Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Un ONG cu nume greu de pronunțat

Spital modular în curtea Spitalului Elias din Bucureşti

Într-o țară în care epidemia provocată de SARS-COV-2 este folosită ca armă politică, oameni și companii au donat unui ONG bani ca să construiască o secție modulară ce va îngriji bolnavi la cele mai înalte standarde. După mai multe bâlbe, autoritățile l-au dotat cu ventilatoare din rezerva de stat, anunțând sec faptul că acesta a fost făcut de un ONG.

Asociația cu nume greu de pronunțat nu funcționează de ieri în România. A trecut prin regimurile ultimilor 10 ani, i-a ajutat pe bolnavii de cancer să-și primească tratamentele, s-a luptat pentru răniții din #Colectiv, a militat pentru transparentizare atunci când aleșii de la primării și consilii cheltuie bani după voință discreționară, a dat în folosință în marile orașe ale țării camere sterile pentru tratarea copiilor cu cancer și leucemie și a ridicat de la zero Spitalul Național de Copii pentru Cancer, Boli Grave și Traumă, exclusiv din donații, în curtea spitalului Marie Curie.

E un crâmpei din România cealaltă, cea care-și suflecă mânecile și se apucă de treabă acolo unde instituțiile statului eșuează. 

E din categoria aceea care tace și face, în timp ce politicienii aflați în funcții se ceartă pe numărul de paturi ATI disponibile în spitale administrate de Ministerul Sănătății sau de autoritățile locale.

E bucata aceea din societatea care se activează și donează prin SMS pentru că vede că oamenii de stat nu reușesc să se ridice la nivelul timpurilor prin care trec pentru scurtă vreme.

E România aceea care nu face șmenuri, nu ia comisioane, care nu se întreabă da’ mie ce mi iese, da’ nu e treaba mea, de ce să mă bag?

”Mulţumesc Asociaţiei «Dăruieşte viaţă», doamnei Oana Gheorghiu, doamnei Carmen Uscatu, celor 250.000 de români care au participat la sistemul de donare prin SMS şi sutelor de firme care au participat la realizarea acestei secţii modulare. Este o realizare a unor oameni cu suflet, a unor oameni care, fără să le ceară nimeni, odată cu declanşarea pandemiei, au avut iniţiativa de a realiza o secţie care să fie folositoare în cazul creşterii numărului de persoane infectate şi care să fie disponibilă pentru tratarea pacienţilor”, a afirmat, sâmbătă, premierul Ludovic Orban. 

Începând de marți, secția construită în curtea spitalului Elias poate interna și îngriji pacienți, fiind dotat la standardele unei unități  moderne din străinătate:

- 38 de paturi

- gaze medicale

- instalație de filtrarea a aerului

- stație de clorinare a apei

- instalație de sterilizare a instrumentarului medical

- laborator

- rampe medicale mobile

- mobilier: paturi, noptiere, trolere medicale

- instalație de apelare asistente

- control acces și detectoare de incendiu

- infuzoare și perfuzoare, barbotoare și multe alte lucruri.

Spitalul a fost făcut cu susținerea a peste 250.000 de oameni și peste 650 de companii pentru a crește capacitatea de tratare a pacienților cu COVID-19.

Iată o galerie foto grăitoare cu spitalul modular ridicat de asociația cu nume greu de pronunțat, Dăruiește Viață, din banii anunați de la cetățeni și firme.

Credit foto: Alexandru Roșieanu:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Alex, ma gandeam sa propui doamnelor Oana Gheorghiu si Carmen Uscatu de la Daruieste Viata sa schimbe numele organizatiei in "UN ONG".
    • Like 0
  • O bila alba pentru premierul Orban pentru recunoasterea meritelor acestui ONG in imbunatatirea calitatii actului sanitar in Romania si o bila neagra in gradina celor care doreau sa "nationalizeze" cladirea destinata copiilor bolnavi de cancer. Respect pentru Daruieste viata,respect pentru d-na Oana Gheorghiu si d-na Carmen Uscatu, celor 250.000 de români care au participat la sistemul de donare prin SMS şi sutelor de firme care au participat la realizarea acestei secţii modulare si o bila neagra celor care dupa ce ca nu au facut nimic remarcabil nu au curajul sa pronunte public numele acestor oameni frumosi care se preocupa de sanatatea romanilor.
    • Like 2
  • Valentin check icon
    Instituţiile sunt sabotate. Vedeţi distanţare socială pe litoral? Eu nu văd. Asta se numeşte sabotaj, inconştienţă, egoism feroce, indolenţă şi prostie. La amărâţii ăia care stau opt ore în costumele alea albe, în propria sudoare şi cu vezica sângerândă se gândeşte cineva? La câtă ţopăială e prin jur n-aş zice.
    • Like 5


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult