Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Alina Pătrăhău, Dăruiește Aripi: O treime dintre copiii cu cancer nu au beneficiat în 2020 de tratamentele de care aveau nevoie

Alina Pătrăhău

În timp ce sistemul medical își folosește mare parte din resurse pentru a lupta cu pandemia de coronavirus, mulți pacienți cu boli cronice ajung să aibă acces din ce în ce mai greu la investigațiile medicale și tratamentele de care au nevoie. Unii dintre aceștia sunt copii. Copii cu cancer.

Alina Pătrăhău, fondatoarea asociației Dăruiește Aripi. a spus în emisiunea „În fața ta” de la Digi24, că în jur de o treime dintre copii cu afecțiuni oncologice nu au beneficiat anul trecut de tratamentele necesare. 

„Dacă în 2019 și în 2018 internările în rețeaua de oncologie pediatrică au fost undeva între 5.000 și 5.100. În 2020 au fost 3.400 de internări. Și treimea care lipsește este dată de faptul că acești copii nu au putut să-și ducă tratamentele și nu au putut să-și facă monitorizările conform planurilor de tratament. Și asta se resimte deja în anul acesta, când vin foarte mulți copii recăzuți, copii care atunci când au avut simptome n-au avut acces în spital și deja se resimte situația grea cu care s-a confruntat sistemul anul trecut”, a afirmat ea.

Florin Negruțiu: Ați văzut în perioada asta copii care s-au pierdut din pricina faptului că nu și-au dus tratamentele la timp?

Alina Pătrăhău: Da. Mă uitam, secția de la Oradea nici nu funcționează, este secție plină Covid, secție care sprijinea toți copiii din zona respectivă. Sunt trimiși către alte secții.

Urmăriți aici înregistrarea emisiunii „În fața ta”. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult