Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Alina Pătrăhău, Dăruiește Aripi: O treime dintre copiii cu cancer nu au beneficiat în 2020 de tratamentele de care aveau nevoie

Alina Pătrăhău

În timp ce sistemul medical își folosește mare parte din resurse pentru a lupta cu pandemia de coronavirus, mulți pacienți cu boli cronice ajung să aibă acces din ce în ce mai greu la investigațiile medicale și tratamentele de care au nevoie. Unii dintre aceștia sunt copii. Copii cu cancer.

Alina Pătrăhău, fondatoarea asociației Dăruiește Aripi. a spus în emisiunea „În fața ta” de la Digi24, că în jur de o treime dintre copii cu afecțiuni oncologice nu au beneficiat anul trecut de tratamentele necesare. 

„Dacă în 2019 și în 2018 internările în rețeaua de oncologie pediatrică au fost undeva între 5.000 și 5.100. În 2020 au fost 3.400 de internări. Și treimea care lipsește este dată de faptul că acești copii nu au putut să-și ducă tratamentele și nu au putut să-și facă monitorizările conform planurilor de tratament. Și asta se resimte deja în anul acesta, când vin foarte mulți copii recăzuți, copii care atunci când au avut simptome n-au avut acces în spital și deja se resimte situația grea cu care s-a confruntat sistemul anul trecut”, a afirmat ea.

Florin Negruțiu: Ați văzut în perioada asta copii care s-au pierdut din pricina faptului că nu și-au dus tratamentele la timp?

Alina Pătrăhău: Da. Mă uitam, secția de la Oradea nici nu funcționează, este secție plină Covid, secție care sprijinea toți copiii din zona respectivă. Sunt trimiși către alte secții.

Urmăriți aici înregistrarea emisiunii „În fața ta”. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult