Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Am evaluat traseul banilor din cazul Buzatu, am analizat companiile implicate pe baza datelor financiare din ultimul deceniu: schema care poate ajuta autoritățile să depisteze proactiv cazuri similare

D Buzatu

Dumitru Buzatu/ Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Mita de 1,25 milioane de lei pretinsă de Buzatu, președintele CJ Vaslui (baron atotputernic de 30 ani), a devenit publică datorită denunțului făcut de un fost complice (Emil Savin, zis „Farmazonu” sau „regele asfaltului”), care a luat contracte publice de 90 milioane euro doar în ultimii 5 ani, sub semnătura lui Buzatu (verificat, ironic, de Popica, fost prefect de Vaslui, ginerele farmazonului). Popica, Buzatu și Farmazonu’ împart zecile de milioane în cel mai sărac județ din România … nici lui Caragiale nu i-ar fi trecut prin minte asemenea personaje

Întrebarea este: ce se întâmpla dacă, citez din Buzatu - „nu ajungeau la drojdie” și se înțelegeau în continuare? Ce se întâmpla în lipsa unui denunț? Oare câte alte contracte și combinații similare stau ascunse în tăcere, în restul județelor? Deși duminică aveam alte planuri de familie cu 6 ore din timpul nostru, am evaluat traseul banilor din cazul de la Vaslui, am analizat toate companiile implicate în acest caz pe baza financiarelor din ultimul deceniu și am structurat o schemă care poate ajuta autoritățile să depisteze proactiv astfel de cazuri similare. 

(1) verifici toate companiile care au câștigat licitații publice, evaluezi număr, frecvența, cât de repede au câștigat contractul în SEAP

click pe imagine pentru a mări

(2) evaluezi cât reprezintă valoarea contractelor cu statul în cifra lor de afaceri (o firmă care lucrează numai cu statul începe să dea de gândit)

(3) vezi ce profituri obțin companiile care lucrează aproape exclusiv cu statul, prin comparație cu restul firmelor concurente. Costurile sunt la fel pentru toți, profituri mult superioare ar trebui să dea de gândit, nu? Ambele companii din acest caz, Soragmin și Transmir, au raportat profit % venit dublu vs media codului CAEN principal și top concurenți … la fel și Tel Drum, alt caz celebru

click pe imagine pentru a mări

(4) vezi cine sunt acționarii, administratorii și beneficiarii reali la firmele abonate pe bani publici. Au expunere politică? Sau rude cu expunere politică? În cazul nostru, ginerele farmazonului (deputat PSD și prefect de Vaslui) trebuia să verifice legalitatea deciziilor lui Buzatu, care dădea contracte pe banda rulantă fix socrului său. Conflict de interese strigător la cer. ANI, ce faceți? ANAF ?

(5) vezi ce au făcut acționarii cu profitul - au dat dividende? Dacă da, unde sunt banii? Se văd în depozite, consum, achizitii proprietăți, împrumuturi sau investiții? Dacă nu, atunci unde sunt banii? Nu cumva se duc la mita către persoanele decizionale care alocă aceste contracte? 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Hoțiile astea sunt posibile numai cu "suportul" instituțiilor care ar trebui să controleze și să sancționeze la sânge toate neregulile în procedurile pentru achiziții publice: ANAP, Curtea de Conturi etc. Ce ne spune asta? Că totul se face cu încuviințare de sus, de foarte de sus.
    ANAF ar trebui să facă lista cu toți cei care s-au mega-îmbogățit din ‘89 încoace, inclusiv rudele lor, după care să-i ia la verificări. Să ia urma banilor. Din păcate, mulți au spălat deja banii, au dat o parte la partid sau i-au păpat. Când delațiunea va fi practicată la noi cum este acum la americanii (unde oricine poate trimite o anonimă la fisc, în care să descrie că în curtea vecinului au crescut brusc niște mașini de colecție, o șalupă de figuri, un elicopter sau mai știu eu ce), când o să facem și noi ca francezii, unde fiscul folosește drone pentru a-i depista pe cei care și-au construit piscine fără să le declare, atunci e posibil ca hoția din bani publici să fie redusă până la stopare.
    Iar pedeapsa principală pentru acești hoți ordinari ar trebui să fie recuperarea prejudiciului prin confiscarea bunurilor. Pușcăria ar trebui să fie bonus.
    • Like 1
  • Ion check icon
    Uneltele AI ar putea fi foarte eficiente in a detecta și anticipa chiar furaciunile și șpăgile. UE s-a grăbit interzicând folosirea algoritmilor. Apoi ar trebui sa fie legală supravegherea firmelor și persoanelor pe baza rezultatelor.
    • Like 0
  • Cu tot respectul, dar ati pierdut degeaba 6 ore din timpul dvs alocat familiei.
    Credeti ca autoritatile nu stiu care sunt firmele care capuseaza bugetul de stat? Toata lumea banuie ca acestea functioneaza cu licenta de mai sus.
    Nu le trebuie nicio schema. Credeti ca daca va apucati dvs de afaceri cu GPL aveti vreo sansa in fata unora precum cei de la Crevedia? Nu! Dvs trebuie sa platiti taxe mai mari, fiindca nu le mai ajung banii.
    Credeti ca ei nu stiu cine sunt dealerii de droguri? Ba stiu, dar nu vor sa-i ia. Cica e dificil…. Chiar trebuie sa li-i aratam noi in fata scolii? Sau cine sparge case pe zona?
    Sunt convins ca Buzatu daca candideaza din puscarie va castiga alegerile. Si va si spun de ce. Fiindca oamenii simpli inteleg ca de fapt este vorba de inlaturarea unui baron si inscaunarea unuia nou, care trebuie sa colecteze mai mult. Nimic in bine nu se va schimba pentru oamenii simpli. Si atunci ei zic: lasati-l pe cel vechi.
    Pana nu se va diri cu adevarat schimbarea, tit asa va fi.
    Iar noi ne incapatanam sa votam de 30 de ani FSN-ul. Iar acum AUR!
    Discutia cu adevarat serioasa despre schimbarea societatii nu a avut loc niciodata.
    • Like 1
  • Draga domnule jurnalist, punctele enumerate de dvs. sunt simple si clare, probabil chiar esentiale in munca de ancheta de acest gen. Credeti ca aceste proceduri nu se invata la scoala de politie sau de procurori sau de anchetatori sau de investigatori? Credeti ca daca se dorea nu se combatea pana acum marea coruptie? Dar nu se doreste. Cand apare un asa caz, motivul ar trebui cautat in profunzimile mafiei politice si administrative romanesti. Trebuie coborat adanc in jegul ce ne inconjoara de 33 de ani. Dar cine sa o faca?
    Motivele adevarate a caderii in dizgratie a acestui Buzatu, eu nu le cunosc.
    Licitatiile publice sunt pline de coruptie. Sunt castigate de cine trebuie, iar spagile sunt clare. Fara ele nu se poate castiga nimic. La fiecare licitatie exista niste participanti, fiecare e cu pila lui, cu hamesitii care asteapta bacsisul. Castiga, desigur, ala mai tare in pile. Dosarele de licitatii sunt facute prost, in sensul ca se merge pe niste preturi, costuri ridicol de mici. Se vede de departe, le poate vedea orice nepriceput, ca nu ai cum sa faci acel proiect cu ce ai scris prin hartii, dar cui ii pasa?

    Dupa castigarea licitatiei se porneste treaba, adica, multi contractori subcontracteaza, apoi banii fiind foarte putini incep discutiile pentru suplimentari. Se pleaca de la o suma mica (pentru atribuirea licitatiei) si se suplimenteaza pe parcurs, ajungandu-se la final la de „X” ori suma initiala. Nu are rost sa mentionez ca de multe ori, chiar firme vechi cu multi ani in piata licitatiilor, nu au personal adecvat care sa stie ce face, ca lucrarile ies prost, ca contractorul se cearta cu subcontractorii ajungandu-se la tot felul de acuze, ca proiectul tergiverseaza si e gata dupa ani fata de termenul initial (alte acte aditionale) si tot asa. E inutil sa spun ca pentru a castiga o licitatie trebuie sa ai niste angajati cu diverse pregatiri pe domeniul respectiv, cu expertize etc. Acestia sunt pe stat, dar in fapt sunt trecuti cu colaborari de 1 ora si nici nu vad hartiile, nici proiectul, nici nimic. Unii nici nu dau pe la proiect, nici nu au habar ce se intampla pe acolo, dar isi pun o semnatura sau isi dau un acord si oricum sunt pe stat. Cand depui datele din REVISAL ai si expertul X si expertul Y si expertul Z, deci esti valabil.
    Ca lucrarile ies prost, asta nu mai conteaza. Exista o garantie, dar banii care ies din colaborarea cu statul sunt asa de multi ca nu mai conteaza nimic.

    Sunt firme care au lucrat toata viata lor cu statul. Cui ii pasa? Fiecare incearca sa se tina cu dintii, dar e greu ca se mai schimba oameni si pe la stat, vin altii flamanzi si fiecare are firmele sale pe care vrea sa le conecteze la sistem, asa ca e greu si pentru aceste firme sa tina pasul (adica, spaga creste exponential). Il inteleg si pe baronul Buzatu, cat de greu i-o fi fost sa jongleze printre atatia prieteni. Cui ii da contractul A, cui ii da contractul B etc. Greu. Cate nopti de nesomn. Saracul.
    Sunt foarte multe de spus, ce am scris eu sunt doar lucrurile elementare din modul in care functioneaza treaba.
    Asa ca daca eu stiu lucrurile astea, cum de presa isi pune acum aceste intrebari de curtea scolii?

    Imi pare rau ca ati pierdut 6 ore din duminica cu familia, chiar ati risipit degeaba un timp bun.

    P.S. 1 Sa nu-mi invocati legi care ingradesc nu stiu ce posibilitati etc. Totul poate fi fentat si este fentat in Romania noastra draga. Totul.

    P.S. 2 Asa cum am mai scris si legat de familia Pascu, acum se uita si DNA-ul catre Buzatu:
    Cum de ajunge cineva sa aiba 700 de proprietati si sa nu fie intrebat de unde si cum? Nici cele mai bogate familii din istoria capitalismului nu au 700 de proprietati (Familia Walton (Walmart), Frații Koch (Koch's Industries), Familia Wertheimer (Chanel), Familia Dumas (Hermès), Familiile Van Damme, De Spoelberch și De Mevius (Anheuser-Busch InBev) ).
    Cum naiba ajunge cineva sa aiba atatea si sa nu fie intrebat nimic? Intr-o tara ca Romania in care orice afacere cinstita se chinuie din rasputeri sa supravietuiasca, in care o multime de firme inchid pur si simplu, niste Pascu, oarecare, au sute de proprietati.
    Parca era un alt heirupism marca Romania, acum ceva timp in urma, prin care vezi Doamne, toti cei cu sume importante in conturi aveau sa le fie verificate averile. Presa, draguta de ea, deja asuda sub titluri emblematice: Fiscul ia masuri; gata cu manevrele; verificarea marilor averi etc.
    Vrajeala, vrajeala, de 3 ori vrajeala.
    Si nu e o dorinta de a vedea averi la control. Admir mult pe cei care au realizat lucruri importante in viata, pe cei care prin munca lor, prin talent, prin seriozitate au reusit. Pe cei care au mostenit ceva din familie si au dus mai departe acel brand.
    La noi, ca sa ai 700 de proprietati..., mi se pare ca oamenii astia se trezeau devreme rau de tot. Cred ca pe la 4 dimineata, ca cine se trezeste devreme, departe ajunge.

    • Like 3
  • Nume check icon
    Popica, Buzatu și Farmazonu’ la inceput iti vine sa razi, dar de fapt ar trebui sa plangi considerand in ce hal am ajuns...
    • Like 0
  • Mihai check icon
    E clar ca multe s-ar putea face dar nu se vrea. La fel cum ar putea fi depistati cei care abuzeaza de preturi de transfer sau microintreprinderi pentru optimizari fiscale. Problema e ca daca incep sa faca asta e mai greu sa isi acopere protejatii asa ca mai bine maresc taxele la toti iar protejatii isi vad de treaba ca si pana acum.
    • Like 1
  • Daniel00 check icon
    "Ingineriile" financiare adica furtisagurile "legalizate" sunt relativ usor de depistat daca se urmareste traseul banilor... asa cum ne-a aratat si dl. Guda. Numai sa existe o vointa politica (presedinte, guvern, parlament) si una profesionala (politie, procurori, judecatori) de a depista astfel de cazuri de hotie patologica si de a le pedepsi exemplar. Din pacate nu se vrea...
    • Like 2
    • @ Daniel00
      Din pacate cam asa este , NU se vrea ,
      --Cate confiscari s-au facut in din celebrele si foarte grele Dosare de coruptie ?
      udrea ,ghita, valcov, elena basescu ., etc etc...
      Oare acea ,,gura din buget ,, de 2 miliarde , nu are legautra cu aceste aspecte ?? Dar mentalitatea psd-ista este ca de obicei aceiasi ,si incearca sa recupereze banii tot de la popor prin taxe mai mari !!
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult