
Am construit un SPITAL în doar 2 luni. Habar n-am dacă mai există, în frumoasa noastră țară, unul similar, construit într-un timp atât de scurt. Poate că da, dar tot e ceva extraordinar și asta datorită celor 250.000 de oameni și 650 de companii care au pus banii lor la bătaie.
E un spital adevărat, de 1200 mp, 38 de paturi, toate dotate cu instalații de oxigen și gaze medicale, astfel încât, la nevoie, să fie toate folosite pentru terapie intensivă.
E un spital dotat cu instalații de filtrare a aerului și presiune negativă, așa cum trebuie pentru tratarea pacienților cu COVID. E un spital pe care l-am dotat cu toate echipamentele necesare, mai puțin ventilatoare pentru ventilație mecanică invazivă și monitoare de funcții vitale, pe care ar trebui să le aducă statul român.
A fost împărțit în 3 zone: zona de suspecți (10 paturi), zona de cazuri medii și grave, dar care nu necesită intubare (14 paturi) și zona de pacienți critici (14 paturi).
Acum funcționează doar prima zonă. Veți întreba de ce? Au întrebat și jurnaliștii, iar răspunsurile pe care le citesc în articol, pe mine, una, m-au lăsat mască.
Ce știu eu (și am aflat cu greu), e că nu există de fapt ventilatoare, că deși au fost aduse, în prezența presei, unele din rezerva de stat, acelea sunt inadecvate unei secții ATI, fiind adaptate folosirii în timpul transportului pacienților cu ambulanța. Nu poți porni o secție ATI dacă nu ai ventilatoare, asta da, e clar.
Mai e o problema foarte serioasă, chiar gravă, cu lipsa personalului din ATI, nu doar în București, ci în toată țara. Și nimeni, se pare, că nu vorbește apăsat despre asta. Preferăm să vorbim despre bani și birocrație, motive cu care publicul s-a obișnuit și pe care le acceptă fără multe întrebări, decât să spunem adevărul.
Adevărul e că nu avem personal suficient și nu avem echipamente suficiente. Nu avem nici macar niște decizii ferme, curajoase, asumate privind prevenirea infectării în masă. Toate astea, puse la un loc, ne apropie de dezastru.
Purtați mască. Stați la distanță. Marea nu se mută, o găsiți acolo și la anul. Poate nu vă dați seama, dar suntem fiecare pe cont propriu.
Nu-mi imaginez ceva mai rău decât iadul de a ajunge zilele astea în terapie intensivă (dacă prinzi loc). Vei fi neputincios și singur, nu vei putea nici măcar să dai un telefon cuiva drag, fiindcă nu vei mai avea putere. Nu vrei asta, sunt sigură.
Nu, nu e nevoie de panică, e nevoie de pragmatism. Pragmatism înseamnă să te păzești chiar dacă nu crezi. Nu te costă nimic.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Cu sufletul!
Un plimbat.
Similar există școli postliceale care pregătesc asistenți medicali din care cei din ultimul an ar putea fi promovați pe funcțiile deficitare. Dar sunt oameni cu răspundere guvernamentală și consilieri prezidențiali care sunt plătiți tocmai pentru acest lucru, să asigure o bună guvernare a țării în orice condiții,
E adevărat că sistemele avansate au necesarul de ATI pentru situaţii obişnuite, dar coronavirusul nu este o situaţie obişnuită.
Anestezie și Terapie Intensivă
Nu ai nevoie de specializarea Anestezie la Covid.
După aia iei cadre medicale gata formate în specializări conexe, nu pornești ca-n școală, de la zero, și-i pregătești doar strict pe ventilare-intubare. Durează câteva luni, așa a procedat tot vestul.
Noi câți am specializat în 5 luni?!
NICI NU AM ÎNCERCAT, măcar.
Ma uitam la poza spitalului si comparand cu spitalul similar facut de primaria Bucuresti, imi dau seama cum se sifoneaza banii.....o adunatura de containere, cu aere conditionate de apartament, intr-o locatie mizera si expusa langa unul dintre cele mai circulate drumuri din nordul capitalei...dar ne madrim cu mai multe gravide (asta nu este nicium meritul primariei sau al primarului general) si vouchere de tot felul.
Raman un donator fidel. Succes!
Scopul institutiilor statului nu pare sa fie acela de a lucra pentru cetățeni, ci doar ptr o clica de indivizi care au confiscat administrația în cea mai mare măsură. Asa ca mirarea mea nu este de ce nu sunteți ajutati, ci cum de vă mai baga în seama câteodată.
Din martie și până acum nu am văzut sau auzit de vreo acțiune care să permită recalificarea în regim de urgență a medicilor pe specialitățile deficitare și necesare ( ATI, infecționisti, etc. ), oferte de pachete motivaționale pentru repatrierea medicilor și a asistenților medicali, cursuri rapide de pregătire a infirmierelor, brancardierilor, aducerea absolvenților de biologie/biochimie în laboratoarele de analize medicale. Toată politica medicală este un fel de „heirupism”, de măsuri pompieristice și mult, mult prea mult mercantilism vecin cu cinismul de cea mai joasă speță.
<<Din martie și până acum nu am văzut sau auzit de vreo acțiune care să permită recalificarea în regim de urgență a medicilor...>> versus <<Toată politica medicală este un fel de „heirupism”, de măsuri pompieristice...>>
Și pornești cu liceanul de la zero, ceea ce nu ar fi cazul dacă ai lua cadre medicale cu experiență în domenii conexe.
Vestul așa a procedat, noi suntem din povestea cu drobul de sare, ne jelim și n-am făcut nimic de 5 luni.
Decât să ne lăudăm că avem tot ce ne trebuie, pe modelul COLECTIV.