Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Am construit un spital ATI și din 3 secții funcționează doar una. Iată de ce

Spital modular

Am construit un SPITAL în doar 2 luni. Habar n-am dacă mai există, în frumoasa noastră țară, unul similar, construit într-un timp atât de scurt. Poate că da, dar tot e ceva extraordinar și asta datorită celor 250.000 de oameni și 650 de companii care au pus banii lor la bătaie.

E un spital adevărat, de 1200 mp, 38 de paturi, toate dotate cu instalații de oxigen și gaze medicale, astfel încât, la nevoie, să fie toate folosite pentru terapie intensivă. 

E un spital dotat cu instalații de filtrare a aerului și presiune negativă, așa cum trebuie pentru tratarea pacienților cu COVID. E un spital pe care l-am dotat cu toate echipamentele necesare, mai puțin ventilatoare pentru ventilație mecanică invazivă și monitoare de funcții vitale, pe care ar trebui să le aducă statul român.

A fost împărțit în 3 zone: zona de suspecți (10 paturi), zona de cazuri medii și grave, dar care nu necesită intubare (14 paturi) și zona de pacienți critici (14 paturi).

Acum funcționează doar prima zonă. Veți întreba de ce? Au întrebat și jurnaliștii, iar răspunsurile pe care le citesc în articol, pe mine, una, m-au lăsat mască.

Ce știu eu (și am aflat cu greu), e că nu există de fapt ventilatoare, că deși au fost aduse, în prezența presei, unele din rezerva de stat, acelea sunt inadecvate unei secții ATI, fiind adaptate folosirii în timpul transportului pacienților cu ambulanța. Nu poți porni o secție ATI dacă nu ai ventilatoare, asta da, e clar.

Mai e o problema foarte serioasă, chiar gravă, cu lipsa personalului din ATI, nu doar în București, ci în toată țara. Și nimeni, se pare, că nu vorbește apăsat despre asta. Preferăm să vorbim despre bani și birocrație, motive cu care publicul s-a obișnuit și pe care le acceptă fără multe întrebări, decât să spunem adevărul.

Adevărul e că nu avem personal suficient și nu avem echipamente suficiente. Nu avem nici macar niște decizii ferme, curajoase, asumate privind prevenirea infectării în masă. Toate astea, puse la un loc, ne apropie de dezastru.

Purtați mască. Stați la distanță. Marea nu se mută, o găsiți acolo și la anul. Poate nu vă dați seama, dar suntem fiecare pe cont propriu.

Nu-mi imaginez ceva mai rău decât iadul de a ajunge zilele astea în terapie intensivă (dacă prinzi loc). Vei fi neputincios și singur, nu vei putea nici măcar să dai un telefon cuiva drag, fiindcă nu vei mai avea putere. Nu vrei asta, sunt sigură.

Nu, nu e nevoie de panică, e nevoie de pragmatism. Pragmatism înseamnă să te păzești chiar dacă nu crezi. Nu te costă nimic.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Da=ia-ș repede vaccin! - mă îngrijorează plimbările minții vs. pierderea suflului.
  Cu sufletul!
  Un plimbat.
  • Like 0
 • Pentru toți cei care spun că specializările medicale durează cinci sau mai mulți ani. Există instituția rezidențiatului care asigură specializarea medicilor și există un număr important de medici în ultimii doi ani de rezidențiat care ar putea fi promovați pe funcțiile deficitare ( update: vedeți și aici: https://recorder.ro/medici-lasati-someri-in-plina-pandemie-in-loc-sa-ajut-stau-acasa-si-ma-joc-call-of-duty/?fbclid=IwAR2RJKZ2T5GJ7PcH-hYwA9vEmyzwUI248dE7CaGcGENYQf2y7FyEkDBfAN8 ).
  Similar există școli postliceale care pregătesc asistenți medicali din care cei din ultimul an ar putea fi promovați pe funcțiile deficitare. Dar sunt oameni cu răspundere guvernamentală și consilieri prezidențiali care sunt plătiți tocmai pentru acest lucru, să asigure o bună guvernare a țării în orice condiții,
  • Like 0
 • Valentin check icon
  ATI-urile sunt specializări dificile şi nu sunt foarte populare în nicio ţară din lume. Este şi motivul pentru care au clacat majoritatea sistemelor de sănătate. Oricât de avansat ar fi un sistem, cei care vor alege ATI vor fi întotdeauna puţini. E ca la pompieri: nu toţi aleg să se lupte cu focul. Există şi persoane care nu vor să devină pompier. Aş spune 90% din populaţia planetei nu visează să devină pompieri. În plus un specialist pe ATI se obţine în ani grei de studiu, iar recalificările nu sunt posibile.
  E adevărat că sistemele avansate au necesarul de ATI pentru situaţii obişnuite, dar coronavirusul nu este o situaţie obişnuită.
  • Like 3
  • @ Valentin
   Taie A-ul din titulatură și reduci cursul la 3/5.
   Anestezie și Terapie Intensivă
   Nu ai nevoie de specializarea Anestezie la Covid.
   După aia iei cadre medicale gata formate în specializări conexe, nu pornești ca-n școală, de la zero, și-i pregătești doar strict pe ventilare-intubare. Durează câteva luni, așa a procedat tot vestul.
   Noi câți am specializat în 5 luni?!
   NICI NU AM ÎNCERCAT, măcar.
   • Like 0
 • Problema cadrelor medicale este ca (o mare parte) au luat licentele pe bani iar pregatirea teoretica e prin "împușcatul notei” și acum le este frica sa intre direct pe meserie, ce credeau ca medicina inseamna doar purtatul stetoscopului pe gît și halatul alb cu buzunare adînci...
  • Like 2
 • Filbert check icon
  Impreuna cu doamna Uscatu, ati facut si faceti lucruri extraordinare. Banii au importanta lor insa fara initiativa, perseverenta, dorinta de a realiza ceva si de a face bine, nu iese nimic. Statul e plin de bani pe care ii foloseste ca sa mituiasca 'demnitarii' si pilele lor...
  • Like 4
 • ies acum o tura proaspata de absolventi, cu siguranta vor fi o parte entuziasta sa lucreze aici. F. interesant ar fi de incurajat si medici din strainatate sa se intoarca, cu un pachet de facilitati (sa li se recunoasca toate studiile/experienta din strainatate si echivalari pe email, fara umblat de cateva ori cu acte), eventual si un pachet financiar.
  • Like 3
 • Razvan G check icon
  Felicitari! Ati facut o treaba extraordinara. Din pacate, singurele realizari realmente eficiente, sunt facute cu bani privati. Statul e varza, cum se zice.
  Ma uitam la poza spitalului si comparand cu spitalul similar facut de primaria Bucuresti, imi dau seama cum se sifoneaza banii.....o adunatura de containere, cu aere conditionate de apartament, intr-o locatie mizera si expusa langa unul dintre cele mai circulate drumuri din nordul capitalei...dar ne madrim cu mai multe gravide (asta nu este nicium meritul primariei sau al primarului general) si vouchere de tot felul.
  Raman un donator fidel. Succes!
  • Like 5
 • Gecaba Gecaba check icon
  In primul rand, felicitari pentru toată munca pe care o faceți, nici nu îmi pot imagina ce înseamnă să duci la bun sfârșit proiecte precum spitalul de la Marie Curie, spitalul de modular de la Elias, pentru sprijinul în lupta contra Covid. Trebuie sa ai o putere de munca fantastica sa duci la final proiectele astea, pe care, statul, cu resursele materiale și umane, nu a fost în stare sa le finalizeze.
  Scopul institutiilor statului nu pare sa fie acela de a lucra pentru cetățeni, ci doar ptr o clica de indivizi care au confiscat administrația în cea mai mare măsură. Asa ca mirarea mea nu este de ce nu sunteți ajutati, ci cum de vă mai baga în seama câteodată.
  • Like 5
 • Valentin check icon
  Specialitatea de terapie intensivă e una extrem de dificilă. Foarte puţini o urmează. Mai mult, în aceste condiţii tinde să devină nepopulară. Nu ştiu cum vom sta cu numărul de studenţi la această specialitate în următorii ani.
  • Like 4
  • @ Valentin
   Delia MC Delia MC check icon
   Bine. Se caută și afară.
   • Like 0
 • Așteptați să se dea în funcțiune mega spitalele regionale, să vedeți atunci penurie de personal medical !
  Din martie și până acum nu am văzut sau auzit de vreo acțiune care să permită recalificarea în regim de urgență a medicilor pe specialitățile deficitare și necesare ( ATI, infecționisti, etc. ), oferte de pachete motivaționale pentru repatrierea medicilor și a asistenților medicali, cursuri rapide de pregătire a infirmierelor, brancardierilor, aducerea absolvenților de biologie/biochimie în laboratoarele de analize medicale. Toată politica medicală este un fel de „heirupism”, de măsuri pompieristice și mult, mult prea mult mercantilism vecin cu cinismul de cea mai joasă speță.
  • Like 3
  • @ Voicu Nicolae
   Delia MC Delia MC check icon
   Specializarea în ATI durează 5 ani, ce se învață acolo nu se suprapune deloc cu alte specialități. Cea de infecțioase la fel. Cam greu "de urgență"...
   • Like 3
  • @ Voicu Nicolae
   Parerea mea este ca nu ar fi rau sa va hotarati:
   <<Din martie și până acum nu am văzut sau auzit de vreo acțiune care să permită recalificarea în regim de urgență a medicilor...>> versus <<Toată politica medicală este un fel de „heirupism”, de măsuri pompieristice...>>
   • Like 1
  • @ Voicu Nicolae
   Valentin check icon
   În medicina de urgenţă nu se pot face recalificări. E o zonă mult prea dificilă.
   • Like 0
  • @ Delia MC
   Durează 5 ani, din care mai mult de jumătate este partea de ANESTEZIE.
   Și pornești cu liceanul de la zero, ceea ce nu ar fi cazul dacă ai lua cadre medicale cu experiență în domenii conexe.
   Vestul așa a procedat, noi suntem din povestea cu drobul de sare, ne jelim și n-am făcut nimic de 5 luni.
   Decât să ne lăudăm că avem tot ce ne trebuie, pe modelul COLECTIV.
   • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult