile astea se pot face rapid încât dacă vom avea acest val patru consistent - el este, dar să vedem cât de mare va fi - să avem capacitate de spitalizare şi, ceea ce este mai important, de profesionişti înalt calificaţi care cred că au dus greul, alături de alţi colegi din toată ţara, au dus greul acestei pandemii încă din primele zile”, a declarat Alexandru Rafila, vineri seară, la Digi 24, potrivit News.ro.

El a adăugat că "nu se poate să stăm aşa, mioritic, să aşteptăm să vină valul patru după care să vedem ce avem de făcut”. Potrivit lui Alexandru Rafila, absența paturilor de la Matei Balș poate duce la închiderea altui spital şi alocarea acestuia patologiei COVID, lucru despre a spus că "nu trebuie să se întâmple”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "Alexandru Rafila: O treime din paturile de la Institutul „Matei Balş” nu sunt funcţionale".
    Mai concret, musiu Rafila, din trei paturi unul este nefuncțional sau din 1000 de paturi 333 sunt nefuncționale?
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult