Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Am căutat adevărul despre „nicio librărie în Teleorman” și am dat peste noii Moromeți. „Aici toți vor să facă bani repede”

Polițistul Marian Godină, autorul cărții „Flash-uri din sens opus”, a scris sâmbătă pe Facebook că în județul Teleorman nu mai există nicio librărie. „Uitându-mă pe nişte tabele, m-am mirat când am văzut că nicio librărie din județul Teleorman nu a dorit să aibă pe raft cartea „Flash-uri din sens opus" şi l-am întrebat pe directorul de vânzări al editurii care e explicația. Mi-a răspuns zâmbind: „E simplu, în județul Teleorman nu există nicio librărie.” Mi-a venit greu să cred, aşa că m-am interesat. Trist, dar adevărat.”

„Nicio” pare extrem. „Nicio” nu lasă loc de echivoc. „Nicio librărie” sună a „nicio speranță”. Dar uite o… 

Tresar când mi se deschide în față o pagină de Facebook. Librăria Moromeților, Str. Dunarii, Bloc G103, parter, Alexandria, România.

Mă dezumflu când văd poza de profil cu rame foto, sipete și statuete. Iar apoi imagini cu skateboard-uri pentru copii, genți, ghiozdane, acuarele. Dar stai… O poză cu „Ființă și timp”, de Martin Heidegger, postată cândva prin martie. Neagu Djuvara, „Între Orient și Occident”. Isabel Allende, „Amantul japonez”. În plus, în mod clar, după numele magazinului proprietarul trebuie să fie un admirator al lui Marin Preda.

„Moromeții suntem noi”

Sun pe fix. Sunt rugată să aștept puțin până ce la telefon ajunge șefa, doamna Mariana. Doamna Mariana Moromete (foto). „Moromeții suntem noi. Și toți facem câte ceva”, spune ea. Soțul va deschide o carmangerie. Fiul are un magazin de cafea la București. Iar mezina, care e la liceu, învață bine. „Lumea poveștilor fără sfârșit”, scrisă de ea în gimnaziu și ilustrată de un coleg de clasă, a fost primul volum literar comercializat în librărie. „Am vândut-o acum trei ani și a mers foarte bine. Până atunci vândusem doar cărți de colorat”, spune Mariana Moromete. 

Lucrează de 31 de ani în magazinul pe care a ajuns să îl cumpere. „Era un magazin de papetărie și birotică. A avut mereu carte în statut, dar nu a vândut niciodată carte”, își amintește. Până acum un an, când a adus primele volume. „Soțul meu mereu zicea să aducem și carte, dar magazinul nu era renovat. Eu n-am aici decât 60 de metri pătrați. Apoi a venit fiul meu din Spania, a schimbat designul, a pus firma Librăria Moromeților, deși societatea noastră se cheamă altfel. Și am zis să aduc și carte, că s-a închis Diverta acum câțiva ani și nu mai era librărie în oraș”, și-a făcut calculul Mariana Moromete. 

Cine mai vinde carte în Teleorman? Un domn care are o tonetă în față la Carrefour Alexandria. Încă vreo două papetării care mai aduc câteva titluri. 

Timpul n-a mai avut răbdare: „Aici toți vor să facă bani repede”

„Nimeni nu-și deschide azi o librărie, aici toți vor să facă bani repede”, a văzut ea. În județul lui Liviu Dragnea, timpul nu mai are răbdare cu oamenii. 

Cele patru rafturi ale ei și-au făcut loc printre articolele care asigură vânzări constante - rechizite, genți, jucării și biciclete. Într-o zi bună, vinde în librăria ei de la marginea orașului până la 20 de cărți cu tot cu cele de colorat. „Am vândut însă și DEX-ul, deși este 130 de lei, și Neagu Djuvara, e între 50 și 90 de lei, și cărți pentru mămici, despre îngrijirea bebelșului la 80 de lei. Am cărți doar de la patru edituri, Multicart, Flamingo, Humanitas, pe care l-a adus soțul și încă una. Dar ar trebui să am mai multe edituri. Foarte greu răzbați la edituri, nu ne cunoaște nimeni”, spune Mariana Moromete.

50% din piața de carte, în București. Editurile nu trimit cărți la Teleorman

Mihai Mitrică, director executiv al Asociației Editorilor din România, definește termenul de librărie: acel spațiu în care cele mai importante titluri din oferta editorială din România există în cel puțin un exemplar. „Am vorbit cu cele mai importante edituri din România și ele nu au în acest moment contracte cu distribuitori de carte din Teleorman. Aceeași situație este și la Călărași. Nu neg că ar putea exista magazine care au câteva rafturi de cărți, tonete care vând și cărți, dar acelea nu sunt librării în adevăratul sens al cuvântului. Tot așa, ar putea exista distribuitori care aduc pe cont propriu cărți acolo”, spune Mihai Mitrică. Consideră dramatică situația pieții de carte și a librăriilor din România. „Statul nu te sprijină în niciun fel să-ți deschizi o librărie, iar în țară se vând foarte puține cărți”, continuă el. Editurile, care își fac 50% din cifra de afaceri în București, trag de mult timp semnale de alarmă: librăriile dispar, iar proporția în care se vinde carte în cele rămase scade. Cazul Teleorman e dovada vie a acestui fenomen. Dar Mihai Mitrică crede că, până la postarea lui Marian Godină, nimănui nu i-a păsat de acest lucru.

În 2012, Organizaţia patronală Agora a Societăţilor pentru Difuzarea Tipăriturilor şi a altor Bunuri Culturale identifica 546 de librării în România. De atunci până astăzi, numărul lor a scăzut cu cel puțin 100, afirmă secretarul patronal Monica Horoiu. Multe orașe mari au rămas fără nicio librărie. Altele mai au doar una sau două.

Ministrul Educației: „E păcat”

Este o situație tristă, este de părere ministrul Educației, Mircea Dumitru. „Folosesc mult internetul, am multe posibilități de a mă informa, dar îmi plac cărțile, am rămas atașat formatului tradițional al cărților și regret că nu mai există librării. Pentru elevi nu este o veste bună, pentru că trebuie să îi educăm să citească și să aprecieze cartea ca pe un obiect de cultură. E păcat”, consideră ministrul Educației.

Consilier Direcția Cultură Teleorman: „Eu îmi comand cărți online”

Sun la Direcția de Cultură din Teleorman unde vorbesc cu consilierul Ștefan Nedelcuță-Apope, despre motivul pentru care au dispărut librăriile din Teleorman. „Aici nu se vând cărți, ultima librărie a fost desființată în urmă cu câțiva ani. Mai sunt tonete...”, spune el, precizând că librăriile nu intră în sarcina Direcției de Cultură. Arheolog de profesie, Nedelcuță-Apope este el însuși coautor al unei cărți, „Colectivizarea din Teleorman (1949-1962). Rezistență și acceptare forțată”. Îl întrebăm de unde își ia el astăzi cărțile. „Mi le comand online”, răspunde. 

În ceea ce privește librăriile din Teleorman, rezistența a dispărut. E doar acceptare.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Foarte rar scriu comentarii la ceea ce citesc, dar acum trebuie sa o fac. Din postura de librar - chiar daca suprafata dedicata cartii in libraria mea nu ajunge chiar la 75% (?). O scurta istorie : am deschis libraria in 2004, dupa ce am fost disponibilizata dintr- o companie recent privatizata si am avut curajul sa imi investesc salariile compensatorii in asa ceva pentru ca imi placeau cartile si pentru ca in oras nu exista nici o librarie. Si am gasit disponibilitate la toate editurile pe care le-am contactat chiar daca eram o necunoscuta pentru ei. Nu voi vorbi despre toate greutatile intampinate in acesti ani (controale, amenzi, lipsa lichiditati) ci doar despre lipsa de interes pentru carte. Aceasta este adevarata cauza pentru care nu se deschid librarii si nu politica - indiferent ce culoare are ea. Nici macar banii nu cred ca sunt o problema, atata timp cat pretul unei carti bune este in jur de 35 lei iar un suc si o cafea la terasa te costa tot cam atat. Libraria este deschisa in fiecare zi pana la ora 20 - in afara de supermarketuri este singurul magazin deschis in oras dupa ora 17 - si sunt zile intregi in care nu vand o carte. La intrarea in librarie am amenajat un mic stand in care pun noutatile: intr-o zi un domn m-a oprit in oras si mi-a spus ca in fiecare seara iese cu sotia la plimbare si fac un ocol ca sa vada ce carti am expus. A fost o intamplare minunata, care m-a bucurat. Cand nu se intampla lucruri te multumesti si cu cuvinte. Pentru ca societatea in care traim sa se schimbe trebuie sa ne schimbam noi, oamenii iar aceasta nu se poate face prin legi sau programe politice. Eu decid daca azi citesc o carte sau ma uit la televizor, daca atunci cand sarbatoresc un prieten ii ofer o carte sau un parfum, daca unei proaspete mamici ii cumpar o carte sau o salopeta pentru copil, daca in pauza de cafea vorbesc despre ultima care pe care am citit-o sau despre nu stiu ce emisiune de la tv. In rest sunt doar motive pe care ni le oferim pentru a ne scuza in proprii ochi...
  p.s. am cunoscut in toti acesti ani de librarie oameni minunati, am citit sute de carti frumoase (vi le-as putea recomanda) si am reusit sa fac libraria sa supravietuiasca si toate acestea imi sunt de ajuns.
  • Like 6
  • @ neli pistol
   Marius check icon
   Respect pentru pasiunea și curajul de a deschide o librărie!
   • Like 0
 • Marius check icon
  Un prieten zicea ca exact modelul acesta de trecere de la librarie la papetarie ca si continut o au si farmaciile, care sunt un fel de supermarket-uri din care lipseste farmacistul si mai ales nu se mai fabrica creme si solutii. In curand nu vom mai avea nici farmacii ca doar exists si la Kaufland si prin alte locuri diverse produse medicamentoase, la ce bun un magazin specializat si in care un farmacist sa iti poata prepara o crema prescrisa de doctor?
  • Like 0
 • Belcin check icon
  Vi se ..pare ca domnul Dragnea a citit ?? credeti ca interesul acestui domn este educatia natiunii ??a,daca mergea la Jilava deschidea vreo cateva librarii care sa ii vanda ..lucrarile stiintifice..
  • Like 1
 • Situația nu este specifică doar județului Teleorman, lipsa librăriilor este o problemă în toată țara ; sunt câteva rețele mai mult zonale și cam două rețele care încearcă sa fie naționale. Chiar și așa, cu toate că suprafața acoperită de carti este aparent mare, aceste rețele nu fac grosul cifrei de afaceri din cărți, ci din papetărie, cadouri, accesorii etc. Dacă va întrebați câte librarii independente mai sunt în România, o sa aflați că mai sunt maxim 5 (cinci). Ca sa nu existe confuzii, prin librarie înțeleg un spațiu care pune la dispoziția cititorilor în proporție de macar 75% din suprafața librariei, CĂRȚI. Cauzele existenței unui număr atât de mic de librarii sunt multe: economice, sociale, educationale, culturale, conjuncturale etc. Cu toate acestea, problema are două rădăcini importante : dezinteresul, prostia, delăsarea, frica etc tuturor guvernelor din ultimii 26 de ani față de sistemul educational și...... Știați ca România este singura țară din UE și una dintre puținele țări civilizate care nu are o lege organică care sa reglementeze piața de carte???? Asa cum există legi, regulamente sau norme care reglementează într-un fel sau altul cam orice se comercializează (alimente, alcool, tutun, autoturisme, materiale de construcții, becuri, :-) etc) , in lumea civilizată există și o mica lege care pune ordine și în domeniul editorial și de vânzare a cărților. Inexistența acestei legi, face ca prețul unei cărți sa nu fie unitar (cum este peste tot în lume) , vânzarea cărților devenind în acest fel mai mult o afacere, punându-se în plan secund calitatea serviciului pe care ar trebui sa îl ofere un spațiu dedicat cu oameni pasionați și pregătiți. Nimeni, nicio voce publică ca sa nu mai spun oficială, nu s-a arătat surprinsă de diferențele foarte mari de preț la aceeași carte. Nimeni nu se arată surprins ca editura vinde direct (online sau retail) cu un preț iar unele "librarii" online vând cu reduceri atât de mari încât ai crede ca fac mecenat. Și aici nu vorbim de costurile mai mici ale unei librarii online față de una clasică. Este suficient sa ne uitam la Amazon.com sau bookdepository.com sau la orice librarie online din orice țară și o sa constatam ca au reduceri decente, dar numai la carti care au măcar un an de la apariție. Credeți ca cei care vând la preț întreg, prețul editurii, sau chiar editura, sunt atât de "zgârciți" sau de rupți de realitate, încât sa nu se fi gândit și ei sa facă o reducere atât de generoasă???? Sau nu cumva problema este la ceilalti? Este adevărat ca sunt și edituri care din varii motive vând pe site-ul lor propriile cărți cu reduceri la fel de mari, dar cei din domeniu știu ca acestea sunt edituri care au probleme /dificultăți. Aici economia de piață și bunul simț a funcționat :editurile respective s-au pomenit cu toate cărțile lor retur de la majoritatea puținelor librării din țară. Ideea este ca existența unei astfel de legi ar avea ca efect o mai atentă selecție editorială din partea editurilor, o scădere a prețului cărții, o incurajare a apariției de noi librarii și nu în ultimul rand oamenii ar redescoperi faptul ca a intra într-o librărie este un act cultural, social și de cele mai multe ori o Agora. Ma rog..... Sunt multe de spus.... În ceea ce privește cartea domnului Godină și aici aș face o observație. Primul tiraj cel puțin, grosul vânzării deci, nu s-a vândut prin librarii!!! DELOC!!! De ce? Pentru că așa a dorit dânsul. A impus contractual acest lucru editurii. Ok, este dreptul lui sa facă acest lucru știind ca încasează controlat și rapid drepturile de autor. Abia după ce s-a potolit "furia" solicitărilor cititorilor, cartea a ajuns și în librarii. Cu alte cuvinte, chiar și el care acum se arată surprins de inexistența librăriilor într-un județ , a pus umărul la diminuarea numărului de potențiali cititori care ar fi intrat în librarii, fie măcar pentru a-i cumpăra cartea. Slavă lui Dumnezeu ca autorii consacrați și editurile care au coloană vertebrală nu au acest obicei atunci când publică o carte nouă.
  • Like 0
 • e interesant de intrebat si marile firme libris, elefant etc. daca au livrat carti in Teleorman si care e cererea. Online preturile sunt mici, oferta e larga, mult mai larga decat o poate avea o librarie de orasel, iar reducerile si promotiile accesibile. Chiar daca nu au una din carti pe stoc, ei raspund cu si retrimit un colet cu cartea peste cateva zile.
  • Like 1
 • check icon
  Librăria tradițională din vremea comunismului victorios la orașe și sate a cam dispărut, stimată autoare. De ce ar mai exista? Cine dorește o carte, o comandă pe net. Nea Gicu ori lelea Frosa oricum nu citesc, nu au citit nici sub comuniști, nu citesc nici acum. Acum putem citi cărți în format electronic (eu nu mai am loc în bibliotecă, descarc e-cărți, e-studii, e-albume), dacă – totuși – am nevoie de o carte rară, scumpă, mă duc pe un site occidental, strîng din dinți și dau € 35 pe un album de care am nevoie. Nu am priceput unde bateți, cumva la faptul că acolo ar fi fieful dlui Dragnea. Nu vă faceți iluzii, așa e peste tot. Librării eficiente pot fi doar în marile orașe, în centrele universitare, în rest cine să țină o librărie? ce eficiență ar avea? Lumea se schimbă, stimată doamnă, bag sama că n-ați aflat acest lucru. V-am reamintit eu.
  • Like 0
  • @
   Marius check icon
   Autoarea se referea la întreg jutețul, domnule! Păi cum poți să zici că județul Teleorman nu are "orașe mari"? Uite aici o listă completă cu orașe domnule 'Pan Rumburak':

   Municipii(=oraș mare a se consulta definiția http://www.dex.ro/municipiu)
   45000 Alexandria
   24000 Roșiorii de Vede
   22000 Turnu Măgurele

   Orașe
   14000 Zimnicea
   11000 Videle

   Poate că populația nu e chiar atât de mare dar cam pe acolo e, adică Alexandria are măcat 40000 de locuitori.

   Domnule 'Pan Rumburak' revino la realitate, e FOARTE TRIST județul Teleorman!!!
   • Like 0
 • Poate nu există o librărie fizică dar cărțile se vând și în Teleorman. Mai nou, cărțile se găsesc la chioșcurile de ziare, în Kaufland, Carrefour sau se comandă online. Județul lui Zaharia Stancu, Marin Preda, Constantin Noica sau Gala Galaction nu e mort. În Teleorman încă se lansează cărți ale autorilor locali, trebuie doar să-i citim și să-i încurajăm. http://www.infotr.ro/tag/lansare-carte/
  • Like 2
  • @ Moldoveanu Cristian
   Marius check icon
   Sunt convins că obiectele numite cărți nu au dispărut în totalitate, dar ce e important este să se strângă cumva toate grămada și să găsești acel "spațiu magic" numit 'librărie', unde să înțelegi ce înseamnă cartea, să intri și să simți mirosul ei în toată încăperea... asta spunea autoarea că e trist...
   • Like 0
  • @ Marius
   check icon
   Interesant și ciudat mi se pare răsfoind acum, după mai bine de 2 luni, aceste comentarii, faptul că s-a menționat/discutat atât posibilitatea actuală de a comanda cartea online, au fost amintite și câteva din firmele "utilizabile", cât și (implicit) scăderea interesului pentru carte. Fără a lua în discuție și cauzele acestei scăderi dramatice.
   În centrele universitare situația nu-i chiar așa dramatică, librăriile mai rezistă încă, după cum există și prin "Super-marcheturi", oferind adesea și un spațiu liniștit și plăcut pentru citit, răsfoit, ... Dar, mai peste tot, oferta de carte este completată nu doar cu reviste și albume ci și cu felurite alte "produse" (după modele din alte părți). Dar tirajele pe care le scot editurile sunt parcă tot mai mici, iar prețurile cresc corespunzător (chiar dacă tehnologia a simplificat serios procesul de producție a cărții). De ce se vând/cumpără tot mai puține cărți (nu doar în comparație cu anii '70, ci și în comparație cu alte țări din UE)? De ce bibliotecile orășenești sunt aproape goale, acolo unde mai există? Vina principală-i tot a școlii ! (a programei școlare supraîncărcate, a manualelor, ...)
   • Like 1


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult